Vecka 49 2017

Den här veckan har många av klasserna arbetat med islam och F-5 passade på att besöka moskén på ön.

Vi promenerade dit i det efterlängtade solskenet. Där träffade vi imamen och fick lära oss mer om moskén och islam. Vi hade med oss både Duen och Sharon, som kunde hjälpa oss att förstå det imamen sa och översätta våra frågor.

Vi fick veta att moskén är 49 år gammal och att den byggts ut allt eftersom det behövts. Imamen berättade att moskéerna har karaktäristiska kupoler för att byggnaden ska kännas igen på långt håll.

Eleverna ställde frågor om ramadan, klädsel, mat, bön och imamens klädsel.  Imamen hade en speciell sorts huvudbonad som visade att han varit i Mekka. Några av eleverna undrade hur många personer som sitter i minareten när det är böneutrop. Vi fick då redan på att böneutroparen inte sitter i minareten vid böneutropen, utan är en av de tre män som leder gudstjänsten!

Mellanstadiet har varit på besök på Phra Ae skolan på Longbeach den här veckan. Det var ett väldigt intressant besök. Vi fick vara med på olika lektioner och se vad de thailändska barnen hade för ämnen och ur det går till i en thailändsk skola. Vi kunde konstatera att de läste nästan samma ämnen som vi, men att undervisningen var väldigt annorlunda. Det som framförallt skiljde mot hur vi har det på Lilla Svenska Skolan, var att ljudnivån var väldigt hög och att alla elever pratade rakt ut, utan att räcka upp handen.
Det här besöket var början på ett skolutbyte mellan oss på Lilla Svenska Skolan och eleverna på Phra Ae skolan. Fokus i utbytet kommer framledes att vara engelsk kommunikation, eftersom de thailändska eleverna sällan har möjlighet att prata engelska med jämnåriga.
Vi vet inte när vi ska besöka skolan nästa gång, men alla våra elever tyckte det var väldigt kul och hoppas att det blir snart igen.
Den här gången avslutades besöket med att vi hade dragkamp tillsammans med de thailändska eleverna.

 
Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Vecka 48 avslutades som vanligt med Salasamling denna vecka med Snäckorna. Vi var på studiebesök i kyrkan och fick höra om advent och varför vi firar jul. Vi fick se prästen Erik när han bytte skepnad och såg ut som en präst ”på riktigt”.

Det var dags för första ”luckan” i adventskalendern(i vårt fall en låda) och uppdraget idag var att sortera olika stora saker ifrån liten till stor och tvärtom.

På måndagen fick vi två nya kompisar som vi hälsade välkomna. På morgonen hade vi luciaträning i salan med alla andra i skolan. I lucka två var det saker som skulle testas i vatten dvs flyter eller sjunker det? Vi gissade och testade tillsammans, i bakhuvudet undrade vi om det berodde på form, material eller om de var andra skäl bakom vad som flöt eller sjönk.

Vi har jobbat med bokstaven Å den här veckan och det var svårt att hitta saker på Å. Vi hittade några ting men sedan blev det lår, sår och tår.

På tisdagen var vi hemma eftersom det var helgdag då gamle kungen föddes denna dag.

Onsdagen var det lucköppning igen och den här gången på temat geometriska former. På Fjärilen hittade vi en del men även cylindrar och klot. Vi tillverkade egna julgranar av trianglar och dekorerade dem med silkespapper. Den obligatoriska luciaträningen på Tillsammans Tiden gick galant. Våra relativt små barn har på ett par veckor lärt sig ganska långa svåra texter på ett imponerande sätt.

På torsdagen var halva gruppen med skolbarnen på moskébesök. 3-åringarna var kvar med en pedagog och målade, läste om julen, tränade på att dansa runt granen och hade mungympa.

Vi har läst böcker med jultema om Laban, Pettson och om vad som kan ha hänt julnatten för 2017 år sedan. Barnen har fått rita, måla och skapa på andra sätt utifrån det vi läst eller det som funnits i adventslådan. Vi har fortsatt med luciasångerna och nu sitter texterna ännu bättre.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon

  

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar!

Nu är det snart jul! Det känns lite avlägset och inte lika viktigt när vi nu befinner oss i värmen, men för barnen brukar det vara det. Därför har vi pysslat ihop en fin adventskalender, en julgran med girlanger och ljus i, de har tillverkat 24 små paket i papper och varje dag tar vi rätt paket “dagens datum” och klistrar fast under granen och så får de t ex ett uppdrag som vi ska lösa/göra som kan handla om matematik, pyssel, dikt, dans, julberättelse … Vi har tillverkat snöflingor och hos Stina gjorde de jättefina snölyktor.

Med tanke på att vi besökte moskén igår (läs mer om det på hemsidan) så har vi haft en heldag om islam. Vi pratade om hur en islam lever, om högtider, symboler och om Muhammeds liv. Vi tittade på en filmer om Islam och vi fick följa en pojke som var muslim. Barnen ritade målarbilder på moskér, koranen …

Veckans bokstav har varit Åå och som vanligt har vi gjort en mängd saker kring bokstaven. Den här veckan slog vi rekord i att hitta så många ord som har å i början, mitten eller slutet – hela 73 ord kom vi på! Ettorna var med oss hela dagen i måndags och bidrog.

I matematiken har vi börjat med geometri. De har format våra 4 vanligaste former; kvadrat, cirkel, rektangel och triangel med sina kroppar, klippt och klistrat och gett varandra instruktioner (sittande rygg mot rygg) om hur figurerna ska läggas, vi har tittat på film “Tiggy testar” som handlat om figurerna mm. Det svåraste är att se skillnaden på kvadrat och rektangel.

Glasunderlägg blev det av äggskalen. “Där kan pappa sätta sin öl” som ett barn sa!

Ha en skön helg, nu är ju vädret fint igen!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Denna vecka har varit lite annorlunda. I måndags var ettorna inne på Mangon hela dagen. Dem gjorde bokstavsarbetet och lärde sig om geometriska former.

Tvåorna var inne hos Stina och även de arbetade med sina svenskböcker samt fick de lära sig om olika djur och ha bild där de gjorde julkulor.

Annat än det har det ju varit en kortare vecka. Vi har ändå hunnit med en hel del. Vi har avslutat arbetet kring Islam samt sammanfattat det vi lärt oss om de olika religionerna.

I No har tvåorna arbetat med ljuset som ettorna gjorde förra veckan och vi sammanfattade det under fredagen genom att prata om ögat.

Vi har arbetat på enligt våra planeringar och nu i slutet så arbetar vi med olika saker. Några har arbetat med olika material och källsortering, andra har lagt fokus på sina matematikböcker, medan andra har arbetat med att läsa faktatexter.

Det har varit en rolig vecka och nu har solen äntligen tittat fram också och vi hoppas på en solig helg.

Ha det fin

Bella

 

1-2:an Geckon

Hej!

Förberedelserna inför jul är igång på riktigt inne i vårt klassrum. Förutom luciaträning så lyssnar vi på radiokalendern Marvinter, som är både spännande, läskig och informativ. Vi hinner inte med att lyssna varje dag, det blir några avsnitt varje tillfälle.   Inte nog med radiokalendern, vi drar ju en ny julkula till vår julgran varje dag också. Än så länge har vi löst djurgåtor och skrivit korta faktatexter om djuren, målat julkulor och ritat vikgubbar. Tänk så mycket roligt vi hinner med!

Elevernas arbetsböcker ligger lugnt kvar och väntar på oss i elevernas lådor den här veckan. Vi har fullt upp med att upptäcka, se och lära nya saker när vi är på besök i närområdet och när vi sedan efterarbetar det vi upplevt.

Idag har vi dessutom utmanat såväl oss själva som Therese… Vi tackade henne för en väl genomförd praktikperiod med diplom, teckningar och paket.  I paketet fanns några thailändska läckerheter som vi uppmanade henne att smaka innan hon lämnade Thailand. Flera av eleverna vågade smaka på alger, några få på torkad bläckfisk och någon på larver. Therese antog utmaningen och smakade på allt! Vi önskar Therese lycka till med vidare studier hemma i Sverige.

Med det i bakhuvudet hoppas jag att ni alla provar på något nytt att äta i helgen! Varför inte en liten larv?!

Trevlig helg!

//Stina

 

3-4:an Hajen

Den här veckan känns nästan som varken hackat eller malet… Men om man tänker efter har vi gjort en hel del. Vi har jobbat på med de egna planeringarna och det ser ut som om de allra flest kommer att ha hunnit enligt plan fram till jul. Det är ju en hel del kompisar som ska till och lämna oss nu och åka hem till Sverige så det är ju lite av summering på gång.

Tisdagen var ju ledig dag så där gick ju den bort. På onsdagen var eleverna i årskurs 4 på besök på Phrae Ae School. Vi var med på en mattelektion och vi kan väl lugnt (fel ord i det här sammanhanget) säga att det var en annorlunda upplevelse. Ljudvolymen var öronbedövande med de 30 eleverna i klassrummet. Man räknade uppgifter på tavlan och det var hela tiden en tävling. Efter lite tvekan ställde till slut våra elever upp och gjorde fantastiskt bra ifrån sig. Snabbtänkta elever!

När det dags för rast blev de svenska barnen väldigt väl omhändertagna av de thailändska barnen och alla lekte bollekar. Innan den avslutande dragkampen blev vi bjudna på svalkande dryck och salta snacks.

På torsdagen gick så hela Hajen, tillsammans med Mangon, Snäckan, Geckon och Palmen, till moskén. Där fick vi, efter en stunds väntan, träffa imamen och han svarade på barnens frågor om islam och moskén. Vi fick veta att han gjort vallfärden till Mecka åtta gånger, att han jobbat i moskén sedan den byggdes för 49 år sedan och att kvinnorna inte får komma in i moskén utan att de, om de inte stannar hemma och utför sin bön i hemmet, får be i ett angränsande rum i anslutning till moskén.

Väl tillbaka på skolan skrev eleverna i Hajen väldigt bra texter som handlade om moskébesöket.

Ha det bra!

/Nettan

 

4-5:an Palmen

Palmen har jobbat med sina egna planeringar under veckan. Dels för att det är mycket som ska bli klart nu innan jullovet, men också för att Jessica har varit sjuk hela veckan och för vikarien har det varit väldigt enkelt att hjälpa eleverna när de jobbat efter sina egna scheman.

På bilden den här veckan julpysslade vi. Det känns lite konstigt att julpyssla när solen skiner utanför fönstret och det är 30 grader varmt. Men vi hade kul och det blev väldigt fina saker.

Vår klass var också med och besökte Pha Ae skolan på longbeach. Vi fick vara med på en engelsklektion. Vi började att var och en av oss elever fick presentera oss på engelska för hela klassen, sedan fick vi en och en presentera oss för någon av de thailändska eleverna. Efter det fick vi vara med och se hur man har en engelsklektion i en thailändsk skola. Det var väldigt annorlunda mot hur vi har det. Framförallt var det väldigt livligt i klassrummet. Men alla tyckte ändå att det var både kul och intressant.

Trevlig helg!

 

6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi haft fullt fokus på att jobba med de egna planeringarna, eftersom det gick bort en skoldag i tisdags när det var lov.
Vi har väldigt olika uppgifter med oss från våra hemskolor, här är några exempel: enkel programmering, läsförståelse, göra parallellkoppling med lampor och strömbrytare, läsförståelse, beräkna areor, läsa engelsk skönlitteratur, lära sig om kemiska reaktioner, sex och samlevnadsuppgifter, sjunga och spela blues och göra collage med tidningsurklipp.
Som ni förstår krävs det både en hel del logistik från Malins sida, för att få ihop allt. Men det krävs också att vi elever visar hänsyn och låter alla få arbetsro så att var och en kan fokusera på sitt jobb och det är vi duktiga på! Vi är just nu inne i slutfasen när allt ska lämnas in och bedömas inför våra första betyg. Så det är väldigt mycket att göra.

Vi långtidselever har jobbat vidare med raketer och transport. Den här veckan fick vi i uppdrag att med hjälp av en ballong, fiskelina, sugrör och tejp göra en konstruktion som kunde skicka ett brev tvärs över salan. Det krävdes en del tankeverksamhet och flera prövningar och omprövningar innan vi kom på hur vi skulle få det att fungera. Efteråt fick vi skriva en rapport där vi berättade om vår ide och hur vi förändrade så att vi tillslut kunde genomföra uppdraget.

På idrotten den här veckan var vi kvar på skolan och jobbade med racketsporter. Vi provade pingis, badminton, tennis och strandtennis. Lektionen avslutades med att två elever från bananen hade stretching med oss.

Vår grupp var också med på skolbesöket på Phra Ae skolan. Vi tyckte det var väldigt kul. Vi fick gå runt till många olika klasser och se vad de gjorde och hur lektionerna går till. Roligast tyckte vi det var när vi fick hälsa på hos de yngsta barnen i förskolan.

Nu ser vi fram emot en helg med förhoppningsvis en massa sol och bad.
Pop kan mai
Malin

 

7-9:an Bananen

Bananerna arbetar aktivt med sina uppgifter, mycket som ska bli färdigt innan terminen är slut.

Hemkunskapsborden som tillverkas i slöjden fortsätter eleverna att arbeta på, snart kan vi laga en festmåltid.

Luciasångerna tränas fur fullt inför lucia uppträdanden nästa vecka.

Fredrik och Annika