Vecka 5 2018

Det händer mycket skoj på våra skolor. Självklart har vi ”vanliga” lektioner, men vi försöker också ta del av och lära oss av det vi har runt omkring oss och prova på nya saker!

Den här veckan har flera klasser från helårsskolan fått prova på yoga. Vi gick till Oasis Yoga, som vi går förbi varje gång vi har idrott på stranden. Vi blev hjärtligt mottagna och fick plocka fram de ”verktyg” vi skulle komma att behöva: matta och kuddar.

Till att börja med fick vi veta vad yoga är bra för. Det ska göra oss starka, smidiga och lugna. Andningen är viktig i yoga och därför skulle vi tänka extra mycket på den när vi gjorde övningarna.

Vi fick prova många olika övningar och fick en hel del tips på hur vi skulle klara av dem lättare om vi andades på rätt sätt och det var verkligen så! Stå på ett ben eller på huvudet blev helt plötsligt mycket enklare!

De flesta tyckte att yoga var mycket jobbigare än vad man trott innan, men framförallt upplevde eleverna att tiden flög iväg när vi var där. -Va? Har vi redan varit här en timme? var reaktionerna när det var dags att avsluta.
Flera av eleverna uttryckte att de gärna ville ha yoga fler gånger, vi får väl se!

Mangon, Snäckan, Geckon, Rockan och några Hajar har varit på en busstur runt Koh Lanta Yai (den stora ön) för att se vilka samhällsfunktioner som finns på ön.

Vi hade innan pratat om vad en samhällsfunktion är och vilka vi har sett hemma i Sverige. När vi åkte runt såg vi massa saker som var likt med Sverige. Skolor, affärer, polisstation, brandstation, sjukhus, vårdcentraler, postkontor, sopstation och restauranger. Det vi såg var den största skillnaden är att även om allting finns här så ser det inte riktigt ut lika som hemma. Samt att de inte sorterar sopor på samma sätt som vi gör hemma i Sverige. Vid sopstationen var det ett berg av svarta sopsäckar det kändes inte så miljömedvetet. Vi har inte sett något bibliotek heller, det finns ju hemma. Men i det stora hela var det riktigt intressant att bara åka runt och se hur ön ser ut.

I onsdags var hela Slow Down skolan till templet. Där fick de träffa en munk och ställa sina frågor till honom. De hade många frågor som de fick svar på. De fick bl.a. lära sig att munkarna går upp redan klockan 4 och mediterar en timme, därefter går dom ut på gatorna och samlar in mat. Munken pratade mycket med oss om att man ska vara snäll och tacksam. Vi avslutade besöket med att tända en rökelse och meditera en stund. Vi var ett glatt gäng som fick lära oss mycket denna dag.

 

HELÅRSSKOLAN 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Fredagen började som vanligt med thai. Doeramon hjälpte till att rösta glass, det blev melon o milo igen. Vi förberedde oss på det stora framträdandet i Salan, Både Doeramon och Owl skulle vara med och så det passade ju bra. Vi sjöng på thai och engelska för att visa lite av det vi lär oss på förskolan.

På måndagen välkomnade vi två nya kompisar så nu är vi 15 Fjärilar ett par veckor. Veckans bokstav har varit K och vi sjöng om Kaprifol, ritade och letade efter saker på K. Det var lite trixigt eftersom både ck, c och k kan låta som k men vi hittade en del.

Den här veckan var det två utflykter för oss alla en till animal welfare och en till stranden. Till stranden promenerade vi och på vägen tittade vi på regnskogen, och de växter och träd som växer längs vägen. Väl nere på stranden hade vi med oss strandbingo. Det blev inte bingo men vi hittade massor av snäckor, kottar, sand och lite vackert skräp att skapa av på förskolan.

Till animal welfare åkte vi i vår fina buss. Vi åt frukt på vägen dit och när vi kom fram gick vi in i Kittycity och gosade med katterna. Man fick lov att vara lugn och försiktig inne hos katterna så att de inte blir rädda. Vi tittade på var katterna kissar, sover och leker. Några ville gosa extra mycket och andra sov mest i värmen.

Det har varit mycket utomhuslek den här veckan trots värmen. Barnen leker, springer och har kul. Det går åt vatten till dryck, i leken och till att svalka sitt huvud.

Inomhus kretsar det fortfarande kring pussel, spel och rollekar där alla saker används som rekvisita i leken.

Tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Den här veckan har vi gått vidare med växter och samhällsfunktioner i Thailand. Vi har pratat, tittat på film, målat och läst böcker om ambulansen, polisen, brandkåren, posten och sjukhus. En förälder till en elev i fjärilen kom och berättade om sitt yrke som ambulansförare.

Veckans bokstav har varit Öö och som vanligt har vi gjort många saker kring bokstaven. Vi har letat ord med Ö i början, mitten och slutet av ord och tittat på Livet i bokstavslandet. Spårat, byggt med kaplastavar, ritat och läst ord och kortare texter med Ö.

Vi har introducerat likhetstecknet med en saga och sedan gjort uppgifter till och gått en ma-promenad för att ytterligare förstå och kunna lösa uppgifter. Fortsatt med veckomatte som vanligt.

Barnen har jobbat vidare med sina individuella planeringar som ser olika ut.

Nu har de haft två tillfällen med dans och rörelse i salan. Så medryckande musik med härliga danser och danslekar! Sista tillfället fick de i grupper om fyra varsitt mobilnummer och varje siffra symboliserade en rörelse och sedan skulle de få ihop en serie av dansrörelser beroende på vilket nummer de hade och visa upp det för resten av kompisarna. Kul!

En halvdag har vi haft stationer med olika lärspel som ma-pussel, alfabetsmemory, rimmemory, tangram, kan du räkna och fem myror är fler än fyra elefanter.

Och visst var de duktiga på Salansamlingen!!!

Ha en skön helg!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Veckan startade med idrott i Salan och vi har avslutat dansmomentet i idrotten. Eleverna tycker att det var roligt och tycket att det var roligt att ha idrott med Annica. Hon är väldigt bra på att dansa.

Vi har även lagt mycket fokus på SO då vi har dels pratat mycket om samhällsfunktioner inför vår SO-utflykt, vi har även kommit in på olika yrken som finns. Tema yrken kommer vi att fortsätta med några veckor framöver.

Vi har även startat med tema – rymden och denna vecka har vi arbetat med solen och andra stjärnor, men eftersom vi hade den häftiga fullmånen i onsdagskväll, har vi även kommit in på månens olika faser.

I tema – Thailand har vi denna vecka arbetat med olika blommor och vad de betyder i Thailand, som den gula tagetesen som odlades i mängder inför förra kungen Bhumibols begravning. Vi fick lära oss om lotusblomman och om de olika färgernas betydelse inom buddhismen. Väldigt intressant.

 

Men nu har vi helg och samlar krafter inför nästa vecka.

Ha en fin helg

Mvh Bella

 

1-2:an Geckon

Hej!

Veckans väder till trots (fint, varmt och soligt väder) har vi ägnat mycket tid åt den kalla, mörka årstiden vinter som nu härskar över Sverige. Vi har sett film om vinterns högtider och traditioner och lärt oss om skiftningarna i naturen då djur anpassar sig efter mörkare och kallare förhållanden.

Vi håller på med en bilduppgift där vi målar en naturbild som visar hur en del växter och djur anpassat sig till vintern.

Väldigt pilligt och krävande då vi behövde blanda många egna nyanser av brunt och måla med stadig hand. Eleverna plockade fram enormt tålamod och därmed har vi fått många fina bilder!

Vi har även övat att beställa frukost på engelska- och smygöppnat vår lektionsrestaurang. Nästa vecka ska det beställas ännu mer frukost!

Tack för en fin vecka,

Hälsningar Stina

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi fortsatt med våra NTA-försök och nyfikenheten på vad det är för pulver i burkarna blir bara större och större.

På svensklektionerna har det handlat mycket om läsförståelse, men vi har även börjat jobba med berättande texter. I det sammanhanget kommer vi också in på grammatiska begrepp som singular, plural, första, andra och tredje person. För att göra texterna intressantare har vi diskuterat hur man använder sig av konnektorer, sambandsord.

I övrigt har eleverna jobbat på med sina planeringar och arbetsron i klassen är mycket god.

De elever i åk 3 som börjat efter jul var på so-utflykt tillsammans med andra elever i F-3.

Ha det bra!

Nettan

 

3-4:an Rockan

Den här veckan har vi haft en hel del SO på schemat, både den individuella planeringen hemifrån, aktuella nyheter från lilla aktuellt samt en SO utflykt på ön med fokus på samhället och samhällsfunktioner. Vi kommer fortsätta arbeta med det i klassen nästa vecka.

På onsdagen var det sista idrottslektionen där vi dansade, eleverna tränade på danssteg och egna danser i en mindre grupp för att sedan visa upp det för stora gruppen, och de fick då också träna och fundera på vad en bra publik gör.

På bildlektionen tejpade och målade vi vackra verk med olika färger, som hänger upp i klassrummet.

På torsdagen var det massage i Salan igen, till lugn musik fick de elever som ville massera varandra, det blev ett lugnt avslut på dagen.

Ha en fin helg/ Terese

 

4-5:an Palmen

Denna vecka har vi hunnit med lite allt möjligt. Eleverna blev inspirerade av att på något sätt gå vidare med yoga efter vårt yogapass. Vi har klurat lite på hur vi kan göra detta i klassen. Drama har ju också varit aktuellt hos oss så det har vi också fortsatt med. Eleverna är fantastiska på att bjuda på sig själva.

Vi har såklart fått massor med annat skoljobb gjort också. Vi arbetar med läsförståelse. Vi läser och svarar på frågor tillsammans. Vi diskuterar frågorna som man behöver läsa mellan raderna för att hitta svaret. Vi lägger stor vikt vid att det ska vara språkligt korrekt när vi skriver. Eleverna är engagerade och gillar verkligen att jobba i grupp eller i par.

Nu är det återigen dags att önska trevlig helg!

Mvh Jessica

 

4-5:an Kobran

Den här veckan har det varit idrott på stranden. Nu är det väldigt varmt och att dricka vatten ofta är viktigt. Eleverna spelade fotboll men inte vilken fotboll som helst. De satt ihop med varandra. Precis när de skulle börja att spela fotboll tillstötte ett problem som jag inte hade varit med om tidigare. Det var att en dansk man ville ha sin solstol precis där vi skulle spela. Han blev lite sur när vi sa att vi var en skola som hade en idrottslektion på stranden.

På Sharons thailektion fick eleverna lära sig en ljusdans som man dansar vid högtiden Loy Kratong.

Det är nog inte så många av mina elever som kommer dricka Coca cola under den närmaste tiden. Jag fick låna en tand av min kollega Malin. Tanden tillhörde hennes dotter. Den hade legat i Coca cola i två dagar. Från att vara en vit tand hade den blivit brun, hu….

Ha en fin helg, Lovisa.

 

6:an Kokosnöten

Vi jobbar vidare med våra individuella planeringar, men försöker göra så mycket vi bara kan tillsammans.
Den här veckan har vi jobbat med perspektiv på bilden tillsammans, vi har spelat mattebingo, haft vårt andra och sista danspass på idrotten, fortsatt göra våra formar till betonggjutningen i slöjden, lyssnat på redovisningar i historia och gjort ett par kemiexperiment.

I historian fick vi den här veckan lyssna på redovisningar om häxprocessen och de fyra stånden. Vi fick veta att de flesta borgarna bodde i städerna, att de till yrket oftast var hantverkare och att de tillhörde det näst lägsta ståndet. Under sig hade de bönderna och över sig hade de präster och adel. När det gäller häxprocessen fick vi veta att man i Sverige brände häxor på bål eller halshögg dem. För att få veta om en person var en häxa sänkte man ner den i vattnet, flöt personen, var den en häxa och avrättades. Man avrättade ungefär 300 häxor i Sverige innan man förstod att häxor bara var ett påhitt och att de som dödats var oskyldiga.

I kemin har vi pratat vidare om ämnens olika aggregationsformer d.v.s. fast form, flytande form och gasform. Vi har tittat på hur vatten ser ut i dessa former. Ett av experimenten vi gjorde var en vattenvulkan. Vi har också sett att blandningar kan ändra form snabbt beroende på hur man handskas med dem.

I matten har vi jobbat mycket med våra enskilda planeringar, men vi har också spelat mattebingo. Där tränar vi de fyra räknesätten och prioriteringsregler på ett kul sätt.

Några av eleverna som har planering i musik med sig från sin hemskola har den här veckan fått sitt första handledningstillfälle. Under den lektionen hade de notkunskap och lärde sig att spela cajon, som är ett slagverksinstrument. Om ett par veckor kommer eleverna att ha musiktema.

Nu ser vi fram emot en skön och solig helg

Pop kan mai!

Malin

 

7:an Ananasen

I Ananasen så följer eleverna sina individuella planeringar. Eleverna har börjat göra framsteg i nutidskrysset. Titta och läs gärna nyheter tillsammans med era barn så att de kan hänga med vad som händer i världen.

Nu på fredag ska vi arbeta med hemkunskap. Vi åker till Lanta Thai Cookery school och lagar en trerätters måltid som vi sedan äter tillsammans.

På fredag har Ananasen haft sin sista och avslutande lektion i momentet dans på idrotten.

/Annica

 

8:an Papayan

I Papayan så följer eleverna sina individuella planeringar. Eleverna har börjat göra framsteg i nutidskrysset. Titta och läs gärna nyheter tillsammans med era barn så att de kan hänga med vad som händer i världen.

Nu på fredag ska vi arbeta med hemkunskap. Vi åker till Lanta Thai Cookery school och lagar en trerätters måltid som vi sedan äter tillsammans.

Två veckor framöver är det dags för Papayan att svänga sina lurviga.

/Sara

 

7-9:an Bananen

Under veckan avslutade vi vår 5-kamp som vi påbörjade första veckan efter lovet. Grenarna innehöll allt från precision, estetik och innovation.

Fredagen avslutades på Slow Down och volleyboll.

//Annika och Fredrik

 

SLOW DOWN SKOLAN

Gemensamt för hela skolan är att vi har haft elevråd med rektor Henric som ordförande.

På Korallen har vi experimenterat med ytspänning. Vi har haft gymnastik på stranden. Vi har skapat fina mobiler med snäckor. Vi har arbetat med matematik och bokstaven S.

På Krabban har vi jobbat med vårt tema ”olika yrken”, skrivit frågor och intervjuat föräldrarna hemma. Detta ska vi sedan redovisa på vår Sala samling på fredag.

På Skorpionen och Varanen har vi haft cirkusskola och testat på diverse cirkuskonster, bla att jonglera, snurra tallrikar på pinne, poja och göra olika typer av mänskliga pyramider. Det var jätteroligt och uppskattat av både barn och pedagoger. Skorpionen och Krabban har fortsatt sitt läsprojekt. Sedan har var och en arbetat med sina individuella planeringar, allt från diverse kemiska och fysikexperiment till receptskrivning, matte, engelska, svenska och So.