Vecka 5 2010

Förskolan Fjärilen

I förskolan finns det alltid något att göra och det är som vanligt svårt att välja ut något specifikt att skriva om. Det mesta som händer här är speciellt och betydelsefullt för barnen och oss vuxna. Det kan vara två barn som inte lekt så mycket med varandra tidigare som plötsligt upptäcker varandra och hittar på roliga saker tillsammans. Detta hände när Bror och Elin började sy ett spöke/en kanin. I samband med denna aktivitet blev det både en pratstund samt en byggstund med legobitarna. Sissla, Dante och Rebecca fann varandra i lekstugan och där var leken i full gång med dockorna.

Det kan också vara en ny upplevelse som den som vi tillsammans fick vara med om under veckan. Ni kanske kommer ihåg att vi fick fjärilslarver och fjärilspuppor med oss hem från fjärilshuset förra fredagen. Dessa har vi studerat under veckan. Tyvärr dog larverna innan de hade förpuppats och det är ju naturens gång och sådant som kan hända, vilket även det kan vara ge erfarenheter. Som tur var så lyckades pupporna överleva och en morgon fanns en fjäril i den låda som vi gjort i ordning till dem. Spänningen var stor när vi öppnade locket. Alla trodde att fjärilen skulle flyga iväg på en gång, men den satt stilla kvar i lådan och lät sig bli både fotograferad och studerad av både barn och föräldrar. Mönstret på fjärilen var vackert och samtidigt väldigt häftigt. En förälder som deltog i fjärilsuppvisningen jämförde fjärilen med ett stridflygplan med sina kamouflagefärger och mönster. Fjärilen ville fortfarande inte flyga iväg utan fick sitta kvar i lådan då vi alla gick hem. Eftersom det var en nattfjäril så gissade vi att den skulle flyga iväg på natten, vilket den gjorde. Hela denna fjärilsprocess har skapat en tydlighet för barnen om vad som kan hända i naturen. Nu hoppas vi att barnen hittar nya larver som de kan ta med sig till förskolan, så att vi får vara med om detta flera gånger.

Majsans gymnastikpass var som vanligt uppskattat och barnen kämpade på. Att springa i för stora skor och handskar samt med en hatt på huvudet var inga problem för barnen, även om det snubblades ibland. Många skratt hördes under denna aktivitet.

På torsdagen besökte vi ett tempel i Old Town vilket barnen tyckte var spännande. Alfreds mamma var med och tolkade vad munken sa och det tyckte vi var jättebra. Vi fick även se var munken bodde. Då fick vi först balansera på en ”stenmur” och sedan var det en brant trappa att ta sig uppför. Barnen klättrade försiktigt och klarade det jättebra. Sedan visade munken vad som fanns i rummet och vi fick ställa frågor till honom.

På fredagen hade vi en baddag tillsammans med förskoleklassen. Det var så härligt att doppa sig i det ljumma vattnet. Barnen hade jättekul, speciellt när Danne lyfte upp dem och ”kastade” iväg dem i vattnet igen. Det blev många skratt och glada rop. Det fanns även tid för lek i sanden och som vanligt var leken i full gång hela tiden.

Fredagen var inte bara bad utan på eftermiddagen hade vi kalas. Det var Emil som fyllde fem år och då bjöd han på god glass. Vi sjöng för honom och vill här tacka honom för glassen som smakade så gott. Lukas B slutade hos oss denna fredag och vi vill önska honom en trevlig resa hem till Sverige och vill tacka för att vi fått lära känna honom. Han har varit en så bra kompis och vi hoppas att han har trivts bra hos oss. Han fick en fin medalj på avslutningssamlingen i salan.

Innan vi gick hem tittade vi på den andra fjärilen som utvecklats under natten. Den ville inte flyga ifrån oss utan väntar nog på natten den också. Spännande att se en fjäril på så nära håll. Nu är det bara att hålla ögonen öppna för fler larver som vi kan ta hand om.

Ett extra tack vill vi ge till Frida vår praktikant som också slutade på fredagen den här veckan.

Trevlig helg önskar Karin, Majsan och alla barnen.

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan började vi med att hälsa Lin-Lin välkommen till lilla svenska skolan. Många av barnen ville bli din fadder, den här gången blev det Engla.
Veckan har innehållit många aktiviteter och mycket lek.

Talula och Engla har tillsammans med några barn i 1-2an varit på utflykt Lanta Runt. Flickorna hade massor att berätta om allt de sett tom elefanter.

Barnen har arbetat i boken om mej, där de ritat och skrivit något de är bra på. Lin-Lin är bra på att rita katter. Maja är bra på hockey, Talula, Linus och Oliver är bra på fotboll. Engla är bra på att rita flickor. Moa är bra på att pyssla och rita.

Vi har letat ord på Gg, format och ritat flera saker som börjar på Gg. Barnen har tillverkat gecko ödlor och vi har läst om detta vanliga djur I Thailand.

Veckans matteuppdrag har varit att räkna ut hur många kompisar det behövs för att göra en triangel, när man ligger ner. Barnen provade och kom snabbt fram till att de behövde vara tre stycken.

Fyra av barnen gjorde sedan en kvadrat, det tyckte barnen var lätt att lista ut. Det kluriga var rektangeln, det tog en stund att tänka ut prova och titta, hur kan vi ligga för att det ska bli rätt. Att få ihop en cirkel där alla kan vara med var mer en placeringsuppgift. Barnen fick till slut till alla formerna, det var bra jobbat.

På rasterna har några av barnen besökt våra kaniner, vi har tillverkat såpbubblor, spelat bandy och pingis. Några barn provade att hoppa twist det var kul men ganska svårt. Många av barnen på Mangon älskar att pyssla och tar ofta med sig pyssel ut även på rasten.

Den fria leken har alltid stort utrymme hos oss, barnen är så fantasifulla kommer på så många olika rollekar. Mamma pappa barn har varit veckans stora lekinnehåll. Restaurangen har alltid öppet hos oss och även doktorn. Här kan man verkligen se att leken är barns arbete.

Tempelbesöket var veckans höjdpunkt, hela skolan satte sig I minibussarna som tog oss dit. Vi fick se och veta mycket om hur munkarna lever. Barnen fick genom vår tolk ställa frågor och vi fick kloka svar. Vi fick se hur en munk bor, ett litet rum med en tunn madrass på golvet och ett myggnät, inget  annat I rummet. Barnen på Mangon skulle inte vilja bo sådär men någon tyckte han såg glad ut men konstigt att han har så kort hår.

Skolans sista dag började med att vi tillsammans med förskolan gick ner till stranden. Barnen började med att bygga sandslott och några stannade kvar och fortsatte medans de flesta sprang ner och badade. Alla barn här är så vattenvana och simmar som fiskar I vattnet. När vi kom tillbaks så smakade det gott med mat.

Efter att ha sett några klasser flyga iväg till OS, så var det dags för vårt lilla flyg att bege sig dit. Kapten Oliver och kapten Linus tillsammans med besättningen flygvärdinnorna Moa och Maja tog hand om oss väl. Talula, Engla, Lin-Lin och jag blev severade dricka och mat. Vi fick kuddar och filtar så vi kunde sova under resan. Barnen gjorde denna flygning till en fantastisk upplevelse varenda liten detalj fanns med precis som på riktigt.

Trevlig helg från alla barn och Maritha

1-2:an Snäckan

Oj, vilken vecka! Här händer det mycket. I måndags var vi på rundtur här på ön. Vi fick se och lära om ananasen, gummiträdet, fiskodling och cashewnöten. Dagen efter fick barnen sätta sig två och två och skriva små texter om det de hade lärt sig. Det har vi sedan klistrat in i våra Thailandsböcker.

I tisdags morse var fyra barn till Baan cafe och bakade jättegoda chokladscones.

På eftermiddagen reste vi till Vancouver för att börja uppladdningen till OS. Kapten Ulf hade planet stående i Salan så det var bara att checka in bagage, gå igenom säkerhetskontrollen och visa sitt boarding card och pass. Väl på flyget serverades det en lättare måltid och kaptenen pratade om resan. Flygvärdinnorna körde säkerhetskontrollen  för säkerhets skull.

Väl framme i Canada fick vi träffa grizzlybjörnar och har målat fantastiska bilder i vattenfärg. Nästa vecka blir det björnsagor i massor. Vi har också skrivit fakta om Canada och fått träffa OS maskoten.

I torsdags morse for vi till templet i Old Town och där fick vi träffa en munk som visade oss runt och berättade. Som avslutning fick vi se hans hem och träna på att meditera. Idag har vi läst och skrivit om buddhismen.

Mellan alla utflykter har vi också jobbat med våra individuella planeringar. Barnen är jätte duktig och vet vad de ska göra. Vi läser, skriver bokstäver, jobbar med läsförståelse och skriver sagor. Flitens penna glöder

Trevlig helg

Sussi

1-3:an Geckon

En mycket varm vecka har det varit. Högtrycket har tydligen parkerat över Lanta och solen gassar intensivt. Tack och lov för att strömmen fungerat!

Vi har under veckan arbetat med många saker. Flera barn i 3:an arbetar på med Forntiden. Bronsåldern var ju en tid då det hände mycket. 2:orna har studerat olika djur. Faktatext och en lite bild skulle sättas in i den fina boken.

Under Thailandtemat var turen kommen till frukter. Vi studerade många typiska frukter som vi hittar här nere och smakade dessutom på Mangosteen. Frukternas drottning!

På musiken har vi börjat träna in en del sånger som vi ska uppträda med nästa fredag. Det är många verser som ska läras i…

På tisdag så startade vår resa till Vancouver. Efter incheckning och genomlysning av bagaget så ställde sig alla barn vid Gate 2 för att gå ombord på LH 803. Kapten Bandell och hans besättning önskade alla välkomna. Efter säkerhetsgenomgång kunde vi så äntligen lyfta från marken. Flygresan tog 14 timmar och vi hann dricka en liten förfriskning samt äta en lättare måltid. Vi upplevde en snabb och behaglig resa innan vi landade i Canada. (Alla barn gick med stor inlevelse in i sina roller och satt med raka ryggar inför landningen)  Nästa vecka fortsätter vårt OS- äventyr.

6 barn i klassen åkte med till Templet i Old Town. Innan resan hade vi talat och skrivit om Buddhismen. Att en munk endast får äga 8 saker visade sig inte riktigt stämma med verkligheten. Flera munkar hade flip-flop och barnen såg även en tandborste och en klockradio i en munks rum.

Veckan avslutade vi med att skriva en berättelse där det gällde att få med 14 givna ord.

Avslutningen i Salan stod denna vecka 3-4:an för. En mycket proffsig föreställning av barnen. Flera olika sketcher spelades upp och alla talade en tydlig och fin engelska och sjöng flera sånger. Applåderna var många och ljudliga. Till sist sjöng vi alla den Thailändska nationalsången.

Jag hoppas att ni alla får en trevlig helg.

Agneta

3-4:an Hajen

På torsdag åkte hela skolan till templet vi Old Town. Det var härligt att se så många barn lugnt och fint lyssna till en munk, vars visdomsord översattes av tolk. Vi fick också gå in i munkens rum och se hur han bodde Det var inte mycket som fanns i rummet.

Inför vårt tempelbesök har vi lärt oss om Buddhismen. Vem var Buddha? Hur kom han fram till sina slutsatser om livet? Vad ska man tänka på när man besöker ett buddistiskt tempel? Vad får munkarna äga? Hur ska man leva för att följa buddismens levnadsregler? Det är mycket att hålla reda på för att vi ska kunna visa respekt i templet.

Matteproblemet den här veckan vållade en hel del huvudbry. Vilken av de tio bovarna skulle polisen ta.? Det gällde att placera dem rätt i förhållande till varandra. Först jobbade eleverna två och två med att lösa gåtan och vi fick flera olika förslag på den skyldige. Eleverna tog på eftermiddagen hem problemet för att få hjälp att hitta boven. Men även här fick vi olika förslag.
Viola fick då en briljant idé: Vi är tolv elever i klassen. Då kan vi spela de tio misstänkta personerna och de två som blir över kan se att alla ställer sig rätt.
Därmed var problemet löst och det rådde ingen tvekan om vem den skyldige var.

Den här veckan har vi avslutat läsprojektet. Barnen har varit otroligt engagerade och så småningom kan ni på vår hemsida hitta bilder på alla läsande barn. Tillsammans i klassen har vi läst  sidor.

Vi har spelat anhöriga till eleverna i 1-2 och 1-3 som var uttagna till OS i Vancover. Vi uppmanade dem att äta bra och inte glömma at ringa hem för att berätta hur det går. Det var kramar och förmaningar innan planet lyfte mot Canada.

Vi har övat mycket till vårt framträdande i salan. Vårt program bestod av två sånger på engelska och tre engelska sketcher. Det är alltid lika svårt att välja vad som ska visas upp. Tyvärr har många varit sjuka under veckan så det har varit svårt att samla alla.  Det var stor skillnad att öva i klassrummet och i salan. I klassrummet hördes allt så bra, men i salan försvann ljudet. På vår generalrepetition släppte det och det lät mycket bra.  De var fantastiska när vi spelade upp för alla barn och föräldrar,. Showen var i hamn.

Varma hälsningar
Elisabeth

5-6:an Kokosnöten

Vi inledde veckan med att läsa ut vår bok ”Klassresan” och den slutade mycket spännande! Vi fick veta att någon i klassen i boken skulle dö inom ett år och det kändes sorgligt att det ska hända. Vi har nu börjat läsa fortsättningen, Malin +  Rasmus =sant,  vilket alla i klassen gärna ville och vi får väl så småningom veta vem det är som ska dö och vad som händer med alla andra i klassen efter den har splittrats inför sjuan.

Av veckans nutidsfrågor har vi fått lära oss att Venezuelas president vill förbjuda leksaksdockan Barbie och att byggnaden där USA:s kongress sammanträder heter Capitolium.

För de som ville började thai-undervisningen på onsdagseftermiddagen. Det var Ulf och Jit som höll i det och kommer att göra så några veckor framöver.

På bilden fortsatte vi arbetet med reklamuppgiften, att göra en
reklamaffisch, en jingel och en förpackning till en viss produkt.

I engelska var det var dags för redovisningen av A TV Channel, det
muntliga grupparbetet. Vi bjöds på många härliga, roliga TV-inslag;
nyheter, väder, sport, reklam, Idol, Talent, barnprogram, djurprogram,
mat, och modevisning. Det var så roligt att se och alla grupper har jobbat
otroligt bra! Well done!

På torsdagen åkte hela skolan till ett buddhistiskt tempel. Där fick vi höra munken berätta om sitt liv och så fick vi ställa frågor, och några av dessa var: Får munkar ha hår? Kan kvinnor vara munkar? Hur gammal var du när du blev munk? Firar munkar födelsedagar? Vi fick också hälsa på Buddha med bugningar och meditera lite. Det var en trevlig utflykt. Inför besöket hade vi bl.a. pratat om hur man ska bete sig på ett tempel, om buddhismen samt jämfört de olika världsreligionerna.

På no:n har klassen fortsatt med solsystemet och på matten har de bl.a. gjort ”Mastermind” och gått igenom de fyra räknesätten och sedan pratat om hur man räknar när det är blandade räknesätt.

Den här veckan var det dags att säga hejdå till Vilma och Julia. Vi hoppas att ni får det bra hemma i snöiga Sverige!

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

På idrotten i tisdags fick de leka en rolig variant av sten, sax och påse.  Man börjar vara ett ägg och om man vinner en runda blir man en fågel och vinner man igen blir man en dinousarie. Leken kallas för ”evolution”.

Efter det var det dags för ultimate, som är en sport lite liknande fotboll men där man istället för en boll kastar en frisbee, eleverna fick välja att ställa sig i två olika grupper; kämpa hårt gruppen och kämpa stenhårt gruppen. De fick helt enkelt väla hur mycket de skulle ta i. Lagen delades in och matchen började. Det var härligt att se hur alla jobbade på och alla kämpade på så mycket de bara kunde.

Som avslutning fick de göra en klassisk övning där det gäller att springa på stället och på visselsignal rulla runt ett varv och sen upp och börja springa på stället igen. En klassisk övning för amerikanska fotbollsspelare. Efter det tog alla som ville ett mycket välförtjänt bad.

Bild och engelska har sammanslagits den här veckan då det var dags för den
muntliga redovisningen av grupparbetet A TV Channel. Den här redovisningen
har till största delen filmats, med digitalkamera. Alla grupper har jobbat
bra och det var roliga nyhetsinslag, väderrapporter, reklaminslag och
Talkshows vi fick se och höra. Well done!

I spanska repeterar vi den här veckan, grundläggande ordkunskap dagar,
månader, djur, maträtter osv.) och verbböjningar.

Inför torsdagens tempelbesök pratade vi om hur man ska vara klädd och hur man beter sig på ett tempel. Vi pratade även om buddhismen och eleverna fick berätta det de redan kunde och sedan fick de lära saker de inte visste tidigare.

På sv- och so-lektionerna har klassen arbetat på med sina planeringar och
en del har haft prov och muntliga läxförhör, t.ex. så har Daniel skrivit
ett prov på romartiden och Moa har haft förhör på kristendome

Vi som var på Tempel-besök fick höra munken berätta om sitt liv och så
fick vi ställa frågor, och några av dessa var: Får munkar ha hår? Kan kvinnor vara munkar? Hur gammal var du när du blev munk? Firar munkar
födelsedagar? Vi fick också häslsa på Buddha med bugningar och meditera
lite. Det var en trevlig utflykt.

Så var det tyvärr dags att säga tack och hej för denna tiden till Alisa, som varit hos oss i fem veckor. Vi önskar henne all lycka i framtiden och tackar för denna tiden.

Trevlig helg önskar Peo och klass 7-9.