Vecka 49 2013

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att hela skolan övade julsångerna till luciatåget i Salan. Den här veckan har vi vid flera tillfällen haft gemensamma övningstillfällen.

Vi på fjärilen började med vår julkalender fram till jul då barnen utmanades med dagens fråga. T.ex. att bygga bokstäver med våra kroppar eller sortera upp oss efter längd.

Vi har haft engelska och vi lärde oss namnen på olika djur sedan gjorde vi ett kortspel där man skall säga det engelska ordet för en bild på ett djur.

På idrotten var de äldsta fjärilsbarnen nere på stranden tillsammans med förskoleklassen och gjorde olika grenar i sanden. Det var uppvärmning, höjdhopp, hjulning och kullebyttor. De yngre barnen var i Salan och gjorde en djungel redskapsbana.

Pisua flyttar runt bland fjärilsbarnen och stortrivs med sitt nya liv fyllt av lärande. Förra veckan med David då de hade pysseldagar ihop. De hade kill-kväll tillsammans med storebror och hans kompisar då de åt pizza, glass och tittade på film. De gjorde ett jätte vackert collage ihop i loggboken. Pisua har nu bott hos ett annat barn och fått erfara flytt och fått nytt rum. Nu skall Pisua vidare hem till Tova och lära sig ännu mer om livet. Presentationen och reflektionen kommer nästa vecka.

I fredags hade Sharon Thai med oss igen och äntligen fick vi träffa våran vän dockan Doeramon. Vi utmanades med thailändska fraser, färger och lekar.

Ha en härlig helg!

Lill, Sharon, Elin och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Ja tänk nu är vi inne i december månad! Advent, Lucia och julpyssel. Något märklig känsla. I måndags började vi i alla fall att träna på luciasångerna, tillsammans.

Sedan på vår egen samling pratade jag med barnen om vilka det är som slutar nu till jul. Vi arbetade med långa-korta ord och bokstäver.

Några barn fick börja att göra julgranskarameller. På e-m hade Lena engelska med barnen.

Tisdagens gympa hade vi på stranden, det var uppskattat! Vi hade uppvärmning, sedan körde vi gymnastik och längdhopp, i två grupper. Vi avslutade med ”Katt och råtta”

På onsdagssamlingen lekte vi en lek där barnen fick gå undan och ändra något på sina kläder. Inte så lätt när man nästan inga kläder har på sig men dom var påhittiga! Sedan hade vi matte, räknade plus och minus.

Efter lunch tittade vi på två avsnitt av adventskalendern.

I torsdags var skolan stängd pga. Den thailändske kungens födelsedag.

Skolveckan avslutades med thai på fredagsmorgonen. Vi hade den ute, tillsammans med Fjärilens barn. Efter det började vi att göra juldekorationer av

saltdeg.

Efter lunch blev det två nya avsnitt av adventskalendern.

Veckan avslutades med att Snäckans barn tände andra ljuset i adventsljusstaken.

Efter det gjorde dom ett bejublat uppträdande!

Ha nu en riktigt fin andra advent, allihop. Håll tummarna att vi får sol då!

Marion

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi arbetat med rymden under flera lektionspass. Jag läste först en berättelse där eleverna fick föreställa sig att de satt i ett rymdskepp som lyfte från jorden. När de kom upp i rymden tittade de ut från ett fönster och vad fick de se? De flesta av eleverna såg en massa stjärnor och planeter som de fick rita i sin rymdbok.

Under de andra lektionerna har vi pratat om big bang och solen. I slutet av veckan tittade vi på youtube när Doktor Snuggles är uppe i rymden.

Det vi på snäckan som har hand om samlingen på fredag. Vi har övat och övat på ett uppträdande till en låt som heter the Fox. Det var lite nervösa elever som gjorde ett fantastiskt uppträdande.

Nu på söndag är det ju andra advent så vi i klassen fick även läsa upp en adventsdikt. Den lät så här:

“När andra ljuset brinner och solen lyser stark.

Då minns vi de därhemma på svensk och frusen mark”.

 

Tänk vad härligt och skönt vi har det här tänker jag, när jag hör den dikten.

 

Doris och hennes familj åker hem till Sverige idag. Vi kommer att sakna er och önskar er välkomna tillbaka.

Ha en finfin helg

Lovisa

1-3:an Geckon

Den här veckan har vi börjat varje morgon med att öppna vår adventskalender, som vi i klassen gjort tillsammans. Bakom varje lucka gömmer sig en mattekluring så varje morgon har vi fått klura ordentligt på olika mattekluringar. Det är extra kul då det är barnen i klassen som själva gjort kluringarna och får utmana sina kompisar med sin kluring.

I tisdags åkte 4 stycken nya bagare i klassen in till Saladan för att baka. Än en gång blev det goda muffins som sålde bra på Zukasnos Coffee shop.

Nu märks det mer och mer att vi börjar närma oss julen. Tiden går så fort och snart är det dags att fira lucia. Därför har vi övat på med luciasånger på musiklektionen och på onsdagens ”Hela skolan sjunger”. Barnen är jätteduktiga på att sjunga med.

I onsdags arbetade vi med barnkonventionen igen. Denna vecka arbetade vi med artikel 16 ”Varje barns rätt till privatliv ska respekteras”. Vi diskuterade kring dagboken och rätten till att få ha den för sig själv. Det kommer alltid upp intressanta tankar och diskussioner när man pratar om barnkonventionens artiklar med barnen.

Vi avslutade denna vecka med att än en gång fira att barnen i klassen läst 1 000 sidor tillsammans. Det är en riktig bokmalsklass med flitiga läsare! J Vi firade detta genom att alla fick en varsin ”1000sidorsglass”.

Ha en skön helg och 2:a advent!

Sabina, Sara och Kattis

 

3-4:an Hajen

Vi närmar oss sakta men säkert julen och jullovet. Mycket i skolan kretsar kring detta. Vi har gjort lite julpyssel, talat om advent och naturligtvis tränar vi på vårt stora och fina luciatåg där alla elever på skolan deltar.

I hajen är eleverna just nu väldigt engagerade i att det är vi som har Salan på julavslutningen. De pratar, diskuterar, skriver sånger mm. Engagemanget är på topp!

Vi närmar oss slutet på vårt stora skrivprojekt ”Havsresan”. Det är 15 kapitel som ska sättas ihop till ett litet häfte med en egen illustrerad framsida. Alla kämpar på så bra de någonsin kan med detta.

Denna vecka har vi gjort vårt sista experiment i kemin som handlar om vatten. Vi läste och pratade om lösningar, blandningar och hur man kan separera en blandning. Sedan fick de se och göra detta praktiskt. Vi filtrerade en blandning av vatten, salt och mjöl i ett melittafilter. Alla kunde se att mjölet blev kvar i melittafiltret och att vattnet smakade salt. Alla elever har varit väldigt engagerade och intresserade när vi har gjort experimenten med vatten. Kul!!

Trevlig Helg!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

En grå vecka är slut, det har regnat varje dag och eleverna är ganska trötta på det. Veckan startade med att vi övade på luciasånger och det har vi gjort Det ska bli kul att få vara med och fira lucia här nere i Thailand.

Nu är det två veckor kvar på denna termin och eleverna jobbar på flitigt för att bli klara med sina arbetsuppgifter. Några elever ska få sina första betyg och är lite nervösa inför det. Melvin och Julius har haft prov i religion/geografi och det kändes bra. I moderna språk så har vi denna vecka tränat på att prata och svara på frågor och Hanna har lyssnat på en text på franska. Daniel har tränat presentationsfraser på tyska. På engelskalektionen skrev alla en text om resan till Thailand.

På matematiken har vi tillsammans diskuterat och löst kluringar som eleverna själva  formulerade  förra veckan. Julius har under veckan skrivit ett matteprov.

Under no-timmarna har vi tillsammans sett ett par filmer som visar på olika experiment. Eleverna tillsammans med mig blev inspirerade och vill nu prova på att göra ett eget batteri och få en lampa att lysa.

I torsdags var vi lediga och givetvis så regnade det hela dagen. Vi var lediga för att Thailands kung fyllde år.

Fredagen avslutades med prat kring seder och tradition kring advent och jul och så fick Maja och Julius öppna de första paketen i våran kalender. Därefter fick vi se en härlig uppvisning av eleverna i Snäckan.

Ha en härlig och go helg!

Pia, Lena och Anneli

 

7-9:an Bananen

En vecka till har nu passerat. Veckan har för våra elever varit lite kortare, då de var lediga i torsdags. Den thailändska kungen fyllde då år och det firas stort i Thailand. Våra elever inne på Bananen börjar få insikt i att det bara är ett par veckor kvar innan många i klassen  ska sluta på Lilla svenska skolan. Givetvis är de ledsna då många har hunnit bli nära vänner. Är fint att se hur fort de knyter ann till varandra och skapar en klasskänsla.

I veckan har eleverna fortsatt att skriva en del prov i olika ämnen, då det hemma i Sverige närmar sig betygsättning. I spanskan har de skrivit och berättat om vad de gör på sin fritid och även i engelskan har de skrivit en del berättelser.

I svenska har det arbetats med krönikor, tal och läsloggar. En elev har börjat skriva en handbok i kärlek, det ska bli spännande att ta del av den. I so har vi arbetat med geografi och världsreligionerna.

På idrotten var det den här veckan många skratt, eleverna fick utföra en hel del olika lekar. De blev själva förvånade av att det var så konditionskrävande. Just i stundens lek märker man inte hur jobbigt det är, ett bra tecken på att de hade roligt. Vi fick tyvärr avbryta snabbt mitt i en lek då det började regna. Vi kom tillbaka till skolan dyblöta, men glada.

Eleverna har en adventskalender med en ny mattekluring varje dag att lösa. Eleverna är otroligt duktiga och visar på ett stort samarbete i denna dagliga aktivitet. Fredagens samling i Salan hade Snäckan hand om. Vi fick se eleverna uppträdda med låten Fox, en mycket spännande och kreativ tolkning. Alltid härligt att avsluta veckan med denna samling som man blir varm i hjärtat av när man ser elevernas engagemang och glädje.

Trevlig andra adventshelg önskar

Annelie, Pia och Lena