Vecka 5 2011

Förskolan Fjärilen

Vår vecka började med att vi ritade teckningar och sjöng för Erik som fyllt 5 år under helgen.

På temat om Thailands djur fortsatte vi med att rita apor som vi klippte ur och klistrade på vår gemensamma tavla. Barnen ritade fantastiska apor som nu sitter uppe i palmerna. Vi har också sjungit sångerna och gjort ramsan om apor flera gånger. På torsdagen träffade vi Mangon och sammanfattade jobbet om apor.

Drakarna (barn födda -07) har haft språklek med rim, mattelek som handlade om störst och minst med tillhörande arbetsblad och så har de även gjort ett arbetsblad med siffran 2.

Hjältarna och Riddarna har på sin språklek gjort en lyssnalek och rimmat med bilder. På matteleken var de duktiga att komma på vad vi har en respektive två av på våra kroppar. De kunde också tala om hur många fingrar och tår vi har.

Drakarna och Riddarna har även haft thailändska och engelska, tillsammans med svenska blir de riktigt språkutbildade. Drakarna har även jobbat med störst och minst och gjort jämförelser.

På idrotten lekte de Katt och råtta, hade en rolig hinderbana och rörde sig till musik. Det är härligt att se så många barn med sådan rörelseglädje.
Rörelse-och sångglädje visade de också på ”Hela” skolan sjunger då vi sjöng i trestämmig kanon och dansade så det kändes i hela kroppen.

Veckans sång på Fjärilen har varit Bom-bom låter stora trumman och alla barn har provat att spela på trumman, som veckans ramsa med klapprörelser har vi gjort Essike Dessike.

Denna vecka var det Kevin som presenterade sin bok Godnatt Alfons Åberg. Han var så fin som bokkung iklädd mantel och krona. Kompisarna tyckte att boken var bra och tackade med applåder. Nu har vi skickat bokpåsen vidare till nästa barn.

Drakarna och förskoleklassen träffades tillsammans på stranden och där blev det mycket fotboll och barnen körde slut på oss vuxna totalt, det blev också en del sandslott och lek med vatten, Det var en fin och varm dag så det var bra att vi kunde njuta av lite frukt och vatten mellan lekarna.

Fredagsavslutning i salan stod 3-4:an för och de framförde med både sång och bra fakta om Cornelis Vreeswijk.

Trelig helg önska alla barn, Christina, Kerstin och Majsan

Förskoleklassen Mangon

Mia arbetade tillsammans med Mangobarnen från måndag till onsdag, eftersom Torben hade besök av sin familj och var ledig för att umgås med dem. Barnen jobbade med månaderna och årstiderna. De gjorde ett årshjul där årstiderna samt barnens födelsedagar åskådliggjordes. I samband med det, kom diskussionerna in på temperaturskillnaderna mellan Skandinavien och Thailand. Detta ledde fram till prat om temperaturskalan och en farbror som hette Celsius.

Barnen arbetade även en hel del med matematik i veckan. Bland annat tränade de addition upp till 12 med hjälp av tärningar och arbetsblad. De hade också praktiska mattelekar utomhus där hela kroppen var delaktig i momenten.

På onsdagens gemensamma gymnastikpass med Fjärilen lekte vi lekar som exempelvis Smygråttorna. På torsdagen samlades vi inne på Fjärilen för an gemensam avstämning av vad vi fått fram om apor Det var spännande att ta del av varandras kunskaper och tillsammans växte de till ett litet ap-lexikon! Vi vet nu till exempel att apor lever i flock, att vissa apor kan hänga i svansen och andra kan simma. Dom kan dessvärre också vara ganska tjyvaktiga, så det gäller att vara försiktig. Ett barn vittnade om en apa som öppnat pappas väska och stulit godis ur den i ett obevakat ögonblick. Sedan imponerades och inspirerades vi av varandras skapade ap-alster då dessa visades upp för varandra.

Vi hann med 2 musikpass under torsdagen och nu börjar barnen få kläm på bygelgitarrerna. Det är trots allt flera saker att hålla reda på: Den gemensamma pulsen, texten & melodin, rösten (sången), dirigenten som visar när det är dags att byta ackord och vilket ackord det gäller att ta. Det gäller att hela tiden vara både fokuserad och lyhörd när man gör musik tillsammans.

På fredagen spelades det fotbollsmatch på stranden. Torben & Majsan gjorde sitt bästa för att hålla ställningarna, men de får nog allt lov att träna lite, ifall de ska ha nå’n chans i den här ligan. Vid sidan av fotbollskampen byggdes det fantastiska sandslott med vallgravar och murar. Det blev en hel del spring mellan vattenbryn och slott, eftersom vattnet visade sig ha en tendens att liksom sjunka undan och försvinna så snart det hälldes i vallgraven. Men vad gör det när man har kul?

Riddar Katos sista strid har rasat och nu återstår att höra upplösningen av dramat. Hur går det för Mio och Jumjum? Och Miramis, vart blev han av? Alla de förtrollade fåglarna? Spänningen fortsätter…

3-4an Hajen har fördjupat sig i Cornelis Wreesvijk och vi fick höra vad de lärt sig på veckans fredagsavslutning i salan. De sjöng också 3 av hans mest kända visor för oss. Bra jobbat Hajen!

…Å sen blev det helg igen!
/Torben

1-2:an Snäckan

Måndagsmorgonen börjar alltid med en halvtimmes genomgång av helgen
Därefter arbetar vi på med svenska på olika sätt. Böcker, skriver, läser, arbetsblad, häften, kulvagnen och läsförståelse. På eftermiddagen gick vi igenom Thailands nationalsång. Vad den betyder på svenska, vi målade också något till den. Vi målade vidare på thai tema. Nu blev det underbara teckningar av Heliconia pendula, en slags papegojblomma som växer på vår skolgård.

Tisdagen började med tyst läsning. Efter det lärde vi oss att skriva brev. Och vi skrev till varandra i klassen. Efter fruktrasten sjöng vi tillsammans med Geckon en stund. Thailektionen fortsatte på eftermiddagen med olika djur och olika kroppsdelar. Vi avslutade med att jag läste en saga och avbröt sagan innan slutet, barnen fick själva måla eller skriva ett eget slut. Därefter redovisade vi för varandra.

Onsdagsgympan var svettig, vi gjorde cirkelträning. Det var situps, stå på ett ben, hopp i rockring, hoppa och klappa, armhävningar och gräva och hälla ut sand. Svettigt men jättekul.  Efter gympan blev det en underbar tyst stund med läsning. Vi arbetade vidare med engelskan, det blev memory med djur, frukt och grönsaker och olika saker man har på kontor och i klassrum.  På hela skolan sjunger fortsatte vi med ”Greven hade en liten hund” i kanon om tre grupper. Det var häftigt.

På torsdagen var det tyst läsning igen. Sedan fortsatte vi med svenska. Vi skrev färdigt våra olika uppgifter, som brev, sagor osv. Vi fortsätter med våra forskningar. Idag fick vi en redovisning av Uttern och Narval.
På eftermiddagen gjorde vi drama, vi skulle dramatisera vad en stol kunde vara, den blev både skottkärra, bok, trampolin, bakplåt och mycket mera.

Fredagen rullar på med ute matte och mattespel. Idag gjorde vi återigen koordinationsövningar och övade på att ge och ta instruktioner. Redovisning av läxorna var ju extra roligt i dag eftersom alla fick ta med sig ett gosedjur. Så blev det då städning av klassrummet innan vi gick ut och hade storsamling i Salan. Det var Hajens tur idag. De hade en jättebra redovisning av Cornelius Vreeswijks liv och leverne. Och de sjöng flera av hans sånger. Jättekul och jättebra gjort. Tackar så mycket.

Nästa vecka har jag semester, Mia vikarierar för mig. Ha en jättebra vecka.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Ännu en vecka har rusat iväg och vi har hunnit arbeta med allt möjligt. Som vanligt startade vi med att berätta vad vi gjort under helgen. Många hade varit och badat i det underbara vädret. Sedan övergick vi till engelska där vi sjöng våra sånger och lärde oss nya ord om saker som finns i vårt klassrum. Barnen är riktigt duktiga.

Vi började att skriva småböcker på måndagen och det blev härliga berättelser om olika djur. Vi håller ju även på och forska om djur och där letar vi fakta som vi sedan skriver ner i våra fina böcker.

På vår Thaiundervisning lärde vi oss nya fraser och nu kan vi namn på många djur.

Idrotten på stranden blev denna vecka cirkelträning samt några smålekar. Ett litet dopp i havet fick avsluta passet. På eftermiddagen sjöng vi som vanligt i Salan . Nu repeterade vi Barnen blues och sjöng kanon om Grevens hund.

Thailandtemat handlade om olika frukter. Vi studerade och smakade på papaya, drakfrukt, mango, ananas och Longan. Sedan ritade vi och skrev om de olika frukterna.

Att skriva små sagoböcker tilltalar många i klassen och den ena boken efter den andra blir klar. I nästa vecka ska vi läsa upp våra alster för 6-åringarna. Vårt Läsprojekt kom upp i 2000 sidor på torsdagen så vi fick ha ett nytt kalas på fredag. Nu hade fröken bakat en liten kaka…

Fredagsavslutningen stod Hajen för och det var som vanligt trevligt att se och höra barnen uppträda.

Nu hoppas jag att alla får en skön helg.
Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Så har vi redan v.5 och en ny månad och vi har hunnit med en massa saker som vanligt.

På bilden har vi använt våra fingrar och målat ”tumtavlor”. Med vattenfärg och tusch blev det motiv av familjer, hundar, soldater, sura gubbar och allt möjligt. Några valde att göra serier av sina fingermålningar. Det är verkligen roligt och se vilken bra fantasi eleverna har.

Idrotten var svettig och rolig som vanligt. Den här gången körde vi cirkelträning som krävde både styrka och kondition. Trötta men glada vandrade vi hem efter att ha svalkat oss i havet.

På kemin har vi gjort ett litet försök och förstå begreppet densitet, inte helt lätt, men vi har kommit en liten bit på väg. Vi har pratat om en saker som kan vara lika stora men ha olika densitet och så har vi gjort experiment med Pepsi vs. Pepsi max i en hink fylld med vatten och så har vi jämfört en ballong med luft och en ballong med vatten. Jo jag tror att vi börjar och förstå…

Under de arbetspass då vi jobbar med matte så håller eleverna på med en massa olika saker addition, subtraktion, division, problemlösning, geometri osv. osv. och gemensamt så försöker vi tillsammans bli snabbare och bättre på multiplikationstabellerna 1-7 och visst ger övning färdighet.

På svenskan har vi fortsatt och läsa mellan raderna och skriva jag är inte dikter och självklart, läst och jobbat i våra arbetsböcker.

Det här är ett smakprov vad vi hunnit med under veckan fram till det att det äntligen var vår tur och ha hand om samlingen och för eleverna i Hajen och få visa upp vad de lärt sig om Cornelis Vreeswijk.

Hela gänget var verkligen såå duktiga, de berättade fakta om Cornelis liv, detta gjorde dom helt utantill och inför en stor publik – heja er vad ni är bra!! Emellan fakta delarna så sjöng de tre av Cornelis sånger; Brevet från kolonin, Trasig skor och I natt jag drömde ackompanjerade av Torben Mycket applåder blev det och det var eleverna verkligen värda!

Trevlig helg önskar Maria och Helena

4-6:an Kobran

Denna vecka har vi varit lite överallt…

Under må – to har två elever varit hos Lasse och haft träslöjd på förmiddagen, medan resten av klassen jobbat på i klassrummet. Av det hårda virke Thailand erbjuder har det tillverkats många elefanter och en del båtar och en ridbana.

Elavbrottet på torsdagen gjorde att visst arbete avstannade . Så vana vi är att alltid ha tillgång till  datorer och skrivmaskin, symaskin, borr, kaffebryggare och AC.

I svenska har vi fortsatt med att skriva berättelser, vi har pratat om Cellandning i NO:n, gjort läsförståelseövningar om att läsa mellan raderna i en text. Alla har förbättrat sin tid i multiplikationstesten vilket visar på ökad automatisering av tabellerna.

På torsdagen åkte alla elever i 5-6 och lagade mat på Lanta Thai Cooking School. Vi fick göra Pad Thai, Chicken Sweet and Sour och friterade bananer med honung. Det var viktigt att skära alla grönsaker i på ett speciellt sätt och i exakta bitar. Vilka proffsiga kockar vi har i den här klassen; det blev mycket gott. De föräldrar som kom och provsmakade kan intyga detta.

På idrotten höll en grupp elever i 7-9 i tre olika aktiviteter som vi andra fick delta i. Att se elever från 10-15 år spela rugby, fotboll och spökboll ihop är en härlig syn. Trots storleksskillnaden deltog alla glatt och såg till att alla fick bollen.

Vi har sagt adjö till Ivar som nu börjar sin resa tillbaka till Sverige. Vi önskar honom Lycka till och kommer att sakna honom.

Varma hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Veckan började med att vi planerade under måndagen. Många kan nu med bara lite assistans lägga upp en veckas jobb i sin planering. Linda läste som vanligt ett kapitel i boken ”Tjuvarnas herre” och den är nu så spännande så man hade längtat under helgen att få höra hur det går i historien.

På engelskan denna vecka har vi haft Show and tell där eleverna fick hålla föredrag. Vi fick lära oss om hundar, kameror, pojs, Koh lanta och mycket annat. I språken har vi lärt oss olika sånger och jobbat i våra böcker.

Arbetet med bild/sv-projetet Huset fortsatte denna vecka med att vi beskrev en person som bodde i fönster nummer två. Vi har också blandat in NO-läraren Erik i projektet:

Inom ma/no jobbar vi med att bygga våra hus just nu. Eleverna har gjort en skalenlig ritning innan själva bygget. Bilder på bygget kommer snart att finnas här på hemsidan. Eleverna har tyckt att detta har varit superkul och varit väldigt flitiga. Det diskuteras hållfasthet och tekniska konstruktioner för fullt.

Vi har jobbat mycket i vår hemkunskapsbok på sista tiden så det var dags för oss att gå och göra en undersökning. Vi tittade på olika symboler på varor i vår livsmedelsbutik ”Lanta Mart”. Vi har lärt oss KRAV-märket och rättvisemärket bland annat. Vi tittade också på hur butikens olika sektioner är placerade och om det finns en tanke bakom detta. Vi gjorde en ritning. Slutligen tittade vi på fruktdisken och diskuterade hur långt frukten har transporterats och vad det eventuellt har för påverkan på miljön. Vi gick över till ett cafe när vi skulle skriva och rita i våra böcker. Sen kom alla föräldrar och hämtade 11 glada barn. Bilder läggs ut på hemsidan.

Precis som förra terminen så vill jag att barnen redovisar för varandra här vad de jobbar med eftersom alla jobbar med så vitt skilda saker ibland. Nu var det Loves tur att hålla föredrag om Nyköpings gästabud. Pontus och Maja står på tur med intressanta föredrag om en nyhet samt om upptäcksresor.

Fredagens idrott bestod av att eleverna i 7-9an hade planerat 3 olika bollsporter för de yngre eleverna. Det blev svettigt med fotboll, rugby och spökboll! Röda om kinderna kom de tillbaka till skolan och duschade av sig saltvattnet här.

Trevlig helg önskar Linda och Kokosnötterna

7-9:an Bananen

Veckan började som alltid med samling och information för hela skolan i salan. Därefter började skolveckan på allvar med planering för 7-9:an.

I tekniken har flera elever blivit klara med sina brobyggen nu. Det kommer att kunna ses under bilder här på hemsidan. Brobyggena har resulterat i att det diskuterats tekniska konstruktioner för fullt. Nästa vecka väntar invägning för att se om hållfastheten är den rätta.

Inom SO jobbar vi vidare med olika ämnen som exempelvis franska och industriella revolutionen. Vi har diskterat likheter med det som just nu händer i Egypten när folket revolterar. Några jobbar med antikens riken Grekland och Rom. Två elever jobbar med världskrigen och har haft ett stort prov.

Inom tyska har vi under några veckor jobbat med kapitlet om att vara ung i Tyskland. Kärlek och vänskap har avhandlats. Vi har haft mycket muntlig tyska. På fredagen var det läxförhör på kapitlet om kärlek på ett diskotek.

I torsdags åkte 4 elever, Simon, Philip, Maja och Lisa iväg på matlagningskurs. De fick prova på att laga thaimat tillsammans med en thailändsk kock. Det var fantastiskt kul att se och eleverna har verkligen anlag för att bli utsökta kockar i framtiden.

På fredagens idrottlektion stod eleverna i 7-9:an för planeringen och genomförandet. De hade under veckan delats in i grupper och skulle genomföra en aktivitet/lek med eleverna från 4-6:an och 5-6:an. Det blev fotboll, rugby och spökboll. Eleverna genomförde detta på fantastiskt bra sätt och det var väldigt uppskattat från eleverna i 4-6:an och 5-6:an.

Veckan avslutade annars som bruklig med samling i salan. Denna gång var det 3-4:an Hajens tur att hålla i den. De berättade om Cornelis Vreeswijk och sjöng några sånger av han! Väldigt fint!

Ha nu en fin helg!
Erik, Klassföreståndare 7-9:an