Vecka 5 2013

Förskolan Fjärilen

Denna veckas rörelsepass tillbringade vi på stranden. Eftersom barnen tycker om att spela fotboll på gården så passade det bra att ha lite olika bollövningar och spela match i sanden. Barnen tyckte sedan att det var härligt att få slänga sig i det svalkande havet. Det var många som ville visa hur duktiga de har blivit på att simma.

På engelskan kom Maria tillsammans med katten Morris. Vi fick lära oss vad bondgårdens djur heter och vad de olika färgerna heter på engelska.

I tisdags hade vi lite bokstavskul och då tittade vi lite närmare på lilla a och stora A. Vi pusslade våra namn och kollade hur många a det fanns i namnet. Barnen klistrade in lilla a och stora A samt en apa i sin bokstavsbok. Vi letade också efter saker som började på a och gjorde en hylla där alla a-sakerna fick stå.

Vi har fått en ny bildlärare på skolan som heter Linda och hon ska komma in till oss på Fjärilen varje tisdag, det ser vi framemot. I tisdags visade hon oss hur man kan blanda färger för att få en ny färg. Barnen tyckte det var som trolleri! När bilden var färdig så vek man den på mitten och vips så hade den förvandlats till bl.a. fjärilar, thaiboxningskräfta, eller en bil.

Barnen tycker det är roligt att bygga med olika slags material, just nu är duplot populärt. Men ibland är det roligt att få prova något annorlunda. Så denna vecka byggde vi med gula ärtor och tandpetare, det var lite pilligt men det var kul.

Vi har fortsatt med sagan om Rödluvan och vargen. Barnen tyckte den var väldigt spännande. Först återberätta vi sagan tillsammans och sedan dramatiserade vi den. Vi avslutade med att alla barnen fick måla vargen så som de tyckte att den skulle se ut. Nästa vecka fortsätter vi att gestalta Rödluvan och de olika karaktärerna som ingår i sagan.

Trevlig helg önskar
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

Vårt tema om Thailand handlar dels om djungelns djur och växter, samt att vi repeterar lite från förra terminen om stranden och stranddjuren . Vi målade bakgrunden till vår djungel. I tisdags hade vi besök av Linda som är bildlärare, hon var med och hjälpte oss att klistra upp alla fina djur på djungelbakgrunden.

Vi har haft gympa på stranden, och denna gång fick vi hjälp av Lena, Julians mamma. Barnen tycker verkligen att det är roligt att ha gympa. Vi har lekt pepparkaksgubbar katten ligger är lat och ligger och sover och sista paret ut!
Det blev väldigt varmt och svettigt eftersom det var klar sol. Efteråt badade vi i havet och barnen visade mig olika slags simtekniker över och under vattnet.

På väg hem från stranden fick vi en liten lektion i hur man öppnar en kokosnöt. Några thailändska män var i full färd med att öppna en och vi stannade och tittade på vad han gjorde. Han gav oss kokosnöten, och de som ville fick smaka på kokosvattnet.

Idag torsdag har vi varit på Lanta Green Farm, samt besökt en thailändsk skola och varit i Mangroveskogen och sett krabbor, en apa och dessutom fått se en riktig haj på nära håll. Vi tog många bilder och snart kommer ni att få se en del av dessa på hemsidan. I morgon är jag ledig för visumresa och är tillbaka på måndag. Mer om studiebesöket nästa vecka.

Ha en fin helg!
Yvonne

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan började spännande, vi fick nämligen åka på utflykt. Klockan 10 kom bilen och hämtade oss och vi var så klart spända av förväntningar. Första stopp var vid ett cashewnötsträd, vi fick lära oss lite mer om hur cashewnötterna växer – inte undra på att dom är dyra. Sen åkte vi vidare mot mangroveträsket och allt spännande som finns där. Vinkarkrabbor, stora fiskar av olika slag och en apa var några av de saker vi såg. Vi fick också stanna vid en skola och se hur barnen hade det i en liten thailändsk byskola. Vi insåg att vi har det ganska lyxigt med små klasser och AC, fina böcker osv. Fast några av barnen tyckte att deras fotbollsplan var i alla fall bra mycket bättre än vår. Sist på turen kom vi till Lanta Green Farm och där fick vi lära oss mer om olika thailändska växter och smaka på nyttigt te. Vi såg bl a ananas, gummiträd och grönpeppar. Under veckan har vi arbetat vidare med det vi lärt oss och diskuterat, skrivit och ritat om vad vi fått se.

På idrotten lekte vi ”hur mycket är klockan herr Lejon” som uppvärmning. Sedan var det cirkelträning där vi hade 10 stationer där vi bland annat skulle hoppa hopprep, jogga, göra armhävningar, plankan och studsa en pingis boll. Eleverna kämpade på bra i den gassande solen. Att spola av sig i vattenslangen på skolan var både nödvändigt och skönt eftersom vi alla var väldigt svettiga och sandiga.

Denna veckans slöjd har resulterat i att eleverna gjort egna påtdockor och de har redan hunnit påta en hel massa. Samtidigt som halva gruppen har slöjd har vi i den andra gruppen jobbat med matte. Den ena gruppen fortsatte med positionssystemet och den andra jobbade med hektogram. Vi pratade om hur många gram ett hektogram är och hur många hekto det går på ett kilo. Vi vägde godis och jämförde olika godissorter, och funderarde kring vad man skulle tacka ja till om man ställdes inför valet, 1 hg godis eller 10 godisbitar??

När det var dags för veckans experiment började vi med att ta oss en titt på tidigare lösningar och vad som hänt med dem. Sen gick vi vidare till veckans experiment som gick ut på att blanda salt och vatten och se om man kunde lösa hur mycket salt som helst i vatten. När vi sett att lösningen blev ”mättad” så lät vi det stå en stund och när vattnet var genomskinligt så provade vi om det fanns löst salt genom att måla med vattnet på svart papper. När solen gjort sitt såg vi att det fanns saltkristaller kvar på pappret.

I torsdags fick eleverna träffa Linda som från och med den här veckan arbetar som bildlärare på skolan. De målade ”seriemålning” till sagan om Sandvargen.

I fredags var några elever från förskoleklassen på besök hos oss och Engla, Lucas, Klara och Carl tog hand om var sin elev och hjälpte dem med mattematikuppgifter. Alla fyra var fantastiska pedagoger åt sina elever – bra jobbat! Vi hoppas att vi får ”låna” några 6-åringar snart igen!

Vi har också hunnit med att lära oss en ny sång på engelska, vika lådor, träna på nya bokstäver,  skriva månadsblad, skriva om en låtsaskompis och en massa annat.

Vi avslutade veckan med ett sorgligt avsked ifrån Linus som har gått i klassen länge. Vi kommer att sakna honom men vi hoppas att han får det riktigt bra i Sverige och att vi träffas någon gång igen.

Tack för denna veckan!
Helena

 

1-3:an Geckon

Den här veckan har vi använt måttbanden som tillverkades förra veckan. Alla fick i uppgift att klippa i ett A4 papper och försöka få en så lång remsa som möjligt. Det var en lite lurig uppgift! Alla klippte långa remsor och mätte sedan sin remsa. Sen placerades remsorna i en lång rad efter varandra på gången ute på skolgården. Den blev sammanlagt 58 meter och 4 cm lång. Praktisk matematik är inspirerande och kul!

Sagor har skrivits, både på papper och på datorn. Det är bra att skriva på datorn ibland för allas texter blir lika fina och ibland är det lättare när datorn rättar än att någon annan ska se vilka fel man har gjort. Givetvis har sagorna lästs upp och alla kamrater har lyssnat intresserat och delat ut en applåd efter varje uppläst saga.

På idrotten lekte vi ”hur mycket är klockan herr Lejon” som uppvärmning. Sedan var det cirkelträning där vi hade 10 stationer där vi bland annat skulle hoppa hopprep, jogga, göra armhävningar, plankan och studsa en pingis boll. Eleverna kämpade på bra i den gassande solen. Att spola av sig i vattenslangen på skolan var både nödvändigt och skönt då de var väldigt svettiga och sandiga.

I onsdags var vi på vår andra utflykt. Först besökte vi Mangroveträsket och fick se fiskar som hade ben och kunde gå upp på land, krabbor med en klo och några apor i träden. Sen besökte vi en skola och en förskola. I skolan sjöng vi en ramsa och presenterade oss på engelska. Det var spännande att få komma in i deras klassrum och se deras skoluniformer, bänkar, griffeltavla och deras bokstäver som inte alls liknar alfabetet som vi är vana vid. Sen besökte vi en förskola. Det var 70 barn mellan tre och fem år som skulle sova middag i en stor sal. När vi kom rusade alla 70 barn mot oss och hade inte alls lust att sova. Vi får hoppas att barnen kunde sova middag när vi hade åkt! Sist men inte minst besökte vi Green Farm. Där fick vi se, känna på och ibland smaka på olika grönsaker och frukter. Dessutom fick vi med oss en hel del olika grönsaker som vi senare gav till restaurangen där vi äter vår lunch. När vi satt i bussen som körde oss runt till de olika platserna sjöng vi sånger vi har lärt oss på skolan. Vår sång hördes nog över hela Koh Lanta!

Under ett lektionspass fick vi låna några sexåringar som ville komma in och ha en lektion tillsammans med oss. Geckoeleverna hade tillsammans kommit fram till att Sagoskatten skulle passa sexåringarna utmärkt.

Sista stunden i fredags innan helgen tog vid hade vi massage. Det var skönt!

Jag hoppas att alla får en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Återigen har vi haft en rolig och lärorik vecka tillsammans!

Eleverna har arbetat mycket med sina planeringar. De är duktiga på att arbeta självständigt och vet vad de ska göra.

En lektion hade vi stafettskrivning. Eleverna arbetade i grupper om fyra. Alla fick samma början på en berättelse och man fick skriva en fortsättning under fem minuter, därefter skickades pappret till den som satt bredvid och man fortsatte skriva i fem minuter. När papperna byttes för fjärde gången skrevs slutet på berättelsen och sedan fick alla tillbaka berättelsen som de börjat på.  Det var roligt att höra hur olika berättelserna blev.

Vi har fortsatt med teknik. Eleverna har i grupp fått till uppgift att konstruera en fallskärm som skulle kunna sväva så länge som möjligt. De fick först göra en planering med vilket material de skulle använda och hur de skulle bygga den. När fallskärmarna var klara skulle de förstås testas! Efteråt gjorde vi en utvärdering tillsammans om hur det gick och om de var nöjda med sin fallskärm.

På engelskan tränar vi fortfarande på alfabetet på engelska genom att sjunga alfabetssången och att svara på hur mycket klockan är. Denna vecka har vi har spelat bingo med frukter, grönsaker och matord, tränat på att stava räkneorden 1-10 och gjort en lek.

Musiken fortsatte med temat svenska visdiktare. Vi sjöng ”Brev från kolonien” av Cornelis Wreeswijk och ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken” av Olle Adolphson. Vilka fantastiska berättelser!

Det går undan på slöjdlektionerna. Det mest fascinerande är att det inte bara går snabbt, eleverna är noggranna och vill att hela processen från skiss, planering, genomförande och utvärdering ska bli så bra den kan bli. Vad det blir när de är klara avslöjar vi inte än, men de har använt sig av garn, rispåsar, tyg, symaskin, nål och tråd.

På idrotten lekte vi ”hur mycket är klockan herr Lejon” som uppvärmning. Sedan var det cirkelträning. Vi hade 10 stationer där eleverna bland annat skulle hoppa hopprep, jogga, göra armhävningar, plankan och studsa en pingis boll. De kämpade på bra i den gassande solen!

Linda har från och med denna vecka hand om bildlektionerna. Hajen hade fått i uppgift att göra affischer som ska sättas upp på skolan som reklam för en kommande konstutställning. Eleverna arbetade i grupper om tre och förutom bild blev det en bra samarbetsövning.

Idag har klassen varit på utflykt. Vi besökte Lanta green farm där vi kunde se thailändska växter som ananas och gummiträd. I mangroveträsket kunde vi se träden med sina stora rötter och krabborna som har en stor färgad klo. Vi gjorde också ett besök i en thailändsk skola. Barnen hade lunch när vi var där och de var väldigt nyfikna på oss! Till sist hoppas jag att alla får en riktigt härlig helg!

Nu ska det bli härligt med helg. Hoppas att den blir bra för alla!
Birgit

 

4-6:an Kobran

Tiden går så ruskigt fort. Nästa vecka blir den sista för en del av barnen. Det känns tråkigt att behöva splittra den här klassen så snart….suck!  Men sådana är ju förutsättningarna på vår skola, så istället för att känna sig ledsen över att man ska skiljas kan man ju känna sig glad över att man har träffats! Eller kan man få vara både ledsen och glad på samma gång?

Veckans studieresa gick b la till en thailändsk skola i närheten. Det var riktigt intressant att få en inblick i de thailändska barnens skolvardag. Vi sjöng också en av årets verkliga hits tillsammans allihop; Janglo, janglo, janglo, we lova Koh Lanta, svenska och thailändska barn tillsammans i en stor ring. Det var fint att se.

Vi har gjort jazz-chants på engelskan. Det blev riktigt suggestivt häromdagen; Sweet, soft, warm rain…raining, raining.

De har också fått träffa sin nya bild-lärare den här veckan. Eller rättare sagt; bild-och svensklärare. Linda heter hon. Den första lektionen med henne ville de bara skriva fantasy. Men det ska komma bilder till också så småningom.

”Kobran kallar” blev namnet på vår nya klassramsa i alliterationsform. Vi har bjudits på levande musik och sång i klassrummet. Roligt att de vågar, det vittnar om ett tryggt klassrumsklimat.

Virkat har de fått göra med Lina i slöjden. Duktiga var de. Fart är det i de!

Av veckans namnsdagsprat kan nämnas Karl. Då blev det prat om Karl den XII. Namnet Diana kom mig osökt att tänka på fantomen och då blev det en sång av det (Fantomens kalsonger med Trazan å Banarne, ni vet?) Namnet Ivar fick mig att tänka på Lo Johansson, osv. Allmänbildning på många plan och ibland långa samtal om VIKTIGHETER där faktiskt ALLA deltar. När man tänker ämnet Svenska i skolan handlar det mest om Skriva och Läsa, men Tala är ett precis lika viktigt moment.

På ”Hela skolan sjunger” på fredagseftermiddagen lyckades vi göra ”A leta go go” med klapp, sång och danssteg samtidigt. En imponerande prestation! Tack för dansen Klas!

Trevlig helg allihop. Vi syns på måndag.
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Veckorna flyger iväg och det är redan dags för helg igen. Även denna vecka stod det hemkunskap på schemat för eleverna. Det gick åt mycket vatten då det var både varmt och svettigt att baka, men ack så roligt!

På musiken färdigställdes bilderna, ramarna klistrades på och texterna skrevs klart. Ni är välkomna till skolan på vernissage på torsdag för att ta del av deras alster!

Denna vecka har vi pratat vidare om verb. Vi har repeterat tempus- och temaformer och även pratat om huvudverb och hjälpverb. Arbetet med skoltidningen har också fortsatt då eleverna fick lära sig mer om layout av vår bildlärare, Linda, i tisdags. Vi är mycket glada att Linda är här hos oss nu!

Idrotten på fredagsmorgonen leddes av två elever. De hade planerat in uppvärmning, stretch och aktivitet. Bra jobbat!

Det stora temat denna vecka har dock varit drama! Drama för hela slanten! Eleverna har repeterat, repeterat och repeterat. All tid som har kunnat undvaras har ägnats åt detta och föreställningen på fredagsavslutningen blev en lysande succé! De pratade högt och tydligt, levde sig in i sina roller och ska känna sig riktigt stolta över sig själva. Jag kan inte tänka mig ett bättre avslut på veckan. Jag är mycket, mycket stolt över dem!

Jag hoppas att alla får en riktigt skön helg!

Tack för en trevlig vecka och vila upp er ordentligt under helgen!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Arbetet flyter på bra nu i 7-9:an. Eleverna har så roligt tillsammans. Tyvärr är det bara en vecka kvar här på Koh Lanta för halva gruppen och det är så mycket vi vill hinna med. En hel del prov och inlämningsuppgifter genomförs varje vecka som vi sedan skannar och skickar till hemskolan. De äldsta eleverna förbereder sig för nationella provet i svenska som kommer att genomföras nästa vecka.

På onsdagen hade eleverna musik och drama hela dagen med Mårten och Sharon. Det var mycket fniss, skratt och glädje och vi är säkra på att eleverna uppskattade inslaget i sitt annars späckade schema. Nästa fredag är det dags för 7-9:an att uppträda på fredagsavslutningen och eleverna hade möjlighet att öva på programmet.

Nu har vår nya lärare i bild kommit och eleverna varvar slöjd och bild på torsdagseftermiddagarna. Eftersom 7-9:an går till kl16.00 på torsdagar tycker eleverna det är ett skönt avbrott från de mer teoretiska ämnena, annars kan dagarna kännas lite långa.

Fredagens idrottspass på stranden höll Pontus och William i. De började med uppvärmning och därefter stretching. Sedan hade de en tävling ”fånga flaggan” som gick ut på att två lag möter varandra och de ska hämta bollar/flaggor på motsatta sidan och föra över till sin sida utan att bli tagen av det andra laget.

Denna vecka var det 5-6 som stod för fredagsunderhållningen i Salan. Klassen hade moderniserat sagan Törnrosa och spelade upp den med bravur! Det blev många skratt och ett riktigt bra avslut på veckan!

Vi ses på måndag igen!
Maria och Clas