Vecka 49 2007

Förskolan

Veckan har gått fort, det blev en kort vecka eftersom vi var lediga den 5/12, Thailändska kungens födelsedag.

Eftersom vi börjar närma oss lucia, så övas det luciasånger flera dagar i veckan nu och så har vi lagt det som veckans sång. I veckans ramsa som vi har läst under denna vecka, har barnen fått lära sig några av våra former.

I Veckans mattekul har vi lagt sifferbingo, där barnen och då framför allt de allra minsta ska lära sig att se att tärningens prickar och en siffra hör ihop och betyder likadant, det gick väldigt bra och barnen tyckte det var kul att spela spelet.

Ett annat spännande och stående inslag under veckan har varit att mäta våran mangoplanta som växer med en väldig fart, men den här veckan har den tagit lite paus och bara vuxit 1 cm. Alla våra växter växer väldigt fort, så vi får nog börja fundera på att plantera om några snart igen.

Under veckan har vi också börjat med lite julpyssel, vi har bland annat gjort en gran av våra händer som vi ritat av och målat gröna i toppen har vi gjort en stjärna av 6 stycken små fötter och granen har också börjat fyllas på med lite smällkarameller och mer blir det de kommande veckorna.

 

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Jennie Enenge, barnskötare

 

Förskoleklassen

Adventstid. I måndags pratade vi om vad Advent är och vad det står för och varför vi tänder ljus mm. Jämförde lite med hur det är i Thailand just nu. Vi har en liten adventskalender där vi öppnar en lucka varje dag.

Vi jobbar på som vanligt och barnen är flitiga med sina egna böcker. De målar nu fina bilder till texten i sina sagoböcker. Vi har också hunnit med att måla bilder till Lucia planscherna som ska sättas ut i helgen, för att kanske locka lite folk till att se vårt fina luciatåg.

Vi har arbetat med rimord och motsatsord, Kims lek för att träna iakttagelseförmågan och tangram bitarna för att leta former och mönster. I ordboken har vi fortsatt med ord på O och P.

Vi har nu också haft rörelse efter en skiva som heter Klara, Färdiga, Gå av P Wanngren och K Andeby, som en del av barnen kände igen.

På fredagen hade vi besök av femåringarna, då vi lekte bla. Kims lek, barnen är så duktiga iakttagare och har lätt för att komma ihåg föremålen.
Veckan har gått fort och vi tränar flitigt på luciasångerna.

Högläsning, vi har fortsatt med Sackarina och Sandvargen.
Sång, luciasångerna. Rim och ramsor av varierande slag.

 

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

 

1-2:an

Veckan inleddes med populär vikarie på måndagen. Micke ställde upp för mig, när jag var i Krabi. Han tyckte barnen skötte sig exemplariskt så vi, både föräldrar och lärare, får väl sträcka på oss lite extra och vara stolta. Det är roligt, när barnen får beröm. De var också jättenöjda naturligtvis och de tyckte han kunde komma fler gånger. Tyvärr är ju hans vistelse här snart till ända, så vi får väl se.

Nu är det mycket Luciaträning för hela skolan och det går bättre och bättre för varje gång.

Vi själva har också tränat på vår engelska ramsa till vårt framträdande på fredagssamlingen. Jag tycker barnen låter riktigt proffsiga!

Vi har också gjort fina skyltar till vårt Luciafirande. Helt enkelt lite reklam för vårt Luciatåg på Lanta Island Resort. Dem ska vi sätta upp på olika ställen. Vi blev jättenöjda med dem. Nu får ni hålla utkik lite extra.

Mellan alla träningar och pyssel har det blivit lite vanligt skolarbete också. Det har mest varit eget arbete och barnen har helt enkelt jobbat på. De har fått klara sig mycket själva, för jag har suttit med en elev i taget inför våra utvecklingssamtal. Det är bra träning att kunna klara sig själv en stund, men är man inte så gammal, är det svårt att lita på sin egen förmåga ibland. Många gånger kan barnen mera än de är medvetna om!

 

 

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

 

3-4:an

Det blev en kort arbetsvecka eftersom den thailändske kungen fyllde 80 år i onsdags och vi blev alla lediga för att vara med och fira.

Under måndagens bildlektion fick eleverna måla en bild utifrån en skriftlig instruktion. Trots att alla fick samma instruktion blev det väldigt olika bilder.

Det har varit ännu ett ”bakningstillfälle” den här veckan. Tyvärr hände det som man inte vill ska hända. Strömmen var borta under en längre och kakan misslyckades. Men eleverna var inte ledsna för det. De fick nämligen äta så mycket de ville av det misslyckade bakverket.

Vi har haft besök av skolans slöjdlärare, Marie som arbetar i förskoleklassen. Eleverna längtar efter att få börja ”slöjda”. Som vanligt så är kreativiteten enorm i gruppen. Det kom fram en hel del bra förslag på vad man kan arbeta med under slöjdlektionerna. Nu ser alla fram emot sitt första slöjdtillfälle som blir nästa vecka.

Det författas flitigt i gruppen, både under rasterna och på lektionerna. Just nu är det poppis att skriva julsagor. Vi har satt upp ett författarplank i klassrummet där vi hänger upp alla våra skrivna texter. Det är roligt att se hur alla söker sig dit och inspireras av varandras skrivande. Varje vecka utser vi veckans författare i klassen. Alla är så ”sugna” på att bli valda. Den här veckan blev det Emanuel, Anna och Emelie som blev veckans författare. Det var inte lätt att utse. Alla är så duktiga författare!

Vi tränar flitigt på våra luciasånger trots den gassade solen. Lite märklig känsla, men man börjar vänja sig.

Med mycket flit och list lyckades några lösa veckans matteproblem. Det blev väldiga diskussioner kring vilken lösning som var rimlig. Man ser hur tankeverksamheten sätts igång hos alla när vi diskuterar våra matteproblem. Alltid lär man sig något när man lyssnar på hur andra har gått tillväga för att lösa matteproblemen.

Under fredagens mattekulpass gällde det att hitta vägen till 21. Den här gången var det ingen gruppuppgift utan alla fick plocka fram sina personliga mattestrategier. Det riktigt glödde av ”matteenergi” i klassrummet. Vi gjorde även en paruppgift som vi döpt till NIM. Här gällde det att stryka rätt antal siffror så att man blev siste man som strök siffran 21.

Varje fredag ger vi veckans ros till två elever i klassen. Den här veckan var det Linus och Emelie som fick rosen. Motiveringen var att Linus har jobbat på flitig och varit omtänksam och snäll och Emelie har varit snäll och hjälpt alla som behövt hjälp.

Vi tackar 1-2:orna för den härliga ramsan på engelska som vi fick lära oss under fredagssamlingen i Salan.

 

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an och 7-9:an

Veckorna rullar på i ett rasande tempo, och den här lite extra snabbt eftersom onsdagen var helgdag här i Thailand och vi var lediga.

Dom äldre eleverna har mycket dom skall hinna med och arbetar hårt med sina planeringer men självklart hinner vi också med en hel del gemensamt.

Den här veckan har vi fått en del hjälp av Helena men framför allt av Mikael, Annika och Jessica som gör sin VFU hos oss, eftersom jag och Maria var lediga torsdag och fredag.

”Hemkunskapseleverna” erövrar nya kunskaper här i Thailand och som ett resultat av detta tyckte vi alla att tisdagens lunch smakade extra bra, eftersom Frida och Louise hade varit med och lagat.

Under veckans idrottslektion tränade vi livräddning och första hjälpen. Mikael och Roger skall verkligen ha en eloge för att dom lärde oss detta på ett mycket pedagogiskt sätt – Tusen tack för det!

Den här veckan har vi gått igenom hur fiskar fungerar t ex hur de kan andas under vattnet. För att fördjupa vår nyvunna kunskap ytterligare så passade vi också på och dissekera några fiskar – kul men lite kletigt förståss….

Självklart fortsätter vi också öva på luciasångerna, det börjar ju närma sig…

 

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9