Vecka 48 2016

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan med att färdigställa våra amplar av återvinningsmaterial. Sedan har vi fokuserat på vårt Thailandstema då vi skapat exotiska frukter, flaggor och favorit maträtter.

När vi hade engelska läste vi sagan om Catepilar. Vi sjöng färgsången tillsammans.

På siestan har vi haft sagoläsning och massage. Eleverna från Bananen kommer in till oss och har massage ihop.

Noi och Kat kom till oss på idrotten då vi fick lära oss grunderna och tekniker i att” Poja”. De var här hela dagen och träffade alla elever i olika grupper. En mycket rolig, lärorik och uppskattad dag.

Vi avslutade veckan med att prästen Eric kom till oss och berättade om advent och julen.

Ha en jättefin långhelg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Adventskalendern är färdig och vi har också börjat öppna den, då det ju var den 1/12 i torsdags. Barnen har verkligen fått öva på att klippa då vår adventskalender är en stor gran bestående av en hel massa av barnens utklippta händer. Varje dag får ett barn öppna ett paket som ligger under granen och i det paketet är det ett speciellt uppdrag.

Vi har väldigt mycket fokus på dagens datum, veckor och månader varje dag, men det blir lite extra denna månad då det är spännande att räkna ner till jul.

På idrotten tog vi fram yogamattorna och reste iväg till djungeln. Barnen fick uppleva djungeln och träffa på olika djur.

Vi har haft två olika besök på skolan denna vecka. Dels kom Kath och Noi hit från Eco Art Village. De hade undervisning i pois. Barnen hade övat redan innan, men fick lära sig ett och annat nytt. Nu gäller det bara att öva då det inte är helt lätt.

Prästen Erik från Svenska Kyrkan kom också på besök. Han berättade om advent och om julen. Han hade också med sig sin gitarr och spelade och sjöng tillsammans med barnen. Alltid trevligt med besök av Erik och väldigt roligt att höra alla fyndiga frågor som barnen har.

På mattesamlingarna har vi pratat om tung och lätt. Vi hade lite övningar där barnen fick väga olika saker i händerna. Vi tog också fram en riktig våg, så vi kunde jämföra vikten på olika saker.

Ha en skön helg

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Äntligen har eleverna fått sin gemensamma önskan uppfylld- vi har haft en lektion där jag berättat om Marianergraven och visat en video om nedsänkningen till Challengerdjupet. Spännande och hisnande att havet kan vara så djupt! Nästa ämne på elevernas önskelista är Bermudatriangeln, så det är bara för mig att gå hem och läsa på…

Varje morgon läser eleverna böcker som vi märkt till stor del är skrivna av samma författare, och har samma illustratör. Vi har tagit reda på vad en författare och en illustratör gör när de jobbar och lärt oss om Helena Bross och Christel Rönns. Helena Bross och Christel Rönns har skrivit och illustrerat många böcker för barn i åldern 6-9 år och alla elever i klassen har läst minst en sådan bok, de flesta fler. Vi kommer att fortsätta att ta reda på mer om några författare och illustratörer. Nästa vecka är det dags att lära oss mer om Martin Olczak och Anna Sandler.

Tillsammans med Geckon (alla elever och Lena) och Christer har vi pratat om vad ett experiment är, och hur man dokumenterar det hela med hypotes och resultat. Vi har även gjort ett experiment som handlade om jämvikt och balans. Christer, vår egen McGywer, byggde en jämviktsbräda (gungbräda) och eleverna skulle få den att väga jämt med en tung flaska på ena sidan och en lättare på den andra. Det var roligt och lärorikt.

Vi har haft besök denna vecka.; två instruktörer som lärde ut Poi, och Eric och Anna från Sverska kyrkan.

Vi tränade på att svänga runt med kroppen och samtidigt byta håll på poiorna, vilket inte var lätt! Vi försökte och såg ändå att vi gjorde klara framsteg.

Eric och Anna berättade om advent och det viktigaste inom kristendomen på ett sätt som var lätt för eleverna att ta till sig.

Trevlig helg till er alla

Stina

 

1-2:an Geckon

Vi har en adventskalender som är en målad gran med paket på. Bakom varje paket finns en liten berättelse eller ett uppdrag. De två första paketen har nu ”öppnats” och bakom det första fanns en berättelse om hur adventskalendern kommit till. Bakom det andra fanns ett litet uppdrag. Tomten hade råkat klippa isär sammansatta jul-ord och barnens uppdrag blev att hjälpas åt att sätta samman dem igen. Lite knepigt! Det börjar närma sig Lucia så det tränas också Luciasånger för fullt! Det känns lite konstigt allt detta, i värmen bland palmerna!

De sista veckorna provar vi en ny placering och barnen sitter nu i två grupper med 4 barn i varje. De sitter ettor för sig och tvåor för sig. På så vis kan jag ofta instruera de som håller på med liknande saker samtidigt. Barnen får också i uppdrag att hjälpa varandra. Att hjälpa en kompis innebär att man själv förstärker och fördjupar sin egen kunskap. Barnen har hunnit mycket så det var kanske en lyckad placering!

Förutom den egna planeringen har barnen löst matteproblem två och två och experimenterat omkring vikt och balans. Vi gjorde experimentet tillsammans med snäckorna och Christer, slöjdmagistern var med. Kul och spännande med experimentet tyckte de flesta. Svårt med hypotes och resultat tyckte många. Vi har också hunnit med lite Thaitema, där vi lärt oss allmänna fakta om Thailand.

På torsdagen kom två poj-instruktörer och hjälpte oss med grunder som man behöver kunna för att pojja. Det handlar om att slappna av i armarna och ta det långsamt. Inte så lätt minsann!

På fredagen fick vi besök av prästen Erik som berättade för oss om advent. Vi fick veta att det fanns möjlighet att besöka adventsgudstjänsten i svenska kyrkan på lördag.

Lena

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi inte gjort något studiebesök, däremot har vi fått flera besök till oss på skolan.

Först kom Noi och Kat från Eco Art Village till skolan i torsdags och försökte lära oss hur man hanterar pois. Det visade sig att det inte alls var så där enkelt som det ser ut när någon som kan gör det. Men vi kämpade på med varierat resultat, roligt var det i alla fall!

Och idag fredag så var Erik och Anna från Svenska Kyrkan hos oss och berättade om varför vi firar advent och jul. Som alltid så var det både intressant och lärorikt att lyssna till Erik och Anna.

På idrotten fick eleverna träna samarbete och styrka/kondition genom olika övningar i stafettform och nog fick Pelle, som höll i idrotten, in lite matte där också.

I klassrummet har vi under veckan bland annat jobbat med vattnets kretslopp, tränat have och has på engelska, förberett oss inför Eriks besök genom att läsa och prata om de kristna högtider advent och jul, jobbat med problemlösning i matte och tränat läsförståelse både på svenska och på engelska.

Den här veckan var det vår tur att stå för fredagssamlingen i Salan och då passade vi på att visa vad vi lärt oss för trick med poisen när Noi och Kat var här. Nova, Linnea och Bianca bjöd också på underhållning till, och med, ”Cups”.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Har varit en lugn vecka med sju till nio elever i klassrummet. Fortsatt en fantastisk klass att jobba med. Bra fokus på skolarbetet men ändå plats för lite skratt och skoj emellanåt vilket är en viktig social faktor.

Under veckan har vi startat igång ett NO-projekt i ämnet Teknik. Eleverna är uppdelade två och två och de ska konstruera ett stabilt torn med hjälp av endast 10 pappersark och tejp. Till tornet skall det finnas en teknisk rapport och en tydlig ritning i rätt skala. Om någon av de fyra paren lyckas konstruera ett torn som håller för en viss tyngd (ca 150 gram) belönas klassen med roliga timmen någon gång under sista skolveckan. Om ett annat par (eller samma) lyckas bygga tornet över en viss höjd (ca 110 cm) bjuder Pelle dessutom på en kaka eller annat liknande tilltugg under denna roliga timme. Eleverna har engagerat sig till 100% och det ser lovande ut… för eleverna alltså, behöver knappast sägas kanske =)

I torsdags fick vi chansen att prova på poijs (eller hur det nu stavas). Det var väldigt svårt att få till det för den äldsta Kokosnöten (Pelle), men eleverna gjorde det bra =), kul att prova. De elever som redan testat på detta tidigare fick chansen att lära sig lite mer avancerade trick medan de som provade för första gången fick instruktioner från grunden.

Under fredagen kom prästen Erik på besök igen. Denna gång för att prata om julen. Det blev ett trevligt och intressant möte. Lärorikt för många av eleverna.

Med vänliga hälsningar

Pelle

 

6-9:an Bananen

Denna vecka har Sofia varit sjuk några dagar. Under veckan löste vi till att börja med vikarier internt och under torsdagen fyllde Maria Hallebrand Sofias roll. På fredagen hade Sofia frisknat till och var åter på plats. Det har fungerat bra, trots sjukdom, inne hos bananerna den här veckan.

I torsdags fick vi chansen att prova på poijs (eller hur det nu stavas!). Detta gjordes tillsammans med Kokosnötterna. Det var väldigt svårt att få till det för den äldsta Kokosnöten (Pelle), men eleverna gjorde det bra =). Kul att prova! De elever som redan testat på detta tidigare fick chansen att lära sig lite mer avancerade trick medan de som provade för första gången fick instruktioner från grunden.

Under fredagen kom prästen Erik på besök igen. Denna gång för att prata om julen. Det blev ett trevligt och intressant möte. Lärorikt för många av eleverna.

Med vänliga hälsningar

Sofia