Vecka 5 2017

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med lek. Sprudlande lek både inne och ute. Det fixades glass och fruktdrinkar i vår bar. Vi körde båt ut på de sju haven. Många barn har poiat ihop och inspirerat oss andra.

Vi har skapat och målat och experimenterat med färg. Barnen skapande fantasifulla och färgsprakande målningar.

Mitt i veckan åkte vi till templet i Old Town där vi fick träffa munken Chai. Han berättade om sitt liv och om buddismen. Sedan fick vi tända rökelser för att visa vår tacksamhet för våra föräldrar. Vi mediterade tillsammans med munken och vi upptäckte miljön kring templet. En mycket uppskattad aktivitet för oss alla.

På idrotten hade vi Sumbaträning och vi gjorde också några yogaövningar. Vi värmde upp med rörelsesagor.

Vi avslutade med Salan på torsdagen eftersom det var studiedag på fredagen.

Ha en toppenhelg!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

I den skapande verksamheten har barnen fått göra elefantbilder. Vi såg nämligen en elefant efter vägen förra veckan och barnen blev väldigt intresserade av den.

Vi har varit på ett väldigt roligt och uppskattat studiebesök till Lanta Animal Welfare. Där fick vi se många hundar och katter som alla har blivit placerade där. Några är hemlösa och behöver ett nytt hem. Några är skadade och behöver veterinärhjälp. Dom gör ett fantastiskt jobb helt ideellt så ett tips till er alla, åk gärna dit hela familjen och skänk pengar eller köp någon souvenir för att bidra till deras arbete. När vi var där så gjorde tidningen Kattliv och Hundsport ett reportage om deras arbete. Dom tyckte det var väldigt roligt att det kom en svensk skola dit. Troligtvis kommer vi med på några bilder som dom har  i reportaget.

Vi har gjort två spännande experiment, då vi pratade om luft.

Gymnastik har vi haft på stranden, två gånger för våra 6-åringar. Vi fortsätter att göra regellekar och träna på former.

Denna vecka var det vi på Korallen som hade hand om salansamlingen, jättepirrigt, men det gick ju galant. Vi har tränat lite extra på våra sånger som vi uppträdde med.

Denna vecka har vi arbetat med bokstäverna T och I.

Ha en toppenhelg! Vi syns i nästa vecka.

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka sa Mangon hej då till tre kompisar som hade sin sista dag i onsdags och i torsdags. Det är inte roligt på dessa avsked, men samtidigt är det också en nyttig lärdom – lära känna nya kompisar och sedan också bryta upp.

Vi jobbade på lite extra denna vecka då den bara bestod av fyra dagar – på fredagen var det studiedag och alla elever var lediga. Vi har arbetat med veckans bokstav U, u och med stapeldiagram m.m.

Vi var på en väldigt uppskattad utflykt i onsdags. Vi åkte till templet i Old Town och besökte munken. Vi fick svar på en massa frågor som barnen ställde och vi fick prova på att meditera.

Vi fick också delta i en ceremoni där alla fick tända rökelse och samtidigt tänka lite extra på sina föräldrar. Efteråt när vi pratade om besöket, var det detta som hade gjort det största intrycket.

Hoppas alla får en skön långhelg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Vi har lärt känna Rockorna mycket bra den här veckan, eftersom vi arbetat tillsammans stora delar av veckan. Det har varit roligt att blanda klasserna!

Tempelbesöket i tisdags var intressant. Vi ställde frågor till munken och fick reda på vad som var viktigast inom buddhism. Munken sa att det viktigaste är hur man är mot sig själv och andra, man ska vara ödmjuk och tro på varandra. Man ska tro att alla kan och vill göra rätt/bra. Kloka tankar tyckte vi!

Vi fick tända rökelser och tänka positiva tankar om någon person vi tyckte om. Vi fick även meditera en stund: Munken brukade be och meditera i två timmar varje morgon, men många av oss tappade fokus efter några minuter. Han hade tränat i många år berättade han.

Vi har så smått fortsatt att lära oss om forntiden, om hur jorden ser ut inuti, och om hur berg bildas. Detta arbetsområde uppskattar eleverna och de vill lära sig mer om det vi såg på film i måndags: gejsrar, varma källor, glaciärer, sprickor mellan kontinentalplattor osv… Det är härligt att se deras intresse och hur de ställer frågor kring det de lär sig.

Nästa vecka kommer vi att välkomna en lärarstudent till oss. Hon kommer att vara hos oss i 6 veckor och arbeta med klassen hela tiden. Det ser vi fram emot! På måndag kommer vi även få tre nya klasskompisar så det blir en rolig och spännande början på veckan. Men först en varm, skön och trevlig helg!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er alla!

Så har ännu en vecka gått. Denna vecka blev minst sagt lite annorlunda då Rockan var på besök i templet och de fick fördelen att få träffa Stina och Malin lite mer.
Under torsdagen var allt som vanligt igen och det börjar spekuleras mycket i vad vi ska göra under vårt framträdande i salan vecka 8.
Oerhört kul att se hur fint de fungerar ihop både i skolsalen och på rasterna. Just nu är det mycket pojor och uno som gäller för de flesta i klassen.
Trevlig Helg
Jonas

 

1-2:an Krabban

Tiden flyger och vi med den. Nu lämnar fyra barn oss för att flyga hem till Sverige igen. Det känns vemodigt nu när vi hade blivit en sådan fin liten klass.

Jag är glad att alla hann vara med på teatern i fredags is alla fall. Barnen var så himla duktiga och det blev så bra. Beröm, beröm!

Alla hann även vara med på studiebesöket till templet och det var ju också bra. Besöket gick i godhetens tecken och munken pratade om att vi ska vara tacksamma mot våra föräldrar som tar hand om oss och så ska vi göra goda saker för att få gott tillbaka. Buddhas ögon tittar in mot sig själv och det är för att vi ska se till oss själva först istället för att skylla så snabbt på andra. Mycket intressant.

Vi har även hunnit med idrott med Fabian och musik med Lovisa.

Imorgon, fredag, är det studiedag och skolan är stängd.

Madeleine

 

3-4:an Hajen

Veckorna går fort i vanliga fall och är de lite kortare, som den här i och med studiedagen, så säger det ju bara svisch så är den förbi.

Under veckan har de elever som inte var med i höstas fått besöka templet i Old Town. Som alltid blev vi väl emottagna av munken som gärna berättar om verksamheten, religionen och bland annat visar hur man mediterar.

I torsdags var det som vanligt idrott på stranden. Den här veckan fick eleverna fortsätta att träna på samma tema som förra veckan då de bland annat körde doppboll och ett mellanting av boboll och brännboll.

I klassrummet jobbas det på för fullt som vanligt. Alla har sin planering med uppgifter som de arbetar efter, ibland gör vi saker gemensamt. Den här veckan har vi till exempel arbetat med ordklasserna substantiv, adjektiv och verb i svenska, i bild har vi börjat jobba med serier och tränat oss på att rita olika ansiktsuttryck.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi varit på templet i Old Town. Det är alltid lika underbart att komma dit. I templet råder ro och harmoni. Munken som vi träffar varje gång berättar om hur det är att leva som munk. Han har varit munk i tjugofem år och trivs med det. Varje morgon går han upp kl.04.00 ber och mediterar i två timmar. En av våra elever frågade om han behövde ha väckaklocka. Men han så att han vaknade av sig själv varje morgon utom en gång när han var sjuk. Vi fick även meditera och tända rökelse. När vi tände rökelse skulle vi tänka på våra föräldrar och känna oss tacksamma.

På torsdagen uppträde vi på salan. Vi framförde en låt av Markoolio, den heter ”en vecka i Phuket”. Men vi har döpt om den till ”en vecka på koh lanta” istället.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

 

3-4:an Varanen

Hej!

Efter en fantastiskt varm och solig helg var det skönt att vara tillbaka i klassrummet igen med lite svalare temperatur.

Veckans mest intressanta händelse var ett besök på ett Buddhistiskt tempel. Munken tog emot oss och berättade om hur de lever. Eleverna hade många frågor. En intressant och annorlunda sak som han berättade var hur Thailändare som är Buddhister firar sin födelsedag. Då går man till templet och tackar sin mamma och pappa för att man har fått bli född. Ett särskilt tack riktas till mamman som fått utstå smärta vid förlossningen. Därefter mediterade vi tillsammans och sedan gick vi till ett altare där var och en fick en rökelse i händerna och vända sig mot altaret och tänka på något som man var tacksam över.

Nu börjar antalet elever i gruppen att minska. Klasskamraterna har skrivit positiva omdömen om varandra som var och en får på ett diplom, som de kan ta med sig hem som minne. Denna vecka har vi tackat av Liam och Ingrid.

Trevlig helg!

Bettan

 

5-6:an Kokosnöten

Det blev en lite kortare vecka med slut redan på torsdagen för eleverna. Mycket har hänt i klassrummet och många har varit borta under veckan. På skolan har flera klasser drabbats av stort sjukdomsbortfall och ett par lärare har också varit frånvarande pga sjukdom. Under torsdagen var det glädjande nog svårt för alla elever att få plats i Salan under “torsdagssamlingen” och det blev tydligt att de flesta var på benen igen. Nu får vi hoppas att långhelgen kurerar även de sista själarna.

Eleverna klarade av mobilhanteringen vi pratade om förra veckan och belöningen blev som bestämt att vi gick till 7-11 tillsammans på tisdagens eftermiddagsrast. Det har efter diskussionen i förra veckan varit betydligt mycket bättre med denna hantering.

Efter en tid med mycket prat i klassrummet har vi under veckan arbetat konkret med detta problem. Jag har laddat ner en app som mäter ljudnivån i klassrummet och vi ser hela tiden på en Ipad när nivån blir hög. Appen mäter genomsnittlig ljudnivå och målet har varit att komma under en viss nivå, en nivå som innebär att det måste vara tyst under lång tid. Belöningen har varit en frågesport de sista 10-15 minuterna av respektive arbetspass. Effekterna väntade inte på sig, många fick mycket mer gjort än vanligt i det tysta arbetsklimatet och ska vi vara helt ärliga så lärde de sig nog en del även under själva frågesporten =). Vi jobbar vidare med klokt mobilanvändande samt ljudnivån i klassrummet och det har som sagt hänt mycket bara på en vecka.

Nu tar vi helg så ses vi på måndag igen!

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!

Veckan som gått gick extra fort. Tiden går såklart fort när man har roligt och är det då studiedag på fredag så går veckan extra fort.
För första gången så har vi sagt hejdå till flera klasskamrater. Det har varit fem härliga veckor ihop och vi kommer sakna er, Tora, Joseph, Linn och Ruth! Hoppas vi ses snart igen!
Veckan har bjudit på en utflykt till templet. Vi fick höra hur munkarna lever sitt liv och om de fem grundreglerna i buddismen. Eleverna fick även prova att meditera och det klarade dom över förväntan. Det enda som hördes var vinden som susade svagt och undertecknads knän och ben som knakade av påfrestningen…
Det har gått en del sjukdom på skolan med feber och magknip. Vår klass har i princip klarat oss helt utan vilket har varit skönt. Arbetet har kunnat flyta på med mycket fokus på att göra klart för de elever som snart lämnar oss. Eleverna i sexan har förberett sig inför nationella prov i svenska och alla elever har fått en inblick i nationella prov i matte.

Per

 

5-6:an Skorpionen

Fredag igen och ännu en vecka har rusat förbi. I måndags hade klassen vikarie och inte vilken vikarie som helst, rektor Henric hoppade in. Han visade sig inte bara vara en grym rektor utav även en toppenlärare =) Han menade även att Skorpionen är en underbar klass att ha och göra med och det kan nog de flesta skriva under på!

I onsdags var det dags att åka till det Buddhistiska templet i Old Town, ett jättemysigt besök där vi fick meditera, tända rökelse och träffa munkar och ställa frågor till dem.

Utöver det har det blivit tid för både Vasaskeppet, gamla testamentet och noveller om livet.

Vi har också tackat av ytterligare två klasskompisar, denna gången är det Emma och liv som sagt hejdå och åker hem till Sverige i helgen! Tack Emma och Liv för en fin tid! Vi kommer sakna er!

Trevlig helg

Anna

 

7-9:an Bananen

Under veckan har Bananerna som vanligt varit med om mycket. Under tisdagen besökte alla elever ett Buddhistiskt tempel där vi blev mottagna av en av templets munkar. Han berättade om Buddha, om templet men även om meditation och bön. Allt tolkades av en av skolans lärare. En av de mest minnesvärda sakerna i templet var när alla elever fick lägga tre rökelser i en bägare samtidigt som de skulle tänka på en bortgången vän eller anhörig. Det blev en väldigt fin stund där känslorna låg på ytan för flertalet av eleverna.

Under onsdagens idrott på stranden fick ungdomarna lära sig grunderna i baseball. De fick lära sig en skolanpassad variant där samarbete är ledordet. Även denna gång blev det en match mellan de två grupperna Bananerna och Papayorna. Slutresultatet blev som förra gången sandiga, leende och svettiga ungdomar som kände att de lärt sig något nytt under lektionen.

På torsdagen slutade två elever i gruppen och en av dem åkte hem som vinnare i Bananernas veckovisa ”kunskapsspel”. Eleverna har fördjupat och breddat sina kunskaper inom olika ämnen under detta spel. Bland ämnena finns bland annat grammatik, huvudstäder, historia, rättstavning, matematik och idrott.

Under veckan som gått har även elevrådet fortsatt sitt arbete med skolans regler samt rastaktiviteter. Det är fascinerande att se våra elever ta så stort ansvar för skolan under de veckor de är här. När eleverna är aktiva i en demokratisk process slutar aldrig skolan att utvecklas.

Niklas

 

7-9:an Papayan

Den här veckan slutar våra fina elever, Eric och Oscar. Känns tråkigt men vi hoppas att de får det bra på sin semester innan de åker hem till Sverige.

Under veckan har några elever besökt templet i Old Town och där fått lyssna på munkens berättelser om sitt liv. De har även fått tid där för meditation.

Vi har myst i gruppen med massage och lite dans. Så fantastiska och härliga elever som bjuder på sig själva.

Lektionerna har vikts åt att arbeta hårt med sina individuella planeringar, lite prov.

Vi slutar veckan med att gå till stranden och äta lunch på restaurang.

Önskar er alla en avslappnande helg

Annelie