Vecka 50 2008

Förskolan Fjärilen

Denna, höstterminens näst sista vecka har varit rolig och händelserik. Under måndagen hade vi fullt upp med lek inne och ute och så sjöng vi förstås en hel del, både själva och tillsammans med resten av skolan.

I tisdags firade vi först Malvas födelsedag och lagom till fruktstunden blev vi på förskolan bjudna på glass och kex av födelsedagsbarnet – mums! Efter maten åkte hela skolan iväg med minibussar för att titta på det buddistiska templet i Old Town. Det var jättespännande och se hur munken bodde och höra vad han berättade om buddismen. Barnen skötte sig exemplariskt och gjorde så gott de kunde med att ”hälsningar” och med att meditera (vilket vi alla fick prova på).

I onsdags hade Ella visningsdag och vi fick träffa hennes egen igelkottfamilj.

Hela veckan har vi tränat inför luciatåget och i fredags genrepade vi på Lanta Villa. Barnen var jätte duktiga så vi är säkra på att kvällens framträdande kommer att bli toppen fint.

Vi har också hunnit med och öppna flera luckor i adventskalendern, och prytt den fina adventsgranen med barnens egentillverkade kulor i form av trianglar, kvadrater och cirklar.

Under den fria leken har populära sysselsättningar varit ”dega”, bygglek, pingis, lek med bilar och en massa spännande fantasi och rollekar både inne och ute.

På fredagen sa vi också hej då till Stina som snart åker hem till Sverige. Veckan avslutades sedan med en pjäs, framförd av åk 3-4, som handlade om buddismen. Kul och intressant.

Trevlig helg önskar!

Helena och Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Ännu en vecka närmare jul och jullov. Den här veckan har det hänt mycket.

På tisdagen bakade vi pepparkakor tillsammans, det var jättekul, alla var otroligt duktiga på att kavla, knåda och trycka ut figurer. En och annan degbit smög in i munnen också, mums va gott. Pepparkakorna fick sedan åka tuc-tuc till bageriet för att gräddas, där de sedan fanns till försäljning. Jag hörde att de gick åt som smör i solsken.

Sedan laddade vi om för att sätta oss i minibussar och åka till Old town och besöka buddisttemplet där. Ett mycket minnesvärt möte, vi fick se hur munkarna bor, ställa frågor och till sist fick vi även prova på att meditera. Det var häftigt att se ca sextio barn och fröknar sitta alldeles tysta och bara lyssna till sin egen andning i flera minuter.

På onsdagen var det dags för idrott igen, vi upprepade bollbanan med vissa förändringar. Barnen är väldigt duktiga på att kasta, studsa, rulla och fånga bollar.

På torsdagen hade vi matteprat och satt i samlingen och lärde oss begreppet hälften, om jag har sex legobitar men du får bara häften hur många har du då?

Fredagen ägnades mycket åt generalrepetitionen av luciatåget, barnen är jätteduktiga på att sjunga. Jag tror att kvällens föreställning blir toppen. Vi läste också julberättelsen ”Den heliga natten”.

Vi har startat upp en liten snickarbänk på skolgården, barnen får gå dit tre och tre, de får använda sin fantasi och materialet är drivved och snäckor. Det blir otroligt fina skapelser.

Trevlig tredje advent

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

I Sverige brukar ju dessa sista veckor vara de längsta och mörkaste på året. Inte här inte! Vi jobbar på som vanligt med både matte och svenska. Lite julstämning kanske, när vi tränar på Luciasångerna. Alla barn är så tålmodiga och står länge i kören och vi repeterar och repeterar.

I tisdags så gjorde hela skolan en utflykt till ett Buddhist tempel i Old Lanta. En munk visade oss hur man hälsar på en Buddha och sedan fick vi även se hur han bodde i ett litet hus. Som avslutning försökte vi att meditera tillsammans. Dagen därpå så skrev vi och berättade om besöket.

På idrotten fick äntligen de som ville spela fotboll och de övriga tränade på att hjula eller stå på händer.

Eget arbete för att få klart sista betinget stod på schemat under resten av veckan. Alla tar ansvar för att de olika momenten kommer med.

Fredagsavslutet i Salan blev en uppvisning av 3-4: an om Buddhas liv.
Där sa vi också ”hej då” till Axel som nu återvänder till Sverige.
Fredagskvällens Luciatåg blir förhoppningsvis en succé?

Ha en skön helg

Agneta Ask, åk 1-2

1-3:an Geckon

Hela skolan har besökt ett buddhisttempel i Old Town. Där träffade vi en munk och fick ställa frågor till honom. Vi fick veta att munkar inte får ta i tjejer.

Han berättade att han gick upp jättetidigt varje morgon och bad eller mediterade flera timmar varje dag. Vi fick titta i hans hus. Det var hårt på golvet där han sov. Han hade ett stort myggnät och en fläkt och många vattenflaskor. Om man är buddhist är man snäll mot alla och även mot djur.

Vi har tränat Luciasånger varje dag och imorse hade vi genrep på Lanta Villa. Ikväll ska vi sjunga där på riktigt. Det ska bli kul.

I torsdagseftermiddag var vi på stranden och letade efter en träbit som ska bli skylten till vår klassrumsdörr. Det ska stå ”Geckon” på den. Vi hittade träbiten vid sidan av en grön och smutsig vattendamm.

På engelska har vi sjungit två nya sånger och så håller vi på att träna på veckodagarna. Alla har jobbat jättebra. Sista timmen på fredag var det som valigt avslutning i salan.

Trevlig helg önskar
Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Åh, vilket fint skådespel klassen kunde bjuda på då vi hade fredagsavslutning i Salan! ”Salongen” var fullsatt och pjäsen som spelades var ”Berättelsen om Buddha”.

Det hela började med att vi i tisdags besökte ett buddistiskt tempel inne i Lanta old town. Där fick vi träffa en munk som berättade lite om Siddhartha Gautama, Buddha, och även om hur det är att vara munk. Han visade hur man hälsar framför Buddhastatyn och hur man sitter när man mediterar. Vi fick också titta in i hans bostad. Många av barnen kunde inte förstå att han inte hade någon säng att sova på. Hans hem var i stort sett tomt på materiella ting.

I skolan fortsatte vi sedan under veckan att läsa mer om buddismen, och det hela växte fram till vår pjäs. Alla elever gjorde en kanoninsats! Robert, som vi kunde hälsa välkommen till klassen så sent som i måndags, tvekade inte heller han att ställa upp inför en så stor publik! Bravo!

På musiken spelade eleverna blockflöjt med Sara. Eftersom jag satt i klassrummet under den lektionen kan jag verkligen intyga vilken glädje de känner inför att spela detta lilla instrument! Akustiken i rummet är dessutom alldeles fantastisk!!!

Nu närmar sig också kvällens stora framträdande på Lanta Villa; LUCIA! Sara har gjort ett otroligt bra jobb med att få ihop sången som barn från förskolan till nian deltar i. Eleverna har också övat flitigt, varit fokuserade och tagit till sig de råd Sara har gett dem för att det ska låta så bra det bara kan! I morse på genrepet lät det också riktigt bra! Vi kan nu se fram emot vacker sång och Lucia som sprider sitt ljus i mörkret på Koh Lanta!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

Denna vecka hälsar vi Anton hjärtligt välkommen till vår klass. Kul med en ny elev!

Då Sophie varit ledig har jag, Sara, haft klassen mycket. Veckan har varit händelserik med bl.a. mycket luciaträning och ett och annat strömavbrott.

På idrotten gjorde eleverna sandhögar på stranden. De använde spadar och många var mycket trötta efteråt. Ett mycket bra styrketräningspass med andra ord.

I tisdags var vi och besökte templet i Old Town. Eleverna tyckte det var spännande att pröva på att meditera. De fick också mycket information om livet i templet av munken och vågade ställa många frågor.

På musiken har eleverna fått komponera egna vaggvisor. En av texterna går så här:
Sov min lilla bebis
Du är trött och söt
Du är söt och gullig
Som en stor dessert

På engelskan har Fabian och Olle skrivit julklappsrim. En mycket svår uppgift men Olle, med lite hjälp av irländskt uttal, lyckades formulera detta:
If you´re all alone
and your friends are gone
You can use this
if it´s someone you miss

På rasterna har många spelat pingis och några har gjort armband. Eleverna tycker att frukten varit extra god denna vecka.

Sara Bengtsson och eleverna 5-6:an

Årskurs 7-9

På tisdagen började vi med att alla i skolan samlades i Salan för att förbereda sig inför det spännande mötet med munkar. Det var nämligen dags för ett studiebesök till ett buddhistiskt tempel och då behöver man veta hur man ska göra och vad man inte får göra.

Efter en genomgång av hur man beter sig så var det dags att sätta sig i minibussarna åka till templet.Det var lite ovanligt och lustigt tyckte några men alla höll med om att det var fascinerande att se munkarna och få höra hur dem levde.

Det här var sista veckan för alla att hinna lämna in sina arbetsuppgifter och göra sina prov så att lärarna där hemma kan sätta sina omdömen eller betyg. Därför har alla fått jobba med just  det dem behövde avsett vad det stod på schemat. Pennor har glött och datorskärmar blixtrat av all aktivitet i klassrummet. Det sistnämnda kan också berott på statisk elektricitet…

Tyvärr var det också dags för två härliga elever att lämna oss och åka hem.

Sofia slutade på torsdagen och Philip på fredagen. Vi tackade dem för denna tiden och önskade  båda all lycka i framtiden!

Veckan avslutades med att åk 3-4 framförde en pjäs om Buddha. Både lärorikt och trevligt att se! Efter det var det dags för nationalsången och halningen av flaggan.
Sen var det helg!

Trevlig helg önskar Per-Olof Pehrson lärare åk 7-9