Vecka 5 2008

Förskolan

Måndagen började med att vi hälsade två nya barn välkomna till oss på förskolan, det var syskonen Ida och Marie.

Under veckan har vi fortsatt med vattentemat, barnen har bland annat målat varsit papper i olika blå färger och sedan har det klippt isär det i mindre bitar och till sist klistrat upp allt tillsammans till en gemensam sjö och runt denna så simmar det fiskar med vattenord som barnen har skrivit.

Vi har också varit till stranden och lekt i sanden, sen avslutade vi vatten temat för veckan med att ha ett stort vattenkrig tillsammans med barnen inne på våran gård.

Femåringarna har under veckan varit inne hos Marie och under den tiden brukar vi även hitta på saker för de mindre barnen och denna vecka har de sorterat snäckor i storleksordning, från liten till stor. De har också under lekform övat på prepositionerna.

Veckan avslutades med att vi sa adjö till syskonen Åke och Maj som åker hem till Sverige.

Veckans sång har varit Majas Alfabetsvisor: B som i blåklint.

Ha en trevlig helg

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

Som vanligt en härlig arbetsvecka med många aktiviteter. Barnen är positiva till våra aktiviteter och det gör att det blir riktigt trevliga arbetsdagar.

Denna vecka har vi fortsatt med vårt vatten-tema och pratat om kroppen och vårt behov av rent vatten.  Frågor vi fick var, hur märker man att kroppen behöver vatten och hur mycket av jordens vattentillgång kan vi dricka. Det blev spännande och intressanta samtal med barnen.
Vi har också tittat på vad som flyter och sjunker och försökt komma fram till varför.

Övrig tid har vi fortsatt i våra egna böcker och som vanligt haft samarbete med 3-4an och förskolegruppen. Musik som vanligt på måndagen med Mia.

Stunden med engelska tillsammans med Julia blir mer och mer spännande för varje gång, nu var det tydligen bröllop på gång!
Veckans KIWI-bok heter Kom lilla fågel.

Veckan avslutades med vattenlek på förskolan med vattenslang, blomsprutor och hinkar. Härligt att kunna ha vattenlekar ute den 1 februari!!

Veckans bok, Teskedsgumman av Alf Proysen

Önskar er alla en trevlig helg.

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

1-2:an

Den här veckan var Linas sista här på skolan. I morgon, lördag, åker hon hem till Sverige. Det är alltid sorgligt att säga Hej då, men tyvärr ett måste här på Koh Lanta. Vi hoppas verkligen att hon får det bra, när hon kommer hem.

På måndag välkomnar vi två nya flickor, Moa och Emma, som ska gå i tvåan hela resten av terminen. Nu blir vi 12 stycken och är det många veckor framöver.

Vårt vattentema fortsätter med experiment. Den här veckan har vi kokat vatten och tittat på ångan. Vi har också tittat på vårt experiment, som startade redan förra veckan. Det handlade om avdunstning och vi kunde tydligt se vilken skillnad det var på vattennivån i två glas efter en vecka. Det ena var helt öppet och det andra var täckt med plast. Fråga era barn får ni höra!

Vår bilduppgift har under senaste veckorna varit havsbotten ( med anknytning till vattentema förstås!). Barnen har använt vattenfärg och oljepastell och det blev fina målningar med härliga fantasifiskar. De finns att beskåda i klassrummet.

På gympan hade vissa barn lekar med mycket spring medan andra valde fotboll. Alla badade sedan gemensamt i härliga vågor! Det var verkligen ljuvligt!

Apropå gympa, så kommer vi att ha en extra gympalektion på torsdag i vecka 6. Vi får möjlighet, att under ledning av Pernilla, Viktors mamma, att få ett vattengympa (lek)pass i Southern Lantas pool. Mer information kommer ni att få hem med barnen.

Vi har nu gemensamt skrivit vår första bokrecension. Jag läste ut vår högläsningsbok, Fantasifararen, och då passade vi på att ta den som exempel, för att skriva en recension. Nästa gång får de ta någon bok de själva läst. Barnen tyckte att Fantasifararen var mycket spännande och bra, så nu gäller det att hitta en bra bok att läsa högt ur igen. Bokrecensionen klarade de jättebra. Även de små ettorna kunde få ihop det utmärkt.

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

Idag skriver vi 1 februari.

Om man blir förkyld nu är det då en sommarförkylning eller en vinterförkylning?

Vi är inte helt överens om detta i klassen.
Äntligen har vi kommit igång med vårt arbete om Thailand och Koh Lanta.

Vi har ritat kartor över Thailand och vilka länder som gränsar till Thailand. Vi har också gjort en karta över Koh Lanta. Där har vi placerat ut en del platser vi har varit på och där vi bor. Vi har läst om historia, fiske, snorkling och en massa andra intressanta saker. Vi ska samla allt vi gör i ett häfte för att kunna visa och berätta för våra klasskamrater hemma i Sverige.

Vårt vattentema fortsatte denna vecka med att eleverna i åk 3 och 4 framförde en sång som de har skrivit tillsammans med Mia. Den lät verkligen jättebra.

Det var många som slutade på skolan idag. Filip, hos oss, ska åka hem nästa vecka, han har bara två dagar kvar. Det känns tråkigt när någon ska lämna klassen.

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Första månaden på året har nått sitt slut. Elever kommer och går. Det var sista veckan för Hanna i fyran och första veckan för Emmanuel i trean.

Anna och Emelie har varit hos våra nytillkomna 1-3:or och berättat om Buddha. Hanna har varit i författar tagen den närmaste veckan. Hon valde att läsa upp sin saga ”Ett magiskt tåg” för 1-3:orna.

Vi har kommit igång med vårt vattentema i klassen. Den här veckan har vi, med hjälp av experiment, testat vattnets ytspänning. Detta gjorde vi olika smågrupper. Vi har även diskuterat vattenresurserna runt om på vår jord. Eleverna hade i läxa att fundera över hur de skulle kunna göra för att bidra till att vattenresurserna kan bli mer jämnt fördelade över vårt jordklot. De fick även i uppgift att fundera över vad de skulle kunna göra för att minska sin vattenförbrukning. Det blev en intressant diskussionsstund där många bra idéer kom fram.

Torsdagens vattenexperiment i Salan handlade om vattnet i vår kropp. Eleverna fick bl a med sig en fråga som de ska fundera över inför kommande vattenarbete: ”Varför svettas vi?”.

På veckans bildlektion målade vi regnbågar med vattenfärger. Bilderna blev en härlig färgklick inne på Hajens vita klassrumsväggar.

Under talking activities passet spelade vi ett tärningsspel med mycket muntlig aktivitet.

Eftersom ”kortpelandet” har varit ett populärt inslag under rasterna fick det även bli kortspel med matteinslag under veckans Mattekul.

Veckans ros fick Emelie och Hugo. Emelie fick det för att hon är en hjälpsam tjej och så är hon bra på att spela kort. Hugo fick det för att han ger tjejer snällhet.

Det sjöngs, spelades och komponerades under veckans musiklektion. Resultatet blev en helt fantastisk låt, om vi får säga det själva. Låten handlar om havet och titeln blev ”Det mörka blå”. Låten framfördes, för första gången för publik, på vår fredagssamling i Salan. 1-3:orna valde att kalla sitt band för Revet. Allt i vattnets tecken som sig bör.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Bye, bye blues… alltid lite sorgligt att behöva ta farväl….

Moa och Tove slutar denna vecka och vi säger varmt välkomna tillbaka igen! Hoppas ni får en trevlig resa och Lycka till i Sverige.
Känns märkligt att vi redan är inne i februari månad, en månad som hemma brukar vara en av de allra kyligaste. Här har vi ju som vanligt varmt, soligt och härligt på alla sätt.

Skolarbete

Alla i år 5-6 och 7-9 tar ett ganska bra ansvar för sin egen planering i de olika ämnena. Vi har mycket att göra och ibland är det kö till datorerna. Vi läser och resonerar naturligtvis väldigt mycket om saker och ting här på Koh Lanta som till exempel trafiken, toaletterna (!), maten, dricksvtten, ovanliga växter, farliga ormar… etc. Vi lär oss inte bara om Thailand och Asien utan även om Sveriges landskap. I klassen finns skåningar, jämtar, sörmläningar och en och annan upplänning. En god idé som de äldre eleverna kom på var nämligen att pricka in på  kartan var man bor i Sverige.
Alla har förbättrat sina resultat vad gäller gångertabellerna, grattis! 5-6:orna har blivit riktigt kluriga på att lösa sudoko och hitta på egna sådana.

Vattentema.

På vattentemat i torsdags berättade eleverna att kroppen innehåller uppåt 70% H2O. Vidare fick vi veta att kroppen behöver flera liter vatten varje dag och att man kan må väldigt dåligt om man inte dricker tillräckligt. Vi tog upp frågor om varför man  svettas och  varför vi inte kan dricka saltvatten. Vi konstaterar också att av allt vatten som finns på jorden är det endast 1% som är sötvatten. 2% av allt vatten på jorden ligger som tjock is vid polerna och hela 97% är salt. Temat om vatten väcker så många intressanta frågor från elever i alla åldrar. Det är kul göra experiment tillsammans med eleverna som väcker lust till ännu mer lärande och nyfikenhet.

Idrotten

På idrotten var det tre elevers tur att leda truppen. Det skötte de utmärkt. Eleverna fick springa 60 m på tid, stafett, träna handstående och hjula. Alla deltog med glädje, svett och inga tårar! Därefter var det dags att prova att hoppa dubbelhopprep då valde de flesta att spela ”basket”på stranden. Två stora tomma soptunnor fungerar perfekt som basketkorgar på sandplanen.

Efter detta ansträngande pass tänkte alla bada men då tvekade många. Det var nämligen små kräftdjur i vattnet som sticks. Men detta hindrade inte alla från att svalka sig i vågorna. Våra marinintresserade och mest nyfikna elever lyckades fånga in en liten manet som liknade en röksvamp. Den visades upp på storsamlingen till allas förtjusning. När skoldagen var slut blev den där krabaten åter släppt i sitt rätta element.

Bakning

Veckans lyckade bakverk på Islanders var: Choklad- och bananmuffins – smaskigt och uppskattat.

Vi tackar alla för den här veckan och ser fram emot nya lärorika veckor.
Kunskap är aldrig tung att bära – och man blir aldrig för gammal för att lära sig nytt.

Simma lugnt!

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9