Vecka 49 2012

Förskolan Fjärilen

Nu har vi redan kommit in i december tänk vad tiden har gått fort!

Det är en riktigt härlig grupp med barn på Fjärilen och eftersom vi är inne i adventstiden så har vi en adventskalender. Det hänger flera paket med siffror på som öppnas varje dag och det är Nisse vår apa som hjälper oss att öppna. I paketen ligger det brev med olika spännande matteproblem som tomtefar eller tomtemor har gett oss, det är alltid lika spännande att läsa vad det står i brevet.

Denna vecka har vi tränat våra luciasånger många gånger så nu kan barnen de riktigt bra. Även denna vecka har våra språkkunskaper utökats i thailändska och engelska. På engelskan har vi lärt oss vad bondgårdsdjuren heter och på thailändskan har vi fått lära oss en ny sång om en djur. Vi har fortsatt med thailandstemat där vi har pratat om vad det finns för spännande djur på stranden och hur man kan se skillnad på om det är en snäcka eller en mussla. Vi har ritat och klistrat upp saker på den målade stranden.

Det är alltid lika spännande att få höra vad Gosis vår lilla apa har haft för sig under veckan. Denna vecka berättade William om vad Gosis hade fått vara med om hos honom. Nästa vecka ser vi fram emot att få lyssna på Mys berättelse.

Det var nu dags att säga hej då till vår VFU-student Daniel det har varit kul att få lära känna honom och nu önskar vi  honom lycka till med sina fortsatta studier. Vi har också sagt hej då till William som slutar hos oss denna vecka.

Ha en skön helg!
Maritha, Sharon och Daniel

 

Förskoleklassen Mangon

Vi har haft en fantastiskt rolig vecka. Barnen är glada och har en väldigt fin stämning i klassen. Vi på samlingen har vi skrattat åt alla roliga historier som berättats och vi har fått gissa gåtor. På rasterna har vi lekt lekar som gömma nyckeln och ett skepp kommer lastat.

Denna vecka har barnen glittrat och glimmat lite extra! Dels för att de själva glimmar som små stjärnor men också för att vi har klistrat glitter på lucior och tomtar. Glittret fastnade inte bara på papperet utan också på fingrar och ansiktet.

I måndags hade vi klassråd. Det innebär att man diskuterar saker som händer på skolan och lämnar synpunkter som eleven vill ska tas upp i elevrådet. Man kan önska sig saker också. Det önskades bland annat klätterställningar och gungor.

I veckan hade vi engelska med Maria och Thailändska med Sharon och det är som vanligt kul och det är så roligt att barnen nu har lärt sig så mycket nya ord och sånger.

Denna vecka har vi har också jobbat med tidsbegrepp: om veckodagarna, vad vi gjort på de olika dagarna och, vad som händer idag, vad händer i morgon, övermorgon och vad gjorde vi i förrgår. Hur många dagar har en vecka m.m.

På vårt Thailandstema har vi pratat om landdjur och havsdjur vi har målat med akvarell och pastellkritor. Havet har fått nya fiskar, stranden har fått flera nya djur samt en dykare med utrustning.
Susanne överaskar oss och bjuder oss på. glass eftersom hon slutar idag

På fredagsavslutning i Salan sjöng vi först för Alfred som hade födelsedag idag. Sedan avtackade vi William i förskolan slutade för att flyga hem till Sverige.

Susanne vår vfu-student slutade också idag, vi avtackade även henne i Salan och önskar henne lycka, till. Hon kommer att bli en fantastisk lärare och vi kommer att sakna henne mycket. Vi tackade också av de andra vfu-studenterna Evelina och Daniel som också slutar idag.

Mangobarnens framträdande i Salan gick fantastiskt bra, ett lyckat slut på en underbar vecka!

Trevlig helg önskar Yvonne och Susanne

 

1-2:orna Snäckan och Geckon

Nu pågår Luciaträningen för fullt med hela skolan i olika omgångar. Varje dag en liten stund. Sånger och dikter och skridande enligt alla konstens regler. Det kommer att bli hur bra som helst!

I Snäckan och Geckon har vi, förutom det ”vanliga” arbetet i matte-och svenskaböcker, också ägnat oss åt flera kartövningar. Den här veckan gav vi barnen i uppgift att placera ut sagokort på skolgården som de skulle hitta med hjälp av skolgårdskartan. Sen skulle de hitta på sagor i par med hjälp av korten och berätta dom för sina kamrater. Det blev många spännande sagor med prov på många olika sago-dilemman.

Sagan och kartan löper som en röd tråd i klassens verksamhet. Vi jobbar mycket med våra Fantasy-berättelser. Efter en grundlig miljöbeskrivning med hjälp av den egna fantasikartan är det nu dags för äventyret att börja. Vad ska min huvudkaraktär heta? Vilka förmågor ska han/hon ha? Vilket dilemma är det som måste lösas? Barnen skriver själva för hand eller på datorn. Ibland sitter vi tillsammans. Barnen berättar och vi skriver så det ryker om tangentborden. Fantastiska historier vävs.

Veckans experiment hette ”Ljuset i glaset”. Ett brinnande värmeljus i en låg skål med färgat vatten. Ett dricksglas som sätts ovanpå. Vad händer? (Vilken är er hypotes? frågar vi barnen). Jo, ljuset slocknar och vattnet stiger upp i det upp -och nedvända glaset (pröva själva!).

Vad vi lärde oss kan sammanfattas i något som vi kallade för ”Samuels slutsats” och som lyder ungefär såhär: ”Molekyler liksom ”springer” i varm luft. Då tar dom mer plats. Ljuset kvävs av syrebrist. När luften kallnar krymper molekylerna och det blir mer plats för vattnet i glaset, det är därför det stiger!” Vad kul det är när barnen på egen hand tillämpar den teoretiska kunskapen i praktiken.

Veckan avslutades med ett litet ”forumspel” som handlade om vilka känslor som väcks när kamraterna viskar om hemligheter och man själv sitter bredvid och inte får veta…Barnen hade många bra lösningar. Forumteater är ett bra redskap, tycker vi, om man vill komma till tals om känslor och sociala relationer, både bland barn och vuxna.

Tack för en fin vecka. Nu är det snart Lucia. Julen närmar sig, otroligt nog!

Glada och varma hälsningar från Mårten, Anita och

Evelina (vars sista vecka detta var. Tack för den här tiden!)

 

3-4:an Hajen

Eftersom det var den thailändske kungens födelsedag och helgdag i onsdags var vi lediga från skolan den dagen.

Vi har pratat om månaden december och hur det är i Sverige vädermässigt och med alla julförberedelser. I Thailand är det högsäsong både när det gäller vädret och antalet turister. Att julen närmar sig märks inte så mycket även om det finns en och annan juldekoration på stranden! Eleverna gjorde ett månadsblad med text och bild. Treorna skriver en vers om månaden och fyrorna skriver och berättar på engelska.

Vi har tränat på ordklassen adjektiv, ”adjektivet sen oss lär hurudant något är” Eleverna gjorde charader och de andra fick gissa vilket adjektiv de visade. Vi övade också på hur man komparerar ett adjektiv t ex glad, gladare, gladast.

Eleverna har skrivit vidare på sina sagor och en del börjar nu bli klara. Då är det dags att träna på att läsa dem fint för de ska läsas för andra elever på skolan.

På matten har eleverna denna vecka tränat på tabell 7 både i skolan och hemma. Eleverna har arbetat på i sina matteböcker och de är väldigt bra på att ha ordning och skriva snyggt!

En lektion hade vi matte utomhus. Eleverna fick parvis göra en tabell över antalet träd, blomkrukor, lekkorgar, bollar och muggar på skolområdet och sedan utifrån tabellen rita ett stapeldiagram med lämplig skala. Det blev välgjorda och färggranna diagram!

Denna vecka har vi haft ett litet tema om luft som ingår i både fysik och kemi. Vi diskuterade luftens egenskaper, lufttryck, föroreningar i luften och växthuseffekten. Vi gjorde också några enkla experiment, bland annat ett där vi med hjälp av två ballonger och en balansvåg försökta visa att luft faktiskt väger. Tänk att man kan ha ett alldeles fullt glas med vatten, sätta ett papper för och sedan vända glaset upp och ner utan att vattnet rinner ut. Då förstår man det där med lufttryck!

Musiklektionerna och en del annan tid används till att öva inför lucia. Både sångerna och hur man ska ”skrida” fram behöver tränas på! Vår klass har också fått texta fina affischer med inbjudan till skolans luciatåg på stranden. De yngre eleverna har gjort bilder som klistrats på affischerna.

På bilden gjorde alla en uppgift som en elev hade med i sin planering från Sverige. Man skulle rita fem punkter på ett papper. Utifrån dessa punkter skulle man dra linjer längs med hela pappret så att ett mönster bildades. Mönstret målades sedan i olika färger. Två färger fick inte vara bredvid varandra.

På slöjden arbetar eleverna vidare med sina handdockor. När alla är klara ska eleverna tillsammans hitta på en saga/pjäs där dockorna ska ha olika roller.

Ha nu en riktigt bra helg så ses vi på måndag!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Ännu en vecka har nu lidit mot sitt slut. Eleverna fortsätter att kämpa på med sina arbeten. Tempot blir högt för dem, men de arbetar mycket bra. Fler och fler arbetsområden börjar rundas av.

I onsdags var det helgdag här i Thailand. Det var kungens födelsedag och barnen var lediga från skolan. Alla njöt av sin lediga dag, små som stora!

Luciaträningen har fortsatt denna vecka. De börjar lära sig sångerna nu och några vågar klämma i lite så att det hörs. Nästa vecka blir det mer intensiv träning för dem.

Kamratresponsen på svenskan går riktigt bra! Barnen är duktiga på att ge varandra konstruktiv kritik och nästa vecka är det dags att läsa upp berättelserna. Både för klassen och yngre barn på skolan.

Idag hade två av femmorna sitt första prov i geografi. Det handlade om Norden och innehöll både kartor och en muntlig diskussionsdel. Bägge klarade det bra och ska vara nöjda med sina prestationer.

På idrotten idag var det en elev, Kevin från 7-9:an, som höll i uppvärmningen och första delen av passet. Han hade planerat stretch, hopp och styrkeövningar till musik och gjorde ett strålande jobb. Tack för din fina insats, Kevin! Resterande delen av idrotten ägnades åt cirkelträning med sex stationer. Det var burpees, plankan, sidoplanka höger, sidoplanka vänster, dips och cross fit armhävningar. Vilken kämparglöd hos eleverna trots det varma vädret!

Njut nu av helgen!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Arbetet rullar på och nu är det bara två veckor kvar till julavslutningen. Det känns som om att det var igår eleverna kom och vi startade upp med den här gruppen.

För vår del är det fullt upp med att skriva omdömen för varje elev som sedan ska skickas till Sverige denna helg. Lärarna hemma vill ha omdömena i god tid före betygsättning. I och med det har även denna vecka innehållit mängder av prov och inlämningsuppgifter.

Veckan har varit lite avhuggen då det var studiedag i onsdags, då den thailändske kungen hade sin 85:e födelsedag. Kanske något vi ska införa i Sverige? En anledning för honom att bli populär i alla fall.

På musiken har eleverna arbetat två och två med att spela gitarr och sjunga till. Detta innebär att resten av eleverna har gjort en låtanalys av en låt de valt medan spelandet pågått. Fem av eleverna i 7-9 deltar även i luciatåget nästa vecka och de har tränat på programmet några gånger.

På idrotten har Kevin genomfört ett idrottspass för de andra eleverna i Salan. Det var ett pass som inleddes med rörelse- och styrkeövningar till musik. Han hade valt ut två låtar som de rörde sig till. De andra eleverna uppskattade passet. Därefter fortsatte Ulrika med cirkelträning.

Vi ses igen på måndag!

Maria och Clas