Vecka 5 2014

Förskolan Fjärilen

En ny vecka tog sin start med nya härliga utmaningar och möjligheter. Vi fortsatte med våra fruktupptäckter. Vi har sjungit sånger om frukter och rimmat och ramsat. Den här veckan har vi upptäckt den magiska frukten, drakfrukten. En mycket vacker frukt med starka krafter som barnen tyckte påminde om kiwi fast inte lika stark i smaken.

Hela skolan har haft gemensam samarbetsdag då vi fick en skaparuppgift. Vi delades in i ålderblandade grupper och bestämde ett gemensamt tema. Eleverna samarbetade mycket bra med varandra och inspirerades av den thailändska miljön.

Vår engelskalärare Lena hade engelska med oss på fjärilen. Vi fick lära oss olika hälsningsfraser och vi räknade på engelska. Barnen var mycket intresserade och kände igen sig.

Mitt i veckan hade vi hela skolan sjunger med sång och rörelse till gitarr och ukulelespel. Vi sjöng en ny sång om kärleken till Koh Lanta där man även gör klapprörelser till.

Vår larv Pisua har fått följa med Viola, Isabella och Ville hem. Barnen har fått berätta hur de lärt Pisua om livet och vi har tillsammans reflekterat om händelserna. Pisua har åkt tuc-tuc, moped, varit på barngympa och varit på båtutflykt till Phi phi öarna.

Prästen Maria har varit här och samtalat med oss om ögat. Att ögon är som lampor och kan berätta saker. Ögon kan lysa och stråla på olika sätt. Barnen illustrerade olika ögon och uttrycksätt efter reflektionsstunden.

Vi avslutade veckan med att ha thai då vi fick träffa vår käre vän Doeramon. Vi lärde oss nya djur!

Ha en jättefin helg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Hej alla föräldrar!  Tänk att det redan gått fyra veckor av vårterminen. Barnen börjar hitta varandra och leker bra tillsammans.

Nästa vecka är det dags att säga hej då till två barn, Wilma och Nina.På måndagssamlingen  prövade vi hur många ord vi kunde komma på där ordet dag fanns med. Vi pratade om att det kallades sammansatta ord.Efter det gick hälften av barnen ut och hade ”Pingisskola” med Jennie. Resten av barnen var inne och la pärlplattor och gjorde armband.På e-m hade barnen engelska med Lena.

På tisdagens samarbetsdag fick barnen arbeta i grupper från de allra yngsta till de äldsta. De valde ett tema ex. regnskogen och sedan gjorde de ett konstverk av det. Fantasin och kreativiteten flödade!   Alla konstverken finns att beskåda i Salan.På e-m lekte vi Kims lek med frukter och sjöng fruktsången på thai.

Onsdagens språksamling ägnades åt att höra första ljudet i ord. Denna gången var det konsonanter. Barnen fick också arbeta klart med sitt arbetsblad om bokstaven C. Sedan var det dags för andra halvan av gruppen att ha ”Pingisskola” med Jennie.På e-m var det hela skolan sjunger

På torsdagens mattesamling fick barnen pröva att ställa sig i rätt ordning 1-6. Sedan skulle barnen komma på tre sätt att få summan sex.

Efter lunch kom Maria (prästen) på besök. Hon berättade en historia från bibeln. Sedan  ställde hon frågor kring den till barnen, barnen fick också rita teckningar om berättelsen.

Veckan avslutades med sjuårskalas. Det var Noah som fyllde år. Lite annat hann vi också med, Ordskoj t.ex. Kan man bära med ett bär? Allra sist på fredag spelade barnen på Kobran teater. Det gjorde dom så bra!

Ha nu en riktigt bra helg! Så  syns vi på måndag.

Marion

 

1-2:an Snäckan

Nu har ännu en trevlig vecka gått och eleverna har arbetat flitigt med sina planeringar.

I måndags arbetade vi tillsammans med ”Geckon”. Vi gjorde grupper med både elever från Snäckan och Geckon. Sedan fick varje grupp gå på ABC-jakt. Det gällde att hitta saker på vår skolgård, en sak för varje bokstav i alfabetet. Eleverna var påhittiga och samarbetade med varandra. En del saker på bokstäverna x,q och y var svåra att hitta.
Samarbetsdag på skolan har vi också haft. Det är riktigt härligt att se de äldre eleverna ta hand om de yngsta. Den här samarbetsdagen handlade om att skapa ett tema på ett stort papper. Alla elever fick vara med och tycka till och enas om ett tema.
Veckans barnkonvention handlade om barn med olika handikapp har rätt till ett bra liv och att de ska få den hjälp de behöver. Efter diskussion enades eleverna att de måste passa sig för att inte råka ut för olyckor där man kan få ett handikapp. Men att man kan hjälpa dem som har ett handikapp.

Maria, vår svenska präst har varit här och pratat om sin bok hon håller på att tillverka. Hon berättade om bibelhistorien ”Vem är störst för gud”. Efter en diskussion fick eleverna rita berättelsen.

Vet ni vad barn är bättre på än vuxna. Här får ni höra elevernas svar.
Barn har mer fantasi och energi, större muskler, visar kärlek lättare, är klokare och modigare samt har ett bättre självförtroende.

Vi har börjat öva till vårt framträdande i Salan torsdag 20/2. Säger inte vad det ska handla om men jag tror att ni föräldrar vet det om ni hör ert barn sjunga på en alldeles speciell låt.

Ha en skön helg önskar

Lovisa 

1-3:an Geckon

På samarbetsdagen som skolan hade i tisdags var det skapande som gällde för hela slanten. Alla elever på hela skolan var indelade i grupper, uppdraget var att göra ett collage. Grupperna  bestämde själva vilket tema collaget skulle ha, sedan var det bara att låta fantasin flöda. I Salan kunde man hämta allt från färg och silkespapper till kapsyler och toarullar. Det var fantastiskt roligt att se hur eleverna hjälptes åt och sedan se alla fina skapelser.

När vi jobbade med vårt Thailandstema lärde vi oss en hel del om Koh Lanta. Barnen letade fakta och renskrev på datorn. Det blev ett gemensamt dokument av all fakta.

Prästen Maria från Svenska Kyrkan har varit hos oss. För vår klass berättade hon om när Jesus var i öknen och frestades av Djävulen. Det blev mycket bra prat efteråt om vad frestelse och makt är. Barnen har ritat fina bilder om det Maria berättade och om diskussionerna.

Nu har vi läst 1000 sidor tillsammans, BRAVO ALLA I GECKON!!!  Belöningen var GLASS!!!

Maria

 

3-4:an Hajen

I måndags hälsade vi Nils (Nisse) Bohlin välkommen till Hajen. Han ska stanna till v. 17. I torsdags fyllde Nisse år och vi sjöng för honom och dagen avslutades med glass som Nisse bjöd på.

I tisdags var det återigen dags för en samarbetsdag. Det var fantastiskt att se hur fint elever från tre år och upp till elever i åk 9 kunde samarbeta. Tillsammans valde de ett tema som de sedan skulle illustrera på ett stort papper. I min grupp valde de att skapa kring havet och stranden. Det var full kreativitet hela förmiddagen och fantasin flödade. Resultatet från alla grupper ska ställas ut i Salan.

Maria och Ingvar från Svenska kyrkan har varit och pratat med alla grupper, en stund var. Maria läste en berättelse ur bibeln som hon samtalade med eleverna om. Samtalet styrdes in så att det handlade om eleverna och deras vardag idag. Därefter skulle varje elev illustrera berättelsen. En teckning ska väljas ut och kommer att vara med i hennes bok. De övriga teckningarna kommer att ställas ut på en utställning senare i vår. Alla som har deltagit kommer att få ett exemplar av boken.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

 4-6:an Kobran

Ännu en vecka har passerat. Nästa vecka är William och Idas sista tillsammans med oss…

Denna vecka har vi ägnat en del tid åt att träna inför vårt framträdande i Salan på fredagen. Klassen har fixat och grejat och hela tiden kommit med nya idéer och förslag på hur vi ska göra…! Alla har varit engagerade och många har ägnat rasterna åt att pyssla med rekvisitan.

På tisdagen hade hela skolan samarbetsdag. Denna gång var vi kvar på skolan och eleverna delades upp i 10 olika grupper och fick en stort vitt ark framför sig. Gruppen som bestod av barn och ungdomar mellan 3 och 16 år skulle bestämma sig för vad de skulle fylla ”tavlan” med, alltså komma överens om ett tema. Sen skulle det målas, klippas, klistras och göras ett slags collage. Tavlan skulle sen prydas med en skylt och allas namn skulle finnas med. Vilka härliga konstverk det blev t ex strandtema, en rymdstation, palmer. Allt gick sen att beskådas i Salan på fredagen. Bra jobbat alla elever!

Det har varit elevråd i veckan som vår rektor Kattis hållit med elevrepresentanterna. Där diskuterade man pingisregler, skolmaten och utflykter.

I onsdags var det dags för andra halvan av klassen att ha syslöjd. Populärt!

På matten har vi bl a tränat positionssystemet med tärningar och de har fått arbeta med sina planeringar. Jag försöker rätta så mycket som möjligt i deras matteböcker.

På fredagen träffade vi Maria och Ingvar från Svenska kyrkan. Hon läste en text från bibeln och därefter pratade vi om vad den kunde betyda. I nästa vecka ska vi måla bilder till den, någon av våra målningar kommer att publiceras i boken.

Skolveckan avslutades med vårt framträdande i Salan, Prinsessan på tärningen samt Askungen. Vi hade roligt, hoppas publiken hade det också!!!

Bodil

 

5-6:an Kokosnöten

En härlig vecka är till ända, veckan har varit bra och som vanligt har alla elever arbetat med sina planeringar och det går mycket bra för alla. Våra sexor har i veckan gjort två delar av ett gammalt nationellt prov, det kändes bra och eleverna kände sig nöjda och de tyckte att det inte var för svårt. I engelska och moderna språk har eleverna haft glosförhör och arbetat med olika skrivuppgifter. Den här veckan på Kokonöten har eleverna  gått in med liv och lust med veckans no-uppgift. Vad har de då gjort? Jo, eleverna har i grupp konstruerat ett äggskydd som skulle hålla för ett fritt fall. Hur gick det? Perfekt… Nästan alla skydd höll. Ett fantastiskt bra arbete av alla elever. På matten har vi fortsat att träna på olika begrepp inför det nationella provet.

På idrotten denna vecka har eleverna haft lätt jogging som uppvärmning och därefter blev det friidrott. Ett härligt men svettigt pass. Efteråt var det skönt att doppa sig i havet.

I tisdags hade vi en samarbetsdag på skolan och då fick alla elever använda sin fantasi för att i grupp skapa ett vackert collage. Det blev många olika teman på collagen och det var jättehärligt att se hur alla elever samarbetade med varandra. Collagen hänges sedan upp runt salan så att alla kunde beskåda de vackra konstverken.

Fredagen avslutas med att prästen Maria kom till oss och berättade om bönen, Fader vår. Maria och eleverna diskuterade innehållet i Fader vår.Det var väldigt intressant att höra elevernas tolknigar om vad texten handlade om.

En riktigt härlig helg önskar vi er alla!

Pia, Annelie och Lena

 

7-9:an Bananen

En ny spännande vecka på Lilla svenska skolan och eleverna inne på Bananen har funnit varandra, stämningen är god både på skolan och de umgås även på fritiden. Roligt att se att de träffas och umgås på fritiden där de bl.a. tränar och äter middagar tillsammans.

Den här veckan har eleverna i svenska arbetat med olika arbetsuppgifter. Det har arbetats med källkritik, förberedelser inför NP prov i svenska och att skriva bokrecensioner. I so har det handlat om vulkaner, antikens Grekland och frågor kring etik och moral. Vi hann även med lite charader, ett roligt avbrott i allt pluggande.

I engelskan har eleverna haft vokubulärtest och högläsning. I tisdags tränade vi på att ställa frågor till varandra och eleverna arbetade med dialoger. Alla eleverna arbetar väldigt flitigt och ansvarsfullt . Detta gäller för övrigt i alla ämnen, teoretiska så som praktiska.

Förra veckan startade vi upp nya projekt i textilslöjden och nu har vi många saker igång. Kreativiteten flödar och det tillverkas egna sock-pojs, kuddar i lappteknik, en anka i fleece, egna korsstyngmönster, virkade mobilfodral och klädesplagg. Jag (Helena) ser redan fram mot nästa slöjdlektion! Idrotten innehöll ett pass med friidrott, även pedagogen (Annelie) passade på att ta ett skönt dopp efter det svettiga passet. En uppskattad lektion är musiken då de denna vecka har spelat gitarr.

Många elever arbetar just ni med olika uppdrag i ämnet teknik, tekniska lösningar och hållfasthet är några begrepp som gås igenom. I matematiken upplever jag att eleverna börjar bli riktigt skickliga inom området algebra. Härligt att se när de lyser upp när de inser att det inte var så svårt.

Samarbetsdagen var en lyckad dag, då eleverna fick möjlighet att vara kreativa och skapa olika collage med teman som de själva valt i gruppen. I fredags hade gruppen besök av prästen Maria och de samtalade om bibliska berättelser som eleverna sedan ska illustrera med bild.

Trevlig helg!

Annelie, Pia och Lena