Vecka 5 2016

Förskolan Fjärilen

Den här veckan åkte hela fjärilsgänget till parkleken i Old Town i olika grupper. Vi har gungat, klättrat, balanserat och åkt olika rutschkanor. Efter leken hade vi fruktkalas. Barnen fick inte nog av lek så vi planerar att åka tillsammans hela gruppen en dag.

Vi har i veckan haft hela skolan sjunger och sjöng i kanon med vår musiklärare Stine. Sedan har vi tillsammans med Mangon haft gemensam sångsamling till ukulelespel. Vi sjöng sånger om djungeln och om olika djungeldjur.

På idrotten byggde vi en redskapsbana med olika stationer. Vi gjorde kullerbyttor, balanserade med ärtpåsar på olika kroppsdelar, sprang sicksack och kröp i spindelgrottor.

I veckan var vi med och tröskade ris på skolgården. Vi fick prova att trampa riset, skaka riset och mortla riset. Som avslutning fick vi smaka på kokt råris. En spännande och lärorik eftermiddag.

Vi avslutade veckan med Thai. Chang besökte oss och vi repeterade om djur.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Linda

Förskoleklassen Mangon

Det sjuder av arbetslust inne på Mangon. Det arbetas med bokstäver och siffror med stor glädje och iver. Denna veckas bokstav var N,n, så den har vi arbetat lite extra med, bland annat letat och klippt ut ur tidningar. Vi har lekt en hel del med rimord också bland annat spelat rim memory. Siffran 8 har också fått extra fokus och så har vi tränat på dubbelt och hälften.

Vi leker vidare på stranden på idrotten. Denna vecka lekte vi en ny lek som heter fiskstim, där alla fick vara olika fiskar som finns i havet runt Koh Lanta. Kul tyckte barnen.

I torsdags fick vi vara med och prova traditionell riströskning på skolgården. Vi fick se hur risplantorna ser ut och så fick vi vara med att trampa riset och stöta det så skalet försvinner från riskornet. Till sist fick vi provsmaka det kokta riset.

Veckan avslutades med en utflykt till Lanta Animal Welfare där vi blev rundvisade och fick titta och klappa på alla katter och hundar.

På fredagssamlingen fick Jessie, Alexander och Charlie sina medaljer, då det är dags för dem att åka hem.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne och Johanna

1-2:an Snäckan

Barnen har som vanligt gjort ett jättebra arbete. Veckan har som vanligt växlat mellan olika aktiviteter och barnen har varit positiva till det mesta. Vi tränar inför vårt uppträdande som ska gå av stapeln vecka 8. Barnen går verkligen in för detta och många glada skratt blir det när vi tränar. Vår gemensamma matte har ägnats åt laborativa övningar när det gäller den analoga klockan. Några barn har också hunnit öva klockan via Elevspel, på datorn. Den gemensamma svenskan har ägnats åt veckans bokstav som var G, men också till att utveckla skrivandet. Barnen tränar sig på att få till en röd tråd i berättelserna genom ett strukturerat skrivschema. Detta skrivschema används ofta från årskurs 2 klass men även eleverna i åk 1 har provat, med gott resultat!

I SO och NO har vi gjort en gemensam tankekarta som ska ligga som grund för en kort berättelse om orten man bor på hemma i Sverige. Uppgiften ges som läxa att göra tillsammans med föräldrar till onsdag vecka 6.

På torsdagen tröskades det ris på skolgården och tänk så gott ”handtröskat” ris smakar! Efter att barnen fått prova på konsten att tröska ris så har de gjort jättefina teckningar som visar hur riströskandet går till. Detta fick bli veckans bidrag till Thai-temat.

Lena

1-2:an Kobran

En vecka till har gått på Lilla svenska skolan.

I måndags var vi i templet och pratade med en munk. Han berättade om vad de gör och vi fick svara på många frågor, t ex varför de rakar håret och har de kläder de har på sig. Vi fick även veta att det finns kvinnor som är nunnor. De kan ha orange eller vita kläder.

Vi har tröskat ris, stött det och till slut fått smaka på det kokta riset. Det var gott! Det smakade annorlunda än det vita vi är vana vid. Detta var blandat vitt och brunt. Tack till alla som kom och visade hur man gör!

Vi tackar våra fina vänner Wilma, Ville, Lowe, Jesper, Josefine och Maja för det ni gett oss denna gång. Ha det så bra i Sverige!

Carin

1-3:an Rockan

Äntligen, så var det vår tur i Rockan att vara Salanansvarig.

Vi fick starta upp veckan hälsa alla välkomna och också berätta om vad som ska hända på skolan just den här veckan.

På fredag så avslutade vi veckan med att bjuda på fin underhållning.

Skolvecka 5 här på Rockan är också den sista veckan vi är alla i klassen, på fredag är det sju rockor som slutar för att åka hem till Sverige igen.

Vår vecka på Rockan har bestått av mycket skoljobb men också träning inför fredagens uppträdande och mycket lek o annat kul.

På torsdagen fick vi vara med om att tröska ris, jättekul att få lära sig mer om dessa gryn som vi äter nästan dagligen här i Thailand.

På fredag innan vårt uppträdande så hade vi som vanligt kompismassage i Salan. En fin och lugn stund.

Uppträdandet gick kanonbra. Och alla Rockorna som ska sluta blev avtackade med diplom och medaljer. Vi kommer att sakna er jättemycket.

Ylva

3-4:an Hajen

Hej!

En vecka full av aktivitet har susat förbi i Hajen. Vi har elever som åkt på visumresor, vi har spelat spel på engelska, tränat på klockan på engelska, tecknat bilder som skildrar olika känslor, arbetat med att teckna kroppens proportioner och mycket mer.

Lite mer ingående har vi arbetat med att skriva insändare. Vi har diskuterat formen, språket, upplägget och framförallt innehållet. Eleverna har skrivit insändare mot skoluniformer, mot godis på rasterna, mot selfies och mot fyrverkerier. Spännande läsning med övertygande argument .

Vi har även hunnit lära oss hur man tröskar ris. I Thailand äter vi ju en hel del ris och det är därför intressant att få veta hur hårt arbete det ligger bakom allt det ris vi ställer på borden varje dag.

En synnerligen fin helg önskar jag er alla!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi pratat om islam. Det är den religionen som de flesta utövare här på Koh Lanta. Duen som är muslim och thailändsk föreläste om hur det är att leva som kvinna här på vår ö. Hon hade varit buddhist innan hon gifte sig och var tvungen att konvertera till islam. Duen visade de olika slöjorna som hon använder vid olika tillfällen. Vanligtvis bär hon sin higab så fort hon lämnar hemmet. Det beror på att inga andra män ska kunna titta på henne. Burka använder hon bara när hon ber. Hon har bara varit i moskén ett par gånger för oftast är det bara hennes man som är välkommen dit. Det var ytterst intressant att få veta saker som henne och hennes liv.

På engelskan arbetade alla elever med hörförståelse. Linda, som är Geckons engelskalärare satte på ett band och sedan fick eleverna lyssna och svara på de frågor Linda ställde till dem.

Hur man framställer färdigt ris har eleverna fått ta del av. Det är många moment till det är dags att koka riset. Två thailändska kvinnor visade alla moment och de elever som vill fick pröva på att tröska riset.

Ha en solig helg önskar

Lovisa och Yvonne

5-6:an Kokosnöten

Idag fick vi säga hejdå till Frida. Hon har varit här i fem veckor och ska nu bege sig hemåt mot Sverige igen. Vi önskar Frida och hennes familj en bra hemresa.

Denna vecka har det varit fullt med olika aktiviteter. I måndags åkte vi till Old Town. Där fick några elever besöka ett buddhistiskt tempel. Det var ett spännande besök där en munk tog hand om oss och berättade om sitt liv och sin religion. Han svarade även på barnens frågor. Barnen hade funderingar om bland annat templet, Buddhastatyn och hur det är att vara munk. Därefter fick barnen hålla i tre rökelsepinnar, tänka på något i livet som de kan göra bättre och sedan sätta ned rökelsen i en skål framför Buddha. Barnen fick också prova på meditation inne i regnskogen. Det var en rofylld upplevelse.

De elever som redan hade varit vid templet fick åka till ett museum. Där fick vi höra om Koh Lantas historia. Vi fick lära oss om det tre grupperna som först kom till Koh Lanta, sea gypsies, muslimerna och kineserna, och hur de började leva här. Sedan fick eleverna gå runt och se hur dessa folkgrupper levde och såg ut förr i tiden. Det var väldigt intressant att få höra om detta.

På tisdagen och torsdagen har eleverna varit på cookeryschool. De har där fått lära sig om thailändsk matlagning och även prova på att laga mat. De fick göra pad thai, kyckling med cashewnötter samt en efterrätt bestående bl a av banan och kokosmjölk. Det var inte alldeles enkelt, men ändå väldigt roligt och lärofyllt för eleverna. Hoppas att de får användning för dessa nya matlagningskunskaper i framtiden.

På torsdagen hade eleverna simning på idrotten. De fick då chansen att visa att de behärskar simningen utifrån läroplanens mål och de fick även träna på livräddning.

På fredagen var det återigen samling i salan. Denna vecka var det Rockan som ledde samlingen. Det var otroligt många elever som slutade, avtackningarna tog nästan aldrig slut. Sedan framförde Rockan låten Groupie som ett shownummer. Det var både sång, dans och pojs. Häftigt! Återigen klappade hela salan med i takten. Veckan avslutades i vanlig ordning med den thailändska nationalsången.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

5-6:an Papayan

Vecka fem har varit en händelserik vecka. I måndags besökte hälften av gruppen templet i Old Town, den andra halva var till ett museum. I templet fick eleverna träffa en munk som berättade om buddismen och sitt liv som munk.

Vi avslutade besöket med att varje person fick tända tre rökelser. Vi skulle tänka på något bra/snällt som vi vill ska inträffa och satte ner våra ”tankar” med rökelserna i en kruka med lera. Leran kommer att stelna och våra tankar bevaras i och med denna stelning.

I tisdags var det dags igen att fara iväg på en aktivitet, cocking school. Där fick eleverna lära sig att laga tre olika klassiska thairätter. Det var lärorikt och spännande, förhoppningsvis uppskattade våra elever sin egen matlagning.

Idrotten bjöd den här veckan på livräddning och kontroll på deras simkunnighet. Vi hann även där spela lite vollyboll. Givetvis en hel del fortsatt arbete med sina individuella planeringar.

Vi avtackar sju elever i gruppen den här veckan. Astrid, Calle, Petter, Fanny, Linnea, Alfred och Kristoffer ett härligt gäng, som gått på Papayan, återvänder till Sverige.

Önskar er en fantastisk helg.

Annelie

7-9:an Bananen

I torsdags slutade Elsa i Bananen och idag fick vi säga hejdå till Nelli, Emma, David och Filippa. Nelli har varit här sedan i oktober och övriga fyra har varit här i fem veckor. Det är alltid lite sorgligt att säga hej då till elever som lämnar oss.

Denna vecka har det varit fullt med olika aktiviteter. I måndags åkte vi till Old Town. Där fick några elever besöka ett buddhistiskt tempel. Det var ett spännande besök där en munk tog hand om oss och berättade om sitt liv och sin religion. Han svarade även på barnens frågor. Barnen hade funderingar om bland annat templet, Buddhastatyn och hur det är att vara munk. Därefter fick barnen hålla i tre rökelsepinnar, tänka på något i livet som de kan göra bättre och sedan sätta ned rökelsen i en skål framför Buddha. Barnen fick också prova på meditation inne i regnskogen. Det var en rofylld upplevelse.

De elever som redan hade varit vid templet fick åka till ett museum. Där fick vi höra om Koh Lantas historia. Vi fick lära oss om det tre grupperna som först kom till Koh Lanta, sea gypsies, muslimerna och kineserna, och hur de började leva här. Sedan fick eleverna gå runt och se hur dessa folkgrupper levde och såg ut förr i tiden. Det var väldigt intressant att få höra om detta.

På tisdagen och torsdagen har eleverna varit på cookery school. De har där fått lära sig om thailändsk matlagning och även prova på att laga mat. De fick göra pad thai, kyckling med cashewnötter samt en efterrätt bestående bl a av banan och kokosmjölk. Det var inte alldeles enkelt, men ändå väldigt roligt och lärofyllt för eleverna. Hoppas att de får användning för dessa nya matlagningskunskaper i framtiden.

På torsdagen hade eleverna simning på idrotten. De fick då chansen att visa att de behärskar simningen utifrån läroplanens mål och de fick även träna på livräddning.

På fredagen var det återigen samling i salan. Denna vecka var det Rockan som ledde samlingen. Det var otroligt många elever som slutade, avtackningarna tog nästan aldrig slut. Sedan framförde Rockan låten Groupie som ett shownummer. Det var både sång, dans och pojs. Häftigt! Återigen klappade hela salan med i takten. Veckan avslutades i vanlig ordning med den thailändska nationalsången.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Ullis