Vecka 48 2012

Förskolan Fjärilen

Nu har vi haft ytterligare en rolig och lärorik vecka på Fjärilen. Denna vecka har vi tränat mycket på vårt uppträde som vi hade i fredags och så har vi börjat träna på luciasångerna som vi ska sjunga på lucia. Det är något visst med luciasångerna så fort man har börjat sjunga dem så sitter dem fast i huvudet. Barnen har gått och sjungit och trallat på dem hela veckan lång överallt.

Vi har haft Maria och katten Morris hos oss. Barnen har fått lära sig tre olika sånger, de är väldigt bra på att lära sig snabbt och man kan se att de tycker det är riktigt roligt med ett annat språk.

I onsdags var vi på stranden det var ett tag sedan vi var där men nu var det dags. Vi lekte hur mycket är klockan farbror lejon? Och så lekte vi under hökens vingar. Barnen tyckte om dessa lekar och frågade om vi kunde göra det någon mer gång! Vi skapade också i sanden tillsammans. Barnen blev indelade i tre grupper med varsin vuxen. Barnen skulle bestämma tillsammans vad de skulle bygga och sedan gick vi på utställning hos varandra. Det var spännande att se hur olika alla byggen blev och vad barnen berättade om dessa.

På eftermiddagen visade vår rektor Helena och Nuii hur man skulle göra en krathong. Den gör man av bananblad och stammen på bananplantan. Den blir som en liten båt som man sedan dekorerar med ljus, blommor och rökelse. Loy Krathong är en ljusfestival där man hyllar guden av vattnet. När man skickar ut sin krathong i vattnet kan man få önska sig något. Det var mycket stolta barn som gick hem med sina vackra krathonger.

Vi har fortsatt att prata om formerna cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. Denna vecka arbetade vi också i par. Barnen fick varsin form som de sedan skulle bygga med kaplastavar. Det är fantastiskt roligt att se hur olika det kan bli fast man kanske har samma form.

I fredags var Maria vår präst hos oss och pratade om advent. Vi hade också vårt uppträde på fredagssamlingen. Vi sjöng en sång på svenska och då spelade vi på maracas som vi gjort och sedan sjöng vi sånger på både engelska och thailändska. Barnen var mycket stolta att få visa vad de lärt sig!

Trevlig helg önskar!
Maritha, Sharon och Daniel

Förskoleklassen Mangon

Tolfte fullmånen varvet inträffade i onsdags och det Thailändska folkets ljusfestival Loy  Krathong firades i den mörka natten när månen lyste som starkast och vattnet var som högst. Man hyllade guden av vattnet Phra Mae Konka. Helena samlade alla klasser i tur och ordning i Salan där hon lärde oss att göra fantastiska Krathongbåtar av bananstammar och bananblad som dekorerades med blommor, ljus och rökelse för att senare sjösättas i havet.

Tänk att det redan är första advent på söndag, det är lite svårt att få den rätta stämningen, eftersom vi befinner oss här på Koh Lanta i värmen. Vi har ändå börjat nedräkningen till Jul och Maria (präst från svenska kyrkan i Phuket) kom och berättade för oss om varför vi firar advent. Vi följde upp undringar och frågor omkring detta i klassrummet efteråt samt tänder första adventsljuset.

Mårten höll i Luciaträningen i tisdags och ackompanjerade oss på gitarren. Det var första tillfället och det gick riktigt bra för att vara första gången, eleverna kommer ihåg många av texterna på julsångerna sedan förra året och det låter redan väldigt fint tycker barnen själva, och det håller vi verkligen med om.

Det lilla framträdande som Mangobarnen kommer att hålla på fredag i vecka 48 i Salan ligger vi i hårdträning inför. Anita hjälper oss med ackompanjemanget till. Barnen här på Mangon gillar verkligen att sjunga, dansa och uppträda, det är nästan det bästa de vet.

Susanne hade engelskan med barnen och de fick bland annat lära sig en ny rörelsesång. Hon planerade och genomförde veckans gympapass också på stranden. Det var ett pass med mycket roliga lekar och samarbetsövningar som vi alldeles säkert kommer att göra fler gånger.

Vi har lärt oss en hel del om fjärilar denna vecka. Deras liv från puppa till fjäril, men också hur de lever, hur länge, vad dom lever av m.m. Barnen har målat symmetriska mönster på fjärilsvingar. Vi har räknat ut tal på mattefjärilar.

En mycket fin och stämningsfull vecka har flugit sin kos men tack och lov kommer det flera… och de blir bara så fina och bra som vi gör dem.

Ha en fin helg och var rädda om varandra
önskar Yvonne och Susanne

1-2:orna Snäckan och Geckon

Denna vecka har vi i våra två grupper skrivit färdigt våra miljöbeskrivningar, utifrån våra fantasikartor. Några har även muntligt berättat och beskrivit sina världar för gruppen. I svenskan har vi även tränar oss på vokaler och konsonanter för att bli säkrare på stavning med dubbelteckning.

På onsdagen samlades vi i Salan och byggde våra Loy Kratong-båtar. Bygget präglades av uppfinningsrikedom och mångfald. Trots att alla byggde med samma material och samma idé, blev alla Kratonger olika och unika. Stolta bar barnen hem dem, för att sedan kunna sätta dem i vatten senare på kvällen.

I engelskan har vi arbetat med siffrorna 0-10, både att uttala dem och hur man skriver dem. Vi lekte en lek i samband med siffrorna, “tioleken”, och rabblade en ramsa. På idrotten fortsatte vi vårt ”friidrottstema” med stafetter, vi var 4 lag där alla mötte alla. Det var kul men ganska jobbigt.

Vi avslutade denna vecka vi vårt kartprojekt med att alla skulle läsa en karta över skolgården och hitta till bestämda platser. Barnen klarade detta strålande, det gällde bara att ta det lugnt och systematiskt. Veckans experiment handlade återigen om luft och vi undersöker hur varm respektive kall luft tar olika mycket plats, beroende av molekylernas rörelse. Vi hade fyllt två ballonger med lika mycket luft, den ena hettade vi upp och den andra kylde vi ner, ballongerna växte och krympte. Barnen ställde sina hypoteser, tänkte och klurade på hur allt hänger samman.

Barnen i Snäckan tänkte extra mycket denna vecka på en vän som just nu befinner sig i Sverige. Vi gjorde en liten bok, målade en t-shirt och skrev ett brev till henne. Samtidigt fortsatte Geckon sitt arbete med rymden. Klassrumsgolvet var rymden och hålslagarspillet var galaxer och solsystem. Vi lekte dessutom Big-Bang leken; atomer som klumpade ihop sig och blev tätare och tätare tills alltihop sprängdes i en jättelik smäll som ger eko än idag.

Nu blir det mycket sång och musik ett tag framöver, i veckan startade vi vår luciasångträning. Även om det svenska mörkret, kylan och snön är avlägset, känns det bra att stanna upp och skapa oss lite ”julstämning”. Maria, prästen som är kopplad till Koh Lanta, kom till skolan och pratade om advent med barnen. Hon hade verkligen en förmåga att fånga barnen då hon kom in på viktiga existentiella frågeställningar om hopp, vänskap, fred och ljus.

Vi önskar er alla en riktigt skön 1:a adventshelg!
Mårten, Anita och Evelina

3-4:an Hajen

I Sverige firar man första advent på söndag. Lite svårt att tänka sig här på Koh Lanta där vi njuter av sol, värme och underbara bad! Vi har ändå uppmärksammat högtiden genom att läsa en vers, tända ljus och prata om vad advent innebär. På bilden tillverkade eleverna vackra stjärnor. Vi har också haft besök av Maria som är präst i svenska kyrkan i Phuket. Hon hade gjort i ordning fyra olika stationer. Vid varje station tändes ett ljus, där fanns också några saker och Maria berättade med hjälp av elevernas tankar vad de olika sakerna symboliserar.

När tidvattnet är som allra högst och månen lyser som starkast i Thailand firar man Loy Krathong och man hyllar guden av vattnet ”Phra Mae Kongka”. Man ber om förlåtelse för att man förorenat vattnet, och tackar för att man får låna vattnet att färdas på under året. Denna dag firades på onsdagen och då fick eleverna fick tillverka små båtar, kratonger, av bananstam och bananblad. Dessa dekorerades vackert med blommor, rökelse och ljus. På kvällen sätts båtarna ut i vattnet samtidigt som man kan önska sig någonting.

Vi har pratat om ordklassen substantiv, ”substantiv är namn på ting såsom klocka, hatt och ring” och gjort olika övningar kring det.

Efter flera veckors arbete med sagor har vi nu kommit fram till att eleverna ska skriva en egen saga. Först fick de göra en planering med sagans olika ingredienser såsom ”Det var en gång…”, något magiskt och tretalet. Sedan var det dags att påbörja sagan. Tanken är också att sagan ska berättas för andra elever på skolan och det kräver träning så att man känner sig väl förberedd.

I slutet av varje månad har vi månadens dikt då två nya dikter ”tävlar” mot förra månadens favorit. Den här månaden vann ”Min bror” som handlar om en storebror som håller på att bli vuxen.

Den här veckan har vi tränat mer på det engelska alfabetet och alfabetssången. Elevernas glosor var av det lättare slaget (som repetition) och alla elever hade alla rätt. Nu blir det glass! Vi har tränat mycket på konversation och uttal. Bra stämning i klassen denna vecka.
//Maria

På matten har eleverna tränat på tabell 6 både i skolan och hemma. En lektion hade vi matte utomhus. Då skulle eleverna räkna hur många bilar, tuctuc, minivans, moppar och cyklar som passerade utanför skolan under en viss tid. Resultatet skrevs i en tabell och utifrån tabellen gjorde eleverna ett stapeldiagram. Alla elever kom fram till att det var flest moppar som passerade!

Denna vecka har vi haft ett litet tema om vatten som ingår i både fysik och kemi. Vi diskuterade vattnets egenskaper och funderade över vattnets kretslopp. Att vatten kan vara fast, flytande och gasformigt visste eleverna. Vi gjorde också ett enkelt experiment som visade på vattnets ytspänning.

På musiklektionen med Mårten var det dags att börja träna inför lucia. Det känns konstigt att höra de välkända julmelodierna sjungas på den här breddgraden!

Onsdagens idrott inleddes med uppvärmning i form av joggning och ”Mårtens uppvärmningssång”. Då gäller det att kunna sjunga och göra rörelser samtidigt! Efter det delades eleverna in i fyra lag. Alla lag möttes sedan i en stafett med stafettpinne och ett växlingsområde.

Tack för denna trevliga vecka! Jag önskar alla en trevlig helg!
Birgit

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har klassen och skolan börjat träna inför det årliga luciatåget. Alla i klassen ska vara med i tåget, fyra elever ska läsa upp var sin kort vers och flera sånger ska sjungas. De är väldigt duktiga.

I onsdags var det Loy Krathong och vi ägnade veckans bildlektion åt att bygga krathonger här på skolan. Krathonger är små båtar som görs av bananstam som dekoreras med bananblad, blommor, rökelse och ljus. Dessa sjösätts sedan på kvällen när solen har gått ner. Barnen visade här återigen sin fantastiska kreativitet. Det blev allt från dekorativa små kransar på sidorna till palmer och kokosnötter inne i båten.

Vi har nu kommit igång med våra kamratresponser på svenskan. Här handlar det om att både berömma, men också ge konstruktiv kritik så att alla utvecklas åt rätt håll. Jag sitter med och lyssnar vid responstillfällena och jag måste säga att de är väldigt duktiga, både på att ge och ta emot. Efter responsen var det dags för bearbetning och det är härligt att se hur de hjälper varandra framåt i skolarbetet.

Vi jobbar med ett grammatiskt moment varje vecka på engelskan. Denna vecka var det pluralbildning och medföljande stavningsförändring av substantiv. Det kändes som om alla var med på tåget, även om det kan kännas jobbigt med alla regler att hålla reda på.

I No avslutade vi förra veckan arbetsområdena ämnena omkring oss och ellära. Så denna vecka stod nya utmaningar och väntade våra ungdomar. En grupp har börjat med biologi, där stod ekologi på tur. Eleverna har här arbetat med näringskedjor, näringsvävar och näringspyramider, nu står ett arbete om ekosystemet Thailand och väntar. Några elever arbetar med människokroppen, någon lär sig om våra muskler någon annan om andning och våra lungor. I en tredje grupp arbetas det med fysik och här handlar det om vatten.

När det gäller matten så arbetas det på i ett rasande tempo, så fort går det att våra läromedelsförfattare inte hinner med att få fram nya upplagor tillräckligt fort.

På idrotten i fredags var det dags för Astrid och Lova att hålla i hela lektionen för årskurserna 5-6 och 7-9. De hade fått tid att planera i skolan och gått igenom allt med mig i god tid före lektionen. De hade en bra uppvärmning som avslutades med stretch och därefter samarbetsövning, stafett och som avslutning spökboll. Vilket härligt gäng! Alla samarbetade och deltog efter sina förutsättningar och alla stöttade och hejade på varandra. Lektionen avslutades med stretch och ett dopp i havet. Tack Astrid och Lova för ert fina arbete!

Nu är veckan tyvärr slut. Njut av helgen så ses vi på måndag!
Ulrika

7-9:an Bananen

Oj, vad veckorna går fort! Det känns som att först är det måndag och helt plötsligt är fredag. Man tror att man ska hinna med så mycket, och det gör vi också men kanske inte alltid det man tänkt.

Vi hade en härlig onsdag morgon med Helena i salan. Hon visade oss hur man gjorde kratonger och alla eleverna fick göra var sin. I Thailand firas Loy Kratong natten till 12:te fullmånevarvet för att hedra vattnet och man ber om  förlåtelse för att man förorenat vattnet och att man utnyttja det till att färdas på, fiska i mm. Dessa små ”farkoster” är gjorda av bananstam och pyntade med blad, blommor, rökelse och ljus. Det blev tio vackra skapelser.

Fem av våra elever skall vara med i luciatåget och för dem började träningen denna vecka. Vi har också haft besök av svenska kyrkan i Phuket. Prästen pratade bland annat om varför man firar advent och jul.

Eleverna arbetar på i sin egen takt och efter sina planeringar från hemskolorna. I engelska har vi glosförhör varje torsdag. Eleverna är duktiga och peppar varandra att ha så många rätt som möjligt. Emma läser en bok på engelska som ska utmynna i en book report, flera elever håller på med läsförståelse och att skriva i rätt tempus, Kevin tränar inför nationella provet och det är många andra prov på gång.

När det gäller matematik så håller vi på med procenträkning i 7:an, i 8:an är det mycket algebra och ekvationer och i 9:an håller vi på med geometri och sannolikhetslära.

Ja, som ni förstår är det mycket på gång samtidigt och det gäller att vara flexibel och påhittig. Bara den här veckan har eleverna haft prov i historia/samhällskunskap, svensk grammatik, franska, spanska, engelska, kemi, biologi, matte och idrott. Proven skannar vi sedan in och mejlar över till Sverige.

I torsdags var Daniel från förskoleklassen och hälsade på oss i 7-9:an. Daniel bor i Frankrike men har en svensk mamma och en engelsk pappa. Han är ungefär på samma nivå i franska som våra elever. Våra fem elever som har franska i språkval fick fråga ut honom om t ex favoriträtt, vilka språk han talar, vad hans föräldrar heter och arbetar med, om han gillar hästar osv. Det roliga var att alla andra elever också ville lyssna och det gjorde dem på ett alldeles utmärkt och respektfullt sätt. Det blev ett fint möte över klassgränserna.

Astrid och Lova hade ett genomtänkt idrottspass på fredagen. Passet började med uppvärmning, fortsatte med strechövningar, därefter blev det samarbetsövningar och slutligen en stafett. Passet avslutades som vanligt med bad i havet. Roligt och uppskattat!

Nu vilar vi upp oss i helgen och samlar krafter till nästa vecka.

Maria och Clas