Vecka 50 2013

Förskolan Fjärilen

Här nalkas julen! Julpyssel och luciaträning har varit fokus denna vecka. Vi har sjungit julsånger och gjort färgsprakande smällkarameller som vi fyllt med var sin karamell.

På engelskan gissade vi djur efter olika bilder. Vi fick varsin uppgift att rita olika djur efter antal och färg. Det blev en utmaning och vi alla hjälptes åt.

Våra femåringar hade idrott tillsammans med mangon och snäckan nere på stranden. De lekte katt och råtta leken, tunnelboll och en sånglek med olika rörelser. Vi andra i fjärilsgänget hade gympa till rörisskivan på förskolan. Vi avslutade med leken pomperipossa.

Våran larv Pisua gästade Tova i några dagar och fick följa med på snorkeltur. Men Pisua var inte ett dugg intresserad av att lära sig olika fisksorter utan låg mest och latade sig i solen. Men som tur var så blev det intressant att få följa med på thaiboxningsträning. Det var en ny upplevelse för Pisua!

På fredagen hade vi lucia genrep på skolan då vi alla var klädda som tärnor, pepparkaksfigurer, tomtar, stjärngossar och sockerbagare. Vi tågade fram efter skolans lucia mot Salan där barnen sjöng jättefint. Det blev ett vackert luciatåg!

Senare på fredagskvällen kommer luciatåget gå av stapeln igen när mörkret infaller.

Fortsatt trevlig lucia!

Lill, Sharon och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Oj, vad tiden går fort, i Thailand också! Nu har den näst sista veckan på terminen gått. En vecka kvar att säga hej då till sex av barnen på Mangon.

Vi har pratat mycket om vilka som ska sluta och vilka som är kvar nästa termin.

Veckan började med att vi tränade på luciasångerna och att ställa upp oss i luciatåget.

Tristan har varit veckans hjälpreda.

Måndagen började med att vi övade luciasångerna och att gå i luciatåget.

På språksamlingen pratade vi om stavelser. Vi räknade stavelser i ord.

Barnen fick hjälpa till att göra inbjudan till lucia. Vi gjorde också saltdegsfigurer.

Tisdagens gympa på stranden var kul! Vi lekte katt och råtta med Snäckans barn.

Lärde oss en ny sånglek, gjorde tunnelboll och lekte tunnelkull.

På språksamlingen fortsatte vi att arbeta med stavelser och att skriva bokstaven Vv.

På onsdagen kom Jennie på besök, hon ska arbeta på Mangon nästa termin. Då  gruppen blir större.

På samlingen lekte vi ”Vad ska bort” och vi tränade att gå i Luciatåget på e-m.

Torsdagen började med att vi hade genrep på luciatåget på Slow Down.

Vi promenerade tillbaka till skolan. Det var svettigt! Belöningen blev en kall isglass. Sedan arbetade vi med att göra klart matteuppgifter, addition och subtraktion. Vi hade språksamling på e-m då vi arbetade mer med stavelser. Barnen tycker att det är roligt och har fått en aha-upplevelse om vad det handlar om.

Fredag, Luciamorgon, barnen kom och var så fina och fokuserade på att det skulle bli ett bra luciatåg. Det klarade de verkligen!

Sedan började vi om dagen, loggade in oss, efter det målade några barn sina saltdegsfigurer.  Efter maten tittade vi på adventskalendern. På vår mattesamling mätte vi våra tummar och jämförde.

Nästa vecka på gympan tänkte jag att barnen skulle få bada efteråt. Vi kommer att vara fyra vuxna som är där och har uppsikt. Skulle vara kul eftersom det är sista gången.

Nu önskar jag er en fin tredje advent så syns vi på måndag.

Marion

 

1-2:an Snäckan

Nu har ännu en vecka gått och snart är det jul.  I dag har vi haft luciafirande i salan. Vårt luciatåg bestod av elever från 3-15 år.

Det är fint att se våra elever samarbeta och sjunga tillsammans.

Rymden har vi arbetat med denna vecka också. Först så tittade vi på en film hur planeterna såg ut i rymden. Sedan fick eleverna skriva och rita planeterna i sina rymdböcker.

Till sist lärde vi oss planetvisan. Har ni inte hört den så finns den att lyssna på youtube. Den är underbar och lätt att lära sig.

Nu har snart en termin gått och alla mina elever har blivit duktiga läsare.  Eleverna läser tyst varje dag och högt för mig minst en gång i veckan. Jag läser i en kapitelbok högt för dem oftast varje dag och varje vecka tränar de på läsförståelse. Sedan har de haft läsläxa och fått hjälp av er föräldrar.

Ha finfin helg

Lovisa

1-3:an Geckon

Den här veckan har det varit mycket fokus på träning. Träning inför Lucia och träning inför fredagens uppträdande i Salan. Barnen har varit jätteduktiga och tålmodiga. Inför uppträdandet har det kommit många kreativa idéer och förslag. Det är så underbart att lyssna på alla idéer och på hur barnen tillsammans lyckas få ihop sina idéer.

Vi har fortsatt att öppna vår adventskalender varje morgon och fått igång tänkandet med en riktig mattekluring. Barnen tycker att det är extra roligt då de är de själva som kommit på kluringarna. Idag avslutade vi veckans lucköppning med lucka 13 och fick då Andrés och Adrians kluring: Lucia hade 10 ljus i håret men sedan kom det 3 stycken lucior till som hade 8 ljus i håret. Hur många ljus hade de tillsammans?
Barnen är verkligen kluriga och löser kluringarna på olika sätt. De lär mycket av varandra när de får höra hur olika de tänker men ändå kommer fram till samma svar.

På engelskan den här veckan har barnen tränat sig på vad de olika kroppsdelarna heter. Vi övade på olika kroppsord och sjung sången ”Head, shoulder, knees and toes”. Det gick verkligen undan på slutet men barnen hängde med bra!

Vi avslutade veckan med ett fantastiskt Luciatåg. Alla barnen var så fina i sina ”thailändska” luciakläder och duktiga på att sjunga. De utstrålade en härlig julkänsla, mitt i solen bland palmer och bananträd.

Ha en skön helg och 3:e advent!

Sabina

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har mycket fokus varit på att träna till lucia. Flera gånger i skolan och även på Slow Down. Eleverna har varit väldigt tålmodiga och ansträngt sig för att det ska bli bra. Resultatet såg vi i morse i Salan. Ett fantastiskt fint luciatåg där alla bidrog på allra bästa sätt.

På engelskan har det naturligtvis också handlat mycket om jul. De har lärt sig många nya julord. De har även pratat om känslor på engelska. Alla har inför gruppen fått berätta vad de känner inför jul och de som åker hem har fått beskriva hur de känner inför detta.

”Hajarnas” största fokus är naturligtvis deras avslutning i Salan. De fortsätter att träna och finslipar på sitt lilla nummer. Helst skulle de vilja träna hela dagarna.

Trevlig Helg!

Elisabett

 

5-6:an Kokosnöten

Näst sista veckan på den här terminen. En vecka som varit fullspäckad med lite av varje. Det har varit luciaträning några gånger och det gav resultat. Föräldrar och syskon fick på Luciamorgonen njuta av ett fint luciatåg och mysiga luciasånger. Eleverna var så duktiga!

Arbetet inne i klassrummet har denna vecka varit att bli klar med alla de uppgifter som varje elev haft med sig. Elias har kämpat med några prov, vilket han klarade jättebra. Vi har sett en film om Sveriges historia som handlade om stormaktens fall åren 1660-1717. Nästa vecka ska vi se en ny film m Sveriges historia. Lena har läst slutet på Henning Mankells bok ” Mannen på stranden”. Eleverna har tidigare skrivit hur de tror att boken slutar. Några elever har läst upp sina slut.

I engelska har de slutfört sina texter om jämförelser mellan deras fritid i Thailand och i Sverige och vi har även pratat om hur det känns att sluta. Det kom fram att det kändes både positivt och negativt.

På no: har några elever undersökt vilken betydelse underlaget har för att ett föremål ska glida bra. Vi har diskuterat begreppet friktion  i samband med detta. Några elever har skrivit prov med goda resultat.

Melvin har arbetat flitigt med att skriva och diskutera innehållet  svampar och bakterier.

På matten har de arbetat på med sina planeringar och vi har hela tiden diskussioner kring de matematiska begrepp som de arbetar med. Även här har elever skrivit prov som de kan vara stolta över.

Fredagen avslutades med ett härligt uppträdande av Geckons elever och vi gav Julius hans medalj för han slutar hos oss nästa torsdag och missar därmed julavslutningen.

Ha en härlig och go helg!

Pia, Annelie och Lena

 

7-9:an Bananen

Den här veckan har gått i ljusets tecken, då vi tränat inför Lucia. Många elever är vi på skolan och det är väldigt stämningsfullt med ett stort Luciatåg. Vi firar med vårt Luciatåg både  i skolan och på Slow Down. Lilla svenska skolans Lucia representeras av en elev från Bananen, Nellie.

Även den här veckan har eleverna fortsatt att skriva en del prov i olika ämnen, då det hemma i Sverige är betygssättning. Vi pedagoger skriver omdömen så det glöder och man blir stolt när man ser de fina utvecklingarna hos alla elever i gruppen.

Under veckan har eleverna haft diskussionsgrupper kring ämnet sex- och samlevnad. Riktigt bra resonemang hade eleverna kring detta område och intressant för mig som pedagog att få delta på ett hörn. På matten har eleverna fortsatt att lösa olika problemlösningsuppgifter och Hanna har skrivit ett prov med mycket fina resultat.

Eleverna som är inskrivna på Sofia Distans kämpar hårt med att få in sina sista uppgifter som de alltid genomför på hög nivå. Bella och Maja ni är så duktiga ! Jag vill även här berömma hela gruppen för deras fina insatser, Hanna, Ebba, Emma och Nellie.

På engelskan har elever arbetat intensivt med sin engelska och det är spännande att se utvecklingen. Ebba och Hanna har gjort ett spel på sina spanskalektioner och genom detta tränat sig i jul-gloser. Klassen har dessutom tittat på en engelsk film av Charles Dickens, The Christmas Carol.

I svenska och so har alla elever arbetat med det sista som de har kvar på sina planeringar. Hanna har skrivit ett öppet prov och det gick jättebra. En elev har skrivit några kapitel på en kärlekshandbok. Han fick ta hjälp av de yngre eleverna genom att be dem ställa lite frågor kring kärlek.

Idrotten var inställd den här veckan, då den ligger på den tid vi Lussade på skolan inför elevernas föräldrar. På musiken har de givetvis tränats hårt inför denna högtidsstund.

 

Trevlig tredje adventshelg önskar

Annelie, Pia och Lena