Vecka 49 2008

Förskolan Fjärilen

Hjälp!! bara 9 skoldagar kvar innan luciatåget.

Tiden bara rinner iväg.
Har denna vecka  gett mycket tid till att öva och öva och öva på luciasångerna.

I måndags så började vi att räkna ner dagarna fram till jul med hjälp av vår ”adventskalender-gran”. Vi har det riktigt mysigt på morgnarna då  vi tänder ett adventsljus, hänger upp en kula i granen, öppnar en lucka och kryssar för att en dag har gått, sjunger o pratar.

Denna vecka har vi hälsat  två pojkar välkommen till oss Olle och Love. Nu är vi 10 barn i gruppen, trevligt.

Malva och Rebecca haft egen visningsdag under veckan,  det är alltid lika spännande att få se vad de väljer för att visa oss.

På onsdagen så var vi utan ström hela dagen , så det var en svettig dag.
Vi började morgonen med gymnastik tillsammans med förskoleklassen. Efter gymnastiken kändes det skönt med en sval dusch.

Imorgon fredag, fyller Thailands kung 82år och då är alla skolbarnen lediga……

…därför önskar vi er redan nu en trevlig helg!

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi börjat förstå att julen närmar sig med stormsteg, vi öppnar adventskalender och sjunger julsånger. Fast det är ändå svårt att känna den där riktiga julkänslan. Det blir en julkänsla på ett annorlunda sätt härnere.

Vi har som sagt gjort vår egen adventskalender som består av en palm full med fina julkort, barnen får öppna ett nytt brev varje dag.

Under veckan har vi pratat om vad advent betyder och lärt oss en ny adventsvers som vi ritade och skrev till.

Vi har även fortsatt tala om vad en mening är, barnen fick sitta i olika smågrupper och skriva och prata till en bild.

På onsdagens idrott hade vi hinderbana, vi hade utökat och gjort den lite svårare sedan förra gången. Vi avslutade även denna gång med en massagesaga.

Att utifrån egna sagor göra räknetal var verkligen populärt barnen hittade på olika slags sagor, t.ex. två kokosnötter låg på marken, då trillade det ner tre till, talet blir 2+3=5. Barnen var oerhört duktiga på att komma på nya sagor och tal.

Vi har även under veckan tränat på luciasånger, till vårt luciatåg den 12 december.

Vi hälsar Erik Sundsten-Aronsson välkommen till oss, han började i måndags och ska stanna till 6 februari.

Barnen berättar:

Det var kul att leka mamma, pappa och barn i salan, sa AMELIA.

Det var kul att göra adventskalendern, sa BODIL.

Det var roligt på hinderbanan när vi kröp i tunneln, sa JOHANNES.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

En liten kort vecka som gått rasande fort!

Vi började veckan med engelska och barnen gör hela tiden framsteg. Sara tränade färgerna med dem och det gällde att känna igen hur färgen skrevs på engelska. Därefter kom våra dagböcker fram och alla skrev och berättade om vad det gjort i helgen.

På tisdag var det dags för Stella, Astrid, Jesper och Lino att åka till Baan Café och baka. De fick göra var sin rulltårta som vi fyllde med jordgubbssylt. Det var lite stressigt ett tag när inte rulltårtan ville lossna från papperet. Bakplåtspapper finns inte att få tag på!

Vi tränade på våra Luciasånger under resten av veckan. De flesta sånger börjar sitta nu och det får bli finslipning i nästa vecka.

Idrotten var på stranden som vanligt och vi kämpade på med Röris samt en brännbollsvariant. Under onsdagen var det strömlöst och vi rörde oss väldigt långsamt under eftermiddagen.

Klassen har fått i uppdrag att tillverka några affischer om vårt Luciatåg. Alla målade olika bilder som ska sättas kring texten.

Vår klass höll i avslutningen i Salan och vi ”rappade” upp alfabetet på engelska samt sjöng en rörelsesång som avslutning.

Vi gratulerar den Thailändska kungen Bhumibol på hans födelsedag på fredag! Långhelgen kommer att bli skön får vi hoppas.

Vänliga hälsningar

Agneta Ask, åk 1-2

1-3:an

I måndags startade en ny klass på Lilla Svenska Skolan: Geckon som är en 1-3:a. I den går nu Harald, Anton och Lina och i torsdags började även Tuva. Fram till juluppehållet ska vi bara vara fyra barn och en fröken.
Det känns lugnt och luftigt i klassrummet och lite lyxigt också.

Vi har en “lära känna varandra stund” varje morgon. Dessutom har vi lärt oss två engelska sånger med rörelser till. Vi har också tränat sångerna till skolans Luciaföreställning tillsammans med de andra barnen i Salan.
Dessutom hann vi jobba riktigt mycket i böckerna också.

I onsdags hade vi idrott tillsammans med 1-2:an och 3-4:an på stranden. Vi har värmt upp med “Röris” till musik från en bandspelare och sedan spelade vi “Varva laget”. Efter gympan duschade alla ute vid bandyplan.Det var skönt och det behövdes för resten av dagen var det strömavbrott. Det betyder mycket varmt i klassrummet.

Idag har vi gjort bilder till Lucia-affischerna som ska hängas upp lite varstans i byn.

På avslutningen i Salan sjöng 1-2:an några roliga sånger för oss andra.
Imorgon är vi lediga för att den thailändska kungen Bhumibol fyller år.
På tisdag ska vi åka på utflykt till ett tempel.

Trevlig långhelg önskar
Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Några av er som läser det här, och är i Sverige, kanske följer adventskalendern på TV varje dag. Det gör nog en del här nere också. Men i skolan började vi den här veckan med att skriva en berättelse, på samma sätt som Martin Widmark skriver. Han är författare till Lasse och Majas detektivböcker, som även gick som adventskalender för några år sedan. Vi kommer alltså att jobba som riktiga författare en lång tid framöver. I arbetet ingår massor av roliga och nyttiga skrivuppgifter som sedan ska resultera i en bok.

Vi närmar oss nu luciafirandet och för att det ska låta riktigt bra har vi tränat på sångerna varje dag med Sara. Vi i hajen fick också i uppdrag att göra affischer för att bjuda in folk till luciafirandet på Lanta Villa. De kommer att sättas upp på lite olika ställen här i närheten. Ni som är på plats får hålla utkik efter de snygga affischerna!

Både trä- och syslöjd har vi kunnat börja med den här veckan. Lasse, vår mycket aktiva pensionär, har med glädje tagit sig an träslöjden. Syslöjden har jag med den andra halvan av klassen. Det var riktigt roligt, och barnen var nöjda med lite praktiskt arbete. Alla har en sådan fantastisk positiv inställning till arbetet!

Slutligen så har vi kunnat hälsa Aron välkommen till klassen. På grund av strejken i Bangkok blev han några dagar försenad, men har nu blivit väl omhändertagen av eleverna i Hajen! Härligt!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

Måndagen började med att vi fick ett nytt klassrum. Vi huserar nu i bungalow 6 och är mycket nöjda med vårt nya klassrum.

På måndagen fick vi även en ny klasskamrat; Hanna, som går i femman. Hanna kommer att stanna till v 13. Välkommen till 5-6:an!

På idrotten fick klassen springa samma sträcka som förra veckan. Därefter fick de göra armhävningar och situps. Deras teknik har verkligen förbättras sedan första gången vi gjorde armhävningar och situps! Sista halvtimmen fick de prova på jiujitsu, som är japanskt självförsvar. De fick prova att försvara sig mot två lika struptag och slag och spark. De fick göra det allra enklaste försvaret – att bara ta sig loss och flytta sig. Efter jul kommer de även att få prova på någon fällning. Avslutningsvis fick de lära sig fallteknik.

Den här veckan slutade vi redan på torsdagen och veckan avslutade klassen på ett mycket trevligt sätt – vi lagade mat! Vi åkte bil till Klong Khong Beach och där lagade vi tre olika rätter på Lanta Thai Cookery School. Vi fick först se olika typiska thailändska grönsaker och sedan fick vi förbereda våra ingredienser. De tre rätterna vi lagade var Phad Thai, chicken with sweet & sour sauce och chicken panang. De flesta föräldrarna kom och provsmakade sina barns rätter. När vi åkte därifrån var i alla mätta och belåtna – stora som små!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka började Moa hos oss så nu är vi återigen 11 (”sip-et” på thai). Hjärtligt välkommen!

Måndagen var helt vanlig skoldag där de fick ha matematik, språkval och engelska. Redan då visste alla att denna vecka blir det hårt jobb, eftersom det är dags för jullov snart och då ska alla uppgifter vara gjorda och inlämnade..

Men på idrotten  i tisdags fick de tillfälle att tänka på annat. De fick träna kondition och styrka  och sista tiden av lektionen fick de en nybörjar kurs i jujitsu av en riktig expert. Vem kunde ana att det var så lätt att ta sig loss från ett strypgrepp? Men det var nog ändå tur att de var varsamma mot varandra när de övade. Riktigt kul tyckte alla!

Idag åkte vi ut på en tur där vi fick lära oss mer om cashewnötter, vita räkor, currypasta, ris, gummmiträd, mangroveträden och vissa av dess fascinerande invånare (vinkarkrabban och slamkryparen) . Det var rejält hett ute men alla höll uppe humöret och det hjälpte att det var intressant också.

När vi kom tillbaka till skolan fick alla sitta ner och skriva om vad de sett och lärt sig. Trots det var sent på dagen och att de var ganska slitna efter utflykten satt dem och skrev i nästan en timme. Imponerande!

Idag var sista skoldagen denna vecka eftersom det är helgdag i Thailand imorgon när deras kung Bhumibol fyller 82 år.

Veckan avslutades därför som vi brukar göra, normalt på fredagar, med samlingen i Salan där åk 1-2 framförde två sånger. De var så bra att de fick publiken att sjunga med och göra gester också. Kul att se och höra!
Skolveckan avslutades med den thailändska nationalsången och halningen av flaggan.

Trevlig helg önskar Per-Olof Pehrson lärare åk 7-9