Vecka 5 2019

Förskolan Fjärilen

Denna vecka var vår låda packad med följande:

Tidningar: Vi använde dessa i en samarbetsövning för att förflytta oss i grupp. Gymnastiken bestod av olika stationer där vi tränade olika motoriska färdigheter.

Snöre: Till balansgång och leken fanta/cola där vi får träna vårt hörsel sinne.

Katt: Vi gick igenom olika fakta om katten, visste ni tex att den största katten var 123cm lång(vi mätte med måttbandet) och att den har 100 olika läten?

Måttsats: Hjälpte oss matematiks när vi gjorde lera. Tillsammans skapade vi vårt fjärils zoo där både djur som bor på land och i vatten fick flytta in. Vi provade på olika tekniker och använde oss av kreativt främjande material som glasspinnar, tändstickor i vårt skapande. Zoot bestod av ormar, fiskar, delfiner, igelkottar, möss, ålar..

Färg: Vitt, rött, blått, gult för att arbeta med färglära. Vad händer när de olika färgerna ”gifter” sig med varandra? Tillsammans skapades en häll och dräll målning med hjälp av de matematiska begreppen högt, lång, ner och upp

Trollvante: Till kommunikation med sång och matematiskt antalsbegrepp

Vi fyllde i en bild som knöt an till vår närmiljö Yoga utflykten och Lanta Animal Welfer. Bilden fick vi genom digitalisering att byta skepnad till 3D och den började röra sig.

/Anna och Camilla

 

Förskolan Korallen

Ännu en rolig vecka på Korallen håller nu på att ta slut! Det märks på barnen att de är trygga med varandra, och alla leker med alla.  

Förra veckan avslutades ju med ett fantastiskt yogapass på Oasis. En annorlunda och spännande upplevelse, och… lite läskigt med krokodilen!! 

Den här veckan har det varit mycket byggande, pusslande och spelande i alla hörn.  Vi har läst böcker och lekt lekar, bla Pomperipossa. 

Ute har det varit tjuv och polis och andra jaga-lekar.  

Tisdag hade vi Miniröris på stranden och en skön stund efteråt med fri lek och bygge i sanden. En och annan eremitkräfta såg vi ju också. 

Vi har tittat på ännu en liten film om koraller och jobbar på att koralltavlorna ska bli klara. Vi har också målat elefanter med vattenfärg. 

Imorgon fredag blir det utflykt till Lanta Animal Wellfare. 

Önskar en trevlig helg till alla. 

Julia och Pia 

 

F-1:an Mangon

Den här veckan har vi avslutat vårt rymdarbete! Klassrummets väggar är fyllda med saker vi pratat om. Ett roligt och spännande arbetsområde!

Efter K och Q har vi jobbat med C, som i cirkus och clown.

I tisdags var vi på Lanta animal welfare. Vi gosade med katter och tittade på hundar. Vi fick en guidad tur och information om hur de arbetar för alla djurs bästa. Innan vi åkte dit hade vi en lektion där vi lärde oss en massa fakta om katter. Efter besöket tränade vi på att återberätta genom att skriva en gemensam text om vad vi varit med om och rita till vår text.

På veckans thailandslektion skrev och ritade vi om vår resa hit. Det tar lång tid att åka från Sverige till Koh Lanta kom vi fram till!

På idrotten hade vi friidrott med längdhopp och stöta kokosnöt. Roligt och svettigt. I torsdags fick vi besöka Oasis Yoga. Vi brukar göra yoga själva i klassrummet, men det var jättekul att lära sig nya yogapositioner på Oasis!

Självklart har vi jobbat med Melodifestivalen också! Var ligger Göteborg? Vad betyder de olika engelska låttitlarna? Hur många A finns det i Arja Saijonmaa? Hur många poäng vill vi ge de olika artisterna? De flesta av skolans ämnen går att träna genom Mello!

Trevlig helg!

Camilla

 

F-1:an Krabban

 

 Denna vecka har vi hunnit jobba mycket med den egna planeringen som eleverna haft med sig från Sverige. Läsläxor förhördes på torsdagen och alla barnen fick en guldstjärna . Alltid lika uppskattat var du än befinner dig i världen !

 Klassen har  haft friidrott på idrottslektionen, det var mycket roligt och många skratt hördes nere på stranden. Under torsdagen var vi på Yoga på resorten Oasis, det var spännande tyckte många av eleverna. Vi har fortsatt jobba med vårt Tema Thailand och lärt oss mycket om kulturen som vi nu tillfället lever i allihop.

Nästa vecka åker vi till Old Town för att besöka templet. 

Ha en toppen helg

fröken EvaKarin

 

1-2:an Snäckan

Veckan har varit full av aktiviteter och utflykter. Eleverna rivstartade med sina planeringar i måndags, de vet vad som gäller när det vankas många utflykter J. Under veckan har vi varit på studiebesök på Animal Welfare, där vi fick en föreläsning om hur katter och hundar drabbas när de inte sterilisras och får den vård de behöver. De gav oss en rundvisning i hundarnas rastgårdar och inne på själva sjukhuset. Vi avslutade med att klappa katter och köpa armband för att stödja verksamheten. När vi kom tillbaka fick eleverna träna sig i att återberätta och skriva en varsin liten text om besöket.

Under veckan har vi också fått förmånen att delta i ett amerikanskt yogapass. Eleverna fick lyssna noga för att förstå instruktionerna på engelska. I onsdags hade vi tillsammanstid med hela skolan, och då blev det stafetter i mixade lag från alla klasser. Roligt att se hur de äldre eleverna tar hand om de yngre.

Denna vecka har vi lagt mycket fokus på hållbar utveckling. Vi har sett på en film om det växande sopberget, och om hur det spås att haven kommer att se ut om trettio år. Eleverna har fått utrymme att diskutera och reflektera, det finns mycket tankar i denna klass. Vi har också tittat på olika material, känt och klämt. Eleverna har fått berätta vad materialet är gjort av, och om de tror att materialet är giftigt för vår natur och oss människor. Vi har också gjort ett experiment och tittat på en kort film om magnetism. Slutligen har de i sina skrivböcker fått rita och beskriva olika material samt skrivit en liten text utifrån några utvalda nyckelord. Såsom återvinna, begagnat, spara, hållbar utveckling osv.

Veckans grej of the day var ”hunden”. Eftersom vi varit på Animal Welfare tyckte jag att ämnet var passande.

Vi hörs och ses

Madde

 

2-3:an Geckon

Ännu en vecka går mot sitt slut. Det är sant det som sägs att ”Tiden går fort när man har roligt”. Och roligt har vi det på Geckon.  Att arbeta med tema kroppen är fantastiskt kul.  Att varvar teori med roliga tester och experiment gör det lättare att förstå hur kroppen fungerar. En av alla tester vi gjorde under veckan var att under lektionstid låta ena handen vara instängd i en plastpåse. Detta gjorde vi för att påvisa att huden hela tiden, även i vila avdunstar vatten.

 

Veckans studiebesök gick till Lanta Animal Welfare. Efter besöket fick eleverna i uppdrag att beskriva vad Lanta Animal welfare är för någon verksamhet. Så här skrev eleverna i sin gemensamma text.

”Idag 28 januari åkte vi på Geckon till Lanta Animal Welfare på Longbeach. Vi åkte dit för att lära oss mer om deras verksamhet och för att få gosa med alla hundar och katter som bor där.

På Lanta  Animal Welfare tar man hand om katter och hundar som inte har något hem. De får bo på Lanta Animal tills man hittar någon som vill adoptera dom. Att adoptera en katt eller hund är gratis, men det kostar ganska mycket pengar för en katt eller hund att flyga hem till sitt nya hem.

På Lanta Animal Welfare tar man också hand om skadade och sjuka djur. Det jobbar duktiga veterinärer här. Det finns också många som jobbar gratis med att mata och sköta om alla djuren. Att arbeta gratis heter att man är volontär”.

I nästa veckobrev får ni veta mer om vad vi arbetar med på Geckon. Till dess önskar vi er alla en härlig helg.

Helene

 

2-3:an Varanen

Det har som vanligt varit en trevlig vecka tillsammans med eleverna. Alla har jobbat på och det har varit full fart på rasterna. Det är King, fotboll och att sitta och rita i skuggan som är populärt just nu. Denna vecka har Varanerna varit särskilt fokuserade på att de ska ha Salan på fredag. De har skrivit en saga tillsammans om en vattendroppes väg från molnet, ner till jorden och tillbaka upp i molnet igen. Det blev en saga med mycket fantasi och fantastiskt fina illustrationer till. De ska turas om att läsa och att visa bilder. Sedan avslutas det hela med en klappramsa som är lite skojig ”Hej jag heter Bengt”.

Trevlig Helg

Elisabeth

 

 

3-4:an Palmen

Den här veckan har vi läst klart vår högläsningsbok, Sunes kärlekar. Det är så härligt när jag läser och eleverna sitter på golvet jämte mig en kring. Vi skrattar tillsammans åt Sunes alla dumheter och gör liknelser med oss själva. Eleverna fick välja nästa högläsningsbok och tänka sig de valde en annan bok med Sune.

 

Vi har även haft en annorlunda matematiklektion. Fokus var problemlösning och att kunna använda sig av olika strategier. Alla elever som ville fick vara med på spelet ”Fyra i rad”. Vissa regler gällde, att inte heja på någon, inte visa dåligt beteende om man skulle åka ut ur turneringen.

Sebastian var vår ledare och skötte denna uppgift utmärkt.  Under spelets gång hade vi musik till. Alla var så fokuserade och njöt till musiken och stämningen i klassen var på topp.

 

Ha en fin helg, Lovisa.

 

4-5:an Papayan

Denna vecka har eleverna arbetat på som vanligt. Tiden går fort och nästa vecka är det redan dags för oss att säga hejdå till några elever som slutar i Papayan. Det gör att de elever som vet att de snart ska åka hem har satt i högsta växeln för att hinna slutföra alla sina planeringar från sin hemskola.

 

En hel del elever har gjort mattediagnoser denna vecka. Det är diagnoser med ett riktigt bra slutresultat hos samtliga, vilket är roligt att se. Även eleverna själva är extra nyfikna på sina resultat eftersom de har nått fram till sitt slutmål mer på egen hand här än de kanske gör på sina hemskolor där det är många fler gemensamma genomgångar.

 

Papayan har även hunnit med en utflykt till Lanta Animal Welfare! Här fick vi träffa hemlösa katter och hundar. Det är alltså en verksamhet som tar hand om gatuhundar och gatukatter för att sedan försöka finna ett nytt hem till djuren. Det var en mycket uppskattad utflykt och många nöjda elever!

 

Nästa vecka är det bara att jobba vidare!

 

Ha det gott och trevlig helg//Jessica

 

4-5:an Skorpionen

Denna veckan har vi haft tema Kinesiska nyåret eftersom det är i antågande. Vi har läst om varför man firar det kinesiska nyåret och jämfört traditioner och seder. Man kan konstatera att vi är ganska lika egentligen, vi firar med familjen, äter gott och smäller smällare fast vi kanske inte smäller våra smällare för att skrämma bort onda andar. Vi har också läst lite om det nya året – grisens år samt sett vilka kinesiska tecken vi har i klassen, vi var både hundar, råttor och grisar samt en get.

Vi har varit på en liten utflykt till Lanta Animal Welfare som är ett ställe som tar hand om skadade och sjuka hundar och katter. De gör ett fantastiskt arbete på ön med t ex vaccinationer och steriliseringar. Vi fick leka med katterna och var sedan på en rundvandring på kliniken och hälsade på hundarna. Tror många av barnen hade velat stanna hela dagen.

Idrott har vi förstås haft på stranden och i övrigt en massa skolarbete. Allt ifrån minoriteter i Sverige, t ex samerna som firar sin nationaldag nästa vecka till matematik, engelska, geografi, ja det är mycket som hinns med här på en vecka samtidigt som tiden bara rusar iväg.

Visste ni förresten att en osteriliserad katt kan generera 80 katter på ett år. Barnen i Skorpionen vet och även vilka tecken man ska leta efter och hur man kan hjälpa till.

Varma hälsningar Skorpionerna och Lena

 

4-5:an Hajen

Den här veckan åkte elva förväntansfulla Hajar iväg för baka typiska thaikakor. Hajarna tog skolbussen och åkte till Lanta Noi för att baka hemma hos en kvinna som heter Off. När vi kom dit fick klassen sitta på golvet i en ring runt en gasollåga och alla ingredienser. En del elever undrade vart köket var, men det visade sig snart att det var gasollågan som var hennes kök. Med stora och intresserade ögon tittade eleverna på vad Off gjorde. Sedan fick eleverna räkna och måtta i de olika ingredienserna, för att sedan fritera två olika typiska thaikakor.  Eleverna formade kakorna till hjärtan, blommor, rosetter med mera. Kakorna liknade lite våra svenska struvor. Efteråt fick alla elever en varsin påse full med kakor. Mums, vad gott det var! Kan säga att det blev lite kakfest på vägen hem i bussen. Stolt visade de sedan upp sina fina kakor när de kom till skolan.

 

Ett härligt matematikögonblick att komma ihåg från veckan. En elever fick en aha-upplevelse i matematik, från att ha tyckt mindre bra om ämnet till att säga ”jag älskar det här, vad kul, kan jag få ta hem och räkna”.

 

På idrotten fortsatte halva klassen med redskap vid Slow Downs utegym, medan den andra halvan var på stranden och körde tre i rad.

 

Ha en go helg önskar Hajarna

 

6:an Ananasen

Tiden går fort och vi är redan i februari. Hemma i Sverige verkar de ha snö på många platser, men vi njuter vidare med sol och värme.

 

Förutom att arbeta vidare med de egna planeringarna har vi i Ananasen denna vecka hunnit med lite annat. Tillsammans med elever från Termiten, Bananen och Kobran besökte vi ett buddhistiskt tempel under onsdagen. Där fick vi träffa en av munkarna som berättade om buddhismen och livet som munk. Vi lärde oss om bön och meditation, och fick tända rökelser som en önskan om lycka till våra föräldrar.

 

Eleverna har haft en extra språklektion och kan nu både räkna upp veckodagarna och dess färger på thailändska. På idrotten var det racketsport som gällde och vi spelade både pingis och badminton.

 

Denna vecka är Elvins sista här på skolan, och vi hoppas att du får en fin resa hem tillbaka till Sverige. Vi kommer sakna dig i Ananasen!

 

/ Andreas

 

6-7:an Kokosnöten

Då var det slut på ännu en vecka här i Kokosnöten. Arbetet i klassen fortskrider bra och eleverna jobbar på med sina planeringar.

Vi tittar på lilla aktuellt och diskuterar vad som händer i världen.

Vi har haft idrott på SlowDown. Isvett??? och livräddning jobbade eleverna med. Gick jättebra fast is och snö känns väldigt långt borta.

Vi har också varit på utflykt till Off. Hon bor på Lanta Noi så vi blev bussade fram och tillbaka. Vi fick vara med och baka kakor, traditionella thailändska kakor. Eleverna visade stort engagemang, inte minst vid avsmakningen. Jag tror att alla räddade kvällsfikat, till hela familjen! En mycket trevlig utflykt med en mycket trevlig grupp!

Fredagen avslutades med glass som sig bör.

 

/Henrik

 

7-8:an Termiten

Ytterligare en vecka har gått, både i skolarbetets och utflykten tecken. Veckan inleddes med redskapsidrott på stranden vid Slow Down, där ungdomarna fick träna både styrka och smidighet under ledning av vår idrottslärare Timy. Därefter har eleverna arbetat mycket med både ämnen och redovisningar och prov av dessa. Återigen fungerar vårt grupprum som provsal, där eleverna i lugn och ro får klura över de frågor och uppgifter som sedan skannas in och skickas hem till lärarna på hemskolorna.

Veckans utflykt gick till öns största buddistiska tempel, utanför Old Town. Vi åkte skolbuss i drygt en halvtimma innan vi kom fram och möttes och välkomnades av en av templets munkar. Vi välkomnades in i templet och fick instruktioner om hur vi skulle sitta, samt hur vi skulle hälsa både på Buddha och på munken själv. Munken berättade lite om Buddhastatyerna, samt lite om sin livsstil som munk och hur man får mat och vad han får dricka. Han ställde också frågor till ungdomarna, som fick komma med gissningar på olika frågeställningar, som varför Buddhas örsnibbar är så långa och varför hans blick är riktad nedåt.

Efter stunden i templet fick vi delta i en ritual där var och en skulle buga sig inför Buddha och offra rökelsepinnar för att önska välgång och lycka för sin familj. Avslutningsvis samlades vi i en liten dunge och fick sätta oss ned i tio minuter för att meditera. Munken berättade då lite om meditation och förklarade att han använder det istället för medicin, exempelvis har han inte tagit smärtstillande på 20 år, utan mediterar om han får huvudvärk.

/Gabriella

 

 

8-9:an Bananen

Änne en vecka har passerat och denna här verkligen gått i rasande takt. Vårterminen är i full gång och vi varvar skolarbete, individuella planeringar, gemensamma aktiviteter och utflykter till olika intressanta ställen runt omkring i vår närmiljö här på Koh Lanta.

I måndags åkte alla elever i Bananen till Lanta Noi och hem till Off för att baka thailändska traditionella kakor. Eleverna fick inte bara testa på thailändska bakverk utan också förundras över Offs hem och den något annorlunda köksmiljö än vad vi är vana vid. Med enkla medel gjorde de fantastiska bakverk som det sedan mumsades på i bussen tillbaka till skolan.

Vardagen hemma i Sverige gör sig ibland påmind på de mest underliga sätt. Det märks att stora delar av Sverige nu är täckt av snö och att minusgraderna verkar hålla i sig för nu kommer många idrottsplaneringarna in om vinteraktiviteter, frilufsliv vintertid och isvett. Nog för att vi är innovativa och mycket flexibla på Lilla svenska skolan men skridskor och längdskidor har vi lite svårt att lösa (allra helst med snö som underlag), men isvett och nödsituationer vid vatten vintertid är inga problem. Onsdagens idrottslektion fokuserade på just det. Poolen på Slow Down fick agera isvak och eleverna använde sig av både isdubbar, livboj, ispik, ”förlängda armen” och Hansarlina för att rädda varandra undan det iskalla (?) vattnet. Eleverna fick även en grundkurs i Hjärt- och lungräddning samt livsviktig teori om nödsituationer av olika slag.

Veckan avslutades med att ta en titt på några av de 40 svenska nyord som berikade det svenska språket vid årsskiftet. Så nu möter vi helgen med ett än mer utvidgat ordförråd. Hoppas ni undviker mobilzombien och fotobombning och att ni yoloar riktigt mycket istället.

Enjoy!

Sara

8-gy Kobran

Denna vecka startade med idrottslektion på Slow Down, eleverna fick använda räck, ringar och rep som redskap. Lektionen avslutades med volleyboll.

I övrigt har eleverna arbetat aktivt med sina planeringar, gjort olika tester, prov och inlämningar. En elev har byggt modeller i lego för att använda modellerna i rittekniksuppgifter.

I onsdags besökte vi templet i Old Town tillsammans med eleverna från Termiten och Ananasen. I templet träffade vi en munk som berättade lite om sitt liv, vad som händer i ett tempel, eleverna fick ställa frågor och vi avslutade med 5 minuters meditation.

Denna vecka var det Kobrans tur att planera och arrangera en aktivitet som ska genomföras tillsammans med Bananen, det blev en musiktävling där man skulle sjunga så många låttexter som började på en viss bokstav. . Fredagen avslutas med att vi tackar av en elev som slutar i klassen, det delas ut medalj och diplom och eleverna säger hejdå!

/Malin B