Vecka 5 2009

Förskolan Fjärilen

Vi har som vanligt haft väldigt roligt tillsammans under veckan.
Planerna var att vi skulle jobba med kulmålning, men det blev inte av för barnen var mer intresserad av att göra garnbollar. Så de har haft fullt upp med att välja färger, klippa lagomt långa garnbitar och pillra med garnet genom hålet. Nåväl, måla kan vi göra en annan gång.

Sophie har haft sin visningsdag. Hon hade med sig ett roligt spel som hon visade för oss. Sedan provade vi på att spela, det var  kul.

Vi har  haft gymnastik/idrott, tillsammans med förskoleklassen. Bl.a.
rörde vi oss till musik, lekte tunnelkull och avslutat med massage-saga.
Barnen är jätteduktiga på att slappna av och på att massera varandra.

MajBritt har varit och hälsat på med ”Lisa-Leo” en liten pappersfigur som blivit en ”kompis” som kan berätta sagor för oss. Vi har varit med och gjort rekvisitan till denna saga som handlade om en flicka som bodde i skogen.

Fredagen var vår ”stranddag” då träffades vi  nere på stranden. Vi såg krabbor och snäckor, grävde i den härliga sanden och svalkade oss i havet.

Sen har vi sagt hejdå till Love och Olle som slutar hos oss och ska åka hem till Sverige igen. Vi önskar er lycka till där hemma i Sverige.

Ha en skön helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi haft mycket skapande verksamhet, barnen är duktiga på att måla och använda sin fantasi.

På måndagen när vi hade thailandstema pratade vi om vad som finns i Andaman sea. De flesta barnen har ju fått se alla de färgglada fiskar som finns här och kan namnen på många av dem. Vi målade både fiskar, maneter, krabbor, sjöstjärnor och mycket annat som finns här. Vi har satt upp ett litet eget Andaman sea inne klassrummet.

I tisdags hade vi olika berättarlekar, barnen fick t.ex. låta som djur när de dök upp i sagan, eller så fick de uppmärksamma vad som var tokigt i sagan.

I vår tankebok ritade och skrev vi hur vi tror man ser ut inuti när man är glad.

På idrotten hade vi olika lekar, ”kom alla mina barn”, tunnelkull, ballongen och till sist avslutade vi med en massagesaga.

På torsdagen lärde vi oss om klockan, hur benämner man de olika visarna? Vi pratade om hel och halvtimmar. Barnen fick även göra en egen klocka.

Strandutflykten var mycket trevlig, barnen fick röra sig på stora ytor, gräva i sanden och leta småkryp och fiskar. Det var verkligen lyckat.

Uppvisningen i salan gick strålande, barnen var jätteduktiga och de fick mycket beröm.

Barnen berättar:

Det var kul att måla klockor, sa MOA.

Det var kul att bygga med kaplastavar, sa ZEB.

Jag tyckte det var kul när vi fick göra klockor, sa JOHANNES.

Övrigt:

Nästa vecka är det vår tur att baka på Baan Café, vi får plats med fyra barn åt gången. Samling på Baan Café kl 9.00 tisdagen den 3 februari för, Erik, Zeb,Tyra och Tindra.

Trevlig helg önskar

Annica/Maj-Britt och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Tänk, att redan januari månad är slut. Hemma i Sverige längtar nog många efter sportlov och snö, men här skiner solen och havet är ljummet. Veckan har varit het med temperatur runt 32 grader. Pust!

Vi har arbetat vidare med vårt Thailand tema och nu var det dags för maten som vi äter. Vad är gott? Vad heter det? Vilken är favoriträtten.? Barnen är väl medvetna om vad de gillar och kan rättens namn på antingen engelska eller Thai. Imponerande verkligen.

På tisdag åkte 4 elever på utflykt runt ön och fick se hur en gummiplantage fungerar, hur mangroveträsket lever med krabbor och vinkakrabbor och till sist ett besök bland elefanterna.

På idrotten började vi med Röris och körde sedan ett litet Yoga pass på stranden. Det är spännande att se hur barnen tar till sig dessa rörelser under Lottas suveräna ledning. Ett avslutande dopp i havet eller en stunds fotboll var valmöjligheten denna gång.

Vi har påbörjat en Skrivskola där vi gick igenom hur man bygger upp en berättelse. Huvudperson, Problem, Lösning och Avslut var momenten som skulle finnas med. Alla kämpade sedan på med sina sagor som många gick in till småbarnen och lästa upp. Kul att få en mottagare direkt på det man skrivit.

Turen har så kommit till att börja vårt nästa stora projekt med forskning av djur. Alla har tillverkat en fin bok som vi nu ska fylla med text och bilder.
På bildlektionen var uppgiften idag att rita hur en SNORKLA ser ut.
Fantasin flödade….

På fredagen lämnade oss Emma och vi avtackade henne med medalj och diplom vid avslutningen i Salan. 6- åringarna hade som vanligt en bejublad föreställning. Hoppas att helgen blir bra för er alla.

Varma hälsningar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

I måndags efter lunch åkte vår klass på en utflykt runt norra Koh Lanta.
Vi fick en thailändsk guide med oss som pratade bra engelska. Först stannade vi vid en gummiträdodling. Guiden visade oss hur odlarna skar i trädets bark för att saven skulle rinna ut och samlas i skålar. Sedan åkte vi till ett ställe där de framställde gummi. Det luktade mycket starkt och inte särskilt gott. Vi fick se alla redskap som används till att göra gummiplattorna. Det hängde flera plattor på tork i solen.

Vi tittade också på ett cashewnötsträd, men nötterna var fortfarande gröna och omogna. Efter det åkte vi till ett mangroveträsk och tittade på mangroveträd. Rötterna fanns delvis ovanför marken. Vi gick ganska långt ut i träsket på en spång och såg färgglade krabbor och slamkrypare. På vägen hem stannade vi också till vid ett ställe där man kunde rida på elefanter. Vi fick klappa elefanterna och ge dem mat

Under veckan pratade vi mycket om vad vi hade sett. Vi gjorde två texter tillsammans, en om gummiträdet och en om mangroveträsket och försökte komma ihåg allt som guiden hade lärt oss. Sen gjorde alla barn två sidor i Thailandboken där de skrev och ritade om utflykten.

I tisdags var det fyra barn som åkte iväg till Baan Café och bakade kladdkaka efter svenskt recept. Det var varmt och trångt i köket men kakorna blev jättegoda.

På idrotten i onsdags gjorde vi först lite röris och sedan visade Lotta hur man gjorde några yogaövningar. Det kändes lite ovant att först bara stå stilla och andas lugnt. Sedan testade vi att göra solhälsningen. Det var jobbigare än det såg ut. Till sist spelade vi fotboll en stund och några tog ett dopp.

Den här fredagen var det barnen från förskoleklassen som sjöng på avslutningen. De fick långa och varma applåder.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Alla ni som någon gång har vistats i ett tropiskt klimat; har ni funderat över vilket djur det är som framkallar det där surrande ljudet som hörs hela tiden? Det har vi i klassen gjort. Många elever föreslog att det är syrsor som låter. Men det är det inte; utan cikador! Hur ser den ut då? Jo, det är en stor insekt med fyra vingar; två stora och två små. Hanen kan, tack vare en hålighet och plattor på undersidan av kroppen, frambringa den högljudda, gälla och ihållande sången. Leja kunde visa upp ett livs levande exemplar, som vi alla beundrade med stor fascination!

Som vanligt hade vi i veckan idrott på stranden, med bad som avslutning. Den här gången provade vi på lite yoga. Det var verkligen roligt att se så många som gjorde sitt allra bästa för att hänga med i solhälsningen. En bättre plats, än på stranden framför ett glittrande hav, kan man ju inte tänka sig! Wow, vilken start på dagen, en helt vanlig onsdag!

Vi har i veckan försökt reda ut de matematiska begreppen subtraktion, algoritm, uppställning, skriftlig huvudräkning, mellanled och skillnad. Gemensamma övningar på tavlan gör att alla får med sig lite varje gång; för det här är inte lätt! Många föräldrar har aldrig ens hört talas om mellanled och skriftlig huvudräkning.

Veckan avslutades med muntlig framställning av eleverna. De hade fått i läxa att samla fakta om ett thailändskt djur. Detta redovisades, med hjälp av stödord, inför klasskamraterna. Alla gjorde ett strålande framträdande och publiken var exemplarisk! I en sådan här liten grupp är det verkligen ett perfekt tillfälle för alla att träna på att prata inför andra. Det är ett gott klimat i klassen och alla känner sig bekväma inför varandra; toppen!

Den här veckan fick vi också säga hej då till både Aron och Felix. Vi önskar dem lycka till med sina fortsatta studier hemma i Sverige. Vi kommer att sakna dem!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Kokosnöten? Vi borde nog heta garnbollen istället! Just nu är det garnbollar, förutom pingis och katter, som gäller på rasterna. Amanda började göra en garnboll på syslöjden för några veckor sedan och nu gör de flesta i klassen garnbollar varje rast. Om ni undrar var vårt klassrum ligger; följ garnstumparna!

Denna vecka fick vi lyssna på resten av berättelserna med rubriken ”Monstret på stranden”. Precis som förra veckan, var även dessa berättelser trevliga att lyssna på, alla med helt olika handlingar. Förutom uppläsning av berättelserna och egna planeringar, har vi på svenskan arbetat med särskrivningar. Vi pratade om vad särskrivningar är och sedan fick eleverna rätta en mängd meningar med särskrivningar, bl.a. ”Jag såg en röd stjärt flyga förbi fönstret” och ”Till lunch åt jag kyckling med kul potatis”. Det kan bli roliga meningar när man skriver fel! Klassen var duktiga och såg direkt att det skulle vara fågeln rödstjärt som flög förbi och inte en röd bakdel samt att det skulle vara kulpotatis och inte en speciellt rolig potatis.

På bilden blev vi klara med vårt alfabet. Det blev riktigt fint! Klassen hade flera idéer om vad man kunde skriva på de olika bokstäverna.

På torsdagen var vi på utflykt runt ön och tittade på odlingarna här. Hela klassen åkte inte, utan bara de som inte var med på utflykten i höstas. Vi som åkte var Linnéa, Moa, Tove, Anton, Hugo, Hanna och Stina. Vi fick titta på och lära oss om gummiplantage, ananasodling, cashewnötsträd med frukter, hur man gör gummi, vinkarkrabbor, fiskar och träd i  ett mangroveträsk och klappa elefanter. Vi fick även se flera frukträd som hade svåra namn att uttala och skriva.

Den här veckan sa vi hejdå till Stina. Vi hoppas att du får en fortsatt trevlig vårtermin hemma utanför Umeå och mycket snö!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna veckan har ingen ny tillkommit till klass 7-9. Så vi är fortfarande tolv i klassen (”sib-song” på thai).

På måndagen efter matematiktimmen delades klassen in i en tjejgrupp och en killgrupp. Killarna var i Salan och pratade om allt möjligt och lärde känna varandra bättre som grupp. Tjejerna var inne i salen och samtalade och sen förberedde dem en överraskning till killarna.Det var mycket populärt när tjejerna bjöd på nygjorda chokladbollar efter lunchen. Det var mycket gott det kan jag själv intyga.

På idrottslektionen i tisdags var det dags för beachvolleybollträning. De fick testa på lite konditions och styrkeövningar som är nyttiga för beachvolleybollspelare och givetvis gick vi igenom grundslagen och grunderna för beachvolleyboll. Fast det var rejält varmt så jobbade alla på så bra de kunde och stundtals blev det bra spel över nät med.

I onsdags åkte halva klassen, tillsammans med förskoleklassen, på utflykt.
Vi besökte ett gummiplantage, en ananasodling, såg cashewträd, gick en
promenad i mangroveträsket och hälsade på en elefant. Det var varmt men
intressant.

De andra som var kvar hade svenska som vanligt och där diskuterades skillnaden mellan talspråk och skriftspråk och om särskrivningar.

På SO:n fortsatte några att jobba med revolutioner och de passade på att sätta sig i en liten grupp och diskutera de olika revolutionerna med varandra. Ett utmärkt sätt att lära sig mer om det.

Alice, Simon och Fredrik har skrivit matteprov. Resten fortsatte att jobba vidare med sina planeringar.

På NO:n  har Simon börjat experimentera med elektromagnetism och Fredrik har skrivit prov om rost. Niklas håller på med isotoper och gör försök med häftstift för att förstå radioaktivt sönderfall.

På musiken var det prisutdelning. Priset för bästa översättning gick till
Mikaela, Anton och Simon. Bra jobbat!

Så här tycker Simon om veckan som gått:

– Det mest intressanta den här veckan har inte rört alla i klassen men nästan. I tisdags var de flesta och käkade på ”Easy bar”. Det var kul att få lära känna dem i klassen bättre.

På skoltid så hade vi ’’killgruppen’’ där vi pratade om lite allt möjligt och tränade på att ta ställning utan att bli påverkade av andra. Det var kul att få veta lite vad de andra tycker och tänker om en del saker.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans