Vecka 5 2012

Förskolan Fjärilen

Vi har lekt mycket den här veckan, både fritt och organiserat. Det har bl a blivit mycket av bygglekar, rollekar och turtagningslekar. Leken är viktig för barnen och deras utveckling och den måste få tid, plats och utrymme på förskolan! I leken lär sig barnen bl. a grunderna för det som krävs för livet nu och senare i livet.

Vi har också gjort en hel del annat. En dag hälsade musen Muselina på och hon pratade om att känna sig blyg för något eller någon och om hur man kan hjälpa en blyg kompis in i leken och gruppen. Vi pratade sedan om situationer där vi själva har känt oss blyga och om hur vi kan hjälpa varandra att t ex våga vara med.

Former har vi pratat om en dag på samlingen (triangel, kvadrat, cirkel, rektangel) och efteråt fick barnen rita teckningar där de olika formerna ingick, t ex en rektangel som blev en buss med cirklar till hjul osv. Det var delvis nya ord/begrepp för barnen, som gärna ville säga trekant istället för triangel och fyrkant till både kvadrat och rektangel.

Då vi hade Thai lärde Sharon oss de thailändska namnen för apa – ling, orm – ngo, kyckling – gaj, fisk – bla mfl (OBS! min stavning som uttalet). Vi repeterade även orden för sitta, stå, snabbt, sakta och för klappa händerna, sedan lekte vi en rörelselek med hjälp av orden, vilket uppskattades!

Barnen fick till uppgift en dag att i tur och ordning plocka fram ett visst antal snäckor och när det var gjort även leta fram rätt siffra (från ett sifferpussel) till antalet snäckor. På så sätt fick de konkret se att mängden snäckor överensstämmer med viss siffra. Till sist diskuterade vi gemensamt fram vilken siffra + mängd snäckor som skulle komma först från vänster osv. Det slutade med att det blev en tallinje från 1 till 10.

Till stranden har vi promenerat också denna vecka! Där lekte vi i sanden och några badade även i havet tillsammans med en fröken. Alla hittade sin aktivitet som de trivdes med och därmed var alla nöjda och glada.

Vi har även rört oss till Friskis och Svettis ”Röris”. Det är både skönt och kul att gympa till musik!

Den STORA händelsen den här veckan har ändå varit Fjärilens utflykt! Barnen har själva fått rösta fram vad de ville göra på ”klassens dag” och för vår del blev det en utflykt till Old Town och en rolig lekplats som finns där. För att komma dit åkte vi hyrd minivan, som väntade där på oss tills vi ville åka tillbaka. Bara resan var jättespännande, tyckte barnen! Vi hade med oss goda nybakade kanelbullar som vi hade till vårt fika, vilket var mycket uppskattat. Sedan provade vi allt som fanns att leka med på lekplatsen och det var med stor upptäckarglädje barnen tog sig an denna uppgift! Efter en stund var det dags för lunch, som vi intog på en av de befintliga restaurangerna på plats. Vi äter ju alltid på restaurang här på Lilla Svenska Skolan, men det var roligt att få variation och att bara vi på Fjärilen var där. När vi kom tillbaka till skolan blev det glass hos Moon, lekstund inne i AC-svalka och högläsning som avslutning med lite popcorn till. Det var lite trötta, men mycket nöjda barn som gick hem på em med sina föräldrar denna dag!

Nu tar vi igen oss under helgen och får nya erfarenheter tillsammans  nästa vecka.

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Barnens thailandsbok har fått en ny sida, den handlar om temperaturen i Thailand och temperaturen där barnen kommer ifrån i Sverige. Det var 41 graders skillnad mellan kallaste platsen i Sverige och vår temperatur på Koh Lanta!

Vi ritade teckningar till Alex, som varit borta länge, de band vi ihop till en bok som han blev mycket glad för. I slutet av förra veckan och början på denna vecka har han legat på sjukhus. Hans pappa var så snäll och skickade bilder från sjukhuset! På alla bilder såg vi en glädjestrålande Alex trots alla olika undersökningar och en öronoperation!

Med tärningars hjälp har vi övat på addition, barnen har arbetat två och två och turats om att slå två tärningar och räkna ihop resultatet. På vår tavla har de fått skriva egna tal som kamraterna har fått räkna ut. Det har varit mycket lärorikt och uppskattat.

Massage har vi börjat att ge varandra genom att göra rörelser efter en berättelse om en hackspett. Vi arbetar två och två och tränar på att göra mjuka sköna rörelser som kamraten tycker om.

På engelskalektionen har de gjort en ritsaga som blev en gemensam bok. Barnen fick höra lite om Lennart Hellsing och sjunga några av hans låtar.

På väg till stranden och idrotten, stannade vi upp och tittade när en JÄTTEkran hissade upp cement till husbygget bakom vår skola. Vi började vårt idrottspass med lite uppmjukande rörelser, sedan tränade vi länge på att kasta boll till varandra. Det är inte så lätt att kasta lagom hårt, lagom högt eller att fånga bollen, men träning ger färdighet!

Hela skolan sjunger är ett mycket trevligt inslag i skolans aktiviteter, det låter så fint när man hör alla barnröster tillsammans.

Klassens dag, då alla klasser gör något eget under dagen, blev en mycket lyckad dag! Mangon började dagen med att gå till stranden. Vi badade och busade i vattnet, barnen dök och simmade mellan mina ben och vi lekte lekar. När vi var nöjda med leken plockade vi fram olika föremål som vi testade om de flyter eller sjunker. Barnen hade många teorier om varför det var som det var. Den blev allt ifrån iglon i sanden till isbjörnar, stora byggen av strandfynd och vackra vattenfärgsmålningar innan vi samlade ihop oss och vår packning.

I klassrummet dukade vi fint med duk och blommor, vi hjälptes åt att hämta maten på vår restaurang och med god aptit åt vi av vår efterlängtade chicken satay som vi själva valt. Alla var riktigt hungriga! När vi tagit igen oss en stund efter maten fick de som ville gjuta av snäckor i gips. Dagen avslutades med en stor, valfri glass hos Mon!

Trevlig helg önskar Inger och alla Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har alla snäckanbarn jobbat på så snabbt att”pennorna nästan glödde”. Det är härligt att arbeta med så studiemotiverade elever.

Veckan har ju stundtals bjudit på lite annnorlunda aktiviteter på torsdagen hade vi klassens dag. Efter framlagda förslag ifrån barnen hade vi omröstning på såväl aktivitet som lunch. Det blev filmtajm med snacks iform av popcorn och pannkakor till lunch. Till efterrätt serverades det glass, gissa om det smakade!

På fredagen åkte Talula med på en Lanta runt- utflykt, vi andra som åkte förra terminen stannade hemma och arbetade. Måndag och tisdag nästa vecka har jag semester och Agneta som arbetat på skolan tidigare vikarierar.

Skolarbetet
Matematik: nu har ett flertal tagit sina multiplikationkörkort, det som kvarstår är 4:ans tabell. Jag kommer att skicka med extra papper så att de som behöver får en möjlighet att träna lite extra hemma. Några har arbetat med subtraktion och additionsalgoritmer andra med termometern och Celsiusskalan.

I svenska skrev alla på sina berättelser, vi har även tränat lite grann på ordklassen substantiv, och repeterat dubbelteckning.

I engelska gick vi igenom dagens planering, hälsade på varandra och samtalade om dagens väder. Sedan hade vi ett läxförhör, gick igenom nya läxan som handlar om yrken.

På SO/NO timmarna har vi jobbat med människans utveckling, solens och månens rörelser, fakta om Thailand, frukter och kroppens försvar.
Detta är ett axplock utav det vi hunnit arbeta med under veckan…

På torsdagen hade hela skolan klassens dag, i vår klass hade alla barn funderat ut olika förslag på vad de kunde göra. Efter omröstning så bestämdes det att vi skulle stanna kvar på skolan, titta på film, snacksa lite och välja någon god lunch hos Mon.

Vi hade en toppendag, pysslade, tittade på Smurf-film, åt godis och popcorn. Sedan tog vi en liten rast vi lekte då ”under hökens vingar” samt ”hönan, räven och kycklingarna”. Vi hämtade sedan de beställda pannkakor/våfflorna, sylten, chokladsåsen och honungen och åt dessa i klassrummet, mums vad det smakade! Efter en stunds vila gick vi till Mon hämtade vår efterrätt, glass, som vi åt i klassrummet samtidigt som vi tittade klart på filmen. Dagen avslutades med kloka tankar om vad en sådan här dag hade gjort för sammanhållningen i vår klass.

På fredagen åkte Maria med på Lanat-runt utflykt och vi hade engelsklektion som vanligt fast i Snäckans klassrum. Dagen avslutades med den sedvanliga utvärderingen av veckan och roligt uppträdande i Salan.

Trevlig helg önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Två småfågelungar i boet i en av skolans buskar! Gapande munnar och ständigt hungriga! Mamman har ett digert jobb att skaffa mat!

Mitt  jobb har varit att ”fylla” våra elever med härlig kunskap! Rymden har varit vårt tema den här veckan. Solen har studerats och några stjärnbilder därtill! Med pastell och målarfärg tillverkade vi Karlavagnen och Orion! Planeterna kan man lära sig i rätt ordning med en ramsa, men tyvärr räknas inte Pluto som planet längre, så ramsan fick göras om. Det gick ganska bra! Vill ni lära er ramsan? Här kommer den: ”Mor vattnar jorden medan jag sätter ut nyponbuskar”.

I tisdags fick Nelli och Leiah åka till ett bageri ”Coffee my house” i Saladan och baka rulltårta! Gissa om det var populärt! Barnen som är tolv veckor eller mer får göra detta populära inslag i undervisningen. De andra Geckobarnen var hos Maria och hade musik och engelska, där man tränade veckans dagar, olika frukter och grönsaker på engelska. Så sjöngs det förstås olika rörelsesånger med glädje!

På onsdagen startade vi på stranden med uppvärmning, lek och simtagsövning på land och sedan i vattnet. I klassrummet läste vi skönlitteratur och före lunch samtalade vi om religionen islam. Helena lärde oss påtning efter välfyllda magar i skolrestaurangen! Gissa om det var kul att påta! Inte lätt att avbryta något, som man gillade så mycket! Men Zeb knackade på dörren och gjorde oss uppmärksamma på, att alla barnen väntade på oss i Salan! Det var dags för veckans ”Hela skolan sjunger”! Härlig avslutning på dagen!

Hur roligt kan man ha i skolan? Vi skrattade mycket på ”Klassens dag”! Vi gjorde egen fruktsallad och köpte glass hos Nuii! Sen roade vi oss med leken ”Fruktsallad”. Pannkakor hade barnen önskat till lunch, så i klassrummet, denna dag till ära, kastade vi oss över de fantastiskt goda thailändska våffelpannkakorna, som Mon hade bakat! Lite påtning hann vi också med, innan vi skulle åka på bussresa. ”Lanta runt” kallades turen. Första uppehållet var vid en gummiplantage. Här lärde vi oss mycket om hur man tappade ur gummit ur träden och sedan förvandlade det till gummimattor. Nästa uppehåll var vid Mangroveträsket. Krabbor i alla möjliga färger, en sköldpadda och mangroveträdens skott studerades. Fiskodling var nästa punkt på programmet. Alla barnen fick mata fiskarna, men jublet var stort, när första fisken kom upp till ytan och nappade till sig fisken! Gissa hur mycket fisken i sjön vägde? Jo hela 13 kilo! Föräldrarna stod och väntade på oss, när vi kom tillbaka till skolan efter en härlig utflykt!

På fredagen var det vår tur att hålla i programmet i Salan. På förmiddagen jobbade vi med rymden, längdmått, ordningstal, dagbok, utvärdering, eget arbete m.m.  Sen blev det dags för oss att beträda scenen! Barnen sjöng ”Den cyklande elefanten” och redovisade fakta om elefanten för föräldrar och syskon. Det var kul, spännande och pirrigt! Vår bildutställning med elefanter visades också. Bra jobbat alla Geckobarn!

Trevlig helg önskar Barbro

 

3-4:an Hajen

I förra veckan tänkte jag på hur fantastiskt det är att arbeta med elever som kommer från olika delar av landet. Bara att höra de olika dialekterna är fantastiskt! I Hajen kommer t.ex. en elev från Malmö och en från Luleå… Det är också intressant att jämföra hur elevernas hemskolor ser ut med många elever eller få.

Jag var ledig måndag och tisdag. Dessa dagar var det Peo som tidigare jobbat på skolan och tog hand om klassen på ett alldeles utmärkt sätt!

I svenskan har vi denna vecka repeterat de tre stora ordklasserna genom att eleverna fick göra ett spel där det gällde att känna igen vilken ordklass olika ord tillhör. Vi har också fortsatt med berättelserna som nu börjar bli klara.
När eleverna arbetar med sin planering ingår varje vecka rättstavning och läsförståelse.

Eftersom Axel slutar nästa vecka har alla skrivit snälla kommentarer till honom som jag sedan skriver på ett diplom. Diplomet får Axel på sin sista dag här på Lilla svenska skolan.

I matten har vi gått igenom begreppet symmetri och eleverna har fått rita symmetriska figurer. Förutom att arbeta i matteboken har eleverna också gjort en matteutmaning. Veckans utmaning handlade om att kunna rita olika figurer utan att lyfta pennan.

Arbetet med Sveriges karta fortsätter för fyrorna. De fick skriva in namn på haven runt Sverige och även några berg på en karta. Kartan fick de sedan läsa på i läxa till fredagen. Eleverna har också fortsatt med landskapsarbetet.

Eleverna delades in i tre grupper på engelskan och fick översätta en vers och refrängen på en känd engelsk låt. På musiken fick de sedan göra ett framträdande; läsa sången på svenska, dramatisera eller annat och de andra fick gissa vilken låt det kunde vara. Klassen sjöng till sist låtarna på engelska.
Douglas presenterade sin favoritlåt och berättade också lite om den.

På idrotten valde alla elever en sträcka som de skulle springa. Förutsättningen var att alla skulle välja en så lång sträcka så att de säkert orkade springa hela vägen. I sort sett hela gruppen klarade uppgiften, några valde lite för lång sträcka och fick gå en liten bit. De allra flesta sprang hela vägen 2,5 km. När alla kommit i mål spelade halva klassen doppboll och andra halvan simmade 200 meter. Alla avslutade med bad.

På torsdagen var det ”klassens dag” På skolan. Alla klasser fick välja någon aktivitet och eleverna i Hajen valde att prova på paddlesport och kajak. Lunchen åt vi hos Moon och eleverna hade fått önska mat. Det blev kycklingspett. Efter maten bjöd Hanna som fyllde är denna dag på glass. Mycket uppskattat. Klassen hade en riktigt mysig dag tillsammans på stranden och det hade även jag och de föräldrar som hjälpte till! Ett stort tack för hjälpen!

Hoppas att helgen blir riktigt bra!
Birgit

 

3-4:an Kobran

Efter samtal med klassen och med hjälp av ny placering har vi haft en lugn vecka med bra arbetsro. Barnen har mailat sina lärare där hemma och har fått nya råd om vad de kan arbeta med, så nu flyter arbetet med planeringarna på bra.

I Thailandstemat har vi denna vecka ritat och skrivit om de frukter vi fick smaka förra veckan. Vi har också skrivit olika sorters dikter om Thailand och börjat träna så smått inför nästa veckas diktredovisning i Salan.

I tisdags fick vi besök av Emma från 5-6:an på bildlektionen. Hon lärde oss att teckna Manga, japanska seriefigurer. Det var mycket uppskattat.

På Eq-lektionen hade vi dramaövningar i Salan. Då gjorde vi några olika lekar och samarbetsövningar. Att tillsammans sänka en bambukäpp som vilade på pekfingrarna krävde stor koncentration. För att kunna följa varandras rörelser som en spegel gäller det att vara uppmärksam. Och för att kunna sitta hela klassen i varandras knä utan stolar måste man våga vara riktigt nära. Vi lekte också ”skyddsängel”, ”hemligt uppdrag” och ”köra bil”.

Engelskan handlade denna vecka om ”Animals at the Zoo” för treorna och om ”A sunny holiday” för fyrorna. Läxan blir till nästa tisdag eftersom vi hade klassens dag på torsdag.

Sharon fortsatte att lära oss räkna på thai. Nu går det riktigt bra.

På idrotten denna vecka har alla elever valt en sträcka som de ska springa. Förutsättningen var att alla skulle välja en så lång sträcka så att de säkert orkade springa hela vägen. I sort sett hela gruppen klarade uppgiften några valde lite för lång sträcka och fick gå en liten bit. De allra flesta sprang hela vägen 2,5 km. När alla kommit i mål spelade halva klassen doppboll och andra halvan simmade 200 meter. Alla avslutade med bad.

I torsdags var det klassens dag. Då reste vi först med minibus ”Lanta runt”, en guidad tur där vi fick se hur man tillverkar gummi av saften från gummiträden. Sedan vandrade vi på långa spångar i Mangroveträsken. Där fick vi både prova att plantera mangroveplantor och hälsa på krabborna som vinkade till oss med sina stora klor. Nästa stopp var på en räkfarm. Tyvärr var räkorna slut men vi fick mata jättestora fiskar istället.

Nu var alla ordentligt varma och längtade efter ett bad. Då passade det utmärkt att vi avslutade dagen på Relax Bay. Där väntade Alexandras pappa Peter som hade ordnat lunchbeställning på restaurangen och även var med oss resten av dagen. Det var härligt att få kasta sig i havet och att få njuta av fried rice till lunch. Sedan hade vi en spännande fotbollsmatch på stranden, mera bad, glassätning och slappande i skuggan under jätteträdet. Några höll mest till uppe i trädet medan andra samlade eremitkräftor eller byggde sandslott. Ja, det var en härlig och rolig dag med en härlig och rolig klass.

Veckan avslutades med en härlig elefantsamling i Salan. Det var 1-2:an Geckon som underhöll oss med sången ”Den cyklande elefanten” och sedan berättade spännande fakta om hur stora och tunga elefanter kan bli. De hade också målat vackra konstverk av elefanter med thailändska mönster och av människor med snablar till händer. Till slut fick vi alla sjunga med i elfantsången och göra rörelser till. Sen hissades flaggan och alla klämde i med nationalsången innan vi sa tack och hej efter ännu en härlig vecka på Lilla svenska skolan.

Trevlig Helg önskar jag er alla
Gun

 

5-6:an Kokosnöten

Veckans höjdpunkt var torsdagens klassensdag. Vi var på SlowDown och fick med PEO:s hjälp pröva att paddla kajak och paddelboarda. Några tyckte att det var lite läskigt med paddelboarden i början men alla klarade att paddla stående. Det var som tur var inte så stora vågor så ingen ramlade i mer än när det blev lek. Fyra på samma paddelboard var minst en för mycket. Kajak var lätt och roligt då de små svängde så snabbt.

Ivar och Hampus hade lovat fisk till lunch så de fiskade från dubbelkajaken hela dagen. Tyvärr räckte fångsten bara till katten så de hoppas på bättre lycka vid nästa fisketur.

Vi passade givetvis på att smaka på glassen på Slow Downs restaurang och åt en mycket god och nyttig lunch pommes och korv. Allt man mår bra av och blir glad av måste ju vara nyttigt.

På fredagen var Molly och Evelina på Lanta Runt. De såg bland annat fiskodling och krabbor i massa olika färger samt fiskar som kunde ”gå” på land. De flesta av oss andra provade klädsim i havet. Det var tungt och jobbigt men nyttigt.

I de andra ämnena fortsätter arbetet från förra veckan. Alla sliter på men speciellt de som ska åka hem, snyft redan nästa vecka.

Idag var det extra gott godis och god Korv Stroganoff på lunchen tack Mon.

Tack för en riktigt bra vecka
Anders, Inger, Kattis, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

På engelskan denna vecka redovisade 7-9:an ”Virtual Trips” i Salan! Amanda, Kevin, Joanna och Dean har berättat för oss om sin påhittade resa till Sydney. Vi fick i Power Point se bilder de tagit. De hade en härlig resa och vi som lyssnade fick veta många spännande saker. Vi fick se många kända ställen i och kring Sidney. Vi fick följa med på dyktur och cykeltur. Till sist fick vi veta hur det gick när gruppen köpte en enorm segelbåt. Alexandra, Nathalie och Maja berättade om sin påhittade resa till Dublin med glädje och inlevelse. Vi fick följa med till många olika ställen och vi fick veta hur det såg ut genom bilder i Power Point. Vi fick veta om hotellet och om restauranger de gått på. De berättade att de varit på konsert med U2 och hur härligt det var. Att boka flygbiljetter, beställa hotell och planera en resa är lätt som en plätt, även när allt skall göras på engelska. Övriga elever arbetade efter egen planering i engelska.

I torsdags hade hela Lilla Svenska skolan något vi kallar ”Klassens Dag”.
Vi i 7-9:an ville göra lite allt möjligt, så vi började med två timmar på stranden borta vid Slow Down där vi hade bokat paddelboards, kajaker och instruktören Peo. Peo lät dessutom Lilla Svenska Skolan använda vindsurfingbrädan.

När vi kom dit blev det först ett dopp och sedan instruerade Peo om paddelboard och jag om kajakpaddling. Därefter ville alla testa. En del hade givetvis både paddlat paddelboard och kajak innan. Ungdomar i sol och hav kan ha väldigt trevligt tillsammans. Alla var aktiva och alla mådde bra. Det simmades och badades och paddlades och busades. Tre av tjejerna lyckades få till vindsurfingen väldigt bra och var mycket nöjda med det. Några hittade ett biljardbord och sysselsatte sig där.

Själv tyckte jag att de två timmarna bara svischade förbi.

Efter sol och bad var det dags för dusch och ombyte inför kvällens middag. Hans och Agneta på Slow Down lät oss välja nästan fritt ur menyn till ett fast pris. Dessutom bjöd de på efterrätt och dryck till maten. Vi satt ganska länge och åt. Det pratades friskt runt bordet. Vår engelske elev Dean var förstås med på hela evenemanget, så vid ena halvan av bordet konverserades det på engelska. Maten var jättegod och stämningen på topp. Jag tror vi satt och åt närmare en och en halv timme.

Därefter gick vi till Fabians lägenhet. Han hade både stor TV-skärm och bra sittplatser till alla. Där såg vi på en komedi och blev bjudna på läsk.

Klockan nio på kvällen var ”klassens Dag” slut.

Tack snälla Hans, Agneta och Fabian för att vi fick vara på Slow Down, fick ett fantastiskt materbjudande och kunde få se film hemma hos er. Det hjälpte oss att få en fin och härlig eftermiddag/kväll.

Eftersom vi Bananer hade Klassens Dag på onsdag em/kväll blev eleverna lediga på torsdagen då Klassens Dag egentligen var. Att vi hade på onsdagen berodde på att vi då kunde få hjälp av Peo med paddelboards m.m. samt att det passar betydligt bättre att se på film på kvällen än mitt på dagen. Trots att eleverna var lediga på torsdagen så kom 10 av 12 till skolan för att arbeta. Fantastiskt!

Vi ses på måndag igen.

Katarina, Anders, Kersti och Maria