Vecka 50 2012

Förskolan Fjärilen

Som vanligt så har det varit en fullspäckad vecka hos oss på Fjärilen. Nu när julen smyger sig på så har det blivit en del aktiviteter med jul anknytning. Vi har öppnat vår adventskalender varje dag. Vi har tränat inför vårt Luciafirande och vi har målat härliga julbilder med glitter.

Gosis har kommit tillbaka från My och får nu vara hemma hos Filippa en vecka. En dag var det några elever från 3-4:an Hajen på besök och läste sina egenskrivna berättelser för oss på Fjärilen.

Jag har varit i Kuala Lumpor i början på veckan så då har Sharon och Daniel jobbat i förskolan. Som tur var så kom jag tillbaka på lucia så jag fick vara med om detta underbara luciatåg. Barnen var verkligen duktiga på att sjunga och det är verkligen annorlunda att få uppleva ett luciatåg i Thailand.

I onsdags var det dags för ett rörelsepass i Salan det blev mycket spring och kul aktiviteter.  Vi har haft skapande också, där vi har målat julteckningar med vattenfärg och så har vi klistrat glitter på. Nisse har hjälpt oss att öppna fler paket i adventskalendern och vi har fått många olika matteproblem att lösa.

På fredagen fortsatte vi med vårt thailandstema nu var det dags att se vad som finns i havet. Vi tittade på olika fiskar för att sedan rita och måla något som vi satte upp på det målade havet. Det blev verkligen fina fiskar! Sharon lärde oss nya ord och fraser på thailändska och den nya sången om en liten elefant är riktigt populär.

Julen börjar närma sig nu med stormfart och det är nu bara en vecka kvar till julavslutningen vi ser fram emot nästa vecka som bjuder på många roliga saker.

Ha nu en bra helg!
Maritha, Sharon och Daniel

 

Förskoleklassen Mangon

Nu närmar sig Julen med stora steg, bara en vecka kvar!
Vi vill leka mer, säger mina Mangobarn! Veckan innan jul kommer deras önskningar om mer lek och pyssel att uppfyllas. Det har blivit en hel del jobb med att träna inför olika framförandet denna vecka. På torsdagens lussefirande visade alla barn oss vad de kan, och varit fantastiskt duktiga!

Förutom lussefirande så har vi som vanligt denna vecka jobbat med bokstäver och siffror. Veckans bokstav är A. Barnen har läst i ”läsa lätt böckerna” för mig igen och jag förundras över hur fort det går framåt med läsningen. Vi har i matten pratat om längd, storlek, höjd, bredd. Vi har mätt allas fötter och jämfört. Skolgården är mätt med små fötter, på längden och på bredden.

I onsdags hade vi gympa på stranden, vi lekte pepparkaksgubbar, katten ligger och sover. och spelade fotboll, vi flätade in oss och flätade ut oss. I vattnet hoppade vi i vågorna och lekte: Kom alla mina små kycklingar.

Vi har fått brev från vår VFU-student Susanne som just nu befinner sig i på resande fot. Hon tackade för de fyra veckor som hon fick vara hos oss. ”Jag blev så inspirerad av er” skriver hon. Vi får väl säga detsamma, hon är saknad och Mangobarnen har sagt vid flera tillfällen att de saknar henne. Nästa veckas skrivträning får bli att skriva till Susanne!

Det närmar sig avslutning för Daniel, Doris och Felix. Det känns ledsamt och jag kommer att sakna dem. Jag är ändå väldigt glad för att jag har fått lära känna alla tre, och att jag har fått ha dem i min grupp i sju veckor.

Ha en fin helg önskar Yvonne

 

1-2:orna Snäckan och Geckon

Denna vecka har naturligtvis präglats av luciaträning och luciatåg. Barnen sjöng så fantastiskt och många ögon tårades när de med sina vackra röster stämde upp i tänd ett ljus för jordens barn…

Vi har nu bara en vecka kvar till jullovet. Barnen håller på att avsluta sina olika arbeten. Snäckan har fortsatt med sitt No-arbete om Thailand. Vi lär oss om frukter och olika klimatzoner. Detta för att förstå vilka frukter som växer just här och varför. Barnen har fördjupa sig i en frukt som de läst, skrivit och ritat om. Geckon har arbetat vidare med rymdens galaxer och vårt solsystem.

På Idrotten lekte vi en ”förenklad handbollslek” och provade på att stöta kula. Som vanligt avslutade vi med ett härligt bad i det ljumma havet. I engelskan repeterade vi en del av det vi arbetat med senaste veckorna och lärde oss också namnet på olika djur.

Vi genomförde vårt sista experiment som handlade om luft. Alla barnen fick en PET-flaska med lite kokande vatten. De stängde flaskan och skulle sedan doppa den i en balja med kallt vatten. Som vanligt funderade och diskuterade vi först runt vad de trodde skulle hända och barnen skrev sina hypoteser. Det märktes att vi arbetat med luftens egenskaper en tid, för många kunde nu förklara vad de såg hända och varför. Och hade redan i sina hypoteser idéer om att kall och varm luft tar olika mycket plats och att det finns olika lufttryck. Så vad såg vi då när flaskorna sänktes ner? Jo, de skrynklades ihop…

Barnen skriver så pennorna glöder, för att göra färdigt sina fantasy-berättelser. Det är spännande att se hur de har förmåga att skapa berättelser som innehåller både rika person- och miljöbeskrivningar, spännande äventyr och bra slut. De får response på sina berättelser, läser igenom dem igen, ändrar lite, tills att de är helt nöjda. Vårt rollspel om äventyret med kapten George och prinsessan Isabella fick även sin upplösning. Tillsammans bestämde vi först hur historien skulle sluta och hur allt skulle lösa sig. Sedan gick vi ut och ”lekte” vår berättelse. Den slutade lyckligt som i alla bra sagor och så levde de lyckliga i alla sina dagar… Så nu återstår att läsa upp och lyssna på alla barnens berättelser nästa vecka.

Till slut tog vi farväl av Hedda som slutade och önskade varandra en trevlig helg.

Likaså hälsar vi all er det här!
Mårten och Anita

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi hälsat Hanna välkommen till klassen. Hon har gått på skolan förut och känner sig nog ganska hemma! Första dagen gjorde vi en rolig namnlek och Hanna lärde sig snabbt de andras namn.

Torsdag morgon samlades elever, personal, föräldrar och vänner för att fira lucia. Det var ett välsjungande och vackert luciatåg som skolans elever visade upp i Salan.

På kvällen hade skolan också ett luciatåg på stranden. Det var en märklig men fin upplevelse att se luciatåget skrida fram i mörkret! Där fanns förutom Lucia även tärnor, änglar, stjärngossar, tomtar, pepparkaksgubbar och en bagare. Vilka fina luciatåg och vilka duktiga elever vi har!

På onsdagen fick vi ett trevligt besök. Det var Olivia från 5-6:an som kom på besök och läste de första kapitlen ur sin bok som hon skrivit. Det var en spännande berättelse om en sjöresa som eleverna uppskattade mycket och alla såg fram mot torsdagen när vi fick höra slutet på berättelsen.

Vi har gjort en dramaövning där eleverna i grupp skulle åskådliggöra ett telefonnummer med olika rörelser. Siffran 0 var till exempel en rörelse liggandes på mage och siffran 2 var ett hopp. Grupperna lyckades nästan klura ut de andras nummer!

Eleverna har tränat på sina sagor och sedan läst dem för barnen på Fjärilen. Det var en nyttig erfarenhet att man kanske behövde förklara saker som de inte förstod! Men det var också roligt att läsa för de yngre barnen.

Vi har inlett ett tema i religion. Det handlar om Jesu födelse och liv. Vi har pratat om några underverk och läst liknelsen om ”Den barmhärtige samariten” och om ”Den förlorade sonen”.

Som högläsningsbok har vi nu en bok där Jesusbarnets födelse i stallet skildras ur djurs perspektiv. Det är bland annat geten, åsnan och hönan som bor i stallet. Boken heter ”Djuren i stallet”.

Eleverna har jobbat på i sina matteböcker under veckan. De har också tränat på multiplikationstabell 8 både i skolan och hemma. Nu har vi bara 9:an kvar! Vi har också gjort en mattelek där vi tränar på alla tabeller.

På thailektionen tränade eleverna på en sång som handlar om en fågel ”nok” som sjunger, en kanin ”gratai” som hoppar och en mus ”no” som äter ost. Till sången hör olika rörelser. Tänk att kunna sjunga på thai och göra rörelser samtidigt!

Arvid har redovisat en musikuppgift som han hade med från skolan i Sverige. Han skulle berätta om en favoritartist och hade valt gruppen ”Swedish house maffia. Kamraterna fick höra fakta om gruppen, se på några bilder och lyssna på ett par låtar. Musiklektionen avslutades med några julsånger.

Onsdag morgon var det som vanligt idrott på stranden. Temat för dagen var kulstötning men en bollek och ett bad i havet blev det också!

På bilden fick eleverna lyssna på ett klassiskt musikstycke. Medan de lyssnade målade de fritt på ett stort papper med vattenfärger. Sedan valde de en bit av sin bild och monterade den på ett färgat papper. Eleverna fick berätta varför de valde just den delen av bilden.

7-9:an hade hand om fredagsavlutningen och bjöd på gitarrspel, sång och häftiga rytmer! Tack för det, ni gjorde det väldigt bra!

Jag önskar alla en riktigt trevlig helg. Vi ses på måndag och då är det sista veckan innan jullovet!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Barnen har jobbat på bra med sina planeringar från Sverige och börjar nu se att de kommer att hinna med det mesta. Vissa ämnen är helt avslutade, medan andra har en bit kvar.

I veckan har eleverna i Kokosnöten skrivit klart sina Sjöresor. Några av barnen är helt klara och har hunnit göra både fram- och baksidor och även binda ihop dem till små fina böcker. Olivia har varit på besök i 3-4:an och Lova i förskoleklassen, där de har läst upp sina böcker. Barnen uppskattade det mycket och tyckte att berättelserna var riktigt spännande. Det är så roligt att de nu har kommit igång med denna sista del. I nästa vecka ska de andra eleverna få läsa upp sina alster.

Luciaträningen har varit intensiv denna vecka. Så duktiga alla är! Barnen kan nu sångerna och klämmer i riktigt bra. I torsdags morse var det dags för det årliga luciatåget. Vi samlades här på skolan och strax efter nio tågade de in. Det var både vackert och stämningsfullt!

I tisdags hade hela klassen thai tillsammans. De brukar ju vara uppdelade i nybörjargrupp och avancerad grupp, men denna vecka var det dags att öva in en sång till avslutningen. De sjöng om allt från fåglar till ost.

På idrotten var det äntligen dags för cirkusskola för årskurserna 5-6 och 7-9. Desirée som är cirkuslärare var här och barnen hade roligt och lära sig och göra saker de inte hade en aning om att de kunde. Det är härligt att se dem testa sina gränser!

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har det varit en del fokus på luciaträning och dess uppträdande. Clas var i Kuala Lumpur måndag till onsdag, så Maria har varit ensam med klassen. Det har därför varit mer fokus på svenska, engelska och SO.

Eleverna har plöjt igenom en hel del skönlitterära verk under de senaste veckorna och det är svårt att hålla ordning på alla böcker som de har läst. I slutet på veckan blev det då naturligt fokus på NO och matematik.

Omdömena är nu skickade till Sverige men arbetet fortgår med inlämningsuppgifter och prov. Ännu har vi inte tagit jullov fastän eleverna gärna skulle vilja…

Under fredagen så var Desirée som är cirkuslärare här och hade cirkusskola med eleverna i 5-6:an och 7-9:an på i drotten. De fick bland annat prova på att jonglera och att bygga mänskliga pyramider. Det blev fantastiska formationer. Vi är tacksamma för att Desirée hade möjlighet och tid att komma hit och ge eleverna denna roliga och annorlunda upplevelse., tack så jätte mycket.

Denna vecka var det 7-9:an Bananens tur att hålla i fredagsavslutningen. De har haft fullt upp med all planering så det har varit svårt att organisera något program som faller alla i smaken. Det är många åsikter och viljor att ta hänsyn till. Det blev två härliga gitarr och sång/rytm uppträdanden trots allt och vi tror att eleverna blev nöjda med det de presterade för det var i alla fall vi och publiken då applåderna inte ville ta slut.

Nu återstår bara en vecka innan vi kan summera denna termin och ta jullov.

Trevlig tredje advent!

Maria och Clas