Vecka 49 2014

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi börjat öppna vår julkalender. Varje dag får barnen en ny uppgift att lösa. Oftast är det matematiska uppgifter som bland annat att räkna hur många händer vi har tillsammans eller att med hjälp av olika föremål bilda geometriska figurer.

I tisdags var vi på utflykt till det buddhistiska templet i Old Town. Där fick vi träffa en munk som berättade hur det är att vara munk och om Buddha. Vi fick lära oss att munkarna går upp klockan 4 varje morgon för att meditera i en hel timme. Han berättade även att de bara äter två gånger om dagen och att de inte äter något alls efter klockan 12.00.  Som avslutning mediterade vi tillsammans och munken bad en bön för oss. En mycket spännande och intressant utflykt.

Igår, onsdag, hade vi Tsunamiövning. Tillsammans med resten av skolan gick vi ända till moskén som är vår samlingsplats. Polisen var med oss och stoppade trafiken, något som barnen tyckte var väldigt häftigt. Efter att vi lyssnat på Kattis och fått vatten gick vi tillbaka till skolan. Det var svettigt, men alla barnen var mycket duktiga som orkade gå hela vägen.

Redan idag tar vi helg då Thailands kung fyller år imorgon och skolan är stängd. Mangon bjöd på ett härligt uppträdande i salan som avslutning på denna korta vecka. Hoppas ni får en härlig långhelg med mycket sol och bad!

Sara, Lill och Elin

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi lagt ner mycket jobb på att göra rekvisita och träna till vår lilla teater. Barnen har varit så fokuserade och verkligen velat göra detta.

En del annat har vi också gjort så klart. På våra språksamlingar har vi fortsatt att arbeta med att rimma , meningar och ord. Nästa vecka kommer vi att börja med sammansatta ord. På engelskan  var det färgerna och siffror på programmet.

Det blev ingen gympa denna veckan, istället åkte vi till templet i Old Town. En uppskattad och speciell utflykt. Barnen hade många frågor att ställa till munken. Och vi fick slå på en stor gong-gong.

Eftersom det var sista veckan för Nathalie gjorde hon en skattjakt för barnen. För att få skatten var dom tvungna att utföra fyra uppdrag. Minnesövning, leta efter pärlor, panga ballonger och springa med en banan mellan benen. Jättefint planerat och genomfört av Nathalie och storpiraterna!

Sedan veckans höjdpunkt, ”Fem små apor” och det gick sååå bra. Alla gjorde det fantastiskt bra.

Slutligen säger vi Hej då till Nathalie, vår VFU:are. Det har verkligen känts bra att ha henne här.

Nästa vecka firar vi Lucia på skolan och på Slow Down. Separat information kommer på måndag. Nu ska vi njuta av tre dagars ledighet så syns vi på måndag.

Marion

1-2:an Snäckan

Den här veckan har våra elever bara gått i skolan i fyra dagar. Det beror på att den thailändske kungen, Bhumibol, fyller 87 år. Han är så älskad av sitt folk och när han fyller år 5/12 är skolorna stängda i Thailand. Vet ni förresten att Bhumibol är den rikaste monarken i världen?

Vi har haft tsunamiövning också. Övningen började med att vår rektor, Kattis ringde i en klocka. Alla elever ställde sig på ett långt led (vi hade tränat innan i vår klass hur alla skulle stå och vem de skulle hålla i.) Sedan gick ända upp till moskén där vår samlingsplats är.  Där fick de efterlängtat vatten och Kattis berömde dem. Alla elever var jätteduktiga trots att det var så varmt.

Eleverna har börjat med ett nytt skrivprojekt, HUSET. Det går ut på att få eleverna att skriva så mycket som möjligt och använda sin fantasi.  I huset bor det tre familjer och de gör saker tillsammans. Första uppgiften var att skriva om den familjen eleven tillhör. De fick rita sin rollfigur och måla det fönster som tillhör sin familj. Jag tror att den här uppgiften kommer alla elever att tycka om.

Ha en fin helg och glöm inte att fira kungen,

Lovisa

3-4:an Hajen

Hej!

Den här veckan har vi hunnit med mycket roligt trots att den bara var fyra dagar. Vi är lediga imorgon fredag 5 december eftersom det är den thailändska kungens födelsedag och då är det mycket som är stängt i Thailand.

Igår hade vi tsunamiövning och det var spännande, lärorikt och alla var väldigt duktiga. Vi hade gått igenom alla moment på förhand för att alla skulle veta att vi ställer upp på led, går i samlad trupp upp till moskén på Klong Dao för att möta upp föräldrar (inte nu under övningen förstås) och få information. Övningen gick jättebra och polisen hjälpte oss att komma fram smidigt i trafiken.

I tisdags hade vi en väldigt rolig familjeaktivitet på stranden. Hela skolan deltog och man tävlade i lag med ca 2-3 familjer i varje lag. Aktiviteten var en poängjakt där man skulle utföra så många olika uppdrag man kunde under 30 min. Varje uppdrag skulle visas upp för en pedagog och man fick poäng efter hur väl pedagogen tyckte laget presterat. Fjäsk gav mycket extrapoäng!!! Vi avslutade tävlingen med picknick och bad i havet samt att vi fick se vinnarlaget Humrarna utföra sin hejaramsa med dans till.

På lektionerna har vi förutom våra individuella planeringar fortsatt att arbetat med fotosyntesen och vi har arbetat mycket med allemansrätten.

En härlig helg och kungligt firande önskar jag er alla!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi haft en trevig eftermiddag med med all personal och alla familjer på stranden. Temat var poängjakt och två till tre familjer parades ihop i lag. Det blev livliga aktiviteter med tornbygge, hejaramsor, armhävningar mm. Fjäsk i alla former var också tillåtet och gav extrapoäng. Många tog ett härligt dopp i solnedgången efteråt.

Den här veckan har 7 elever i Geckon haft hemkunskap tillsammans med Sofia på Slow down. Deras smaskiga resultat finns att köpa i restaurangen på Slow down. De som bakat har fått med sig en kupong så att de får gratis fika.

I onsdags hade hela skolan tsunamiövning och vi tågade tillsammans till Moskén där vi har vår samlingsplats. Det var lite varmt på vägen men när vi kom tid fick vi vatten att dricka innan det var dags att vända tillbaka igen.

Våra fjärilspuppor har kläckts och det har varit väldigt spännande att se hur det går till. Vi har nu lyft på locket och släppt fjärilarna fria.

På idrotten hade vi olika bollövningar och en fotbollsmatch i sanden. Vi anslutande med ett härligt dopp i havet.

Den här veckan tar vi helg redan på torsdag eftermiddag eftersom den thailändske kungen fyller år och det är en stor helgdag här i Thailand. Därför säger jag, trevlig långhelg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Bakningen med Sofia på Slow Down avslutades i måndags. Nu har hela klassen bakat, ett inslag som var mycket uppskattat.

Vi har nu skrivit klart våra noveller. Tillsammans ”praträttade” varje elev sin slutversion med läraren innan den skrevs ut. Slutprodukterna sattes i ett häfte som finns i Kokosnöten. Välkomna in för att läsa dessa alster om vänskap. I de fall det var aktuellt skickades de även till hemskolorna.

Stor dramatik blev det på onsdagen då larmet plötsligt gick. Det var dags för årets tsunami-övning. Klassen ställde upp klassvis utanför klassrummet och när alla klasser gjort detsamma tågade vi gemensamt på ett långt led till moskén, vår uppsamlingsplats. Värmen gjorde sig rejält påmind och vattnet vi fick i moskén innan återmarschen var välkommet.

Fredagsavslutningen i Salan förlades redan till torsdagen för imorgon är det thailändske kungens födelsedag och vi är alla lediga. Grattis Bhumibol Adulyadej önskar Kokosnöten.

Trevlig helg!

Olof

7-9:an Bananen

Nu är vi inne i december månad och julen står för dörren. Det planeras för luciafirande och kämpas med inlämningar, skrivs prov och elevernas planeringar ska bli klara inför julen. I dag torsdag var eleverna på ekobyn ASAlanta och fick bland annat lära sig att öppna kokosnötter, riva kokos, krama ut mjölk och att laga en thailändsk dessert med kokos och banan.

I tisdags kväll hade vi familjekul nere på stranden och många familjer slöt upp och kämpade tappert om poängen i många olika grenar. Det var allt ifrån hejaramsor, kroppsskulpturer, antal armhävningar och luftgitarrfärdigheter som sattes på prov. Fjäsk var tillåtet. Laget som vann fick stolt ta emot priset att framföra ”Vi är humrarna” med passande rörelser till! Det var härligt att se alla barnen ta ett dopp tillsammans i solnedgången.

I morgon fredag är det kungens födelsedag och eleverna har studiedag. Nästa vecka ser vi fram emot att en ny elev, Bodil, börjar på Bananen och att fira lucia såklart. Eleverna har övat Sankta Lucia så det vibrerar i väggarna här.

Ha en god helg så ses vi på måndag!

Gabriella