Vecka 49 2010

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har varit kortare än vanligt för i måndags var det lovdag. Kungen fyllde år på söndagen och i samband med det var det en thailändsk helgdag.

Vi har tänt det andra adventsljuset och börjat träna på luciasångerna, det känns allt lite konstigt när solen skiner och gräset är grönt.

På tisdagen berättade barnen först om vad de hade gjort under helgen. Sedan hjälptes vi alla åt att baka chokladbollar. Vi fick rulla många så att de skulle räcka till alla på skolan och till barnens föräldrar och syskon. Vi provsmakade förstås och visst hade vi lyckats med baket, mums.

På thailändska lektionen fick vi göra en tomte samtidigt som vi lärde oss namnen på hans kläder.

På onsdagen var det dags för idrott igen, denna gången hade vi uppvärmningen till sången Hoppa som en loppa. Sedan hade vi en hinderbana  med balansgång, springa slalom mellan koner, klättra, hoppa över och krypa under samt akta sig för hajen. Vi lekte också Hopp, smyg och springråttorna innan vi hade avslappning till lugn musik. Vi blev riktigt varma och det var så skönt att duscha  efteråt.

Torsdagen var den stora dagen för oss på Fjärilen, för nu var det dags för vår vernissage. Vi delade upp oss i två grupper, vi hade sedan hand om varsin skolklass som vi guidade runt. Vi hann med flera visningar och på slutet av dagen kom föräldrarna på vernissage. Vi bjöd också på chokladbollarna till alla vernissagebesökare. De var riktigt imponerade av vad barnen skapat under första terminen på Fjärilen och vi fröknar är också stolta över vilka duktiga barn vi har.

På fredagen tog vi det lugnt och hade en skön och mysig dag tillsammans. Barnen önskade att vi skulle göra ramsor och sjunga sånger som vi har lärt oss tidigare så det gjorde vi en lång stund. På leken inne valde flera barn att göra matteblad med addition, de tyckte det  jätteroligt när de märkte att de kan.

Sist på dagen hade Mangon hand om fredagsavslutningen, det var verkligen ett toppenbra framträdande med sånger och ramsor.

Vi önskar er en riktigt skön helg
Christina och Majsan

Förskoleklassen Mangon

Den här fyradagarsveckan har till stor del bestått av sång och musikövning. Dels med anledning av att det på måndag kväll nästa vecka är Luciafirande, men också för att det den här fredagen var Förskoleklassens tur att stå för programmet på fredagens avslutning i Salan.

På tisdagsmorgonen färdigställdes vår julgran… Vår fina julgran! Så nu har vi fått lite julstämning i klassrummet, värmen och avsaknaden av snö till trots. De matematikförberedande övningarna har hoppat upp ett snäpp, då flera av barnen vill ha lite svårare uppgifter. Även läsning

På onsdagens idrott hade vi hinderbana med balansgång, klättring, höjdhopp, ålning medelst hasning, samt att springa i en smal bana utan att trampa utanför, där den blodtörstiga hajen Torben simmade omkring i väntan på sitt byte. Därefter lekte vi gå- smyg- och hoppråttor, där det gällde att akta sig för den blodtörstiga katten Torben som lurade, i väntan på sitt byte. Sen blev det slangdusch på gräsmattan. Veckans Thailektion bestod i att vi fick lära oss namnen på några klädesplagg under tiden som vi gjorde varsin tomte. En rolig lektion!

Torsdagen kändes högtidlig, eftersom förskolan Fjärilen bjöd på vernissage. De tog emot vid salan och bjöd på fantastiskt goda chokladbollar. Därefter blev vi indelade i två grupper och fick en guidad tur runt de alster de skapat under sitt tema Skapande konstnär. Fantastiskt fint upplagt och härliga kreationer som inspirerade alla besökarna.

Veckan avslutades som tidigare nämnts med att förskoleklassen bjöd på ett bejublat framträdande i Salan. Med sång och ramsor räknade de baklänges på svenska och thai, berättade om Bagare Bengtsson och Åke Kråke, samt demonstrerade sina kunskaper gällande både alfabetet och det engelska språket… Och över alltihop sken vår underbara sol!

Ta hand om varandra i helgen
Torben

1-2:an Snäckan

I tisdags, som var vår första skoldag denna vecka, tände vi det andra ljuset, och pratade om vad vi gjort under vår långhelg. Vi bestämde också vad vi ville göra på klassens dag, nästa vecka. Närmare information kommer. Vi drog sjunde luckan på vår adventskalender. Och i dag var det lek”tajm” en halvtimme i förskolans klassrum som luckan innehöll. Det är väldigt kul att få sitta och betrakta leken. På thailändskan fick lära oss om tomtens olika kläder, och så försöker vi lära oss god jul=sôok sân wan khrit mâat.

På onsdagens idrott hade vi brännboll igen. Det är en rolig sport, och alla barnen är så duktiga. Alla är med på sina villkor, eftersom vi kastar bollen, inga brännbollsrack används. Vi tränar också för fullt inför vårt luciaframträdande, som vi skall visa upp på Banana Bech Restaurang på Klong Dao Beach.

I torsdags var vi inbjudna på vernissage till förskolan. De har haft bildtema, och skapat många vackra alster. Vi blev bjudna på chokladbollar och sedan blev vi visade runt och fick beskåda alla konstverk dom gjort. Jätteduktiga och så många fina saker dom gjort. Vi arbetar på med våra arbeten. Gör färdigt många saker som ligger i lådan. Skönt att få bli färdiga.

Till slut fick vi redovisat vårat sporttema… Och så fick dom redovisa för varandra. De fick även ställa frågor till sina klasskamrater, så det gällde att lyssna ordentligt.

Vi pratade om symmetri på praktisk matte. Tittade på ett bildspel på datorn, så vi kan förstå hur man gör. Våra ansikten är symmetriska, stolar, bord, osv. Därefter målade vi häftiga afrikanska masker, där ansiktet är symmetriskt.   Veckan avslutades med sysslor och roliga ”timmen”.

I Salan var det förskoleklassen som hade avslutningen. De sjöng på 3 språk, thai, engelska och svenska. Jättekul sånger. Tackar.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Vi började på tisdag att samtala om vad vi gjort under ledigheten och därefter skrev även barnen i sina dagböcker. Vi planerade upp veckans arbete och alla tar nu ett bra ansvar för sina olika uppgifter. Nu börjar ju slutspurten och det är mycket att hålla reda på!

I vårt Thailandtema har vi under veckan talat och ritat olika fiskar som man kan få se om man snorklar. Lionfish, Clownfish, Blåsfisk, Murena, Boxfish, Manta,Stingrocka m.m.

Vi skrev även och berättade om hur risodlingen går till. Vi hade ju fått med oss risvippor från vårt studiebesök så en del av dessa grenar klistrades in på pappret.

Idrotten klarades av galant och alla var nöjda och svettiga när de kom upp till skolan igen.

På eftermiddagen påbörjade vi träningen inför skolans Luciatåg. Det är mycket som ska stämma förutom alla sångerna. Vi ställde upp på ett långt led och sedan sjöng vi igenom alla sångerna. En avslutande träning gjorde vi på fredagen. På Luciamorgonen gör vi ett genrep nere på stranden.

På torsdagen gick vi runt och tittade på Förskolans vernissage. Så mycket trevligt de små barnen arbetat med. På vår bildlektion mätte och ritade vi upp delar till en människa och klistrade sedan upp dessa bitar på ett papper. Att armarna är så långa så att handen når ner på låret brukar bli en aha-upplevelse!

Under fredagen fick barnen arbeta på med sin egen planering. Många gjorde också klar sin lilla tavla som de sytt.

Vi gjorde också ett uppslag i vår Väderbok. Det kalla vädret består i Sverige och i Thailand har solen kommit tillbaka. Nästa vecka kommer boken att vara klar.

Avslutningen i Salan blev en härlig sångstund med Torben och hans lilla grupp.

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Vi har haft en kort vecka här i skolan, för vi startade med lovdag på måndagen. Kungen fyllde år på söndagen och då blir närmsta vardag helgdag i Thailand. Men vi har så gott vi kan försökt att arbeta igen måndagen även om fröken blir alldeles dag vill i det läget. Men jag vet att det är fredag idag, så det kommer inga elever till skolan imorgon.

Denna vecka har vi julpysslat, vi har gjort söta tomtar som vi har fått av Daniel, tack så jättemycket. Vi har gjort ett svenskt tomtelandskap med snö och allt. Det blev så fint, det var nästan så jag fick lite julstämning.
På idrotten denna vecka hade vi i bästa vädret, äntligen jippie. Vi spelade brännboll och lekte kramkull. Efter det var det skönt med en dusch jag lovar.
Vi har övat inför lucia flera gånger under veckan och det låter väldigt fint. Jag ser verkligen fram emot måndagen.

I engelska håller vi på att arbeta med Boken om mig själv det kommer att bli väldigt bra. Läxan i engelska denna vecka var Show and Tell, där vi fick välja vad man ville berätta om. Någon berättade om sin bästa vän, familjen, kameran eller sitt husdjur.

Igår var vi på vernissage det var förskolan Fjärilen som hade bjudit in oss. Vi fick fika och en rundvandring bland alla vackra konstverk, som dom har arbetat med under terminen. Det var kul.

Idag har vi pratat om Nobeldagen och Thailands konstitutionsdag som båda firas just idag.

Trevlig helg på er då allihop
Maria

5-6:an Kokosnöten

Efter en ledig måndag jobbade vi hårt med våra bilderböcker för att finslipa dem inför att förskolebarnen ska få läsa dem. Vi har också filat på våra föredrag, denna vecka var det Lejas tur att berätta om sin hemstad Ystad. Love hann också med ett föredtar, om det spännande Nyköpings gästabud. Klassen lyssnade uppmärksamt som vanligt och ställde även frågor till föredraget.

Varje dag i över en månad har vi jobbat med en bok som heter ”Fröken Europa” och det var nu dax att läsa slutet. Vi var så nyfikna på upplösningen, och som vanligt jobbade vi sen med frågor kring texten. Utan att avslöja för mycket av bokens handling så kan vi säga att vi har lärt oss om Europa på ett annorlunda sätt och många härliga diskussioner har uppkommit. Vi funderade vad vi skulle läsa efter Fröken Europa och till slut bestämde vi oss för att fortsätta med böcker som utspelar sig i Europa eftersom vi jobbar mycket med det. Vi läser nu ”Tjuvarnas herre” som utspelar sig i Venedig och är en prisbelönt bok av en tysk författare. När vi skulle läsa det första spännande kapitlet smög vi ut i Salan och låg på kuddar när Linda läste högt. Det var mysigt.

Den här veckan har varit fullspäckad av luciaträning, matlagningskurs och syslöjd. Men vi har också hunnit med idrott och att besöka förskoleklassens vernissage! Det händer så mycket saker innan jul… Några ska snart lämna oss så vi har börjat med utvecklings- och avslutnings-samtal.

På Lanta Thai Cookery School fick vi lära oss att tillaga tre vanliga rätter; Thom Yam, Phad thai och Massaman Curry. Ibland var det svårt och några av brände oss på på den heta chilin! Men för det mesta gick det som en dans och vi tyckte det var jättekul att få lära oss om de olika kryddningarna, grönsakerna och smakerna. På hemsidan ligger härliga bilder från oss kockar i 5-6an. Sedan bjöd vi föräldrarna på den goda maten.

Trevlig helg önskar
Linda

7-9:an Bananen

Den här veckan har vi jobbat hårt för att bli klar med alla arbeten inför omdömen och betygssättning.

På träslöjden har det varit fullt hus, ett bord har målats och lackats, en skärbräda har putsats slät och fin. Eleverna har hela tiden dokumenterat sitt arbete.

Inom SO har vi jobbat med allt från grekiska gudar till debattartiklar om maneter och fotbollsvåld.

Vad gäller språk så har vi haft många avslutande prov och tester. På tyskan hade vi en muntlig lektion med en tysktalande person. På franskan gjordes det ett prov och även i spanskan blev det ett gjort. Hoppas att det gått bra för alla! Någon hade ett test på engelska ord och en annan elev skrev en fördjupning om western riding. På svenskan har det skrivits noveller och bearbetats texter i långa banor!

Veckans höjdpunkt var nog ändå matlagningen på Lanta Thai Cookery School.Där gjorde vi tre vanliga rätterna här i Thailand, Massaman curry, Phad thai och Tom yum. Vi fick först lära oss om alla grönsaker och kryddor innan vi förberedde alla rätter genom att hacka grönsaker och lägga i små korgar. Sen gick vi till gasolspisarna. När vi hade lagat rätterna fick föräldrarna komma och smaka.

Under veckan har vi tränat en hel del på luciasånger som ju är vanligt vid denna tid. I klassen går ju skolans lucia och två tärnor! På måndag får vi se luciatåget uppträda på en restaurang när mörkret fallit.

Fredagens idrott var helt och hållet planerad och förberedd av niorna i klassen. Det var Malin och Simon som stod för planeringen och genomförandet vilket de gjorde med bravur. De sprangs stafetter och spelades spel. Passet avslutades med dragkamp i vattnet och renderade i ett skönt bad.

Fredagssamlingen stod förskoleklassen för och bjöd på några vackra sånger. De var superduktiga!

Ha en riktigt trevlig helg allihop!
Erik