Vecka 50 2009

Förskolan Fjärilen

Denna vecka vill vi hälsa Albin välkommen till oss. Det är alltid kul att få nya kompisar till vår förskolegrupp och vi ser fram emot att få lära känna dig.

Måndagen var det ju ledigt så tisdagen ägnades till stor del till lek. Det märktes att barnen tyckte att det var kul att träffas igen. I sandlådan fick barnen återigen syn på en groda och det är alltid något som fångar barnens intresse. Vi skulle precis låta grodan bada i lite vatten då den snabbt hoppade iväg och gömde sig. Den ville visst inte vara med och leka med oss längre, vilket barnen tyckte var synd.

På onsdagsmorgonen hände något speciellt, det var nämligen födelsedagskalas, Malva fyllde 5 år. Vi sjöng för henne både på svenska och engelska och sedan hurrade vi fem gånger. Dagen till ära så bjöd Malva oss på glass och goda kakor som vi mumsade på. Nu vill vi tacka Malva för att hon hade så mycket gott med sig. Efter allt kalasande var det dags för gymnastik. Som vanligt värmde vi upp till hoppasången och därefter lekte vi leken kom alla mina kycklingar. Efter en drickpaus kastade vi ringar på pinnar, vilket inte var det lättaste. Vi introducerade även hopprepet på eftermiddagen, svårt i början men förhoppningsvis ger övning färdighet.

På onsdagen serverades det pommes frites på restaurangen och i det vardagliga kan många olika begrepp belysas. Vi jämförde längden på pommes fritesen och matematiska begrepp som lång och kort synliggjordes på ett konkret sätt. Så gör vi ofta här i förskolan, det gäller att ta vara på det lilla i vardagen och i samtalen med barnen kommer många infallsvinklar och funderingar fram.

På torsdagen visade Lasse oss hur en kokosnöt kan öppnas och vad som finns i den. Det var mycket jobb och flera moment i hanteringen ingick, innan den var helt öppen. En stor kniv och andra verktyg behövdes innan det var klart. Till slut kunde Lasse hälla ut saften från kokosnöten och den som ville fick smaka. Därefter bjöd han oss på kokosen som satt fast inne i skalet. Under tiden som allt arbete pågick för Lasse, hittade barnen på lekar där de använde delar från kokosnötens skal. Skaldelarna blev telefoner som barnen använde i sin lek. Tänk om alla kunde ha lika bra fantasi som barnen har. Då skulle det bli billigt, för med fantasin hjälp kan ju allt bli till något annat, vilket barnen visade för oss. Telefonsamtalen kostade ju inte heller något så det var ju också en fördel, eller hur?

Fredagsmorgonen inleddes med luciaövning på Slow Down. På söndag ska vi ha vår luciafest där och det är alltid bra att bli bekant med miljön i förväg. Övandet gick jättebra så alla som infinner sig där på söndag kommer att få se och höra något alldeles speciellt. Barnen är så duktiga och övar jättebra på sången om tomtefar.

När vi var tillbaka i förskolan igen knackade det på vår dörr och barnen var säkra på att det var brevbäraren Fredrik som kom med post. Det brukar ju vara så men tänk vad alla blev förvånade då det var Pas, en indian från stranden som kom. Han hade hittat ett stort paket och ett brev där det stod att han skulle lämna det till förskolebarnen på Lilla Svenska Skolan. Spänningen var olidlig när veckans fixare Malva öppnade både brevet och lådan. Det visade sig att Larven Valdemar hade hamnat på en öde ö och inte kunde ta sig därifrån. Han skickade med massor av material som barnen ska bygga något av som kan flyta. Detta blir uppdrag nummer 2 och ska påbörjas nästa vecka. Genom att barnen löser olika uppdrag så kommer katten Fix förhoppningsvis snart att bli frigiven.

För övrigt klättrar vår lilla tomte uppför trappan varje dag och paketöppningen har fortsatt denna vecka. På det sättet har varje morgon blivit extra spännande, eftersom ingen vet vem som ska få öppna paket och julkalender.

Nu vill alla barn, Danne och Karin önska er alla en trevlig helg.

Vi ser fram emot söndagen då vi ses vid Slow Down för ett stämningsfullt luciafirande i bruset av havets vågor.

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi tränat flera gånger inför Lucia på söndag, sångerna börjar sitta nu barnen är så duktiga. Julen börjar närma sig, nu är det bara en vecka kvar på denna termin.

Under denna vecka har vi fortsatt fylla tomtens skägg. Många olika uppdrag har utförts bl.a. några med jultema. Sjung en luciasång, vilket datum och vilken månad är det julafton, läs när andra ljuset brinner. Alla de barn som fick uppdrag klarade dessa och fick varsin guldpeng.

Två andra uppdrag var att berätta och rita vilken favoriträtt du har I Thailand och ett annat vilken favoritdryck du tycker om. Alla barnen ritade sina favoriter.

Denna veckas bokstav har varit Aa, vi har letat efter ord som börjar på Aa och ritat några av dessa.
Barnen har också utfört några matteuppdrag denna gång har de mätt med måttband, hur långt och brett är t.ex. bordet.

Vi fick ett brev från vår vän.

Hej mina vänner hoppas ni alla mår bra. Det var länge sedan ni skrev brev till mej. Kan ni skriva och berätta hur Nicko mår. Börjar rövartomten få sitt skägg tillbaks. Snart är det Lucia. Vad ska ni vara tärna, stjärngosse, tomte eller kanske pepparkaka hi hi. Vad ska ni sjunga, ni måste sjunga så det hörs ända ut på havet så jag kan höra er. Ha det så bra mina vänner.
Er vän.
Glömde bokstaven till mitt namn. Det är först bokstaven I alfabetet och den ska komma efter F-et hi hi.

Barnen skrev svar.

Hej Fa….lina.
Nicko mår bra och han längtar lite efter dej men han vill inte åka hem just nu. Vi skriver till dej när han vill åka hem. Nicko ska följa med Love hem och sova där. Imorgon skall han följa med Svala hem.

Svala, Maja och Moa vill nog vara tärnor i Luciatåget. Oliver K vill vara stjärngosse eller tomte. Linus vill vara pepparkaksgubbe eller tomte. Oliver D och Love kanske blir tomtar eller pepparkaksgubbar. Kan du vara snäll och skicka brev varje dag.
Hej Då från dina kompisar.

Trevlig lucia önskar

Barnen och Maritha

 

1-2:an Snäckan

I tisdags såg vi en dykarfilm härifrån Koh Lanta. Vi fick följa dykarna på deras färd under vattenytan och se en massa vackra fiskar. Barnens fantasi slog igång och vi fick lov att skriva fisksagor med våra egenhändigt sydda fiskar som huvudpersoner. Nu ska vi bara sätta ihop våra vattenböcker och göra klart framsidorna så kan vi vara nöjda med höstens arbete.

Den här veckan har vi avslutat vårt tema Vatten. Vi samlades på stranden och där fick barnen med hjälp av skattkartor och ledtrådar, som utdelades av de gamla piraterna, försöka hitta skattkistan. Det var svettigt och varmt men alla var jätteduktiga och kom på svaren SOUTHERN LANTA RESORT. Väl där blev det ett väldigt letande innan kistan hittades och godiset kunde delas ut. Vi fick också äkta kanelbullar och saft. Ett härligt slut på ett roligt och lärorikt tema.

Det har tränats mycket till Luciatablån som ska framföras på söndag kväll. Det ska bli mysigt att få se Lucia på stranden i Thailand.

Vi har gjort vårt första julpyssel idag. Fina trähjärtan att hänga upp, kanske i granen. På engelskpasset har det skrivits och målats julkort

Vi har tagit avsked av Daniel och Pontus idag. Vi önskar dem lycka till när de kommer hem till sina skolor i Sverige igen.  Efter glassfest och kramkalas blev det samling i Salan  där det delades ut medaljer till alla som ska åka hem.

Trevlig helg med tredje ljuset i adventsljusstaken och Lucia önskar

Pontus, Sussi och Snäckbarnen!

3-4:an Hajen

Natten går tunga fjät runt gård och stuva………

Luciasånger och julsånger har ljudit från salan, medan solen har strålat från en klarblå himmel. Denna vecka har gått i sångträningens tecken. På söndag är det ju Lucia. Alla barn från förskolan och upp till sexan deltar i vårt stora Luciatåg. Vår Lucia går i 7:an. På en resort nere vid stranden kan alla som vill, beskåda Lilla Svenska skolans Luciatåg kl. 18.45. Då gäller det ju att öva.

Vi har också haft dramalektioner under veckan som gått. Detta är verkligen något som barnen uppskattar.

Idrotten på onsdagen innehöll amöban, konboll, krabbfotboll. Men i den oliiiidliga hettan slutade vi några minuter tidigare och gick tillbaka till skolan för att svalka av oss med slangen.

Förra veckan skrev vi att vi avslutade vårt vattentema. Det var en sanning med modifikation. På torsdagsmorgonen samlades alla barn i 1-2 och 3-4 nere på stranden för att delta i en skattjakt. Kapten Kidds skatt är ju ännu ej funnen och vem vet, vem som hittar den.

De 22 barnen delades upp i tre grupper och fick var sin skattkarta. Det gällde att tyda tecknen på kartan och att hitta tre ledtrådar som sedan skulle leda dem rätt. En ledtråd var ett väderstreck. En ledtråd fick man om kunde dechiffrera bokstäver till siffror och räkna rätt. En ledtråd gavs om man kunde bilda ett ord av första bokstaven i framlagda föremål. Först därefter kanske man kunde klura u,t var skatten kunde finnas. Alla tre grupperna lyckades lösa ledtrådarna, men sen var det svårt att hitta skatten. Oscars föräldrar hjälpte till att fixa så att skattjägarna fick lite i magen. Till slut hittades skatten. Om det verkligen var Kapten Kidds skatt tvista nog de lärde om.

Denna vecka har varit en kort vecka eftersom vi var lediga på måndagen. Detta för att fira kungens födelsedag den 5/12.

Som alla förstår har vi inte haft mycket tid att jobba i klassrummet, med de stunder som stått till buds har utnyttjats väl av våra flitiga elever.

Den här veckan säger vi farväl till Jessica som har varit här i tio veckor. Hon har fortfarande några terminer kvar på sin utbildning i Sverige och ska tillbaka för att plugga vidare. Vi hoppas att hon får de kurser hon helst önskar och önskar henne Lycka till! Tack för det stöd och den uppmuntran du givit våra elever.

Hälsningar
Elisabeth och Jessica

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi arbetat mycket med vårt tema om uppfinningar, eftersom vi ska utställning tillsammans med 7-9:orna i de små salorna nästa torsdag. Utställningen kommer att innehålla både klassens egna uppfinningar och planscher på uppfinnare och vad de uppfunnit. Klasserna har lagt ned mycket tid på sina arbeten och allt är mycket noga och fint gjort. Välkomna att titta på utställningen på torsdag!

Det har även övats mycket till luciatåget denna vecka. De flesta i klassen är med och sjunger och de ser fram emot lucia på söndag.

Idrotten började vi denna vecka med en lite mer ansträngande uppvärmning, än vad vi har haft tidigare den här terminen. Uppvärmningen bestod i att springa en relativt lång sträcka på stranden i valfritt tempo. Nästan alla sprang på fort och var trötta och uppvärmda efter. Därefter hade vi spökboll igen och denna gång mötte killarna tjejerna.

Några i klassen, de som varit klara med all sin planering, har pysslat. Alva hade med sig julpyssel från Sverige och detta ville hon gärna dela med sig av till resten av klassen, så nu har flera gjort tomtar av kottar.

På matten denna vecka har klassen arbetat med sina individuella planeringar,
spelen ”Chefren” och ”Mastermind”, tränat på multi.se och vi har börjat spela Plump, som är ett spel där man får öva på alla fyra räknesätten och lära sig
räknereglerna.

På engelskan har eleverna hittat på, och börjat öva, för att nästa vecka spela upp en dialog som handlar om ett restaurangbesök. Vi har också gått igenom
frågeorden (when,what,why,where,who,how).

På bilden har eleverna ritat bilder till en gemensam julplansch som vi hoppas
ska pryda anslagstavlan snart.

På fredagseftermiddagen hade vi en frågesport, som handlade om allt möjligt, t.ex. en av frågorna var: ”Kan hönor simma och flyga?”. Klassen fick svara på frågorna i par och det blev Alva och Amanda som fick flest rätt svar.

Efter frågesporten sa vi hejdå till Alva, som gått i vår klass i sex veckor. På sista lektionen överraskade Alva oss och bjöd hela klassen på glass! Tack så mycket! Vi önskar dig en trevlig hemresa och God Jul!

Denna fredagsavslutning var gemensam och vi fick se när några kvinnor visade hur man gör med riset efter man skördat det för att få fram själva riskornet. Det var spännande och vi lärde oss mycket.

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Denna veckan har klassen fortsatt att vara nio (”gau” på thai).

Eftersom det var helgdag på måndagen denna vecka och vi var lediga så började skolveckan med idrottslektion nere på stranden på tisdagen. Som uppvärmning fick de jogga och efter det blev det en välbehövlig vattenpaus. Sen var det dags för spökboll. Efter önskemål blev det killarna mot tjejerna och det blev en härlig och tuff kamp.

På bilden denna vecka har eleverna fortsatt med att teckna människokroppen, och de som blev klara började teckna ett ansikte där det gäller att tänka på var ögon och öron egentligen sitter! Alla jobbade mycket bra och det blev fina teckningar.

På svenskan och so:n har klassen arbetat flitigt med sina planeringar och
varvat dessa med grupparbetet om uppfinnare. Några grupper har redan
blivit klara och deras planscher har blivit mycket fina och det märks att
alla har lärt sig mycket av arbetet.

No:n denna vecka har nästan uteslutande gått till att arbeta med deras mycket fina och fantastiska uppfinningar. Det är så fantastiskt att höra alla deras kreativa idéer och sen få se dem bli verklighet när de bygger
modellen.

Nästa torsdag ska 7-9:an tillsammans med 5-6:an ha utställning för resten
av skolan där de visar upp deras uppfinningar och de affischer de har
gjort om en redan gjord uppfinning.

Fast det har varit mycket att göra med uppfinningarna har några ändå hunnit med att göra deras individuella uppgifter också. Det är bra jobbat det!

På engelskan har de repeterat och övat oregelbundna verb, läsförståelse, skrivit texter och haft muntliga övningar. Många elever har även haft prov denna vecka och det ska nog ha gått bra.

På spanskan har de övat/repeterat grundläggande grammatik och ordförråd.
På tyskan har Jimmie, Johanna, Viktoria och Marlies arbetat bra med sina
planeringar. Jimmie har läst en text högt och övat på verb med omljud i
presens och Johanna har haft glosförhör. Marlies har skrivit dagbok som
hon ska maila till sin lärare i Sverige och Viktoria har börjat förbereda
sig inför sitt prov på måndag. Den sista stunden på tysklektionen påbörjade
vi en gemensam hörövning om julen och den ska vi fortsätta med nästa
vecka.

Fredagen samling blev lite annorlunda idag eftersom Helena hade bjudit in några som skulle visa hur man skördar ris och sen hur man gör för att skilja skalet från själva riskornet. All tyckte det var mycket intressant och imponerande hur skickliga de var på att utföra det faktiskt hårda jobbet som det är att få ris till matbordet om man gör det på det traditionella sättet.

Så här tycker Jimmie om denna vecka: ”Det var faktiskt mycket intressant och se hur de gjorde med riset.”

Trevlig helg önskar 7-9:an och Peo