Vecka 49 2016

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi julpysslat och gjort olika typer av julstjärnor. Vi har byggt med återvinnigs material och med pärlor. Vi har också arbetat med våra thailandsböcker.

Vi övade att gå luciatåget på ”hela Salan sjunger” sedan sjöng vi julsångerna.

Leken har sprudlat på avdelningen. Barnen har lekt olika rollekar över åldersgränserna. Det byggs och konstrueras med olika material både på höjden och längden. Att bygga med stora pluss pluss har varit av intresse.

På torsdagen när vi hade idrott hade vi thaidans. Vi gjorde en skördedans med speciella handrörelser till. Vi dansade till traditionell thailändsk musik.

Vi avslutade veckan med Thai. Vi lekte olika rörelselekar på olika kommandon. Även en ny sång med olika fraser.

Ha en fin helg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka började med en ledig dag. Den 5/12 är en helgdag i Thailand då det är den nyligen avlidne kungens födelsedag. Veckans måndagssamling i Salan blev därför i tisdags och veckan gick ännu fortare än vanligt. Vi har dock hunnit med en hel del!

Barnen fick ett uppdrag att de skulle göra en undersökning på skolan om vilken frukt som är populärast. De blev delade in två och två, fick ett formulär att fylla i, i form av ett stapeldiagram och sen skulle de ut på skolgården och fråga 10 andra elever. Tillbaka inne på Mangon skulle de redovisa sitt resultat inför varandra. Väldigt rolig övning tyckte alla. Det blev också väldigt mycket olika moment att träna på – inte minst samarbete. Resultatet i alla grupper blev att äpple är den populäraste frukten på skolan.

På idrotten dansade vi thaidans. Roligt att få lära sig något alldeles nytt och det är lite svårt att röra händer och fingrar på ett speciellt sätt samtidigt att röra sig till musiken. Lite yogaövningar hann vi också med innan det blev frukt och dusch.

Vi fortsätter att pynta våra juldekorationer. Roligt att det redan har kommit upp en liten vattenmelonplanta i flera av dekorationer. I dem som det inte kommit upp något, planterade vi några extra kärnor. Vår fina adventskalender öppnas varje dag och i paketen är det olika uppdrag vi ska hjälpa tomten med.

Ha en skön helg

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi skrivit om saker vi lärt oss i skolan, och sådant vi behöver träna mer på. Utvärdering helt enkelt! Eleverna vill berätta om veckan som varit. Håll till godo:

Vi har fått en ny kompis i klassen, Evelina, berättar Leia.Oscar berättar att vi har övat på luciasånger,  Max att vi har kört klockbingo, och Freja berättar att vi tränade på digitala och analoga klockan då.

Evelina säger att vi lärt oss om Bermudatriangeln. Melvin berättar att alla elever har hjälpt till att skriva veckobrev, som ni kanske märker!

Vi har haft bild och gjort roliga julkort säger Olivia. Amanda berättar att vi gjorde egna hagar på idrotten.  Vi har också lärt oss att räkna med hjälp av uppställning säger Alma.

Vi har sett två videos, en om Martin Olczak och en om Helena Bross, berättar Oliver.

Leia kommer ihåg att vi tagit ”julkulor” varje dag, då gör vi något roligt i cirka 10 minuter. Idag lekte vi ”Under hökens vida vingar”. Saga tycker att boken vi lyssnat på i veckan varit bra och säger nu att den är slut. Vi gav boken 5 av 5 stjärnor!

Det bästa i veckan är att vi har fått en ny kompis och att vi lärt oss massor av saker. Och så bilden förstås! Nästa vecka hoppas vi att vi har världens bästa luciatåg.

Trevlig helg önskar alla Snäckor, stora som små!

Stina

 

1-2:an Geckon

Nu har vi jobbat färdigt den näst sista veckan före jullovet. Att terminen är slut innebär också för de flesta av oss att det är hemfärd till Sverige som gäller. De flesta av oss har nog lite delade känslor angående hemfärd. Barnen tycker t.ex. att det ska bli kul att komma hem och träffa kompisarna igen samtidigt som det är tufft att lämna de nya kamrater som de träffat här.

Vi har hittills klarat oss ganska bra från det regn som fullkomligen har dränkt andra delar av södra Thailand, men lite har vi fått här också och barnen som så här års brukar se ut som små pepparkakor har i år inte lika djup färg.

Denna vecka blev kort eftersom vi firade kungens födelsedag i måndags och då var skolan stängd Men under de fyra dagar som blev kvar har slutspurten startat i Geckon. Barnen har fått även nästa veckas planering och vi får se hur mycket som hinns med. De flesta får någon liten läxa över helgen eftersom mycket tid går bort nästa vecka för Lucia och julavslutning. Något barn sa att ”Det finns ju tid på planet hem också”

I Thaitema har vi lärt oss mer om djur i Thailand, barnen har ritat och skrivit. De har mycket att berätta om de djur som de har träffat på i Thailand. Mest spännande är ormarna…

Den gemensamma matten har denna vecka handlat om geometri och problemlösning. Barnen har klippt och klistrat en geometritomte av färgat papper. Det blev jättefina tavlor.

På engelskalektionen tittade vi på en film som handlade om en icecream-factory. Den var helt på engelska och barnen upptäckte att det går att förstå ganska bra och att de lärt sig många engelska ord och uttryck under tiden på Koh Lanta!

I No har vi experimenterat omkring vattnets olika former och vi lyckades få fart på den gamla kokplattan som stod inne i Bananens klassrum. Experiment är jättekul tycker barnen!

Lena

 

3-4:an Hajen

Vi inledde veckan med att vara lediga då den 5 december är en thailändsk högtid eftersom det var den förre kungens födelsedag. De resterande dagarna bara svischade förbi och så var veckan slut?!

Eftersom det är dags för luciafirande på tisdag i nästa vecka har Lovisa tränat lucia-och julsånger med de olika grupperna både på musiklektioner och på onsdagssamlingen i Salan. Och nu låter det som om både texter och annat börjar att sitta ganska bra. Men det blir väl en liten finslipning av detaljer på måndag också.

På denna veckas idrott fick eleverna, bland annat, spela doppboll och då försöka använda sig utav det som de tränat på tidigare lektioner. Att döma av diskussionerna efteråt så var det inget fel på kämpaglöd och inställning.

I klassrummet har vi under veckan mest försökt att jobba klart och avsluta saker och arbeten som vi påbörjat under terminen.

Av de elever som är i gruppen nu så är det bara Signe vi kommer att säga hej då till nästa vecka, alla andra fortsätter efter jul

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har vi inte varit på varken utflykt eller studiebesök, vi har heller inte fått besök eller bedrivit någon aktivitet på skolan förutom den ordinära undervisningen. Trots det känns det som att denna vecka har gått oerhört snabbt. Ledig måndag och en del förberedelse inför Salan-framträdandet som genomfördes under fredagen har nog varit bidragande faktorer. Salan-framträdandet var en spännande och nytänkande idé och vi hoppas kunna se resultatet på hemsidan och/eller facebooksidan ganska snart.

Under veckan har vi fortsatt med NO-projekt i ämnet Teknik. Eleverna har byggt torn av tio A4-papper. Målet var att bygga det högt och stabilt. Pelle gav eleverna en utmaning med bygget höjdmässigt och stabilitetsmässigt. Vi kan redan nu konstatera att Pelle kommer att bjuda på fika nästa vecka och det kommer att bli under roliga timmen. Dock ska projektet slutföras först, en skalenlig ritning och teknisk rapport ska in.

Fortsatt god stämning och ett härligt gäng i kokosnötterna. Nu är det en vecka kvar till jullov och vi hoppas att lärarna kommer klara av Salanframträdandet på fredag, pressen är alltid stor efter att Kokosnötterna framträtt =P

Med vänliga hälsningar

Pelle

 

6-9:an Bananen

Denna vecka har vi inte varit på någon utflykt eller gjort något studiebesök, och vi har heller inte genomfört någon aktivitet på skolan utöver den ordinarie undervisning. Trots det känns det som att denna vecka har gått oerhört snabbt. Mycket beror det nog på att vi var lediga på måndagen, men också på att Bananerna denna vecka har arbetat mycket flitigt i sina respektive ämnen – det känns bra inför terminsavslutningen!

Nu är det en vecka kvar till jullov och vi arbetar vidare med respektive elevs planering. Nästa vecka skall vi se till att knyta ihop säcken inför lovet, så att alla kan få ett avslappnande och härligt lov – oavsett om man åker hem till Sverige eller är kvar här i Thailand.

Med vänliga hälsningar

Sofia