Vecka 48 2015

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan med gemensam yoga tillsammans med förskoleklassen. En inbjuden yogalärare visade oss olika övningar och vi förvandlades till olika stranddjur. Hon visade oss en rörelsesaga med yogaövningar om att vara på Koh Lanta.

När vi hade engelska dramatiserade vi olika djur och vi förvandlades till spindlar, kaniner, grodor, sniglar och fjärilar.

På idrotten i Salan hade vi thaidans till traditionell thailändsk musik. Vi gjorde en skördedans som kommer från risodlingen och dansade i ring. Sedan fortsatte danserna i rad efter varandra.

Mitt i veckan hade hela skolan samarbetsdag då vi firade Loy Krathong. Vi byggde Loy Krathongbåtar som vi smyckade med blommor, rökelser och ljus. En skapande dag där alla hjälptes åt.

På ”hela skolan sjunger” övade vi luciasånger och på fredagen provade vi uppställningen till lucia.

Vi har spelat ukulele, maracas, trumspel och grodgång. Vi bildade en orkester där musiken och sången samspelade. Vi har övat på takt, ackord och sånger på många olika språk.

Vi avslutade veckan med Thai. Sharon visade oss en ny fruktsång med nya exotiska frukter som vi inte sjungit om tidigare.

Ha en trevlig helg!

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Vi började veckan med yoga i Salan. Yogapasset var byggt upp som en saga, ”en dag på stranden”. Vi utmanades i olika ställningar, dels ensamma men också tillsammans med en kompis.

På idrotten fick vi lära oss en Thaidans. Det var Sharon som ledde oss igenom de olika rörelserna, som handlar mycket om olika arm, hand och fingerrörelser.

Mitt i veckan hade vi en samarbetsdag där vi i blandade åldersgrupper fick göra fina Loy Krathon båtar. Så roligt att se hur fint alla samarbetar och speciellt hur de äldre eleverna hjälper de yngre.

Vi har pratat en del om månader, dagar och datum. Det har fallit sig naturligt då vi har gjort en julkalender som vi ska börja öppna nästa vecka. Kalendern består av en julgran där grenarna är barnens avritade och utklippta händer. Det gick åt många händer, så det har blivit mycket träning på att klippa efter linjen.

På språksamlingen har vi jobbat med veckans bokstav som är G, vi har fortsatt med häftet om själva och på mattesamlingen arbetar vi med siffrorna 1-10. Vi använder oss av lego och andra leksaker när vi räknar. Vi har också lärt oss hur man kan använda sig av sina fingrar i addition.

Mycket sång har det varit i veckan, då det övas till både Lucia och till adventssamlingen i kyrkan. Alla barnen har också spelat ukulele och sjungit tillsammans med Lill.

Vi har hunnit med att leka också – ute har det varit mycket lek i båten och inne har det byggts en hel del med lego.

Hoppas alla får en skön helg

Susanne

1-2:an Snäckan

Precis som i Sverige blir det nu intensiva veckor fram till jul och det tränas för fullt till adventssamlingar, Lucia och julavslutning. Barnen är jätteduktiga på att sjunga, men för att träna in den fantastiska sången ”Himlen i min famn” har vi i Snäckan fått ta hjälp av Youtube- versionen som sjungs av Carola!

I onsdags hade vi en halv samarbetsdag då alla barnen tillverkade varsin ”krathong” som är en liten flotte av bananblad med ljus och andra dekorationer. De tillverkades inför högtidligheterna omkring Loy Krathong, som innebär att man bl.a. ber vattnet om ursäkt för att man smutsat ner under året. Det passade bra med tanke på vårt miljöarbete i samband med ”Tema att leva i världen”. Många fina små krathonger sjösattes i havet av intresserade barn under kvällen.

På fredagen var det återigen dags för Snäckan att bege sig till Lanta Animal Welfare. Denna gång åkte vi med 1-2 Kobran. Barnen är som vanligt otroligt engagerade i hundarnas och katternas öden. Vi fick nästan gå igenom barnens ryggsäckar vid hemfärden för att försäkra oss om att ingen katt eller hundvalp slunkit med.

I matten har barnen mätt med linjal och repeterat längdenheter och i svenskaarbetet har barnen tränat på att formulera meningar på olika nivåer. Alla är jätteduktiga och positiva till att arbeta.

Veckans experiment har handlat om friktion och det handlade om att se på vilken yta ”frökens” flipflop åkte fortast. Resultatet blev en smula överraskande för alla!

Lena

1-3:an Kobran

Den här veckan har vi lärt oss med om frukterna på thai. Det är alltid roligt när Sharon kommer och pratar thai med oss.

Vi har pratat om hur vi ska tänka när det gäller multiplikation. Vi övar inför Lucia för fullt.

På onsdagen firade vi Loy Krathong. Då ber vi vattengudarna om förlåtelse för våra synder och får lycka istället. De fina krathongbåtarna som vi gjort kunde vi släppa ut i havet på kvällen om vi ville. Vi gjorde krathonger av bananstammar, bananblad, blommor, ljus och rökelser.

På fredagen var vi på Animal Wellfare. Där var det många katter och hundar att titta på och klappa. Det var viktigt att inte klappa de sjuka och skadade djuren.

Vi tackade av David som slutar hos oss.

Carin

3-4:an Hajen

I måndags fick vi träffa vår yogainstruktör för andra gången. Det var väldigt roligt och eleverna var otroligt duktiga, starka och engagerade. Vi fick prova flera nya poser men även några som vi lärde oss sist. Det var övningar som utmanade både styrka, uthållighet och mjukhet i kroppen. Vi avslutade med en stunds avslappning då vi fick hämta kraft och vi kände oss vederkvickta och lyckliga efteråt.

I onsdags hade vi ingen idrott för då firade vi Loy Kratong. Vi tillbringade förmiddagen i samarbetsgrupper då vi tillverkade Kratonger/”båtar” av bananträ som man fick sjösätta på kvällen för att blidka havsandarna och få tur det kommande året. Alla elever designade sin egen unika båt med tre rökelser, ett ljus, blommor, bananblad dom dekorationer. Det blev fantastiska kreationer så andarna blev nog väldigt glada. Många firade högtiden på Slow Down men många åkte ner till Old Town där man arrangerade en stor festival. Båtarna sjösattes under fullmånens sken när tidvattnet vände och förde ut båtarna till havs.

I torsdags åkte några elever från klassen till Lanta Animal Welfare, som är en frivilligorganisation här på ön som tar hand om sjuka eller hemlösa katter och hundar.

Ha en underbar helg!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi övat och övat till vårt framträdande i salan. Vi ska uppträda med låten ”Cupsong”. Eleverna ska använda sin plastmuggar och slå en speciell rytm. Det är inte lätt alla måste vara i takt med varandra.

Vett och etikett, hur man beter sig i Thailand har vi pratat om. Vi utlänningar gör många fel. Några av reglerna är att man ska aldrig visa ilska eller irritation för andra, det är väldigt oartigt. Lägg aldrig fötterna på ett bord eller stol och att det är oförskämt att röra vid någons huvud. Huvudet är den heligaste kroppsdelen. När man har varit som jag några år på Koh Lanta så märker man att thailändarna aldrig höjer rösten och alltid är artiga.

Temat ”ljud och ljus” har startat denna veckan. Eleverna började med att se en liten faktafilm om ljud. De fick lära sig att när man hör ljud så har luften satts i rörelse och det går osynliga ljudvågor i luften som får trumhinnan och hörselbenen i örat att röra på sig. Signaler skickas upp till hjärnan och så hör vi ljudet.

Efteråt testade vi några experiment som tex. att en elev fick blunda och vi andra satt i en ring med två pennor. En elev fick slå sina pennor mot varandra och den elev som blundade skulle gissa var ljudet kom ifrån. Det blev mycket skratt för det är inte alltid lätt att uppfatta var ljudet kommer ifrån.

Ha en fin helg

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Sista veckan i november är avslutad. I helgen är det första advent och i nästa vecka går vi in i december. Julen är verkligen i antågande nu.

I måndags fick vi prova på yoga. Vi fick träna på att tänka på vår andning samtidigt som vi genomförde olika övningar. För den med liten yoga-erfarenhet kan informeras om att yoga är en ganska akrobatisk aktivitet. De olika övningarna ställer relativt stora krav på smidighet och koordinationsförmåga. Det blev en utmanande och rolig stund för alla oss kokosnötter där vissa hade lättare än andra att utföra alla olika moment.

Vi fortsätter att öva på våra luciasånger. Det låter bara bättre och bättre. Sharon och Douglas gör ett lysande jobb med att lära barnen alla sånger. Nu är det bara två veckor kvar Lucia.

Detta var sista veckan för Mira och Vincent. Vi säger ett sorgset hejdå och önskar dem lycka till med resan tillbaka. Det var även sista dagen för vår lärarstudent Malin. Vi säger tack för dom här veckorna och önskar henne lycka till med sina fortsatta lärarstudier. Vi är övertygade om att hon kommer att bli en lysande lärare en dag.

Denna vecka var det Geckon som höll i salansamlingen. De framförde ”The cup song” och visade prov på både bra koordinations- och sångförmåga. Imponerande!

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Vecka 48 har varit en intensiv vecka, eftersom betygssättningen närmar sig. Många elever har gjort diagnoser, prov och inlämningsuppgifter. Eleverna har arbetat fokuserat och målinriktat.

Vi har också haft tid för lite spel och andra trevligheter denna vecka. I onsdags var det högtiden Loy Krathong i Thailand. Vi hade därför en samarbetsdag och tillverkade krathonger. Eleverna delades in i tvärgrupper, det vill säga blandade åldrar i varje grupp. Eleverna fick sedan en platta från ett bananträdsstam som de fick dekorera på valfritt sätt. De använde blommor, bananblad och ljus osv. Det blev superfina båtar som eleverna sedan fick släppa ut i havet under kvällen. Eleverna var mer kreativa än vi kunde föreställa sig. Vi tog kort på alla grupper.

I onsdags övade också inför Lucia. Det är en härlig blandning med julsånger som ska tränas in och framföras. Det är mysigt att stå i värmen, titta på palmer och sjunga om frost och kyla. Det är tryggt och bekant att sjunga traditionella julsånger, men det är spännande att göra det i en exotisk plats. Även på fredagen övade vi luciasånger.

Veckan avslutades i Salan och det var Geckon som framförde ”cupsong”. De skapade en rytm genom att vända på muggar och Douglas spelade gitarr. De hade också tränat in och sjöng sången. Det var en härlig avslutning på veckan. Solen lyste och det är dags för fredagsmys.

Ullis