Vecka 49 2015

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att inspireras av Poiskonster. Katharina, Noi och Ronny från Eco Art Village kom och lärde oss grunderna. De elever som redan kunde fick lite svårare utmaningar och många fick också lära sig använda stavar. Det var en spännande förmiddag med superkoncentration och alla elever var jätte nöjda.

På idrotten byggde vi upp en redskapsbana tillsammans. Vi balanserade på lina med ärtpåsar på huvudet, hjulade, gjorde kullebyttor, hopp och krypövningar till musik. Till varje stopp gjorde vi en rörelseövning. Sedan gjorde vi ”tigerjakten” som avslutning.

Den här veckan startade vi upp med vår julkalender som har en massa mattekluringar. Vi har byggt geometriska former med olika material, räknat våra händer och ställt upp oss i storleksordning. Vi har tänt det första adventsljuset och tränat på adventsverser.

På onsdagen fick vi besök av prästen Erik som berättade om Jesus födelse. Vi fick lära oss en ny sång och titta på några symboler om kyrkans traditioner.

Vi avslutade veckan med adventsfirande i Svenska kyrkan på Koh Lanta. Hela skolan samlades och vi tände ljus, sjöng och avtackade elever. En uppskattad stund med adventsfika!

Ha en fin andra advent!

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Vi har haft två besök på skolan denna vecka. I måndags kom Katharina, Noi och Ronny från Village Deco Art och lärde oss att poia. Nu är det bara att fortsätta öva oss, kul.

Erik från Svenska Kyrkan var också här tillsammans med Eva. De berättade om varför vi firar jul och så lärde de oss en ny sång,

På idrotten hade vi hinderbana i Salan. Lite utmanade övningar där det gällde att koncentrera sig och några där det tränandes uthållighet. Efteråt var det skönt att skölja av sig i duschen.

Vi har börjat öppna vår fina julkalender, så varje dag fram till jullovet får vi vända på ett paket och se vilken utmaning som gömmer sig bakom. Spännande tycker barnen.

På språksamlingen har vi jobbat med veckans bokstav som är H, vi har gått på bokstavsjakt, övat oss skriva i sand och även gjort bokstaven i lera. På mattesamlingen fortsätter vi att arbetar med siffror och vi har också lärt oss om lika många och par. Vi har börjat med arbetet med alla snäckorna som barnen har tagit hit, resultatet kommer kunna ses när det är klart, då det kommer att hänga utanför vårt klassrum.

Mycket sång har det blivit även denna vecka, nu börjar alla julsångerna att sitta bra.

Veckan avslutades med adventssamlingen i Svenska Kyrkan. Vi tackade också av Collin i kyrkan då det sista dag på Mangon.

Njut av den extra långa helgen!

Susanne

1-2:an Snäckan

Nu har vi upplevt ytterligare en spännande vecka på Lilla Svenska Skolan. Eftersom det var första advent i söndags började veckan i klassen med en adventssamling runt ”frökens” ljusstake som innehöll sand och snäckor istället för mossa och lingonris. Barnen blev också överraskade av den målade julgranen som hängde på väggen. Där ska vi tillsammans tillverka en kalender, som till skillnad mot de vanliga där man öppnar och får något, kommer att innehålla små uppdrag som vi löser tillsammans. Kul och mysigt tyckte barnen. Sedan var det dags att lära sig mer om att jonglera med pois och pinnar. Vi fick utmärkt hjälp av de duktiga instruktörerna och de flesta kände att de lärt sig mer. Även några av oss vuxna lärde oss vända med pois, även om de också hamnade i huvudet ibland.

På onsdagen kom Erik som är präst i svenska kyrka på besök. Vi fick veta mer om kyrkans arbete i utlandet och då främst i Thailand. Det var väldigt intressant och spännande. Onsdagen innebar också att vi skrev diplom till Ellie och Liam. Det gör vi till alla som slutar hos oss.

Vi har repeterat inför advent och lucia och det börjar låta riktigt bra och mellan alla aktiviteter har vi också arbetat med barnens individuella arbeten och vi har lekt charader på engelskan.

P.g.a. kungens födelsedag är barnen lediga på fredag och vi avslutade veckan på torsdagen med en adventssamling i svenska kyrkan tillsammans med barnens familjer. Det bjöds på sång, musik trevligt tal av Erik och avslutades med adventsfika. I kyrkan avtackades också de barn som ska slutar och hos oss slutar Ellie och Liam. Vi önskar dem lycka till i skolan i Sverige.

Lena

1-2:an Kobran

Vi har haft två besök denna vecka. Vi fick lära oss att använda pois. Det var roligt. En poi är en kedja med en boll. Man har en i varje hand och svingar dem runt på olika sätt. Det finns de som är så duktiga så de har eld istället för bollar.

Prästen Erik och Anna, som hjälper människor som har det svårt, pratade med oss om hur det är att arbeta i svenska kyrkan i Thailand. De fick många frågor om allt mellan himmel och jord.

Några av oss har haft hemkunskap och gjorde müsli med en kock och vi fick smaka den på yoghurt. Mums!

På onsdagen pratade vi mycket om skapelseberättelsen och kristendomen. Alla var mycket engagerade! Vem är Jesus pappa, Gud eller Josef? Vem skapade Gud? Vem har gjort alla möbler? Gud eller människorna? Det har inte hänt mirakel på många många år nu…

Vi har övat inför adventsfirandet då vår klass uppträdde. Det var lite nervöst men det gick bra. Vi var i Svenska kyrkan och prästen pratade och hela skolan sjöng sånger. Sedan fikade vi. Det var en mysig avslutning på veckan. Vi är lediga på fredagen för Thailands kung fyller år på lördagen. Det är en viktig dag i Thailand så därför är vi lediga en extra dag.

Carin

3-4:an Hajen

Hejsan!

Den här veckan har vi gjort mycket kul. I måndags kom Catharina, Noi och Ronny hit och lärde oss mer om att poia och kasta stavar (träningsredskap inför fireshow). Många av eleverna är ju gamla veteraner och har redan kört riktig fireshow på stranden, men för andra var det en ny erfarenhet. Oavsett hur duktig man är hade vi en väldigt rolig förmiddag.

I tisdags var det som bekant första december och vi började öppna vår fantastiska adventskalender där varje lucka är tillverkad av elever och föräldrar från klassen. Luckorna har hittills varit fyllda med tomterim, julgodis, pepparkakor och julanekdoter. Vi kan knappt hålla oss till nästa vecka när vi skall få fortsätta öppna luckor.

I onsdags kom vår vän Erik, som är präst här på Koh Lanta, och pratade med oss om vilken roll kyrkan har i samhället, vad bönen kan betyda för olika människor, vilka som kommer till kyrkan och riter inom den kristna kyrkan med oss. Vi har pratat mycket om detta tidigare så det blev spännande och utvecklande resonemang med många kloka funderingar.

Idag åkte vi till Erik och kyrkan istället. Där har vi firat advent med föräldrar, syskon och bekanta. Vi sjöng sånger, läste verser, tände ljus och jobbade på vår julstämning. Det känns ju lite annorlunda när det är 30 grader och palmerna vajar istället för granar, men det var fint, stämningsfullt och alldeles, alldeles underbart ändå. Vi avslutade såklart med adventsfika. En riktigt härlig avslutning på en kort vecka. Imorgon är vi nämligen lediga för på lördag firar man den thailändska kungens födelsedag. Han heter Bhumibol Adulyadej och är född 1927, så han fyller 88 år! Han har regerat sedan 1947 och är därmed den monark som regerat längst i världen. På lördag firar hela Thailand honom med pompa och ståt.

En stämningsfull helg önskar vi er alla!

Linda

3-4:an Geckon

Veckan började med att eleverna fick lära sig grunderna i pois. Det var riktiga proffs som lärde ut, de hette Noi, Katarina och Ronny. Vanligtvis ser man dessa uppträda med fireshow på olika ställen på kvällarna. Det var mycket nöjda elever som kom tillbaka till sitt klassrum.

Vi har fortsatt på vårt tema om ljud. Eleverna fick gå själva på skolgården och skriva ner alla ljud de hörde. Det var ljud bl.a. från en gitarr, katt, en person som visslar, några som spelar pingis och en moped som åker i väg. Efter det delades eleverna in i två grupper. Grupperna fick stå 50 meter från varandra. Den ena gruppen skulle ropa ett ord och när den andra gruppen hörde det skulle de räcka upp händerna. Plötsligt började det regna så vi fick gå in till klassrummet och allt avslutades med viskleken.

Vår präst Erik med fru har varit här och pratat om kristna traditioner. Veckan avslutades med ett mycket trevligt adventsfirande i kyrkan.

Ha en fin helg

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Första advent har varit och vi är nu inne i december. I klassen försöker vi skapa lite julstämning i värmen genom att titta på julkalendern ”Tjuvarnas jul”. Det lyckas ganska bra. Vi släcker lamporna, stänger ute solljuset och har en mysig stund när vi ser på avsnitten som utspelar sig i vintrig julmiljö.

I måndags hade vi besök av några experter på pois. Det är en thailändsk underhållningsvariant där man har två bollar fastsatta i snören/kedjor som man sedan snurrar runt på alla möjliga sätt. Många av barnen är redan otroligt duktiga på detta, och efter denna förmiddag är alla nu ännu bättre. En del fick även prova på att hålla på med stavar som man snurrar. Även de utvecklades mycket på den lilla tiden. Tack till de duktiga instruktörerna.

Sexorna fortsätter att genomföra de muntliga nationella proven. Denna vecka har vi gjort i matematik och svenska. Alla gör det otroligt bra. Nu återstår ett delprov i svenska, sedan är vi klara.

I onsdag var prästen Erik och hans fru Anna hos oss och hälsade på. Erik berättade om de vad som kännetecknar katoliker, grekisk-ortodoxa kyrkan och protestanter. Han beskrev likheter och skillnader och hur de olika inriktningarna har uppkommit. Han svarade även på frågor från eleverna. Det var en lärorik och uppskattad stund.

Denna vecka var vi lediga på fredagen pga av den thailändska kungens stundande födelsedag. Därför avslutade vi veckan på torsdagen och det gjorde vi med en adventssamling uppe vid kyrkan. Där fick vi återigen träffa prästen Erik som berättade för oss varför vi firar advent. Alla elever bildade en skolkör och sjöng två adventssånger. Sedan berättade eleverna i Kobran lite mer fakta om advent, de tände ljus, läste verser och avslutade med att sjunga ”Tänd ett ljus”. Samlingen avslutades med en psalm och sedan var det fika för alla. Det var en härlig adventssamling i stekande värme, så som det ska vara i Thailand.

Detta var sista veckan för Meya. Vi säger som vanligt ett sorgset hejdå och önskar henne och familjen lycka till med resan tillbaka.

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

I måndags hade vi besök av Ronnie och Kat som lärde ut pois. Eleverna fick lära sig grundläggande rörelser och svängar. De elever som hade kommit längre inom pois, fick lära sig några nya mer avancerade trick som spinn och draken. Det var en rolig stund. En del fick sig några smällar av poisbollarna, men inga allvarliga tillbud. De flesta blev väldigt sugna på att träna mer och bli ännu bättre på pois. Det finns ju till och med några elever som har uppträtt på stranden i en riktig fire show med pois. Detta är inspiration för alla.

I onsdags hade vi besök av prästen Erik Stenberg-Roos och hans fru Anna. De talade om kristendomens tre inriktningar, katolicism, ortodoxi och protestantism. Han talade om några grundläggande drag inom kristendomen och berättade lite om vad Anna och han arbetar med i södra Thailand. Det var en lärorik stund, där eleverna fick tillfälle att ställa frågor till en utbildad präst. Erik är väldigt bra på att förklara. Allt han talade om finns med i läroplanen, vilket eleverna kommer att ha nytta av både privat och skolmässigt.

I torsdags gjorde flera elever bland Bananerna prov. Det är intensivt innan jul. Det går väldigt bra för många och det är skönt att beta av uppgifterna. Eleverna gör ett fantastiskt jobb med att prestera och göra sitt bästa i de olika skolämnena.

I torsdags hade vi också adventssamling i Lanta kyrka. Erik Stenberg-Roos talade om vad advent innebär. Därefter sjöng alla elever två vackra adventssånger, Vi tänder ett ljus i advent och ljuset i advent. Det var mycket stämningsfullt och härligt att se alla elever från 3 år till 15 år stå tillsammans och sjunga. Därefter hade Kobran diktläsning och ljuständning. Kobran sjöng också sången tänd ett ljus och låt det brinna. Vi avslutade med en unison psalm och därefter fika. Det var ett trevligt avslut på veckan att mingla tillsammans vid kyrkan.

Fredagen var en ledig dag på grund av att kungens födelsedag är på lördag.

Ha en skön långhelg

Ullis