Vecka 49 2018

Förskolan Fjärilen

Denna vecka märks det att julen närmar sig, dels via vårt julpynt och adventskalendrar dels pga. all luciaträning.

Vi tränade många olika luciasånger och även intåg och placering. Det är viktigt att alla elever syns ordentligt!

Onsdagen var en lovdag då Thailand firade Farsdag. På tisdagen var det för ovanlighetens skull rätt mycket regn så vi var lite oroliga för onsdagen. Vaknade upp och vädret var underbart.

På fredagen var det vi i Fjärilen och Mangon som hade hand om samlingen i Salan. Vi repeterade för fullt in två olika sånger som vi sedan framförde med teater och sång. Det pirrade rejält i mångas magar innan showen men det hör ju till. Jag skulle vilja påstå att det blev succé! Stor applåd till alla modiga, duktiga barn!

Nu tar vi helg och längtar efter nästa vecka som innehåller två luciatåg och en hinderbana.

Må så gott!/Anna

 

F-1:an Mangon

Den här veckan har det varit stort fokus på julförberedelser! Luciaträningen är i full gång och skolan är vackert julpyntad!

Vi har hunnit med att arbeta en del med. Vi har lyssnat efter första och sista ljudet i ord, rimmat och pratat om vilka ord som är längst m.m. Vi har gjort matteuppgifter med lika många, fler och färre.

Eftersom det var gamle kungens födelsedag i onsdags så var det lovdag.

I torsdags var vi i Casuarina park och hade utematte. Det blev en rolig och lärorik förmiddag på stranden och i parken. Man kan träna mycket med kottar, snäckor och sand! Det blev bl.a. leken Ekorrarna samlar kottar och Bulleri bulleri bock.

I fredags var det äntligen tid för vårt Salauppträdande. Barnen var superduktiga! Ännu mer julstämning med Mössens julafton och Rudolf med röda mulen!

Trevlig helg!

Camilla

 

1-2:an Snäckan

Då var det endast två veckor kvar till jullov. Eleverna är fortfarande mycket arbetsvilliga, och alla arbetar flitigt med sina planeringar. Vi har tillverkat en fin värdegrundskalender. Den är gjord av massor med gröna händer, och längst upp lyser en gul stjärna. Barnen är mycket stolta över denna. I granen hänger det röda kulor, och bakom varje kula gömmer det sig ett litet uppdrag. Det kan vara att ge 3 kompisar en varsin komplimang, eller att vi ska leka en samarbetslek. Varje dag lyssnar vi också på radions julkalender. Efter varje avsnitt får eleverna några frågor om innehållet i avsnittet. Detta för att träna sin hörförståelse.

Denna vecka har vi arbetat med stann- och flyttfåglar, samt ekorren i NO. Vart tar fåglarna vägen när det börjar bli vinter? Och varför kommer de den långa vägen tillbaka om våren? Vi har lärt oss vilka färger ekorren har på sommarhalvåret och vilken färg den har under vintern. Vi har lärt oss om vilken föda den äter och vilka fienden som ekorren har. I SO har vi fortsatt att arbeta med vårt samhälle och olika samhällsfunktioner, och vilka yrken det finns.

Varje vecka skriver eleverna dagbok och tränar sig på att skriva datum och rubrik. Använda stor bokstav och punkt. Eleverna i årskurs ett tränar på att ha mellanrum mellan orden och skriva prydligt på raden. Många av eleverna arbetar nu med vokaler och konsonanter samt adjektiv, verb och substantiv. Det är klurigt med grammatik tycker de flesta i klassen.

Luciaträningen pågår dagligen nu, och ni kommer att få avnjuta det två gånger om ni vill. En gång på morgonen den 13/12 och en gång på kvällen samma dag, men då på Slow down. På kvällen blir det extra mysigt i mörkret nere vid stranden.

Allt gott

Madde

 

2-3:an Geckon

Den här veckan har varit lite kortare än vanligt. I onsdags var vi alla lediga från skolan då thailändarna firade Father´s day.

Lucia och Jul närmar sig med stormsteg och förutom det vanliga skolarbetet är det mycket som ska hinnas med. Eleverna har pyntat sina klassrumsbungalows. Fönster och dörrar är inramade i glitter. Även om det är 30 grader varmt ute infinner sig ändå en viss julstämning.

Efter en ledig dag och flera avbrott med luciaträning gäller det för eleverna att vara lite extra effektiva för att hinna med det som står i deras individuella veckoplaneringar.

I So har alla gjort färdigt sina illustrationer av världsträdet Yggdrasil. Vi har repeterat årets månader och placerat in viktiga högtider i vårt årshjul. I matematik har eleverna gjort var sin multiplikationsgubbe/gumma. I den uppgiften tränas såväl multiplikation som förståelse av area. I svenska har eleverna med hjälp av bilder skapar texter med tydlig början, innehåll och slut. Vi har fortsatt vårt arbete med ordklassen adjektiv. De flesta har blivit riktigt duktiga på att komparera adjektiv.

Till de flesta eleverna förtjusning har skolgården uppdaterats med en ny King ruta! På skolan finns nu sammanlagt tre King-rutor. Vi ser fram mot många glada King-spelande elever den närmsta tiden.

Fröken Gecko önskar alla en härlig vecka

 

3-4:an Palmen

Den här veckan på vår bildlektion för åk 4 har vi arbetat med perspektiv. Eleverna skulle tillverka ett rum med hjälp av en centralpunkt som utgick från mitten av pappret. Det var riktigt svårt men det blev fina rum efter några försök.

Vi har julpysslat och hängt upp massor av glitter utanför vårt klassrum.

Idrottslektion var för första gången på stranden för vår klass. Först hade vi uppvärmning i form av en lek sedan spelade vi brännboll. Det var rejält med sandiga och glada elever som kom tillbaka till skolan.

Alla elever arbetar på med sina planeringar. Det gäller att bli klar med sin hemskolas planering innan det är dags för ett välförtjänt jullov. Det är sju elever som slutar nu till jul utav nio elever. Det kommer att bli elva nya elever efter jul. Då märks det att högsäsongen har startat.

Just nu övar vi flera gånger i veckan inför lucia. Det kommer att bli världens bästa luciatåg som sjunger fina låtar när det är dags att uppträda inför publik.

Ha en fin helg önskar Lovisa.

 

4-6:an Hajen

Veckan som gått har varit kreativ på flera olika sätt. Vi har tillsammans med hela skolan sjungit och övat varje dag inför stundande Lucia. Hajarna har i sin hajtank haft klassråd med ordförande, sekreterare och justerare. Givetvis skrevs ett utförligt protokoll. Sedan var vår klassrepresentant på elevråd, där de tog upp allt från glassen till pannkakorna, Kingregler och vad som är nyttigt som mellanmål m.m.

Vi hälsade en återkommande elev välkommen till Hajen, vilket alltid är lika roligt och trevligt.

Onsdagen var lovdag för hela skolan. Public Holiday i Thailand, för att hedra den fd gamla kungen Bhumibols födelsedag.

I SO har eleverna fortsatt med sin fina karta över Sverige. De byggde ett berg och satte ut hav, sjöar, åar och älvar. Vi har fortsatt att utforskat världsreligionerna och den här veckan var det begreppet kärlek de tittade närmare på.

I engelskan spelade vi ett uppskattat kommunikationsspel, vilket gav många skratt och mycket prat på engelska. Eleverna tillverkar egna fina julkort på engelska, som de sedan skickar till någon de känner där hemma.

Ha en go helg önskar Hajarna

 

6-7:an Kokosnöten

Ännu en vecka till ända och denna var ju lite kortare än vanligt. Vi hade ledigt i onsdags för att fira fars dag, den thailändska varianten. Hoppas alla hade en skön dag.

Vi har följt med i nyhetsflödet med lilla aktuellt. Vi har också tittat på några luckor i LTH´s julkalender. Där visar de olika experiment och slår hål på en del myter. Vill ni kika hemma så rekommenderas det varmt, även förra årens kalendrar är bra.

Eftersom vi var lediga på onsdagen blev det ingen idrott denna veckan.

Vi har haft luciaträning, både sång och uppställningar. Kommer att bli mycket bra. Glöm inte att titta över garderoben efter ”luciakläder”, vitt, rött eller svart.

Vi har haft elevråd i veckan.

Vi har pratat om Lanta Toughest, hinderbaneloppet som går av stapeln fredag den 14. VI kommer att vara där hela dagen.

/Henrik

8-9:an Bananen

Ännu en vecka har passerat i rasande takt. Bananerna har arbetat på i högt tempo och den där extra lediga dagen mitt i veckan då thailändarna firar fars dag tror jag gjorde gott åt de flesta. En hel del prov och inlämningar i grundskolans alla ämnen har genomförts. Elevråd med viktiga frågor från samtliga klasser har genomförts och för de allra flesta bananer börjar nu en känsla av att jullovet är nära att infinna sig.

Luciaträningen pågår för fullt för en del och även om inte alla bananer deltar så tar vi tacksamt emot lite skönsjungande toner från våra skolkamrater som ivrigt övar i Salan. Det ska bli mysigt att få ta del av Lucia och hennes följe på torsdag nästa vecka både på skolan på morgonen och på Slow Down på kvällen.

Till helgen tänder vi andra ljuset i adventsljusstaken och tar oss ett dopp i havet!

Trevlig helg på er alla och glöm inte … ENJOY

/Sara