Vecka 48 2011

Förskolan Fjärilen

Hej och hå vad tiden rinner iväg snabbt! Tänk att vi i denna vecka gått över till december månad. Snart är det Lucia och jul! Här i Thailand märks det inte av på samma sätt som i Sverige att julen närmar sig, men vi håller på våra traditioner och tränar inför skolans gemensamma luciafirande och där är vi just nu; tränar gång och sång. På fredagarna tänder vi våra adventsljus, läser verser och sjunger adventssånger. För att få det lite mörkare och mysigare brukar vi då dra för de gardiner som finns på vår avdelning.

Vi har målat jultavlor/julkort med pastellkritor och pastellfärg. De blev jättefina och barnen är nu mycket stolta över sin tavla där den sitter på väggen.

I vårt pågående Thailandsarbete har vi denna vecka pratat om klimat och jämfört Sverige och Thailand. Det resulterade sedan i att vi fyllde i de olika temperaturerna på en termometer, som kommer att finnas med i varje barns häfte om Thailand.

Vi var som vanligt till stranden på onsdagen. Idrott/Rörelse blev den här gången promenaden dit och tillbaka. På vår promenad såg vi en del intressanta saker, som vi tog oss tid att prata om och en del hann vi även dokumentera med kameran. Det var t. ex en groda som låg alldeles platt vid vägkanten, överkörd av något fordon, en tusenfoting som klättrade på en cementvägg. Den ramlade ner när vi stod och tittade på den och då kom vi att tänka på ramsan om ”5 små apor…” och gjorde om den med tusenfotingen som huvudperson. Till stranden denna dag hade vi tagit med lite hinkar och spadar, som barnen använde till olika byggnadskonstruktioner i sanden. Några barn ville känna på vattnet och fick då följa med en vuxen ner till havet och blöta ner sig lite i strandkanten. Det kändes som alla njöt av strandvistelsen.

På torsdagen fick vi besök av Maria, präst inom svenska kyrkan och hennes assistent Ingvar. Maria berättade inlevelsefullt historien om Jesu födelse med hjälp av fina träfigurer. Hon ”bjöd in” barnen till dialog och det blev många härliga kommentarer från barnen, som såg ut att tycka att det var en spännande historia och roligt med besök utifrån. Vi fick till uppgift att rita en gemensam teckning, ett julkort, med förankring i det hon berättat. Det blev många Jesusfigurer, Maria och Josef, några änglar, en stjärna, och en hajtand. (Ja, varför inte?)

Fredagssamlingen i salan höll Kokosnöten (år 5 + 6) i denna gång. Det var en uppföljning av deras planerade aktivitet att vika grodor i papper, vilket hela skolan gjorde tillsammans i tvärgrupper efter lunch. I salan avslutades det hela med olika grodtävlingar; vilken groda som hoppar längst och vem som blir grodprinsessa, respektive grodprins. Kreativiteten var stor och många fina och atletiska grodor kom till denna dag. Innan grodorna presenterades i salan berättade Kokosnötseleverna lite fakta om olika grodor på ett förträffligt sätt.

Undrar vilka äventyr som möter oss nästa vecka! Det är härligt att se fram emot  nya äventyr.

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Nu är det fullt upp med träning till Luciauppträdandet på Slow Down. Lucian är redan utsedd och vi sjunger för fullt. Tränat på att rimma har vi också gjort genom att sjunga en sång om olika djur. Koncentrationen övar vi på med att göra dansstopp, då får vi både vara koncentrerade, dansa och ha kul! Efter att vi har rört ordentlig på oss så fungerar ett stillasittande arbetspass alldeles utmärkt!

Gymnastiken nere på stranden gick i lekens tecken. Vi sprang och plaskade i havet och med hinkar och spadar kunde vi bygga hur mycket vi ville. En död krabba blev föremål för stor uppmärksamhet och blev till slut begraven i sanden.

I torsdags var Maria från svenska kyrkan i Phuket här tillsammans med sin assistent Ingvar, och berättade om Jesu födelse på ett inlevelsefullt sätt. Till sin hjälp hade hon små träfigurer som hon presenterade för barnen. Barnen lyssnade uppmärksamt och kom med en mängd kommentarer, både eftertänksamma och dråpliga. Maria bad barnen att göra ett julkort till henne, det blev en fin bild med många Jesusbarn och några väna änglar.

Veckan avslutade vi med att vika pappersgrodor för att tävla med i Salan. De större barnen hjälpte de yngre att vika. En groda i var grupp fick vara med och tävla i längdhopp, alla de andra tävlade i skönhetstävlingen. Det blev ett spännande lopp och vinnande lag fick stora applåder!

Trevlig helg önskar Inger och Mangobarnen.

 

1-2:an Snäckan

Så har vi då hunnit in i sista månaden på året och firar andra advent på söndag. Vi har tänt andra ljuset och skrivit den andra av våra fyra adventsverser. Vi har även hunnit öppna två luckor på vår adventskalender. Komplimangkalendern har vi tillverkat tillsammans, alla barn har fått skriva fina kompimanger på ett papper, som de vikt ihop och numrerat. Sedan får vi öppna och läsa en komplimang dagligen fram till julavslutningen.

I svenska har vi arbetat med sj-ljudet och skrivit efter diktamen denna vecka.

I matematik arbetar några med multiplikationstabellen och andra med klockan och några repeterar volymenheterna . Vi har dessutom arbetat med/ repeterat heltimmar, halvtimmar, kvart i- över digitalt och analogt.

I So fortsatte vi arbetet med Nya testamentet och Thailandsboken och i No arbetade vi vidare med synsinnet.

På idrotten spelade vi kägelkull och tränade sedan på olika kasttekniker med bollar. Hajen eleverna i 3-4:an mätte sina kast och 1-2:orna, Snäckan och Geckon, fick kasta i ringar som var poängsatta. Jätteskoj! Efteråt badade Anders med 1-2:orna och det tyckte alla svalkade skönt.

På torsdagen fick vi besök av Maria och hennes man Ingvar, Maria som är präst vid Svenska Kyrkan i Phuket samtalade om advent, vad det betyder och visade och berättade om de olika personerna och djuren som fanns under den tiden kring Jesu födelse.

Det var en trevlig stund och det är roligt att höra att så många verkligen tagit till sig den kunskapen.

Till sist vill jag önska er alla en trevlig, skön och avkopplande helg
Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Den här måndagen var hela klassen samlad! Veckan startade med läsning som vanligt och sedan redovisade Elias ”Boken om mig själv” mycket bra! Med måttbanden mätte vi i klassrummet och tränade m, dm och cm. Tänk så bra det är att vi kan använda vår kropp för att komma ihåg ungefärliga mått, t.ex. en meter mätte vi mellan våra utsträckta armar, lillfingret ca en cm brett och handen ca en dm bred. Ng-ljudet repeterades och det vi hade lärt oss fanns kvar efter helgen. Skönt! Nu håller hela skolan på med luciaträning, men det är lite svårt att fatta att vi snart är inne i julmånaden! När måndagens träning var över var alla sugna på att jobba i sina böcker, tills vi skulle gå hem!

Tisdagen började med engelska hos Maria. Vi jobbade också med vårt thailandstema som den här gången handlade om språket thailändska. Tänk att det är 44 konsonanter och 32 vokaler att hålla reda på!  Vi fortsatte också och mäta och Elsa och David lärde sig att ta reda på omkretsen. Alla var koncentrerade efter maten och fulla av arbetslust. Senare på tisdagen knackade Sharon på dörren och meddelade att det var dags för veckans thai! Det är en stund vi inte vill missa!

Onsdag morgon började toppen med härligt väder på stranden. När barnen hade lekt kägelkull, fick de bada i det sköna vattnet! Det hade alla längtat efter länge! Vi arbetade väldigt koncentrerat efter idrott, bad och dusch! Efter lunch, då barnen hade ätit ordentligt med fisk, var det förhör på mattespråket, matteboksarbete och matteövningar på datorn. Malou och Elias är riktigt flitiga matematiker skriver fina siffror! Boken blev nästan uträknad. David arbetade flitigt vid datorn och Elsa läste tre böcker! Roligt med flitiga barn!

Torsdagen började med läsning och fortsatte med eget arbete. Maria, som brukar ha engelska i klassen, var vikarie i annan klass, så den här gången tränade jag glosor med läraktiga barn på engelskan.  Efter välbehövlig mat och dryck tog vi reda på hur maten förvandlades till näring i kroppen. Tänk att det finns över sju meter tarm inuti oss! Vi pratade om att vi kan hjälpa till med matsmältningen genom att tugga noga! Maria, som är svensk präst, avslutade dagen med ett samtal om advent. Barnen var ivriga och ställde många frågor!

Under den här veckan har vi som sagt arbetat med matsmältningen och under fredagen repeterade vi köttbullens väg genom kroppen. Barnen jobbar på så bra och vissa raster fortsätter de att jobba flitigt!  Ingen paus här! När vi åt lunch på fredagen så utvärderade vi tillammans veckan och alla barnen var nöjda med veckans arbete! Den sista timman på veckan höll 5-6:orna i ! Skönhetsgrodor och längdhoppningsgrodor förfärdigades av påhittiga barn i tvärgrupper! De större barnen såg verkligen till de mindre, så att alla var nöjda och glada med var sin groda! Prästen  Maria, som vi träffade under torsdagen var med på fredagssamlingen i Salan. Hon fick ett fint adventskort, som vi hade ritat själva.

Vi ses på tisdag efter kungens födelsedag! Barbro

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har Birgit varit ledig onsdag till fredag och då har Maria tagit hand om klassen.

Nu har vi tränat vidare på sj-ljudet och kommit på att det finns åtminstone tio olika sätt att stava detta ljud. Inte konstigt att det kan vara svårt med rättstavning…

Eleverna har fått skriva verser med många sj-ljudsord i. Lite inspiration fick de av den här: Det är lättare att stjäla en stjälk än att stjälpa en stjärna med stjärten!

I matten har nu flera elever börjat med kapitlet om multiplikation och division. Då passar det bra att vi tränat en hel del på tabellerna! Denna vecka var det tabell 7 i läxa.

Arbetet med Thailand har fortsatt med att vi läste en text om risplantan. Vi gjorde tillsammans en tankekarta till texten och utifrån den fick eleverna skriva en egen text och dessutom illustrera den. Vi inledde också arbetet med Thailands två stora religioner, buddhismen och islam.

Andra teman som elever arbetar med är forntiden, vikingatiden och Sverige.

Varje vecka är det nu träning inför lucia. Det är fantastiskt att se och höra alla skolans barn och elever öva tillsammans, från förskolan och ända upp till år nio!

På bildlektionen gjorde barnen färdigt sina havsbilder. De gjorde också en fin plansch om Luciainbjudan som ska sitta på anslagstavlan.

På torsdagen kom Maria och Ingvar från svenska kyrkan och berättade om vad de gör här och svarade på barnens frågor. Maria, som är präst, önskade sig ett ”julkort” av barnen där de ritade vad de mest fastnade för av det hon berättade om. Kortet blev väldigt fint.

På fredagen var det dags att tända det andra adventsljuset och fast här är så soligt och varmt inser vi att julen närmar sig allt mer! Vi har också högläsning ur en bok som heter ”Djuren i stallet”. Där skildras Jesu födelse ur några djurs perspektiv bland annat åsnan och ormen.

Ha en riktigt bra helg önskar
Birgit och Maria

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan har präglats av att vi var ansvariga för fredagsavslutningen. Temat var grodor. Vi har läst på och berättat för de andra om grodor. Vi har hjälpt alla på skolan att med ett vanligt papper kunna vika grodor som hoppar upp mot 50 cm med ett enkelt tryck på dem. Eleverna i 5-6:an har fungerat som ledare i tvärgrupper där de instruerat övriga i hur man viker en groda. Surfa in på länken för att själv pröva att vika en groda,http://www.ungafakta.se/pyssel/klipp/hoppgroda/. Vi avslutade med en hopptävling och grodprinstävling för hela skolan i Salan.

I torsdags hade vi besök av prästen Maria som är stationerad i södra Thailand med Phuket som bas. Vi hade ett samtal kring varför vi firar jul och vad de olika personerna i en julkrubba står för. Vi pratade också om symbolen Lucia och vad hon står för.

För de elever som är en längre tid har också det gått åt en del tid för att förbereda sina utvecklingssamtal. Vi har jobbat med de målformuleringar som finns i de olika ämnena. Detta har inte varit helt lätt då språket i LGR 11 inte är helt anpassat för en 11 åring. Många har slitit sitt hår men vi tror att det på lång sikt kommer ge resultat. Tanken är ju att om man kan beskriva sitt eget lärande så har man lättare att förstå både det man kan men också det man behöver jobba mer med. Det ger också självförtroende att kunna beskriva sin egen utveckling.

I matematiken har 5:orna kommit igång med vikt och volym. Vi har fört samtal om vad olika saker väger och hur mycket de innehåller. 6:orna jobbar dels med statistik men även med bråk och procent. I SO är det fortsatt arbete med geografi. Musiken har givetvis präglats av träning inför lucia. På idrotten har vi lekt kägelkull en lek som kräver snabbhet, ork men även en del list. I NO har vi jobbat med laborationer av olika slag bland annat undersökt vattnets olika egenskaper.

Tack för ännu en fantastisk vecka och ha en trevlig helg.

Utnyttja måndagen till något kul
Anders, Kattis, Kersti, Maria och Inger

 

7-9:an Bananen

Och så var det december…….
Första advent är redan förbi och jag har inte sett en enda tomte. Ovanligt!

Vi har det fortsatt bra – vi Bananer. Det jobbas för fullt. Jag kan säga att det ramlar in prov från alla håll. Det fungerar alldeles utmärkt när eleverna skriver sina prov och så skannar vi in dem efteråt och mailar hem dem till lärarna hemma. Önskemålen är olika. Ibland rättar vi lärare härnere, ibland vill lärarna hemma själva rätta. Vi gör det som lärarna hemma ber om. Det fungerar alldeles utmärkt.

Som van lärare är det intressant att se planeringar och prov som kommer med mailen. Det märks att det är samma kursplan vi går efter. Det ser ganska lika ut oavsett skola och lärare.

Vi fortsätter läsa i vår bok. Det är lika trevligt varje gång och eleverna läser gärna själva för varandra. Nu måste vi bara se till att vi hinner läsa ut boken innan jul.

Lunchen är ännu en trevlig stund på dagen. Det blir ofta så att man sitter ganska länge och pratar. Det finns otroligt mycket att prata om – och skratta åt.  Roligt också att se att det är ett gäng matglada elever i 7-9:an. De flesta hämtar mat en extra gång.

I torsdags kom Svenska Kyrkan i Phuket på besök. Det blev ett trevligt avbrott i den vanliga vardagsrutinen.

Ett annat trevligt avbrott var att få göra grodor. 5-6:an hade organiserat arbetet jättebra. Vi ägnade lektionen efter lunch åt att vika grodor. Vi var i blandade grupper så i varje grupp fanns någon elev från varje klass på hela skolan. Eleverna gick in för uppgiften med liv och lust – vi lärare med för den delen. Varje grupp valde ut en groda som hoppade bra samt grodor som fick delta i skönhetstävlingen om vilken vi trodde blev en prins/prinsessa om vi pussade på den. Bra jobbat 5-6:an. Kul eftermiddag!

I de olika ämnena håller vi på med:
Svenska: Vi har högläsning med diskussion om texten. Alla läser nu stadigt skönlitteratur hemma och vi skriver in i en gemensam fil så att vi kan se resultatet. Denna vecka har vi startat med läslogg. Alla gör också sina uppgifter från Sverige enligt sina planeringar.

Engelska: det är en hel del högläsning och samtal på engelska. Eleverna arbete med egna uppgifter hemifrån. Två prov har just gjorts; på verb, textläsning och hörförståelse. Vi skannar resultaten och skickar till Sverige.

Språkval: Veckans glosförhör går fint! Alla kan sina ord. Vi förhör varandra så att några nya ord kommer in av bara farten.

Slöjd: Vi använder oss av material som finns här när vi syr väskor av rissäckar. Några syr julklappar och det är hemligt.

Bild: Vi håller på att skapa en bildberättelse som presenterar elevernas Koh Lanta. Vi lär oss om fotografering och praktiserar det. Denna vecka skall vi avsluta ett bildmanus och ta fler bilder som skall processas i Picasa som vi tankat hem.

NO: Här är det som vanligt blandad kompott med ellära, syra-bas, akustik, optik och djurgrupper,

Matematik: I matte tror jag vi har hela registret igång samtidigt fast hos olika elever. Det jobbas med algebra, rymdgeometri, skala, bråk, plangeometri mm

Musik: Den här veckan gör eleverna något som de ska uppträda med senare. De tränar också på att spela gitarr och på att byta mellan ca tre ackord. Vi tränar Luciasånger.

Teoretiskt läser vi på om gitarren och dess delar. Vi tränar på de olika instrumentgrupperna.

SO: Det är väldigt individuellt men det som är gemensamt är nyhetsuppgift 8-sdior. Eleverna får parvis redogöra för en nyhet per vecka.
En del jobbar med Geografi – Jorden jordbävningar, vulkaner, nedbrytande krafter, havet. Andra jobbar med Amerikanska revolutionen och har läxförhör nästa vecka

Två stycken håller på med Antiken och en håller på med Massmedia och ytterligare en jobbar om Andra Världskriget och Förintelsen.

Idrott: Volleyboll på stranden. Denna vecka tror jag kägelkull (uppvärmningen) var roligast på idrotten.

Det blir roligt att få träffa er igen på tisdag – det ser vi fram emot.
Katarina, Anders, Maria och Kersti