Vecka 5 2015

Förskolan Fjärilen

Den här veckan turas vi om att åka till Old Town där det finns en lekpark med gungor, klätterställning och rutschkana. Det blev en lång tur med skolbussen då vi fick se stora delar av Koh Lanta. Väl framme fick vi många motoriska utmaningar och leken var i full gång.

Vi började veckan med engelska då vi lärde oss vad olika djur heter. Vi gestaltade olika djur med en lek. På idrotten gjorde vi en redskapsbana med musik. På olika stopp var vi djur. Vi sjöng och lekte en namnlek sedan avslutade vi med billeken. Mitt i veckan hade de äldsta barnen i gruppen drama. Vi gestaltade olika känslor och gjorde dramaövningar som spegelbilden och liftaren.

På torsdagen hade hela skolan samarbetsdag då vi delades in i blandade ålders grupper. Vi skapade tillsammans utifrån temat Thailand. Det blev en sprudlande kreativ förmiddag. Vi har målat frukter i pappersbatik och funderat på den forskande frågan – Vad händer med vattenmelonkärnan när man planterar den?

I Salan samlades alla i gemensam avslutning på veckan. Alla alster från samarbetsdagen visades upp. Vi tackade av Filippa, Sonja och Sonia med medalj. Tack för en trevlig vecka!

Ha en bra helg!

Lill, Elin, Malin, Amelia och Sara

Förskoleklassen Mangon

Ja tänk nu har januari månad snart tagit slut. Dagarna försvinner i rasande fart. Denna veckan började vår VFU student Alexandra hos oss och det känns jättebra!

I Tema Thailand fortsätter vi med havet kring Koh Lanta. Barnen har fått rita och måla sina fiskar eller djur som vi sedan klistrat upp i vårt hav. Det blir så bra. Ni får jättegärna titta in och beundra barnens arbete. Våra språksamlingar har vi ägnat åt att lyssna efter och räkna satser i ord. Barnen har också arbetat med bokstaven Hh. På vår mattesamling pratade vi om begreppen först, sist, mitten, efter och före. När vi varit ute har flera barn lekt en lek de kallar kungens familj. Det är härligt att se hur samma lek utvecklas och håller på i många dagar.

Torsdagens samarbetsdag blev riktigt lyckad. Det är fantastiskt fint att se hur de äldre barnen hjälper de yngre barnen i aktiviteterna. Bananen avslutade veckan i Salan med ”fredagsmys”. Vilka talanger vi har på skolan. Både när det gäller sång och att imitera Zlatan!

På tisdag nästa vecka kommer Mangon att åka med skolbussen till Animal Welfare. Det är en ideell organisation som tar hand om herrelösa hundar och katter på ön. Vi åker 9:00 till 11:00. Ingen gympa på tisdag alltså.

Hälsningar Ellinor, Alexandra och Marion.

Marion

1-2:an Snäckan

Nu har jag bjudit mina duktiga elever på glass och det beror på att de har läst 1500 sidor text tillsammans.

Välkommen Bevylin till vår klass. Bevylin är min student från Jönköpings universitet. Hon går sista terminen och ska göra sin praktik hos oss i sju veckor. Redan nu känns det underbart, tänk att ha en sådan duktig, jämbördig och lyhörd student. Jag är så tacksam för Bevylin.

I engelskan har eleverna börjat med att lära sig vad olika klädesplagg heter på engelska. De är duktiga och lär sig snabbt. Tänk vad annorlunda det var med engelska när jag växte upp. Nu är engelskan en naturlig del i många barns vardag.

Samarbetsdagen i går var en succé. Alla eleverna delades upp i olika åldersblandade grupper. Från de yngsta elever till de äldsta eleverna på skolan. Sedan fick de i uppgift att skapa någonting som hör Thailand till på en stor tavla. Alla eleverna i fick vara med att tycka till och enas om vad de skulle skapa tillsammans i sin grupp. Det är underbart att se de äldsta eleverna ta sig an de yngsta eleverna. Material som användes var silkespapper, snäckor, sand, glitter, vattenfärger och massor av lim.

Tavlorna finns att beskåda runt vår sala idag.

Ha en bra helg,

Bevylin och Lovisa

1-3:an Kobran

Det har varit full fart även denna vecka. Vår VFU-student Sofia har varit ett bra resurstillskott precis som jag trodde.

Vi har avtackat Frida med diplom och medalj eftersom det var dags att åka hem till Sverige igen. Barnen och jag har hjälpts åt att formulera diplomet som innehåller tänkvärda saker som Frida är bra på.

Treorna har denna vecka provat SUP (Stand Up Paddleboard) vilket de tyckte var väldigt trevligt och en grupp har bakat. Under torsdagen har vi haft samarbetsdag. En fantastisk dag då alla barn på skolan från förskoleklass t.o.m. högstadiet har deltagit och skapat i åldersblandade grupper. Vilken kreativitet!

Lena

3-4:an Hajen

Haj haj!

Den här veckan har vi provat på något väldigt roligt som för många var första gången. Vi fick åka till Slow Down och prova Stand Up Paddling, SUP. Fabian var vår instruktör och han visade oss hur man kan paddla, hjälpa varandra och vad man måste tänka på. Jag är väldigt imponerad över hur duktiga alla var, tror inte det var någon som ramlade i vattnet mot sin vilja.

I klassrummet har vi arbetat mycket med repetition i matten. Bland annat subtraktionsalgoritmer, överslagsräkning och med enheten volym. Vi drillar oss på multiplikationstabellerna. Vi har dessutom hunnit med att jobba med forntiden och vikingatiden. Vi skall ha lite prov under nästa vecka både i matte och i historia så vi har jobbat både enskilt och gemensamt för att förbereda oss.

I torsdags hade vi en av våra fantastiska samarbetsdagar. Denna gången skulle vi skapa fritt i små åldersmixade grupper. Det övergripande temat var Thailand och varje grupp fick dra en lapp med ett undertema, till exempel djur, frukter, mat, djungel, solnedgång, strand eller hav. Resultaten blev helt fantastiska konstverk som visades upp idag för hela skolan, föräldrar, syskon och vänner under fredagssamlingen.

Så ännu en härlig vecka med Hajarna är till ända och nu väntar en skön helg!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan fick vi en ny klasskompis. Vi hälsar Rebecca varmt välkommen till oss.

I tisdags gjorde klassen en utflykt till Animal welfare. Vi fick lära oss att de tar hand om  skadade djur samt vaccinerar och steriliserar djur. De flesta av djuren får nya ägare antingen här i Thailand eller runt om i världen. Vi fick gå runt och se hur hundarna bor, höra deras individuella historier och kela med alla katter.

På idrotten gjorde vi olika stafettövningar på stranden. Vi avslutade med ett härligt dopp i havet.

På torsdag förmiddag hade vi samarbetsdag på skolan. Då var vi indelade i grupper ända från förskolan till åk 9. Varje grupp fick ett temaområde som hade med Thailand att göra och utifrån det fick de skapa fritt. De blev vackra och fantasifulla skapelser som föräldrarna sedan fick titta på under fredagen.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

I veckan har vi dragit igång ett skrivprojekt för de flesta eleverna i Kokosnöten. Den magiska dörren heter det, och vi kommer att skriva ett kapitel varje vecka efter givna instruktioner. Den här veckan handlade det om att skapa en karaktär och ge denne egenskaper, vänner och rädslor.

På torsdagen var det samarbetsdag. Skolan delades upp i 14 åldersblandade grupper och tilldelades ett tema, t ex havet eller djungeln. Gruppen skulle sedan skapa en bild av detta med hjälp av valfritt material och framför allt fantasin. Och vilka kreationer sen! Fantastiskt se de äldre eleverna ta ansvar och göra alla delaktiga i arbetet.

Kokosnöten hade efter klassrådet med sig 9 punkter till Elevrådet som hölls i måndags. Protokollet lästes sedan upp av klassens representant och alla kände sig delaktiga, även om alla punkter inte bifölls.

Idag fredag åkte ett gäng från Kokosnöten tillsammans med några Hajar till Lanta Animal Welfare för att hälsa på alla katter och hundar. En uppskattad utflykt då vi får lära oss mycket om vad de gör på LAW och så klart gosa med alla söta katter.

Tack för en härlig vecka. Trevlig helg!

Olof och Frida

5-6:an Papayan

Den här veckan har nio elever hunnit med att baka på Slow Down. Två bakbesök som varit väldigt uppskattade. Tisdagens elever bakade oreokakor och de elever som bakade på onsdagen fick göra morotskakor som fick det att vattnas i munnen på mig då det är min favorit.

På torsdagen hade vi en samarbetsdag där hela skolan deltog och där vi jobbade över åldersgränserna. De äldre barnen var väldigt duktiga på att ta hand om de yngre och jhjälpa de till rätta i sina grupper. Tillsammans skapade vi 14 stycken collage med temat Thailand som under fredagen ställs ut för allmän beskådan på skolgården.

I papayan har några elever den här veckan labbat med serie- och parallellkopplingar med batterier och glödlampor. Byggkonstruktion i form av lego med löp-, kryss,- och korsförband har också hunnits med. Sex av eleverna har jobbat i par med människokroppen där de skapat sin egen människokropp som de ska redovisa för klassen när de är klara.

Trevlig helg!

Johan

7-9:an Bananen

Denna vecka har vi på Bananen haft ansvar för Salansamlingen på fredagen, vilket präglat veckan. Vi har mejslat fram ett fredagsmys koncept där både tal, sång och talkörer finns med. Eleverna har varit väldigt engagerade och drivna och har visat på stort intresse i att skapa underhållning tillsammans. Vi har övat och prövat olika varianter och har haft kul tillsammans.

Vi har varit på Slow Down och haft stand up paddleboards (SUP) träning och det var jätteroligt. Många hade inte testat det tidigare, men klarade det galant. Det var lite svårare att stå i brygga på en bräda än på marken.

Vi har även diskuterat olika åsikter i andra ämnen, på engelskan t ex vässade vi våra argument för och emot olika saker såsom att vara vegetarian. På fredagen diskuterade vi olika nyheter såsom om papegojsjukan, fall från hög balkong, kärnvapentester i Nordkorea, dödsstraff för att uttrycka sin åsikt på blogg i Saudiarabien, partiledaravgångar och tjejer i politiken. Eleverna gillar verkligen att argumentera.

Igår torsdag hade vi en fin samarbetsdag tillsammans med övriga elever på skolan. Vi delades in i blandade åldersgrupper och fick skapa gruppvis skapa stora konstverk kring olika Thailandsteman. Vernissage pågår i skrivandets stund.

Trevlig helg och tack för en bra vecka!

Gabriella