Vecka 48 2018

Förskolan Fjärilen

Julen närmar sig med stormsteg men det känns mer som svensk högsommar än som slutet av november. Hade det inte varit för luciaträningen hade vi inte alls haft någon julkänsla. Som tur är tränar vi luciasånger två gånger i veckan, så lite känsla för julen har vi fått via Lucia, Staffan, pepparkaksgubbarna och sockerbagaren. Vissa låtar är vi redan supervassa på medan andra kräver mer övning.

Öva simningar har de äldre eleverna ägnat de senaste veckorna åt under sin gymnastiktid. Vi hakade på i tisdags och hoppade på skolbussen till Slow Down och en av de fina poolerna där. Vi kokade kaffe med munnen i vattnet, doppade huvudet, hoppade från kanten, lekte och simmade. De är som små fiskar i vattnet!

Vatten finns det fullt av här på och runt ön. En dag gick vi ner till vår strand Klong Dao. Vi hade med strandmadrass, sandleksaker och frukt. Vad lyxigt det känns att sitta i sanden, höra vågskvalp och äta färsk frukt. Vi njuter!

Soliga hälsningar Anna och fjärilarna

 

F-1:an Mangon

Den här veckan har det varit otroligt hett och soligt! Trots det så har vi fått lite julstämning. Luciaträningen är i full gång och vi har pyntat lite i klassrummet inför första advent!

Nästa vecka är det elevråd igen, så vi har haft klassråd. Bra träning i demokratiska processer!

Vi hade teknik och lärde oss om plåster. Hur, var och varför de uppfanns. Bokstavslandet handlade om bokstäverna B och O och blod, spännande!

I tisdags var vi på Slow down och tränade vattenvana och förberedande simövningar i lilla poolen. Barnen är riktiga vattendjur! Vi har även hunnit med olika aktiviteter på stranden Klong Dao.

Rymdarbetet har fortsatt med bl.a. rymdsaga enligt Sagomattans modell. Barnen har en rik fantasi!

Vi har börjat förbereda inför vårt uppträde i Salan näste vecka. Barnen tränar med stor entusiasm och fokus. Ska bli spännande och roligt!

Trevlig helg!

Camilla

 

1-2:an Snäckan

Eleverna på Snäckan hade vikarie i måndags eftersom jag var sjuk. När jag kom tillbaka på tisdagen fick klassen väldigt mycket beröm av de som vikarierat. Din klass är underbar, alla räcker upp handen, och stämningen är fin i gruppen. Stolt som en tupp seglade veckan förbi i ett nafs. Endast tre veckor kvar till jullov, det känns märkligt. Vi övar nu på vårt luciaframträdande, och försöker se över vad vi måste få gjort innan vi går på lov och ledighet.

Denna vecka har vi arbetat mycket med våra enskilda planeringar. Men vi har också haft flera lektioner där vi arbetat tillsammans. Grej of the day handlar just nu om vad man behöver för att få ett samhälle att fungera. Eleverna har tillsammans gjort en tankekarta om olika yrkesområden och funktioner som behöver finnas i ett samhälle. Veckans yrke blev renhållningsarbetare. Eleverna funderade över frågeställningen ”Hur skulle vårt samhälle se ut om det inte fanns renhållningsarbetare?”

Vi har kikat närmare på haren och även lärt oss mer om de vanligaste träden i Sverige. Även denna vecka har vi arbetat både praktiskt och teoretiskt i matte. Klockan har varit ett återkommande inslag de sista veckorna. Det är klurigt för en del av eleverna fortfarande. Vi avslutade veckan med att göra en fin stor gran av gröna händer, granen har vi sedan gjort till en trevlig julkalender. Bakom julgranskulorna kommer eleverna att få olika uppdrag varje dag. Simträning med vår idrottslärare på fredagen blev som alltid väldigt lyckad. Härlig pool, härlig sol och underbara barn.

Allt gott, vi hörs och syns …

Madde

 

2-3:an Geckon

Förra veckans besök av Svenska kyrkan väckte många frågor hos eleverna. Vi bestämde oss då för att försöka ge svar på några av frågorna. Vi startade vårt arbete med att berätta om olika trosuppfattningars skapelseberättelser. Under veckan har vi läst om den bibliska skapelseberättelsen, den naturvetenskapliga och den fornnordiska. Eleverna har fått illustrera bilder till samtliga berättelser, samt skriva kortare faktatexter till sina illustrationer.

I matematik har vi gripit an det svåra området om bråk. För att lättare förstå vad bråk innebär har det blivit mycket praktiskt arbete. Vi har även tragglat multiplikationstabellerna.

Simundervisning i poolen på Slow Down har gjort eleverna mer säkra på sin simning. Eleverna har även tränat vissa moment i livräddning.

Vi har fortsatt att öva inför stundande Luciafirande.

Skolveckan avslutades med pannkakor, frukt och glass till lunch.

En applåd till Geckons alla engagerade, vetgiriga och fokuserade elever. Ni jobbar fantastiskt bra!

Njut av helgen, så se vi på måndag.
Fröken Gecko (Helene).
3-4:an Palmen

I dag hade vi vårt uppträdande, vi föreställde det thailändska bandet Job2do. Vi försökte likna de thailändare som finns i bandet. Vi hade på oss saronger runt kroppen och huvudet. Ansiktena var målade med skägg och mustascher. Två av eleverna dansade och resten spelade på instrument som trummor, gitarrer och maracas. Det blev succé. Bra jobbat av er mina elever på Palmen.

En annan höjdpunkt på denna veckan var besöket på Lanta Animal Welfare. Lanta Animal Welfare är ett ställe som tar emot herrelösa hundar och katter. De ser till att djuren mår bra i form av mat och vård. Det tog tid att säga farväl till alla djuren när vi skulle åka därifrån. Många katter som skulle klappas på en sista gång.

Vet ni vad Polamai är för något? Det betyder frukt på thailändska. Eleverna fick under veckan lära sig vad de olika frukterna heter som vi äter här på Lanta. Som banan = gluai, ananas = sapparot, vattenmelon = tängmo samt kokosnöt = ma praao.

Ha en fin helg önskar Lovisa.

 

4-6:an Hajen

Den här veckan har varit en arbetsvecka med fullt fokus på alla skolämnen. Dock har vi hunnit med lite annat, som att tillsammans med hela skolan sjungit och övat inför stundande Lucia. Klassen har även fått en otroligt tänkvärd och inspirerade föreläsning om kost och hälsa av vår idrottslärare. Genast började Hajarna tänka till på att dricka vatten och att äta rätt.

Vi hälsade en ny elev välkommen till Hajen, vilket alltid är lika roligt och trevligt.

I SO har eleverna tillsammans börjat tillverka en fantastisk och fin karta över Sverige, som är två meter hög och en meter bred. De har satt ut landskap och tätorter på den. Vi har även utforskat en av de fem stora världsreligionerna och olika begrepp inom religionen. Eleverna fick sedan göra en A3-plansch i grupp med ett av begreppen, den här veckan var det döden som stod på agendan.

Eleverna har i bild gjort reklam för en vara, tekniken har varit valfri. Sedan har de även gjort en matchande egen slogan till sin reklambild.

Ha en go helg önskar Hajarna och Rebecka

 

6-7:an Kokosnöten

Då har ännu en vecka nått sitt slut. Arbetet fortskrider bra och planeringar jobbas undan. På rasterna är det några som spelar pingis, några spelar kort och några sitter och snackar. Nyhetskollen denna vecka visar att fler har börjat fundera på vad som händer på hemmafronten och följer med lite i nyhetsflödet.

I slöjden är alla igång med sina arbeten. Det är vimplar, pallar och annat på gång.

På idrotten var det dans denna veckan, pardans. Bananerna och kokosnötterna körde tillsammans i Salan under Saras och Timys eminenta ledning. Det blir fortsättning på dansen nästa idrottstillfälle.

På onsdag eftermiddagen var det åter luciaträning. Hur konstigt det än låter så drar det ihop sig till Lucia och jul och då gäller det ju att vi är redo. Vi fortsätter träna nästa vecka.

Fredag betyder ju välförtjänt glass till lunch.

/Henrik

 

8-9:an Bananen

Bananerna har flitigt arbetat med sina planeringar under veckan som gått. Intressanta diskussioner om skillnader och likheter mellan religioner har uppstått då många hemskolor verkar hålla på med världsreligionerna just nu. Även en hel del arbeten om kalla kriget, novellskrivning, elektromagnetism, hållbar utveckling, sannolikhetslära, befolkningspyramider, husbygge, revolutioner, virkning och bokrecensioner har stått på schemat denna veckan. Det är verkligen kunskapsutveckling på hög nivå där det ibland är tvära kast mellan arbetsområdena. Detta varvas så klart med en del gemensamma genomgångar och denna veckan har vi åter uppdaterat oss på det politiska läget i hemma i Sverige.

Vi har även pratat en del om fixed och growth mindset och inställningen till svårigheter och feedback. Som den Bananledare jag är så är jag starkt övertygad om att det inte finns något som heter att man inte kan, det handlar bara om att man inte har lärt det sig ännu och lärande kräver ansträngning. Carol Dweck har myntat uttrycket ”The Power of yet” och det är med den anda vi i bananen peppar varandra genom prov och inlämningar mot jullovet

Growth mindset visade även bananerna prov på när de på idrotten denna vecka dansade loss i Salan. Efter en svettig timme tog sig alla elever genom både grundsteg och olika turer med en hel del snurrar med dansbandsmusik strömmande ut ur högtalarna.

Så bjud upp din son/dotter till dans i helgen och bugga loss tillsammans. Med det tipset önskar jag er alla en fantastisk helg – ENJOY!!

Sara