Vecka 50 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka började i Lucias tecken. Hela skolan hade under måndagsmorgonen genrep intill stranden vid Slow Down. Vi tränade på hur vi skulle gå, sitta och stå, samt på alla sånger och verser som skulle sjungas och läsas på Luciakvällen. De äldre eleverna skulle stå i en halvcirkel runt en båt, där alla de yngre barnen skulle sitta. Vi var nöjda med repetitionen, men inte kunde vi då ana HUR fint det skulle bli när det var på riktigt, på Luciakvällen dagen därpå!

Tänk er en mörk, ljummen kväll vid stranden med endast lite svag belysning vid bord och några stolpar. Det är massor med folk; föräldrar, syskon, lite besökande släktingar och turister där, som vill få lite känsla för advent, Lucia och jul. Då kommer det stora och skönsjungande Luciatåget från Lilla Svenska Skolan och skrider fram med tända ljus och stannar till; sjunger, läser och dramatiserar. Det var en mäktig upplevelse! Allt var så fint, trevligt och mysigt och alla gjorde verkligen sitt bästa.

Nu har vi fått lite julkänsla på Fjärilen och tillsammans har vi målat en stor jultavla, som får pryda vår vägg den sista tiden innan jullovet. Barnen målade julklappspaket, pepparkakshus, stjärnor, lucior, tomtar, julgranskulor med mera, med mera. Det blev en glad tavla!

Vi har också haft rörelselek ihop med Mangon i skolans Sala. Till musik dansades och skuttades det och när musiken tystnade gällde det att försöka stå kvar i den position vi just då stod i. Det blev många roliga kroppsställningar och det var också stundtals en bra balansträning.

På torsdagen tog vi fram flanotavlan och berättade sagan om hunden Klunsen; en hund som inte är nöjd med hur han ser ut. Han önskar sig att han ska få se ut som den han möter, men till slut förstår han att han är bra precis som han är. Barnen tyckte att sagan var så bra att de ville höra den ännu en gång. Några få barn ville inte det, men då togs ett majoritetsbeslut. Barnen fick rösta och det blev en stor majoritet för att höra sagan en andra gång, vilket alla fann sig i och även hade behållning av.

Fredagen var sista dagen för Wilmer och Meja hos oss. Det är alltid lite tråkigt med avsked, men vi försöker förstås lägga band på oss och göra det till en fin dag för barnen. Inne hos oss på Fjärilen fick de under vår samling CD-skivor med foton från sin tid på skolan, ett varsitt diplom med positiva kommentarer från sina kamrater och en varsin portfoliomapp med det de varit med om att göra här på Fjärilen. I den stora fredagssamlingen i den stora Salan fick de senare gå fram och ta emot en varsin medalj med sitt namn skrivet på thailändska. Det gällde också att leka så mycket med dem som möjligt denna dag, som några barn uttryckte. De visste ju inte när de skulle få möjlighet till det nästa gång.

Utöver detta har vi förstås lekt, sjungit och gjort en massa andra saker tillsammans!

Nästa vecka är den sista innan jullovet och vad den bjuder på får ni läsa om då, men först tar vi helgledighet!

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan började med genrep av Luciafirandet. Vi träffades direkt på morgonen på Slow Down där vi skull ha vårt firande. Det var lite pirrigt i en del magar minsann! När solen gått ner på tisdagskvällen så gjorde alla barn sitt bästa för att få publiken att njuta av vacker sång och fina barn. Det lyckades de verkligen med, det var mycket stämningsfullt.

Gymnastiken gick också i musikens tecken. Tillsammans med barnen på Fjärilen gjorde vi dansstopp, alla barn fick dansa tillsammans och när musiken slutade så gällde det att stå helt still. Det är underbart att se barnen släppa loss och ändå vara så koncentrerade så de kan höra direkt när musiken tystnar och då stanna i en rörelse. Mangobarnen fick på begäran sjunga en önskelåt för Fjärilsbarnen, sången heter: Hårda ord.

Vi har ägnat mycket tid den här veckan åt att slutföra arbeten som varit påbörjade, för snart är det jul! Tiden har gått så fort men vi har hunnit med mycket roligt under tiden!

Veckan avslutades med att vi fick åka på utflykt, Lanta runt, där första stoppet var vid räkodlingarna. Alla barn fick mata räkorna och även försöka fånga dem med en stor håv. Vi fick titta riktigt nära på hur en levande räka ser ut, det var spännande. Att krabbor har åtta ben fick vi också upptäcka! I Mangroveträsket gick vi på en spång över vattnet och när vi tittade ner såg hundra- kanske tusentals små krabbor. Alla barn fick varsitt skott från ett av träden som växer där, de kunde vi släppa ner i leran och då kunde de rota sig och bli nya träd! Sista stoppet var på en gummiplantage där vi tittade på hur de ´mjölkade´ träden på gummi, sedan fick vi se hur de efterbehandlade massan och till slut torkade den i solen. Vi hade också turen att träffa på små kycklingar, det var minst lika intressant!

Vi har haft vårt första födelsedagskalas på Mangon! Alfred fyller år och bjöd oss på en massa gott att äta och dricka, mums tyckte barnen!

I Salan rappade elevrna i 7-9:an om julen och sjöng en rolig sång med egen text om julfirandet i Thailand. Ett av barnen sjöng en mycket stämningsfull sång som rörde publiken till tårar. En av föräldrarna ackompanjerade till sången på gitarr. Tack Bananen!

Trevlig helg!
önskar Inger

 

1-2:an Snäckan

Som vanligt har veckan varit toppenbra. Nu närmar sig julen med stormsteg men först kom ju Luciafirandet på Slow Down. Det var så stämningsfullt och vackert och eleverna sjöng så fint och var väldigt duktiga.

Arbetet i klassrummet
I svenska har vi repeterat ng-ljudet, skrivit texter om Lanta runt och besöket i templet utefter tankekartor, skrivit fjärde adventstexten samt arbetat utifrån vars och ens individuella planering.

I matematik har alla fått vara med på repetition av 2: ans multiplikationstabell, lekt burr och vid genomgången av 5:ans tabell.

I engelska tränade barnen på en julsång och vi har samtalat och lärt oss ord och fraser om julen.

I SO arbetade vi vidare med thailandsboken. I NO repeterade vi synsinnet.

Denna vecka var det Alexandra Nyeröd från 7-9:an Bananen som höll i idrotten. Inledningsvis lekte vi en uppvärmningslek kallad flaggan. Vi fick sedan pröva på en fotbolls övning som avslutades med match. Därefter var det skönt med ett dopp i den blå böljan.

I bild har vi illustrerat till texterna om skrevs om utflykterna samt några andra faktatexter. Vi hann även skapa några fina julkort.

En riktigt trevlig fjärde adventshelg
önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Stämningen var på topp, när vi träffades på tisdagskvällen för att njuta av luciatåget med alla utklädda barn: lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar, pepparkaksgubbar, änglar och sockerbagare i den varma kvällen med nästan full måne, som tittade ner på oss! Härligt med en tradition, som kan följa oss ända till Koh Lanta!

Vi har tränat mer på viktenheter. Vad vägs i kg, hg och g?  Inte helt lätt att veta, när man inte fick använda vågen, men det är nyttigt med rimlighetsbedömning också. Barnen börjar bli färdiga med en del av sin planering, men det är skönt att det finns några dagar kvar att jobba på innan barnen får ta ett välförtjänt jullov. Tiden rinner iväg och vi har arbetat hårt, men vi har hunnit med andra roliga saker också…

I torsdags fick vi vara med om en trevlig bussutflykt, som kallades ”Lanta runt”. Första stoppet var vid en räk- och fiskodling, som låg på den östra avtagsvägen från Saladan. Så spännande det var att se, hur många räkor, som gillade pellets, vilka barnen la i en stor hov, som först sänktes ner i vattnet och sedan sakta drogs upp med hoppande räkor på! Fiskmatning med små fiskar kanske var ännu roligare! Upp ur vattnet hoppade stora fiskar på ca 40 kilo under glada tillrop av barnen!

Nästa stopp var vid Mangroveträsket. Krabborna i vackra färger var verkligen i farten denna dag! Vi såg hur de fightades med sina skräckinjagande klor! Fiskar, som kan leva både i vatten och på land, såg vi i ta sig fram i gyttjan. Vi kom att tänka på, hur livet en gång enligt vetenskapsmännen började i vattnet och sedan utvecklades och tog sig upp på land.

Gummiplantageträden var också föremål för vårt studerande . Vi fick följa processen från vätska i kopparna på träden till sammanhängande gummimattor, som skulle ut på marknaden till försäljning. I bussen kände vi gummilukt från våra händer, när vi vände åter till den hungersläckande frukten i skolan. Vi hade varit med om en både lärorik och rolig dag! Avslutningsvis skrev barnen minnesvärda berättelser om den intressanta utflykten till sina Thailandsböcker, som ska följa med hem till Sverige.

Redan fjärde advent på söndag! Vi läste dikt och tände ljus på fredagen. Lika stämningsfullt varje gång! Sen jobbade vi på! I Salan uppträdde Bananerna med en rolig rappning om julen.  Sedan ackompanjerade Davids pappa på gitarr Sofia, som sjöng helt fantastiskt!

Känns inte så muntert att tänka på, att vår lilla härliga grupp ska skingras om några dagar!

Trevlig fjärde advent önskar Barbro

 

3-4:an Hajen

Näst sista skolveckan för den här terminen…

Veckans händelse var förstås lucia. Tänk att vara på stranden i mörkret och värmen och se och höra alla skolans elever komma tågande. Vilken härlig känsla att få höra våra kära lussevisor så långt hemifrån. Det fanns förstås både lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar, änglar, bagare och pepparkaksgubbar!

I svenskan har vi denna vecka skrivit ännu en berättelse med hjälp av tankekarta. Eleverna skulle i förväg fundera över huvudpersoner, ett problem, en lösning och ett slut. Sedan skulle detta vara utgångsläget för själva berättelsen. Det blev trevliga berättelser som till exempel handlade om en födelsedag som först blev en besvikelse men sedan lycklig, en försvunnen häst och två kamrater som var osams men sedan blev sams. Eleverna längtar verkligen efter att få lyssna till berättelserna när alla är klara!

Engelskan handlade förstås om julen och eleverna hade som läxa att kunna stava ett antal ord som har med julen att göra.

På fredagen var det förhör på nians tabell och med det är alla tabeller klara. Bra kämpat alla elever! Dock behövs det säkert lite repetition efter jul…

Boken om Thailand börjar nu bli klar att sammanställa. Det som återstår är att skriva och berätta om några vanliga djur och växter samt att skriva en namndikt om Thailand. På Sharons thailektion fick eleverna träna på veckodagarna. De fick också lära sig att måne heter pratjann och sol praatitt.

Den här veckan har eleverna jobbat på med sina planeringar. Det är en del som ska bli klart innan jullovet, speciellt viktigt är det ju för de elever som slutar hos oss och som ska börja skolan i Sverige nästa termin!

Veckans idrottslektion hade Alexandra som går i åttan hand om. Hon hade fått i uppgift av sin lärare i Sverige att leda en idrottslektion. Först fick eleverna göra en lek där två lag skulle stjäla koner av varandra. Blev man kullad av det andra laget fick man göra tio armhävningar. Jobbigt i sanden och värmen! Sedan blev det passningsträning och fotbollsmatch. Eleverna kämpade på och hade verkligen roligt! Efteråt var det skönt med ett dopp i havet och förstås dusch utomhus på skolan!

Vi har fortsatt arbetet med vatten och pratade om vattnets tre former: fast flytande och gas. Dessutom gick vi igenom vad ytspänning är och gjorde även ett experiment kring detta. Hur många små stenar kan man lägga i ett glas fullt med vatten utan att vattnet rinner ut? Ganska många visade det sig!

Nu har även det fjärde ljuset tänts i vårt klassrum, snart är det faktiskt jul!

Vi ser fram emot nästa vecka.
Men först ska vi njuta av en underbar helg!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan har bestått av två höjdpunkter luciaframträdande på Slow Down och utflykten ”Lanta runt”.

Luciaframträdandet var fantastiskt bra och nästan magiskt att i 25 graders värme en skön bris från Indiska Oceanen få njuta av ett typiskt svenskt luciafirande. Alla de kända sångerna och verserna kom med och klassen bidrog på flera olika sätt framförallt som tärnor men visst var det så att vi bakom en fryntlig och stilenligt klädd sockerbagare med god kavlingsteknik kunde skymta Hampus Haij.

På ”Lanta runt” fick vi med hjälp av Thinnakorn besöka räk- och fiskodling. I dammarna där räkorna levde kunde det finnas 600 000 räkor och det var inte vad vi kunde se tigerräkor. Fiskarna som barnen fick mata var läskiga och vägde 30 kilogram. Mer än vad flera av barnen väger. Där ville man inte doppa stortån.

I Mangroveträsket såg vi många olika typer av krabbor i alla möjliga färger som klarblå, illgula och röda. Vi fick också lära oss om hur viktiga Mangroveträsken är för att havet och regnen inte ska göra så att ön vittrar sönder.

Det sista studiebesöket fick vi göra på en gummiplantage. Vi fick se hur man skördar gummi direkt från trädet och hur man sen förädlade det till säljbart rågummi. Enda tillsatsen är ättiksyra. Allt görs för hand och vi insåg då att detta arbete inte kan vara speciellt välavlönat. För 1,5 kr rågummi fick man ca 90 Bath alltså 12 kronor. Skördar gummit gör man mellan klockan 04:00 och 06:00 så man hinner ju med flera jobb som tur är.

Nu är vi klara med utvecklingssamtalen och alla har genomfört sitt eget samtal. För dem som är nyfikna kan man läsa mer om elevledda samtal på den här sidan Elevledda samtal DN 2009.

I matematik har åk 6 fortsatt jobba med repetition av division, bråkräkning och cirkelns area. Det är väldigt olika men var och en jobbar med sin egen planering. Åk 5 jobbar med volym och vikt kopplat till enheter och decimaltal. Vi har också pratat en del om vad olika saker väger och rymmer. Vikt är svårt att uppskatta även för magistern. Efter jul är det prov på detta för åk 5. De flesta i åk 6 har haft prov eller ska precis ha.

I SO har det stora varit utflykten ”Lanta runt” det vi lär oss på den här typen av studiebesök är omöjligt att lära sig i Sverige. Vilken förmån att få studera sånt på plats.

I svenska har vi pratat mer om dialekter och varför vi pratar olika. Vi har också lyssnat på inspelningar av människor som pratar olika dialekter. Tänk att alla pratar svenska och ändå är det så olika.

På engelskan och språkvalet har vi gjort julkort på respektive språk som blev mycket fina.

I syslöjden blir Tsunamikassarna allt färdigare och färdigare. Lite korsstygn syr vi också emellanåt.

Musiken kröntes med Luciaavslutningen.

Tack för ännu en fantastisk vecka!
Anders, Katarina, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Även vecka 50 sprang iväg så man knappt hann med. Nu återstår bara fyra dagar av höstterminen 2011.

Speciellt för veckan som gick var absolut luciatåget på stranden. Kanske blir enda gången i livet som man tittar på luciaföreställning samtidigt som man smetar på myggmedel. Hur som helst så var det en fantastisk föreställning. Barnen var jättefina och väldigt duktiga. Än en gång fick vi vara stolta över Lilla Svenska Skolans elever.

Hemma i Sverige har det varit betygssättning för fullt. Detta har även vi i 7-9:an märkt av. Det har duggat tätt med mail till och från betygssättande lärare.

Nu tror jag sista mailet skickats och förhoppningsvis kommer det ett lugn med detta. Det är våra elever värda, för det har sannerligen arbetats hårt. På så sätt är det samma som hemma.

Fredagssamlingen denna vecka hade Bananen hand om. En häftig tomterap, en Thailandsvariant på julsång och så Sofias solosång med ackompanjemang av Henrik fick vi njuta av. Roligt att se eleverna bjuda så på sig själva. Jag blir alltid imponerad och lite extra stolt när elever tränat inför en uppgift och sedan framför den med mod och känsla. Det som man från början undrar över hur det ska gå blir efter någon vecka en bra föreställning. Det är musiklärare Maria som hjälpt dem längs vägen. Tillsammans har hon och eleverna lyckats väldigt bra.

I ämnena arbetar eleverna med:
Svenska: Mycket skrivande denna vecka t.ex. artikel, brev och debattartikel. Också mycket läsande och skrivande av recensioner. Mycket skall bli färdigt före jul. Arbetsglädjen är stor och resultaten blir bra.

Engelska: Mycket skall avslutas. Recensioner skall skrivas och prov skal göras. Färdiga prov skannas och mailas hem så att lärarna i Sverige har full koll.

Språkval: Denna vecka har vi fått höra två väderleksrapporter i Salan. En på franska och en på spanska.

Slöjd: Slöjdarbetena börjar bli klara och det är finemang, för nu är det bara en gång kvar före jul.

Bild/IT: Denna vecka är den sista och vi har redovisat våra arbeten. Så många, så fantastiska bildspel om Koh Lanta har vi inte sett någon gång! Här har vi ett gäng fullfjädrade multimedia kreatörer! Det blir fint att visa upp hemma i Sverige.

NO: Här är det som vanligt blandad kompott med ellära, syra-bas, akustik, optik och djurgrupper.

Matematik: Algebra, procent, skala, bråk, plangeometri m.m.

Musik: Hade Kattis denna vecka och vi repeterade inför fredagssamlingen.

SO: Det som är gemensamt är nyhetsuppgift 8-sdior. Det är många olika avsnitt på gång samtidigt. En del jobbar med Geografi – Jorden jordbävningar, vulkaner, nedbrytande krafter, havet. Andra jobbar med Amerikanska revolutionen. Två stycken håller på med Antiken och en håller på med Massmedia och ytterligare en jobbar om Andra Världskriget och Förintelsen.

Idrott: Alexandra ledde idrotten för 5-6:an och 7-9:an. Det blev lite uppvärmningslek och någon fotbollstävling samt kort match. Därefter det efterlängtade badet. Alexandra gjorde hon bra!

Det blir roligt att få träffa er igen på måndag (sista för denna termin) – det ser vi fram emot.
Katarina, Anders, Maria och Kersti