Vecka 48 2014

Förskolan Fjärilen

Vi på Fjärilen välkomnade en ny vän till barngruppen i måndags. Sedan fortsatte vi med lärakänna dagar även den här veckan. Vi har haft ansvaret för Salans sammankomster och har övat på adventsverser och en sång om ljuset. Vi började veckan med engelska då Jenny lärde oss om olika djur. Vi avslutade med en sång.

Vi har pysslat och skapat kring vår adventskalender som skall innehålla spännande utmaningar för varje lucköppning. Nästa vecka börjar vi öppna den. På hela skolan sjunger övade vi på sånger till luciatåget. Barnen har gjort var sitt självporträtt och blivit intervjuade om sitt tänk.

På idrotten hade vi Thaidans till då vi fick lära oss olika nya rörelser till traditionell dansmusik. En mycket uppskattad aktivitet av alla. Veckan har sprudlat av sång, pyssel, skapande och lek. Vår musiklärare Stine har gästat oss och vi har sjungit tillsammans. Vi har även spelat ukulele med låtar som går i ackordet D.

På fredagen gästade prästen Erik skolan, vi samlades i Salan och han berättade om advent. På samlingen i salan på eftermiddagen uppträdde vi med att tända det första ljuset och läsa adventsverser. Vi sjöng en sång om advent till ukulele – och keybordspel.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sara och Elin

Förskoleklassen Mangon

Hej alla föräldrar på Mangon!

Oj vad snabbt veckorna går, redan fredag igen. Här kommer lite om vad vi har gjort denna veckan. Vi har börjat träna och göra rekvisita till vårt Salan uppträdande, nästa vecka. Barnen är så entusiastiska och påhittiga!

På språksamlingarna arbetar vi vidare med meningar och ord. Vi har också repeterat lite med rim. Mattesamlingen ägnade vi åt att prata om högre eller lägre än. Till det använde jag en kortlek, vände upp ett kort och ett barn fick gissa om nästa kort var högre eller lägre. Barnen arbetade också med addition.

I tisdags på stranden lärde Nathalie oss en ny jagelek, kedjejage. Sedan grävde barnen i sanden det blev djupa hål och sandslott. Nathalie har varit med barnen i pysselboa och skapat vackra fiskar. När barnen hade engelska med Jenny tränade dom på siffrorna, räknade och gjorde en räkneramsa.

Idag på fredag firade vi advent. Den svenska prästen var med och vi sjöng adventssånger tillsammans.

P.S. Nästa tisdag åker vi till templet i Old Town. Vi åker från skolan 9:15. Det kommer också att bli en tsunamiövning nästa vecka. D.S.

Nu önskar vi er en fin helg och första advent.

Nathalie och Marion.

1-2:an Snäckan

Har ni testat på att lukta på mald ingefära någon gång? Om inte lukta försiktigt för det är en väldigt stark doft som gör att man nyser i en evighet. Nu är det sista veckan vi arbetar med kroppen och eleverna fick testa på att måla med ingefära samt att testa ingefärans egenskaper.

Matsmältningen har vi också pratat om. Varje elev fick en bild på människokroppen utan organ. Sedan skulle de rita på bilden när maten kom ner i magen och vad som hände med maten innan det blev bajs och kiss. Det var inte så lätt men det kom många härliga förslag till lösningar. T.ex: ”Maten åker ner i halsen och sedan krossar tarmarna maten. I magen finns det en stor låda, där hamnar maten och sedan släpps det ut som kiss och bajs eller så finns en sil i magen. Det som är inte nyttigt för kroppen åker ut genom silen och blir kiss och bajs.” Tycker allt att mina elever är riktigt kloka i sina tankar.

Vi har haft idrott på stranden, först värmde vi upp i ”värmen”. Sedan lekte vi min favorit lek svansleken och till sist spelade vi fotboll. Det är riktigt varmt nu när vi har idrott på stranden så ett dopp i det salta havet var underbart.

Elias, vår elevrådsrepresentant har varit på sitt första möte tillsammans med de andra elevrådsrepresentanterna. Kattis, vår rektor håller dessa möten. Elias var väldigt stolt över sin uppgift när han kom tillbaka igen.

Vår präst Erik har varit här idag och pratat om advent. Alla eleverna deltog och fick sjunga vackra sånger som vår musiklärare Stine har lärt dem. Det var en fin stund. Ha en bra helg!

Lovisa

3-4:an Hajen

Hej!

Då har vi firat advent och inleder upploppet inför julen. Nästa vecka är kort eftersom vi firar kungens födelsedag och då är skolan (och mycket annat också) stängd.

Eftersom vi inte är här på fredag kommer läxorna att vara lite annorlunda nästa vecka. Jag tänkte att det passar bra att ha en ”uppsamlingsvecka”. Att vi går igenom planeringarna ordentligt och att alla får i läxa att jobba med sådant som är påbörjat men inte avslutat eller med sådant man känner att man behöver jobba lite extra med.

På tisdag 2 december har vi ju vår familjeaktivitet på stranden. Vi träffas kl:16.30 håller på i max en timme och alla som vill tar med sig badkläder, pick nick eller vad man vill så hänger vi och minglar lite efteråt.

Tack för en rolig vecka och ha en skön helg!

Linda 

3-4:an Geckon

Tiden rusar iväg och nu har vi firat första advent tillsammans på skolan. Vi sjöng, lyssnade till verser och till prästens visdomsord. Eleverna i årskurs 3 har arbetat med bondestenåldern. De fick även fundera över vilka 3 saker de skulle ta med sig om de kastades bakåt i tiden. Det blev livliga diskussioner om vad vi behöver för att överleva.

I läxa har vi fortsatt vår skrivläxa om en alldeles speciell resa och vi har nu hamnat på en öde ö. Det passar precis med vår högläsningsbok, Kensukes rike, där huvudpersonen just räddats till livet på en öde, tropisk ö.

Eleverna i åk 4 har pratat om Sveriges naturresurser och funderat över vad de kan användas till. Eleverna har arbetat med olika landskap och Wille har redovisat om Skåne för klassen.

Vi har med spänning följt utvecklingen av våra puppor som vi fick med oss från Bytterfly garden förra veckan. Än ser det lugnt ut i boet som vi byggt åt dem men vi väntar med spänning. Under veckan har vi också målat vackra fjärilar.

Vi har avtackat Mira som gått i Geckon i 5 veckor. Hon har fått fina ord med sig från hela klassen och en CD med foton. I Salan avtackades hon med en medalj.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Veckan inleddes med att eleverna i grupper om 4 elever bakade på Slow Down. Detta var ett mycket uppskattat inslag som leddes av Sofia, Koh Lantas egen bakerska.

På onsdagen lärde Sharon ut thaidans i Salan. Både Kokosnötter och Bananer deltog med stor entusiasm. Allt övervakades av Viktors mormor Gunilla, som besökte klassen under förmiddagen. Hon har arbetat som lärare i över 40 år och hade mycket att berätta.

På torsdagen åkte vi iväg till Asalanta. Där fick vi under några timmar se hur man lever och verkar på ett boende där man tar tillvara allt naturen ger. Vi fick också prova på att laga mat Asalanta-style. En verkligt annorlunda upplevelse.

Tiden går fort när man har roligt och om knappt 4 veckor är det jul. Därför firade vi på fredagen advent tillsammans med prästen Erik, som återvänt till oss från Phuket. Känns allt lite märkligt med jul i över 30 graders värme.

I klassrummet har vi i veckan gett varandra kamratrespons på novellerna vi skrivit om vänskap. Dessa har nu renskrivits och blir klara nästa vecka efter ännu en bearbetning.

Trevlig helg!

Olof

7-9:an Bananen

Denna veckan har än en gång gått i flitens tecken. Eleverna har haft prov i matematik, pop och rockhistoria, franska, fysik och jobbat fokuserat med allt från noveller till ”ordet är ditt”. Vår klassrådsrepresentant Isak har varit på skolans elevråd med rektor Kattis och fick vara sekreteraren, som dessutom framförde klassen synpunkter och önskemål.

I onsdags fick vi uppleva något nytt och spännande, då Sharon lärde oss att dansa en speciell Thaidans, den moderna risdansen. Eleverna från Kokosnöten och Bananen lärde sig fort de olika rörelserna, som utfördes i ring, ute i Salan. Det var vacker musik och harmoni i luften.

På bilden fick de som ville arbeta med design. Skolan har fått möjlighet att ta fram en färgglad design till en jättestaty, som finns nere på stranden Klong Dao, föreställande en dinosaurie. Eleverna kom med vitt skilda idéer och det ska bli spännande att följa den kreativa processen. Det är tänkt att dinosaurien ska bli klar och färdigmålad av eleverna innan jul.

Vi hade idrott på stranden idag, fotbollsträning stod på schemat. Eleverna visade på mycket god kamratanda och kämparglöd. Det var så härligt att avsluta ett svettigt pass med ett svalkande dopp i de vågorna.

Idag har vi firat advent i soliga Salan. Vi sjöng sånger och läste texter och eleverna var kunniga och berättade om advent. Prästen  Erik lärde oss innebörden av ordet ”fenomenologi”. Det viktigaste att komma ihåg var att alla barn är heliga.

Veckan avslutades med att hela skolan samlades i Salan och då fick tacka och vi ge medaljer till klasskamraterna Cornelia och Bianca. Nästa vecka kommer vi vara 8 st i klassen.

Trevlig helg!

Gabriella