Vecka 48 2017

Vi fortsätter att lära oss om de religioner som finns och utövas här på ön och på fredagen den här veckan besökte vi kyrkan här på Klong Dao.

Vi träffade Erik som är präst i Svenska kyrkan. Han berättade om vad kristendomen kommer ifrån och lite om den tid vi nu är på väg in i, advent.

Vi fick veta hur ett vuxendop går till i Thailand och att Erik döpt fler barn, och vuxna, än han kommer ihåg.

Eleverna hade många bra frågor, de yngre frågade gärna frågor som kunde ge tydliga konkreta svar: Hur gammal är du? Hur länge har du varit präst? Hur gammal är kyrkobyggnaden?
Medan de äldre eleverna frågade lite med öppna frågor som exempelvis; Varför blev du präst? Varför får inte homosexuella vigas i alla kristna kyrkor? Vad är skillnaden mellan protestanter och katoliker?

Den kristna kyrkobyggnaden på Koh Lanta används av flera kristna kyrkor, inte bara den svenska. Kyrkan byggdes efter tsunamin då en amerikan, som uppmärksammades på att det fanns samlingsplatser och heliga byggnader för både buddhister, muslimer, judar och urak lawoi på ön, men ingen för de kristna, skänkte pengar till byggnationen.

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Vecka 47 avslutades med avtackning av några Fjärilar och lek tillsammans med kompisarna från Mangon. Salasamlingen hade vi hand om och barnen sjöng två sånger vi sjungit de senaste veckorna och visade upp de alster vi skapat kring dessa. Ena sången gav upphov till en klurig uppgift där barnen fick tänka till ordentligt kring antal och beskrivande ord (som tre par fötter 18 tår, armarna till golvet når spindlar kryper på hans lår). I texten beskrivs Monster Frasse och vi läste texten många gånger innan vi fick kläm på hur han såg ut. Barnen ritade först en egen bild, sedan en där de gemensamt diskuterade sig fram till hur han såg ut.

Vi har jobbat med bokstaven Ä den här veckan och det var spännande att leta saker på Ä. Vi har passat på att läsa böcker med Ä i titeln. De blev böcker om Äpplen, Ärtor, rÄvar, Älvor och Älgar. Nu när medelåldern sjunkit på Fjärilen är leken sov du lilla katt populär, den har vi lekt massor av gånger den här veckan.

Det har regnat en del så det har blivit mycket lek inomhus. På måndagen hann vi med en del vattenlek, då grävde barnen banor och hällde i massor av vatten. De kollade om olika saker flöt eller sjönk när man vattnade dem.

Inomhusleken har varit annorlunda den här veckan då vi varit 6-8 stycken varje dag. Barnen har pusslat tillsammans och hjälpt varandra. Det är utmanande och man måste titta noga på bitarnas färg och form för att lyckas. I hemvrån har det varit mycket doktorslek och affär, mixern går varm och gör goda shaker till den som vill köpa. Barnen har också lekt med bilar som flugit runt på bänkar och annat.

På torsdagen var Muselina tillbaka igen och kompisen som haft henne på besök berättade stolt vad de gjort. Det är spännande att se hur de berättar vad som är skrivet med stöd av en pedagog.

Vi har fortsatt med luciasångerna och nu sitter texterna bra. På lördag sjunger några av barnen i svenska kyrkan här på Lanta. Med tanke på den annalkande julen så har vi pratat jul, lucia och snö. För att komma i stämning har vi tittat på olika klipp med snö och vinter.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar!
Veckans ramsa: Pia, Lena, Lasse å jag (med rörelser)

En ny härlig vecka har passerat och vi har hittat på mycket!

Det var ett trevligt och lärorikt besök på lekplatsen i Lanta Old town med 1-2:orna. Bella berättade och visade på lekredskapen och de hade bra koll på balans, friktion och tyngdkraft. Vi såg en lång svart orm som slingrade på vägen som chauffören fick stanna för, spännande!

Med tanke på att vi besökte svenska kyrkan idag (läs mer om det på hemsidan) så hade vi i torsdags en heldag om kristendom. Vi pratade om hur en kristen lever, om högtider, symboler, skapelseberättelsen och om Jesus liv. Vi tittade på två filmer om skapelsen och hur det ser ut inne i en kyrka. Barnen ritade målarbilder på kyrkor, bibeln, Jesus … De skrev av den gyllene regeln ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”  och vi diskuterade den, slutligen fick de skriva varsin egen regel som de tyckte att alla borde följa. Många sunda och bra regler!

Veckans bokstav har varit Ää och som vanligt har vi gjort en mängd saker kring bokstaven. Det populäraste har nog varit Ä-bingot.

I matematiken har vi arbetat med mönster. Vi har gjort upprepade mönster med rörelser och skapat mönster med klossar i olika färger som vi sedan målat av på remsor. De har jobbat på stenciler och på datorn också.

Glasunderlägg blev det av äggskalen! I skrivandets stund har vi sista momentet kvar, att lacka dem, sedan är de färdiga till att användas.

Ha en härlig helg!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi hunnit med två utflykter. Dels kyrkbesöket samt så var vi i Old Town på lekplatsen där och arbetade med friktion, balans och tyngdpunkt tillsammans med Mangon. Det var riktigt roligt och det syntes att eleverna hängt med under lektionerna och att de förstår begreppen.

Arbetet i skolan har fortsatt och vi arbetar på enligt vår planering.

Som vanligt delade vi gruppen i torsdags och 1.orna som var inne hos mig och arbetade med NO, denna vecka var det ljus vi lärde oss om, vi såg filmer och pratade om att ljuset är det som får oss att se saker och att solen är vår största ljuskälla. Mycket spännande. 2:orrna var inne hos Stina och gjort ljuslyktor genom att rita, klippa och klistra, dem blev riktigt snygga.

Denna vecka i SO har vi arbetat med kristendomen och om kyrkan inför besöket under fredagen. Det var spännande att fortsätta med kristendomen efter vi gjort skapelseteorierna för att se vad de kommer ihåg om det vi pratat om tidigare.

2:orna fortsatte med det de höll på med i slöjd. Fördjupningsarbetet inne hos mig med ettorna denna vecka var matematik. Vi gick tillbaka till grunden och arbetade med taluppfattning, likhetstecknets betydelse och tiokompisar.

I NO fortsatte vi att vårt arbete om kroppen och hur vi påverkas av motion och kost.

Ännu en kanon vecka har passerat och jag önskar er en trevligt helg och hoppas på bättre väder.

Bella

  

1-2:an Geckon

Hej!

Tiden rusar iväg och vi inser att vi närmar oss jul. Härligt!

Vi avslutade därför veckan med att lyssna på radions adventskalender. Vi påbörjade även vår egen adventskalender som innehåller lekar, spel och andra roliga uppgifter.

Diktarbetet som vi påbörjade för någon vecka sedan avslutade vi härom dagen. Eleverna har läst upp sina dikter för varandra. Väldigt många fina och olika dikter!

I onsdags regnade det en hel del så vi hade idrott i salan. Det blev samarbetsövningar,styrketräning och djurlekar. Det var roligt att se hur eleverna levde sig in i de olika djurens beteendemönster!

Nu i adventstid passade vi på att besöka kyrkan på ön. Prästen Eric berättade om kristendomen och adventstid. Det blev en fin avslutning på veckan.

Trevlig advent!

Önskar Stina och Therese

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har varit en riktigt plugga-på-vecka. Eleverna har till största delen jobbat med egen planering utifrån sina medhavda planeringar.

Det vi gjort gemensamt är att åk 3 jobbat vidare med människokroppen och den här veckan handlade det om hjärtat, blodomloppet och andningen.

Alla elever var med och lärde sig om hur viktigt det är att vi sköter om vår kropp: att vi rör på oss, att vi vilar och sover, att vi sköter våra tänder och gör regelbundna hälsoundersökningar samt vikten av en bra kost.

På bilden gjorde de klar sina Picasso-målningar. Det blev fantastiska bilder!

Vi har även lärt oss om de naturtyper som finns i Sverige och många elever blev förvånade över att de flesta människor i Sverige tidigare bodde på landsbygden och det så sent som för 100 år sedan bara.

Varje vecka tittar vi mycket på kartan, dels i samband med att vi tittar på Lilla Aktuellt skola och placerar nyheterna på rätt plats i världen och dels i samband med att vi pratar om alla olika ställen i Sverige som vi här i klassen kommer ifrån. Det ger perspektiv på vad som händer i vår omvärld och placerar oss själva i världen, som en viktig del därav.

Ha det bra!

/Nettan​

  

4-5:an Palmen

 

6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi sagt hej då till vår VFU-student Jenny. Innan hon åkte slutförde hon det religionsarbete hon startat upp med oss långtidselever. I fredags fick alla grupper redovisa om sin religion. På så vis lärde vi oss inte bara om den religion vi jobbat med, utan även om de andra religionerna.

I tekniken har vi den här veckan fortsatt pratat om raketer. Vi fick även den här veckan skjuta iväg en raket. Den här gången var det en raket som hade bakpulver och vinäger som bränsle. Vi älskar att göra experiment i vår grupp, speciellt sådana som det här, där det smäller lite och saker flyger iväg.

På engelskan har vi den här veckan förutom att jobba i våra böcker gjort en övning när vi skulle sammanställa en text i bilder och sedan redovisa för de andra. Vi hade tre olika texter. En som handlade om hur man gör bananpannkakor, en om hur man på bästa sätt öppnar en kokosnöt och en där vi fick lära oss vad man ska göra om man blir bränd av en manet.

Den här veckan har det regnat massor, men vi hade tur i fredags. För när vi skulle ha vår idrott var det uppehållsväder, så vi kunde gå ner till stranden och jogga och köra styrkeövningar.
Ha en bra adventshelg!
Pop kan mai
Malin

 

7-9:an Bananen

Bananerna har arbetat på som vanligt.

Michelle vår VFU student gjorde sin sista dag i Fredags.

Bananerna var på Slow down i fredags, vi påbörjade våra hälsolektioner.