Vecka 48 2013

Förskolan Fjärilen

Då var det nu dags för förskolan att välkomna alla nya barn och berätta om veckans händelser i Salan. Det är vi som kommer att hålla i fredagsavslutningen. Tänk att på söndag är det första advent och nu kommer julens tradition in med stormsteg.

Vi började veckan att förbereda vår fredagsavslutning som skall kretsa kring advent. Vi byggde en adventsljusstake av drivved, snäckor, koraller och lite glitter.  Vi övade på adventsverserna och en sång om ljuset. Sedan skapade vi ljuslyktor av toapappersrullar som vi smyckade.

Vi hade engelska med Lena och fortsatte med fraser färger och räkning. Vi fick en uppgift att fylla i en bild med olika benämningar av färger på engelska.

På idrotten delade vi upp oss i två olika grupper. Förskoleklassen och de äldsta barnen på fjärilen byggde en mer avancerad redskapsbana och avslutade med yoga. De yngre barnen hade dans inne på fjärilen.

Prästen Maria besökte förskolan på onsdagen för att starta upp arbetet med boken ”en bok för alla”. Boken skall skildra barns tankar utifrån berättelser om bibeln. Maria berättade för barnen om den mystiska stjärnan, ljuset som gubbarna med de roliga hattarna följde efter för att nå fram till stallet. Då såg de lilla Jesusbarnet som låg i en liten krubba och gav barnet fina presenter. Barnen började tänka, reflektera och illustrera kring berättelsen efter besöket.

Den här veckan startade vi upp luciaträningen på hela skolan sjunger. Vi gjorde rörelser till sångerna om julen.

På torsdagen hade vi gemensam samarbetsdag nere på stranden på förmiddagen. Vi utmanades med att bygga valfria sandskulpturer. De blev väldigt fina!

Vi avslutade veckan med att sjunga en sång om ljuset inför advent. Vi tände det första ljuset och läste julverserna. Tackade för en mycket givande och trevlig vecka.

Ha en jättefin första advent!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

En vecka med många olika aktiviteter. Måndagen började vi med att ha språksamling, vi räknade ord i meningar. Barnen fick lägga legobitar för varje ord de hörde i en mening. Det klarade de jättebra!

Vi gjorde en lista på saker barnen vill göra på tisdagsgympan. Det var många bra förslag som, hinderbana, springa snabbt i ring, hoppa höjdhopp, stå på huvudet och yoga.

På tisdagens gympa provade vi att springa snabbt, hinderbana och yoga.

På eftermiddagen kom prästen Maria och pratade med barnen. Hon berättade om Jesu födelse och barnen fick prata om sina tankar kring det. Sedan fick de rita teckningar kring berättelsen. En av teckningarna kommer att få vara med i boken hon ska skriva. Vi kommer att rösta om detta, de andra teckningarna ska vara med på en utställning.

Onsdagen fick en tråkig start då vi upptäckte att Bamse var borta. Barnen hade många teorier om vad som kunde ha hänt honom. Alla hjälptes också åt att leta.

Onsdagens mattesamling handlade om begreppen smal, smalare, smalast och bred, bredare, bredast. Lite klurigt faktiskt.

På eftermiddagen tog jag fram modellera, det blev många fina saker, glassar, pommes- frites och hamburgare och andra fina saker.

Även om vädret inte var det allra bästa så blev det ändå en lyckad samarbetsdag, i torsdags. Uppgiften barnen fick i sina grupper var att bygga något i sanden. Det blev så fina byggen!  Och de byggde verkligen tillsammans.

Jesper gick på elevrådsmöte på eftermiddagen. Det blev mycket lek med modellera i dag också.

När Sharon hade thai med oss på fredagen, så räknade vi på thai och lärde oss om färgerna.

Efter lunch överraskade jag barnen med att visa de två avsnitt från en adventskalender, ”Mysteriet på Greveholm”. Vi tände också första adventsljuset.

Det var uppskattat.

Måste säga att era barn är så fina och omtänksamma mot varandra . Lånar ut sina skor till varandra. Ordnar trevligt med frukten på fruktstunden.

Ha nu en bra helg tillsammans!

Marion

 

1-2:an Snäckan

Vi har haft fysträning på stranden. Eleverna fick hoppa höga hopp och göra armhävningar.” Det var det jobbigaste vi någonsin har gjort på gympan” var en av kommentarena efteråt. Lektionen avslutades med ett dopp i havet och det var mycket uppskattat.

Maria som är präst från svenska kyrkan har varit på besök. Maria ska skriva en bok utifrån bibeltexter som ska tolkas av barns tankar och teckningar. Hon berättade historien om David och Golliat efter det pratade vi om mod och krig. Eleverna tyckte att de själva är modigare än vuxna. ”Det beror på att vuxna har varit med om så mycket och har blivit rädda av det”. De hade också förslag hur krig ska stoppas.” Det är att ta bort alla vapen och försöka få alla de som krigar att börja prata med varandra”. Precis så är det ju eller?

Vi har också börjat öva inför lucia, det är inte klokt vad tiden går fort.

Ha en trevlig helg önskar

Lovisa, Sara

1-3:an Geckon

I måndags fick vi ytterligare en kompis till klassen. Vi välkomnade Cesar till oss. Det är så härligt att se hur duktiga barnen är på att ta emot nya kompisar i klassen och på att få dom att känna sig välkomna.

I tisdags åkte 4 stycken av barnen in till Saladan för att baka. Själva ”bageriet” är hemma hos en thailändsk familj så vi fick använda familjens kök och bakade saffransmuffins. Det var en upplevelse i sig bara att få se hur en thailändsk familj bor. Det är stor skillnad mot hur vi bor hemma. Sander, Mira, Josefin och Victor var duktiga bagare som lyckades göra fina och goda muffins. Hoppas ni hann köpa och smaka på Zukasnos Coffee shop. Annars får ni en ny chans nästa vecka då vi åker med 4 nya barn.

På onsdagens ”Hela skolan sjunger” började vi denna vecka att träna på luciasånger. Det är en annorlunda känsla att sitta i solljuset och svettas samtidigt som man sjunger Midnatt råder…

För att förbereda oss inför december och julen ännu mer så har vi denna vecka tillverkat vår egna julkalender. Barnen har fått rita av sina händer på ett papper som de sedan målat gröna och klippt ut. Alla händerna har vi sedan satt ihop till en gran. Granen har vi smyckat med julgranskulor som barnen också gjort själva. Bakom varje kula sitter det en mattekluring som barnen i par hittat på själva. Dessa kluringar kommer vi att lösa en per dag då vi vänder på kulorna som är luckorna i vår julkalender.

Utöver alla dessa aktiviteter så har barnen jobbat flitigt med sitt material som de har med sig från skolan hemma i Sverige. Barnen är jätteduktiga nu på att själva planera upp veckan och arbeta utefter sin planering.

Ha en skön helg och 1:a advent!

Sabina

 

3-4:an Hajen

I tisdags hade vi besök av Svenska kyrkan. Det var Maria och Ingvar. Maria läste den bibliska berättelsen om Adam och Eva i lustgården. Eleverna fick reflektera och diskutera om gott och ont och relatera detta till sin vardag. Det var många kloka tankar som kom fram. Samtalet spelades in och deras tankar ska samlas i en bok. Uppgiften som eleverna fick var att illustrera denna berättelse. Eleverna har sedan valt vilken bild de tycker ska vara med i boken. Övriga bilder ska visas på en utställning i vår. Maria och Ingvar återkommer två gånger i vår och läser nya berättelser som ska illustreras. Varje elev som har deltagit får var sitt exemplar av boken.

I torsdags hade vi samarbetsdag på stranden i åldersblandade grupper. Varje grupp skulle bygga ett konstverk i sanden tillsammans. Det var fantastiskt att se hur fint de samarbetade fastän den yngsta var tre och den äldsta var 15 år. Resultaten var imponerande. Det byggdes bla sköldpaddor, en ödla, en haj och en speedbåt. Det var kreativitet på högsta nivå.

I klassrummet jobbar alla på väldigt bra för att bli klara med alla sina uppgifter. De är väldigt engagerade i multiplikationstesterna och anstränger sig för att klara testerna på utsatt tid. Lyckan är stor när de är klara på två minuter.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

Vi har fått en ny elev till klassen, vi hälsar Theodor välkommen till oss.

Denna vecka har vi arbetat med våra egna planeringar. Det är mycket som ska bli klart inanan vi kan ta jullov. På engelskan har vi denna vecka läst högt för Lena var och en och tränat på uttalet och läsförståelse. I moderna språk har Hanna börjat skriva en text om Frankrike och Melvin har tränat på presentationsfraser på spanska. Några har tränat på verb i presens och Cesar har läst högt och översatt en text.

På no:n har vi under veckan diskuterad vad ett luftmotstånd är och begrepept fritt fall. Eleverna hade bra med förkunskaper och kunde berätta för mig (Annelie) vad som kommer att hända om man släpper två papper från samma höjd, där det ena papperet är ihopknölat till en boll och det andra helt slätt. Givetvis testade vo också för att se att elevernas hypotes stämde. Hanna har skrivit ett prov som behandlar området materia i fysik. Linn har kämpat på med att träna inför nationella provet i biologi.

Matematiken har tillåtit eleverna att vara kreativa och de har i grupp konstruerat egna mattekluringar som deras klasskamrater vi ett senare tillfälle kommer att få lösa. isabelle har fått koll på vad prioriteringsreglerna är och Daniel har skrivit ett prov.

I onsdags var prästen Maria här och pratade om den bok som hon håller på att skriva. Vi ska medverka i boken med våra reflektioner kring de berättelser som hon läser för oss. Vi kommer att träffa Maria två gånger till.

Torsdagen bjöd på en samarbetsdag nere på stranden för alla elever på skolan. Eleverna fick till uppgift att skapa ett konstverk i sanden. Det var riktigt kul att se hur bra de samarbetade med varandra, stora som små.

Veckan avslutades med att barnen från fjärilen sjöng om det första ljuset i advent. Tänk vad tiden har gått fort. Vi på kokosnöten fick även säga hejdå till Isabell som slutar hos oss efter fem veckor. Vi hoppas att du får några härliga dagar till här på ön innan du beger dig hemåt till vinter och kyla.

Ha en härlig och go helg!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

Vi inne på Bananen arbetar hårt med att bli klara med alla inlämningsuppgifter och prov som ska bedömas innan julbetyget. Eleverna har pluggat på till prov och vi har tillsammans förhört varandra. Svårt att förstå här nere i härliga Thailand att det närmar sig jul, redan i helgen är det första advent. Trots allt skolarbete har vi även hunnit med ett par andra inslag i vecka. I tisdags hade vi besök av prästen Maria och hennes assistent Ingvar var här och berättade om ” Allas bok” som ska ges ut i vår. Alla elever på svenska skolan på Koh Lanta och Phuket kommer att bidra med tankar, reflektioner och bilder utifrån olika texter ur bibeln. Maria läste texten om arbetarna i vingården som arbetade olika länge men fick lika mycket betalt. Vi diskuterade hur vi dömer varandra och om rättvisa/orättvisa och vilket budskap som finns i texten. Eleverna har ritat mycket fina bilder som vi kommer att skicka till prästen.

Samarbetsdagen en kanonfin dag, då hela skolan var nere på stranden och byggde olika skulpturer i sanden. Barn i åldrarna 3-16 år deltog i de olika åldersblandade samarbetsgrupperna. Fint att se hur de yngre barnen tyr sig till de äldre och de i sin tur tar om de yngre.

Full fart var det på idrotten denna vecka. Eleverna spelade brännboll och avslutade med en kullek som gav många skratt.

Vi avslutade fredagen med ett fint inslag av barnen på Fjärilen som uppmärksammade att det är första advent i helgen

Annelie , Pia och Lena