Vecka 50 2014

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi fortsatt att öppna vår egen julkalender varje dag. Bland våra utmaningar från tomten fanns bland annat att hitta saker som börjar på bokstaven S och att forma en triangel med hjälp av våra kroppar. Barnen är mycket duktiga på att samarbeta och hjälpa varandra med utmaningarna.

På idrotten i tisdags lekte vi land, skepp och hav och byggde en hinderbana. Krypa under, hoppa jämfota, gå baklänges, balansera och gå slalom var de olika hindren barnen fick prova på.

Inför dagens luciatåg har det övats flitigt, både i Salan när vi hade hela skolan sjunger och inne på förskolan. Vi hade även genrep igår för att få veta hur vi skulle gå och stå idag. Barnen hade full koll och var så duktiga när det väl var dags.

Nästa vecka är sista veckan för denna termin. På onsdag har vi leksaksdag, barnen får ta med sig en leksak var att visa upp för kompisarna och sedan leka med. Nästa fredag är det julavslutning och då säger vi hej då till 4 kompisar som slutar hos oss.

Ha en fin helg!

Sara, Lill och Elin

Förskoleklassen Mangon

Denna veckan började vi med att konstatera att vi kände oss nöjda med vårt Salan uppträdande förra fredagen. Att det känts pirrigt innan och bra efteråt och att det varit roligt.

Vi har börjat prata om sammansatta ord på våra språksamlingar. På vår mattesamling arbetade vi med lägesord och antalet sex.

När vi hade gympa på stranden lekte vi kedjejage och tunneljage barnen älskar verkligen att leka jage!  Efter det hade vi boll-lekar.

Det har varit mycket träning på sångerna till Luciatåget, detta fantastiska luciatåg! Så vackert och fint. En dag gjorde vi fina julteckningar och lyssnade på julmusik, något som barnen hade önskat. Två gånger denna veckan har vi tittat på Sunes julkalender med barnen på Snäckan. Det var väldigt uppskattat.

Nu får ni ha en underbar helg allesammans så laddar vi för nästa vecka.

Marion

1-2:an Snäckan

Snart är det jul och den här veckan har vi övat, övat och övat. Först inför vårt uppträdande i Salan som vi har haft idag. Det gick jättebra och mina elever tyckte att det var kul att framträda inför publik. De sjöng och läste den tredje adventsdikten som lät så här:

När tredje ljuset brinner
Vi glädjs åt sol och bad.
Att fira jul bland palmer
i Thailand gör en glad.

Det stämmer så otroligt bra för vi har det så bra här nere och livet är lätt att leva. Under denna och nästa vecka är det sju elever som slutar, tyvärr. Det är mycket som ska hinnas klart. Eleverna är flitiga och arbetar med att slutföra sina planeringar. Jag, Lovisa, skriver omdömen på löpande band och har avslutningssamtal.

Sunes jul, ni vet den gamla adventskalendern på 90-talet, tittar vi emellanåt. Den är helt underbar och vi skrattar mycket tillsammans när Sunes pappa (Peter Haber) klantar sig hela tiden.

Vad duktiga barn ni har, visst var det ett fint luciatåg vi njöt av idag?
Hej då Molly, Nova och Daniel. Vi kommer att sakna er.

Ha en bra helg,

Lovisa

3-4:an Hajen

Nu har vi arbetat vår näst sista vecka på höstterminen. Vi har arbetat mycket med att slutföra påbörjade projekt, men vi har även hunnit lite nytt. Vi har ritat och beskrivit olika näringsvävar. En näringsväv består av många näringskedjor, som visar hur fantastisk naturen är som ser till att vi har balans. De visar hur energin flyttas från växt till djur och mellan olika arter. Eleverna fick presentera sina näringsvävar för varandra och beskriva hur deras exempel på näringsvävar ser ut.

Vi har arbetat med studieteknik och delgett varandra våra bästa läx-inlärningstips. Vi har dessutom skrivit säljande texter och faktarutor.

På idrotten provade vi en, för många, ny sport – Ultimate frisbee. Det var svårt men väldigt roligt.

Veckan har även förgyllts av repetitioner inför våra fina luciatåg. Idag firade vi Lucia här i skolan och imorgon skall vi fira ännu mer på Slow Down tillsammans med alla familjer och andra som är sugna på stämningsfull Lucia och på att få lite julkänsla här i värmen.

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi med spänning följt händelserna i Sverige, både om det utlysta nyvalet och Nobeldagen. Det har blivit bra diskussioner både om politik, Alfred Nobel och fredspriset.

Vi har arbetat med temat vatten. Vi har pratat om vattnets olika former och gjort några experiment tillsammans för att se hur vattnet kan ändras mellan formerna, fast, flytande och gas.

Vi har läst ut vår mycket spännande högläsningsbok, Kensukes rike, och eleverna har gjort härliga illustrationer till boken i vattenfärg. Vi har också tränat oss på att plocka ut det viktigaste i boken för att kunna göra en bra sammanfattning.

En dag hade vi stor underhållning när vi åt lunch. Det var 6 stycken apor som visade sina konster på elledningarna på andra sidan gatan.

Efter flera veckors förberedelse var det nu äntligen lucia. På fredag morgon bjöd skolans alla elever på ett väldigt stämningsfullt och vackert luciatåg. Vår musiklärare Stina och alla elever har gjort ett fantastiskt jobb.

Den här veckan är det 3 elever som slutar hos oss. Klasskamraterna har skrivit fina ord som de fått med sig och de har även avtackats inför hela skolan i Salan. Stor kram till Wilmer, Ludvig och Hector. Vi kommer sakna er!

Hoppas ni alla får en trevlig och solig luciahelg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Terminen går mot sitt slut, men i Kokosnöten råder som vanligt full aktivitet. Som små nissar jobbar vi på ända in i kaklet. Vi läser en av våra noveller högt varje dag. Vi har också börjat arbeta med ordklasser och gick igenom vad vi visste om substantiven.

Lucia stod för dörren och upptog ju såklart en del tid i veckan. Idag var det finaldags och det var mycket stämningsfullt i Salan. Flera i klassen framförde solon och gjorde detta strålande. Stort tack till musikfröken Stine som arrangerat detta så bra. Imorgon på Slow Down är det dags igen, varmt välkomna dit!

Ha en fin helg,

Olof

7-9:an Bananen

Idag fredag hade vi ett mycket stämningsfullt luciafirande i Salan. I strålande morgonsol tågade skolans elever in i Salan, där föräldrar och anhöriga samlats i glad förväntan. Vi bjöds på att fint och varierat program med allt från klassiska luciasånger som Sankta Lucia på italienska till nya sånger som Tusen röster. Diktläsning, kvartettsång och solosång varvades i en fantastisk stund och inte öga var torrt. Eleverna har verkligen uppskattat att träna inför denna föreställning, många sköna sångstunder som skapat gemenskap och stämning tack vare vår engagerade musiklärarinna Stine!

Denna veckan har vi välkomnat en ny elev, Bodil, i klassen. Just nu avslutar vi veckan med en trevlig lek, Zip, som ger goda skratt och leenden. Vi har slutfört flera inlämningsuppgifter inför höstens bedömning. Vi har börjat att baka med Sofia på Slow Down. Detta fortsätter vi med nästa vecka.

Nästa vecka ser vi fram emot en mysig sista vecka tillsammans, eftersom vi har många elever som tyvärr slutar här på skolan. På tisdag ska vi pyssla in julen på eftermiddagen och på fredagen har vi julavslutning kl 9 i Salan.

Ha en god helg så ses vi på måndag!

Gabriella