Vecka 49 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har det varit en kortvecka. Alla på skolan var lediga under måndagen, eftersom den thailändske kungen hade födelsedag då. Vi har ändå hunnit med mycket lärorikt och roligt.

En vuxen har spelat teater för barngruppen och barnen var helt förtrollade. De satt knäpp tysta med öppna munnar och bara gapade. När föreställningen var slut ville de bara ha mera, mera, men det får bli en annan vecka.

Till stranden har vi varit även denna vecka. I packningen hade vi med oss hinkar, spadar och en fotboll. En del barn spelade lite fotboll, medan de flesta höll till i sanden med sand- och vattenlek. En elefant i hård packad sand blev resultatet av flera personers ansträngningar. Barnen tyckte det var extra kul då de upptäckte att det gick att sitta på den också!

Under Marias torsdagspass med engelska och musik fick barnen repetera färgerna på engelska och lära sig ”väderord” på engelska. Maria och hennes maskot katten Morris frågade sedan dem flera frågor om dagens väder på engelska, som de kunde svara ja eller nej på. Barnen, stora som små, hängde med och tyckte det var spännande. En engelsk sånglek hanns också med.

På fredagen åkte hela skolan i 6 minibussar till ett tempel vid Old Town. Där fick vi möta en munk som berättade om sitt liv. Eleverna ställde många frågor, som munken svarade öppet och ärligt på. Vi visades också runt på området. Vi fick se det lilla huset där han sov på en madrass på golvet om nätterna. Avslutningsvis fick vi meditera en kort stund tillsammans och han läste en bön över oss. Det var mycket intressant och spännande att ta del av allt detta!

Veckan avslutades som vanligt i Salan och denna vecka var det vi som var ansvariga, eftersom Bananen bytt med oss. Vi sjöng adventsånger tillsammans till varje ljus och Daniel, Annie, samt Morris och Andrea läste adventsverserna som hör till varje adventsljus och det gjorde de på sitt allra bästa sätt. Vårt program avslutades med en stämningsfull advents- och julsång innan vi alla gemensamt sjöng den thailändska nationalsången innan vi tog helgen. Tänk att det bara är 2 veckor kvar till jul!

Nästa vecka ser vi lite extra fram emot eftersom vi då firar Lucia, men platsen är helt annorlunda för oss – spännande!

Trevlig helg!
önskar
Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Efter att ha varit lediga på kungens födelsedag har vi nu satt full fart på vårt arbete. Vi har noga studerat hur en ananas, en mango och en vattenmelon ser ut. Det är frukter som vi ofta blir bjudna på när vi har fruktstund. Sedan har vi målat av dem så naturtroget som vi bara kunde! När vi blev färdiga med målningarna så mumsade vi i oss dem, det blev en god efterrätt!

Gymnastiken blev promenader till och från stranden och sedan rörde vi oss i vattnet. Vi sprang, simmade och dök. Lucas tyckte det var kallt i vattnet, jag undrar hur många grader det var, kanske 27!?

På torsdagen tränade vi oss på att använda en linjal och mäta olika saker i klassrummet, fingrar och fötter. Sedan vågade vi oss på att göra egna fina streck med linjalen i olika längder, det var mycket att hålla reda på men övning ger färdighet. Vi avslutade dagen med att prata om tempel och munkar inför besöket till templet på fredag. Barnen hade många funderingar och några av frågorna ville vi ta med oss till munken som vi hoppades han ville svara på.

Fredagen började med att hela skolan åkte till ett Tempel i Old Town och där en munk berättade om hur han lever sitt liv där. Mango Barnens frågor svarade han gärna på. Vi fick veta att när de fyller år så tackar de sina mödrar för att ha fött dem. De har ingen favorit rätt utan de tar tacksamt emot all den mat de får.  Avslutningsvis överlämnade vi en gåva som tack från alla barnen på skolan.

Vi fortsatte även en stund idag med att mäta med linjal, för att få riktig kläm på det. Till sist var det dags för fredagsavslutning som denna gång hölls av fjärilsbarnen på förskolan med ett uppträdande som handlade om advent, de sjöng och läste verser.

Vi önskar alla en trevlig helg, Inger och Majsan

 

1-2:an Snäckan

Hoppas att ni alla hade en avkopplande ledighet, någon kanske firade kungens födelsedag. Genom denna extra ledighet blev ju veckan kortare än normalt. Men det passade nog bra för alla att få lite extra ledigt så här i slutet av terminen. Då passade det extra bra med utflykterna, Lanta runt och besöket i templet i Old Town.

I svenska har vi gemensamt arbetat med årstider och månader, skrivit tredje adventsversen och börjat skriva om veckans två utflykter.

I matematik har vi gått igenom/repeterat multiplikation, sedan har var och en arbetat utefter sin individuella planering.

I engelska har vi arbetat med kroppdelarna och sjungit en engelsk julsång.

I SO skriver alla texter till sina Thailandsböcker. I NO repeterade vi synsinnet och har så smått påbörjat arbetet med smaksinnet.

På idrotten hoppade vi höjd och längdhopp på stranden.

På torsdagen efter lunch stod en minibuss och väntade på oss, Thinnakorn var vår guide. Första stoppet var vid en fisk/räkodling. Där fick barnen prova på att mata och håva upp räkor. Vid bassängen där de odlade jättestora fiskar fick alla prova att ge dem mat. De matade fiskarna med en liten fisk och då kom dessa bjässar upp till ytan det var både jättespännande och pirrigt. Sedan åkte vi vidare till Mangroveträsken, där letade vi krabbor och hittade en mängd olikfärgade samt en orm som var på väg ner i ett hål. Vi fick också plantera mangroveträd. Sista stoppet var på en gummiplantage, där fick vi lära oss lite om processen från tappning av träd till färdigt gummi. En mycket givande och rolig utflykt tyckte de flesta som var på skalan 10+ vid dagens utvärdering.

Fredagsturen till templet i Old Town var också väldigt intressant och lärorikt. Det var spännande att få träffa munken och höra honom berätta och svara på barnens frågor om livet i ett buddisttempel.

Fredagen avslutades med uppträdande av förskolan Fjärilens barn. Vi fick lära oss en adventssång och barnen läste de tre första verserna. Det var så fint och stämningsfullt.

Trevlig tredje advent önskar
Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Vi närmar oss tredje advent och lucia med raska steg! Vilken upplevelse det kommer att bli på luciakvällen på Slow Down den 13 december kl 18.30 att få se alla barnen utklädda och höra de kända sångerna framföras av de allra minsta till de största barnen på skolan!  Barnen och Maria övar flitigt för att allt ska bli så bra som möjligt! Veckan blev lite kortare eftersom det var lov i måndags.

På tisdagen var vi tillsammans med barnen från Snäckan hela dagen. Efter en halvtimme engelska med Maria satte vi i gång med arbetet i svenska. Geckobarnen gjorde tankekartor till var sin julberättelse. Efter rasten satte vi ut kända ortsnamn på en karta över Koh Lanta och repeterade Thailands statsskick. Hur man läser av diagram, lärdes ut efter lunch och då fick Geckobarnen arbeta i par.  Lektion i thai med Sharon avslutade dagen.

Så var det dags för veckans idrottslektion med Anders. Efter uppvärmningslek var det dags att inviga en nytillverkad höjdhoppsställning. Barnen tränade olika hopp: jämfotahopp och saxningshopp över ribban. Barnen vågade lita på ribban! Allt gick bra! Längdhopp övades också. Efter eget arbete sjöngs luciasånger med Maria.

Rymdmått var dagens tema. Hur många deciliter innehåller en liter vatten? Vilka fler rymdmått finns det? Alla mätte och räknade. Efter lunch intresserade vi oss för den buddhistiska läran. Spännande! Sen tog vi reda på, om vett och etikett i Thailand är samma som i Sverige. Ett studiebesök i ett tempel kräver, att man uppför sig på ett artigt och vördnadsfullt sätt.

På fredagen hämtades alla barnen på skolan med buss för avfärd till det buddhistiska templet i Old Town. En spännande och annorlunda upplevelse fick alla vara med om! Tillbaka i skolan summerades dagen och barnen fick rita tempel och munkar. Till sist underhöll oss de allra minsta barnen från förskolan Fjärilen så gärna i Salan!

Till sist vill jag önska er en trevlig adventssöndag!
Barbro

 

3-4:an Hajen

På måndagen var det helgdag i Thailand eftersom det var kungens födelsedag. Då var skolan stängd och alla elever och pedagoger njöt av en ledig dag!

På svenskan denna vecka har vi som alltid läst mycket skönlitteratur, arbetat med rättstavning och läsförståelse. Eftersom det är en ny månad har vi också gjort ett månadsblad om december. Det blev en del tomtar och granar som fick illustrera månaden!

Veckans multiplikationstabell var åttan. Det märks verkligen när eleverna arbetar i matteboken med kapitlet om multiplikation och division att de har stor nytta av att kunna tabellerna bra!

Varje vecka arbetar vi med temat Thailand. Den här veckan har vi pratat om religionen islam. Eleverna fick anteckna några viktiga fakta bland annat att den som tillhör islam kallas muslim och att gudstjänstbyggnaden kallas moske´. Eftersom vi har en moske´ ganska nära skolan har alla eleverna hört böneutropen från minareten många gånger. Förutom detta har eleverna till uppgift att under veckans eget arbete skriva om djur och växter. Alltsammans ska sedan bli till en alldeles egen bok om Thailand.

Den här veckan har vi åkt ”Lanta runt”. Vi besökte en räkodling, mangroveträsken och en gummiplantage. På räkodlingen fick alla elever prova att få upp räkor med en håv och vi fick veta att räkorna växer i 90 dagar innan de tas upp ur bassängerna, sorteras efter storlek och säljs. I mangroveträsken såg vi många krabbor och en märklig fisk som kan leva både på land och i vatten. Roligast var nog att plantera ny mangrove. Vi plockade långa skott från träden och när man släppte dem ner i leran ställde de sig lodrätt upp redo för att växa! På gummiodlingen lärde vi oss att man bara tappar träden på gummi under natten. Vi fick också se ”mangeln” där man pressar gummit till platta mattor.

Onsdag morgon var det som vanligt idrott på stranden. Nu är det träning av längdhopp och höjdhopp som gäller. När det gäller höjdhoppet så får eleverna hoppa med den beprövade saxstilen. Sanden är inte så mjuk att landa i…
På musiken är det förstås träning inför lucia. Nu är det inte många dagar kvar…

På fredagen åkte hela skolan på studiebesök till templet i Old Town. Där fick vi träffa en man som berättade om hur det är att leva som munk. Eleverna var mycket intresserade och fick även ställa frågor. Vi fick också se munkens enkla bostad. Besöket avslutades med en kort meditation. Det var en fin stund av gemenskap när alla elever från förskolan upp till årskurs nio och pedagoger var alldeles tysta tillsammans!

Nu är även det tredje ljuset tänt och det är bara ett par veckor kvar innan jullovet…

Tänk vilken rolig och händelserik vecka det har varit!
Ha en riktigt bra helg önskar
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Nu börjar det snart närma sig jul tiden går otroligt fort. Veckan har präglats av att många har jobbat hårt. Arbetet med grodhoppningen v 48 tog mycket och flera kände att de hade en del att ta igen i sina planeringar.

Flera av barnen har också jobbat med sina utvecklingssamtal och vi har genomfört två av dem. Det har gått galant båda samtalen har tagit nästan en timme och barnen har själva lett och ansvarat för innehållet i samtalet.

I matematik har åk 6 jobbat med repetition av division, bråkräkning och cirkelns area. Det är väldigt olika men var och en jobbar med sin egen planering. Åk 5 jobbar med volym och vikt kopplat till enheter och decimaltal. Vi har också pratat en del om vad olika saker väger och rymmer. Vikt är svårt att uppskatta även för magistern.

I SO har det stora varit fredagens besök i ett Buddisttempel i Old Town. Munken var fantastiskt trevlig och svarade bra på barnens många frågor. Munken verkade glad och trivdes med sitt liv. Hans pappa hade inte varit helt nöjd när han valde att bli munk men nu var det okej. Ingen av oss kommer nog klaga på att sängen är hård efter att ha sett var munken sov, på stengolvet med bara en bastmatta och en madrass som var 5 mm tjock. Å andra sidan gick han upp klockan 04:00 och gick och la sig 22:00 så han låg inte så länge på det hårda. Ett stort tack till Sharon för galant tolkning, fantastiskt att ha med en person som pratar Thai.

I svenska har klassen jobbat med högläsning som vi sedan samtalat om för att öka läsförståelsen. Den grammatiska träningen har också dragit igång vi jobbar med ordklasser. Ett uppskattat område var samtalet om olika dialekter. Passar mycket bra i gruppen då vi har två varianter av skånska en smålänning och flera inflyttade stockholmare med olika typer av dialekt. Hoppas det kommer en jämte och en gotlänning efter jul.

I engelskan har det varit flitig glosträning, träning på verb och klockan. Både på dator och med hjälp av olika böcker.

I språkvalet är det glosträning, träning på tal genom att lyssna och härma på datorn.

I slöjden är det fortsatt arbete med räddningsväska/tsunamiväska. Symaskinen går varm och det är lång kö. Några har kommit så långt så att det börjar bli dags att sätta på handtag.

Bilden och musiken präglas av Lucia. I musiken är det träning på sånger. På bilden har vi gjort affischer som ska sättas upp på olika platser på Koh Lanta  för att göra reklam för vårt fantastiska luciafirande.

Tack för ännu en fantastisk vecka!
Anders, Inger, Katarina, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Fortfarande ingen snö i sikte……

Denna vecka var en lite ovanligare vecka. För det första saknades måndagen som skoldag och så har vi varit på två utflykter. Utflykten i onsdags gick till gummiträdsodling, räkodling och mangroveträsket. Vi hade fint väder och trevliga timmar tillsammans. I fredags var det tempelutflykt. Sex stycken minibussar stod beredda kl 9.00 för att plocka upp alla Lilla Svenska skolans elever. Intressant att få träffa en buddhistisk munk i sitt rätta element. Vi hade i förväg förberett frågor och fått veta hur vi skulle vara klädda och uppföra oss. Sharon var en fantastisk tolk. En trevlig fredag förmiddag.

Annars har veckan mest bestått av hårt jobb. Eftersom det är betygsättningsläge i Sverige vill lärarna ha in de sista arbetena och de sista provresultaten nu så de kan komma med i julbetygen. En del har haft det riktigt riktigt svettigt.

I de olika ämnena håller vi på med:
Svenska: Här som i alla ämnen har det varit hårt arbete inför terminsslutet. Det har varit skrivarbeten såsom insändare, moderna sagor, recensioner, sammanfattningar. Det har givetvis varit fortsatt läsande med reflekterande loggbok på Google Docs.

Engelska: Textläsning och arbete med glosor. Samtal. Verblära med tempus, regelbundna och oregelbundna verb.

Språkval: Väderleksrapport på franska. Textläsning. Flera har gjort prov som skickats hem digitalt.

Slöjd: Gott inne i arbete med syendet av väskor och julklappar. Vi lär oss nya saker som t.ex. vad trådval är.

Bild/IT: Bildspelen med de egna fotona börjar ta form och redovisning börjar.

NO: Här är det som vanligt blandad kompott med ellära, syra-bas, akustik, optik och djurgrupper.

Matematik: I matte tror jag vi har hela registret igång samtidigt fast hos olika elever. Det jobbas med algebra, skala, bråk, plangeometri m.m.

Musik: Här har det varit läxa på det vi jobbat med hittills om gitarren.

SO: Det som är gemensamt är nyhetsuppgift 8-sdior. Annars är det mycket olika saker på gång. En del jobbar med Geografi – Jorden jordbävningar, vulkaner, nedbrytande krafter, havet. Andra jobbar med Amerikanska revolutionen och har läxförhör nästa vecka. Två stycken håller på med Antiken och en håller på med Massmedia och ytterligare en jobbar om Andra Världskriget och Förintelsen.

Idrott: Tyvärr försvann idrotten denna vecka pga. av utflykt.

Det blir roligt att få träffa er igen på måndag – det ser vi fram emot.
Katarina, Anders, Maria och Kersti