Vecka 50 2015

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att Leona höll i en bokpresentation. Leona läste sagan om Tummens resa under en samling. Hon berättade sagan på tre olika sätt och alla lyssnade intensivt. En spännande stund tyckte barnen och alla blev inspirerade. På fredagen fortsatte Juli med boken om Alfons.

Vi har varit på studiebesök i templet som ligger i Old Town. Munken Chai tog emot oss och berättade om buddismen. Vi tände rökelser och mediterade tillsammans med honom. Det var en mycket uppskattad förmiddag.

Vi har vid flera tillfällen övat på luciatåget. Vi har sjungit julsångerna och ställt upp oss i led. På torsdagen tränade vi luciatåget på Slow Down inför framträdandet på söndag den 13 december.

I veckan har vi startat upp en julpysselstation där alla kan komma när de vill och skapa. Vi har gjort julänglar och egna julklappar att ge bort.

Vi avslutade veckan med att fira lucia på Lilla Svenska Skolan. Alla föräldrar samlades i Salan och sedan kom hela luciatåget i sprudlande sång.

Ha en jättefin helg och vi ses på söndag då vi firar Lucia.

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi haft väldigt mycket träning, dels Luciatåget och så var det Mangons tur att stå för fredagsavslutningen i Salan. Inför det sistnämnda var barnen väldigt pirriga innan och även när Salan fylldes med alla föräldrar och övriga elever, men efter kändes det bara kul att vi klarade det. Vi gjorde en liten variant på ramsan ”fem små apor”. Istället för apor var vi tomtar och istället för att hoppa i sängen hoppade vi på bänken – lite busigt men det får ju tomtarna vara. Men barnen får inte hoppa på bänken, det var barnen väldigt tydliga med.

Luciatåget gick också bra, väldigt stämningsfullt här på skolan på morgonen. Lite jul känsla tror jag vi fick, även fast det är lite svårt i denna miljö som vi befinner oss i.

I veckan har vi också varit och besökt templet i Old Town. Munken tog sig god tid att prata med alla barnen och alla fick möjlighet att ställa sina frågor. Barnen fick också tända rökelser och prova på att meditera. När vi kom hem till skolan fick barnen reflektera över besöket genom att rita.

På språksamlingarna har vi nu gjort klart häftet om mig själv. Barnen har fått berätta för varandra om sig själva, vad det de blir glada och arga för m.m. Bra övning att få prata inför grupp. Vi har också arbetat med veckans bokstav, I, som barnen tyckte var väldigt lätt att skriva, men lite svårare att hitta saker som börjar på I. På mattesamlingarna har vi fortsatt med siffror och även kommit lite längre på vårt matteprojekt med snäckorna.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne

1-2:an Snäckan

Lilla svenska skolan visade i morse upp sitt fina luciatåg för intresserade föräldrar. På söndag den 13 december får vi möjlighet att avnjuta detsamma på stranden. Vi tycker alla att det känns lite konstigt att fira lucia i 30 graders värme! Mycket tid i veckan har gått åt till att träna på dess luciasånger, var man ska stå och gå o.s.v. Barnen har också dekorerat fina inbjudningar till söndagens luciatåg. Dessa inbjudningar har sedan satts upp lite varstans på ön.

Adventskalendern med små uppdrag har blivit mycket populär och barnen tycker att det är spännande att läsa vilket som är dagens uppdrag. Lottdragning sker varje dag om vem som ska få öppna uppdraget. Roligt!

SO temat avslutades denna termin genom en tipspromenad om Allemansrätten, som ju innehåller unika rättigheter för vistelse i naturen i vårt hemland Sverige. Barnen var intresserade och kunde redan mycket!

Nobeldagen infaller varje år mitt i alla förberedelser inför Lucia och det var det som ”veckans grej” handlade om. Några hade redan hört talas om nobelpris och om Alfred Nobel, men för de flesta blev det något nytt. Det här med att Alfred Nobel uppfann dynamiten intresserade många.

Lena

1-2:an Kobran

Veckan som gått har det åter igen hänt flera roliga saker.

Vi har besökt ett tempel. Det var roligt och intressant. Vi träffade en munk som berättade mycket om livet i templet och barnen hade många bra frågor som han besvarade. Vi fick lära oss hur man sitter i skräddarställning och visar respekt genom att inte visa fotsulorna. Vi fick sätta tre rökelser i lera som sedan kommer att stelna. När vi höll dem skulle vi hålla ihop händerna och tacka och tänka på våra föräldrar, många snälla tankar skulle tänkas. Efter det fick vi meditera en stund och sedan tackade vi munken genom att skänka pengar. Vi satt på knä och bugade tre gånger.

Vi har såklart övat mycket inför luciatåget. På fredagen gick vi på skolan och på söndag ska vi gå på Slow down. Det blir häftigt att gå på stranden när det är mörkt. Vi hade till och med en bagare, julgris och julgran i tåget!

Carin

3-4:an Hajen

Hejsan!

Denna veckan har verkligen gått i luciafirandets tecken. Vi har haft många extraträningar, ett genrep på Slow Down och idag har vi haft ett litet för firande med lussetåg på skolan. Vi gör vad vi kan för att jobba på julstämningen. Det är svårt att förstå att det är Lucia, men på söndag kväll kommer julstämningen äntligen infinna sig. Då går nämligen det stora tåget på Slow Down kl:18.30 då alla är välkomna att titta och njuta.

Vi har dessutom hunnit med en utflykt. Alla elever som inte tidigare varit på templet fick åka dit och träffa munken. Vi fick ställa frågor och lyssna när han berättade om deras liv och vardag i templet. Vi fick tända rökelser och blev välsignade inför Buddha. Vi fick till och med prova på att meditera i deras fridfulla park. Det var ett fint och intressant besök.

Mitt i allt detta fina och mysiga har vi varit tvungna att säga hejdå till många skolkamrater och inte minst Hector som återvänder till Sverige lagom till jul.

Hoppas ni får en fin lussehelg!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi varit på templet som ligger i Old Town. Där träffade vi en buddhistisk munk som berättade hur han lever som munk. Eleverna hade många intressanta frågor de ville ställa till munken. Sharon som kan thailändska översatte så att alla elever fick svar på sina frågor. Vet ni om att munkar går upp klockan 4 varje morgon och äter bara två gånger varje dag. Besöket slutade med alla elever fick testa på att meditera.

I tisdags var det sista lektionen om temat ljus. Eleverna fick tänka på vilka ljuskällor som finns. Det var många till exempel solen, stjärnor, lampor, mobiler, Ipad, lysmaskar, slime och eld. Efter det såg vi en faktafilm hur ljus uppfattas av ögat. Till sist gick vi ut på skolgården för att upptäcka olika slags skuggor. Eleverna fick välja en skugga att rita av.

Ha en fin helg

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

En intensiv vecka är till ända. I tisdags åkte några av eleverna och besökte ett buddhistiskt tempel i närheten av Old Town. Där tog en munk hand om oss och berättade om hur man lever och lär som munk. Sedan svarade han på barnens frågor. Det var frågor om allt ifrån munkens kläder och sovvanor till nirvana. Därefter fick barnen hålla i tre rökelsepinnar, tänka goda tankar och sedan sätta ned rökelsen i en skål framför Buddha. Barnen fick också prova på meditation under regnskogens träd. Det var en härlig stund där barnen fick prova på stillhet och lugn.

Många av eleverna har haft många uppgifter att slutföra denna vecka då deras skolor hemma i Sverige behöver bedömningsunderlag innan terminsslut. Eleverna har kämpat på otroligt bra med alla inlämningsuppgifter och prov. Sexorna gjorde denna vecka sitt sista muntliga nationella prov. Bra jobbat!

Veckan har även varit präglad av fredagens luciatåg. I tisdags fick eleverna för första gången ställa upp sig i rätt ordning ute i gassande sol för att sedan träna ingång och uppställning i salan. På onsdagen övade vi igenom hela programmet och torsdagen var vi på Slow Down för att träna uppställningen där inför söndagens luciatåg. Eleverna har gjort en beundransvärd insats under alla dessa träningstillfällen.

I fredags var det så dags för luciatåget på skolan. Det var ett gäng spända tomtar, tärnor, sockerbagare, pepparkaksgubbar som tillsammans med en julgran, julgris och själva lucia som gjorde ett fantastiskt framförande. De sjöng så vackert att det fuktades varje ögonvrå. På söndagen kommer vi som sagt att återigen genomföra luciatåget på Slow Down kl 18:30.

På eftermiddagen sedan var det Mangosarna i förskoleklass som höll i salansamlingen. Ramsan ”Fem små apor hoppade i sängen” hade de gjort om till ”Fem små tomtar hoppade på bänken”. Kul med jultema samtidigt som vi fick repetera talen 1-5.

Ha nu en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Näst sista veckan för terminen. Alla i Bananen har arbetat hårt och genomfört en rad prov och tester. Stämningen är god och alla gör sitt bästa. Snart är betygssättningen klar för terminen och eleverna behöver ett härligt jullov för att återhämta krafterna.

I tisdags åkte Bananen, Kokosnöten, Hajen och Geckon till ett buddhistiskt tempel. Där fanns en munk som eleverna fick ställa frågor till. Sharon var med och översatte från Thai till svenska. Det är en förmån att få ställa sina frågor kring buddhism till en verklig munk som lever i sin tro och praktiserar allt som eleverna läser om i sina läroböcker. Det blir verkligt och levande. Eleverna fick också tända rökelse och testa på meditation. Det är en vacker och fridfull plats och samtliga elever uppskattade besöket.

Hela veckan har vi tränat inför lucia-tåget. Det har varit övningar i Salan och även på stranden vid Slow Down. All övning fick utdelning på fredagen när veckan avslutades med ett storartat luciatåg för alla föräldrar i Salan. Eleverna sjöng strålande och det var så vackert att en och annan förälder hade en tår i ögat.

Veckan avslutades med en traditionell Salanavslutning där Mangon hade ansvaret. De var fem supergulliga tomtenissar som gjorde en version på Tio små apor hoppade i sängen. Förskoleklassen var väldigt modiga och framförallt söta.

Ullis