Vecka 48 2010

Förskolan Fjärilen

Oj, vilken annorlunda och händelserik vecka vi har haft! Förutom de vanliga aktiviteterna har vi upplevt mycket nytt.

Det började redan på måndagen med att vi besökte konstnären på Nouget´s Art Gallery inne i Saladan. Vi fick vara med och se hur han målade en elefant, ända från första blyertsstrecket till den färdiga tavlan. Alla barn och vi vuxna var så imponerade av hans säkerhet och hur snabbt han målade en hel tavla. Vi tittade även på många tavlor som finns att köpa och märkte att vi tyckte om olika motiv. När vi skulle gå hem fick vi en present, det var riktiga konstnärsfärger!

På vår promenad tillbaka till förskolan kunde vi se mycket av vardagslivet på Koh Lanta och det är roligt att höra på barnens funderingar och iakttagelser.

På tisdagen var det barnens tur att vara konstnärer och använda våra nya färger. Vi målade på en stor galleriduk vid ett staffli. Alla barnen turades om att måla på vår gemensamma tavla. Med härliga färger, gott samarbete och skaparlust blev resultatet jättebra och ska snart pryda väggen inne på Fjärilen.

På onsdagen var det dags för utflykt igen. Denna gången åkte vi minibuss tillsammans med Mangon. Först besökte vi ett risfält och fick se hur riset växer och hur man skördar det. Sedan åkte åkte vi vidare till ett gummiplantage. Där fick vi se hur man tappar gummiträden på gummi genom att skära i stammen. Gummit rinner sedan ner i små skålar som sitter fästa på trädet. Vi fick veta att detta måste göras på natten. Allt jobb som sedan görs för hand och med enkla handdrivna redskap, innan gummiplattorna sitter på tork, är helt otroligt.

På torsdag morgon kom Genneth och Per från svenska kyrkan och berättade om advent för våra 5-åringar och Mangobarnen.

Apropå advent så tände vi det första ljuset i måndags. Istället för adventskalender har vi en julbild som växer fram dag för dag i form av ett pussel. Så läser vi också ett kapitel ur Nisse Nys varje dag under adventstiden.

Denna vecka var det vår tur att visa något på fredagsavslutningen.
Barnen ville visa hur duktiga de blivit på thailänska. De räknade till tio, berättade vad nio olika frukter heter på och sjöng en sång om en anka.

Vi avslutade med att läsa upp två sagor som barnen hittat på och målat bilder till.

Nu önskar vi er en riktigt trevlig och skön helg
Christina och Majsan

Förskoleklassen Mangon

Vi arbetade under måndagen med alfabetet på olika sätt: Alfabetsramsa, alfabetsdomino och bokstavsspel. Vi övade också öga-handkoordination med hjälp av arbetsblad. Intresset att skriva och läsa växer hos samtliga i klassen och det är underbart att få ta del av energin och lusten på nära håll. Några av barnen hittade en förteckning över världens flaggor och ritade av en ansenlig mängd av dem, samt skrev namnen på dess länder.

På tisdagen hade vi besök över samlingen av Nicole W’s mamma. Vi pratade 10-kompisar och geometriska figurer. Efter samlingen jobbade vi med matteförberedande arbetsblad. Några ville fortsätta och fortsätta… och fortsätta, så de fick lite extra räkneuppgifter.

På grund av ihållande regn, ställde vi in onsdagens idrottspass och hade istället en musik- och rörelsestund på Fjärilen. Vi dansade, hoppade, reste till Amerika och rodde båtar så nog fick vi röra oss allt, trots inställd idrott! I samband med fruktstunden läste vi första kapitlet ur julboken Nisse Nys som kommer att följa oss ända fram till jullovet. Efteråt hade vi fri lek tillsammans med förskolan Fjärilen. Kul för barnen i de båda grupperna att undersöka och använda materialet i båda lokalerna! Efter lunch for vi med minibuss på utflykt till ett risfält och fick se hur man skördar riset. Vi fick även veta hur man kan göra en visselpipa av risstjälken. Sen åkte vi vidare till en gummiplantage för att lära oss hur man framställer gummi. Spännande och intressant trots att vädret inte var det bästa!

På torsdagen fick vi besök av Per och Gennet från Svenska kyrkan som berättade om varför vi firar jul. De hade små figurer i trä med sig, för att gestalta deltagarna i julberättelsen. Barnen fick delta aktivt och successivt byggdes en julkrubba under berättelsens gång. Under torsdagen läste vi ut boken Mio min Mio. Synd på sätt och vis… det är en så’n där bok som man bara vill att den ska fortsätta och fortsätta.

Vi började göra en julgran med hjälp av formerna av våra händer på papper i olika nyanser av grönt. I toppen satte vi en guldstjärna. Alla var emellertid överens om att det bör finnas paket under granen som dessutom måste smyckas med kulor etc, så det får bli nästa veckas projekt.

Den här veckan var det Fjärilens tur att stå för fredagsunderhållningen i salan och vi fick ta del av deras goda kunskaper i Thai. Imponerande!

Med anledning av att Thailands kung, Bhumibol Adulyadej firar sin 83-årsdag på söndag är det helgdag på måndag och skolan stängd. Vi ses därför på tisdag och hoppas på en solig och härlig helg!

Önskar alla en go’ helg!
Torben

1-2:an Snäckan

I måndags tände vi första adventsljuset och åt knäck, som Oliva bjöd på. En mysig början på veckan, och med högläsning av en John Bauer saga.På eftermiddagen hade vi slöjd, vi fortsatte med våra garnbollar och annat ”sy” som vi håller på med. Innan vi gick hem övade vi luciasångerna med 1-3:an. Känns alltid lättare att sjunga med levande musik som komp.

På tisdagen var Movitz, Emma och Karl J. på Baan Café och bakade tillsammans med Mia. De bakade kolakakor och muffins, m.m. m.m. Vi andra arbetade med tankekartor, hur gör man och varför!  Sedan blev det thailandsarbete och engelska för några av barnen.

Idrotten regnade in i onsdags, men vi tar igen den i morgon, men Movitz och Zeb fick en liten extra idrottslektion idag som bestod av proffsundervisning i pingis av Hasse.  Sedan blev det lucköppning på julgranskalender, som kommer att innehålla pyssel av olika slag. I dag blev det julklapps tillverkning till att lägga under vår gran.  På eftermiddagen övade vi till vårt luciatåg tillsammans med Geckon och Hajen.

Torsdagen började som sagt med den inregnade idrotten från i går. Dagens lucka blev det julkortstillverkning. Gäller att vara ute i tid om de skall skickas till Sverige. Årets sista drama hade vi i dag. Nu får vi vänta ända till vårterminen. I dag var också Gennet och Per här, ifrån svenska kyrkan, och pratade om advent. Barnen fick med fina träfigurer, hjälpas åt att göra stallet med krubban, herdarna, de tre vise männen, Josef, Maria och Jesus.

På fredagsförmiddagen var det en stunds praktiskt matte, vi gjorde mönster med oss själva. Tex färger på kläder, ålder eller mönster. Sen var det full fart med våra sportteman, vi gjorde det mesta klart, lite kvar så vi får skjuta på det några dagar till.  Julkalenderns lucka idag var att vika och klippa en stjärna, som man kan hänga i fönstret eller i granen. På eftermiddagen övade vi oss på problemlösningar tillsammans. Det var mycket klurigt, men en början till att prata och diskutera matte tillsammans. Sista stunden gick till sysslor och avslutning i Salan av förskolan. Helt ljuvliga när dom räknar och sjunger på thailändska. Tackar så mycket Fjärilen.

På måndag är det helgdag så skolan är stängd och vi är lediga. Så vi syns på tisdag igen.

Ha en jätteskön långhelg
Marita

1-3:an Geckon

Det har varit en vecka med varierande arbete som vanligt. Vi började med vår planering på måndag samt skrev i våra dagböcker. Nu börjar det mesta bli vardag för barnen. Att vara vid poolen och bada eller göra små utflykter är inget som upplevs som exotiskt längre. De flesta barnen har hunnit skaffa sig favoritmaträtter och det mesta känns tryggt och säkert. Att få en liten godisbit på fredagen av Mon upplevs väldigt positivt…

På tisdag plockade vi fram våra väderböcker och nu fick vi verkligen med en massa minusgrader. +25 här och -19 uppe i Luleå känns overkligt. Att det dessutom låg snö på marken i Malmö var lika konstigt. Barnen ritar och skriver fint i sina böcker.

På engelska lektionerna tränade vi på Humpty Dumpty sången samt hjälptes åt att skriva ner de djurnamn som vi kunde på engelska. Barnen kom på väldigt många.

På Thailektionen repeterade vi vad olika frukter heter samt repeterade färgernas namn. Att räkna på Thai är alltid lika roligt! Vi försökte lära oss en liten sång om en anka som såg olika djur i vattnet. Barnen var jätteduktiga och härmade efter och det lät riktigt…?

Vår idrott på onsdagen regnade bort men vi gjorde ett nytt försök på torsdag. Vi lekte Kramkull och spelade brännboll. Eftersom det var mulet så var det perfekt att ha idrotten idag. Ingen som klagade över att det var för varmt!

Per och Gennet kom på nytt besök och byggde upp julberättelsen med hjälp av små träfigurer som de inhandlat i norra Thailand. Det känns väl inte som om någon julstämning vill infinna sig riktigt, men snart är det jullov i alla fall!

I vårt Thailandtema har vi arbetat med Cikadan och Oljepalmen.

Avslutningen i Salan stod de minsta barnen för och nu ser vi fram emot 3 dagars ledighet. Kungens födelsedag ska äras på måndagen.

Jag önskar alla en skön helg

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Denna vecka startade med att vi åkte på utflykt, som vi kallar för Koh Lanta runt, det är ju en mild överdrift men vi var iväg inåt ön. Thinnakorn var vår guide när vi gav oss iväg i en minibuss. Vi började med att titta på en risplantage där de visade hur man skördar ris, man har en liten kniv och får bara använda en hand det var lite trixigt att få till det. Vi fick hjälpa till att skörda och platta ner riset. Sen fick vi hjälp att göra visselpipor av risstjälken som blev kvar, gissa om det var poppis. Sen bar det iväg för att titta på gummiträd och hur man utvinner gummi ur träden. Vi fick också se hur ananas växer, det var roligt att se. På sista stället fick vi se hur hela processen går till då man på natten tömmer skålarna på gummiträden till reningen av gummimassan och valsmaskinerna och till sist torkningen på ställningar. Sen får man 14,55 kr per kilo naturgummi. Det ligger mycket jobb bakom innan man får fram naturgummit insåg vi. Vi fick testa att bära oket och dra på valsmaskinerna.

Vi firade 1:a advent i måndags då vi tände första ljuset och Alice läste vers för oss, det var adventsmys det. På onsdagen då det var den förste december startade vi vår adventskalender, vi har gjort en gran med julgranskulor numrerade 1-24, Maria drar ett namn ur en liten låda och den eleven får då ta ner dagens kula och dra en gåta som man läser upp för klassen. Maria berättar också lite rolig julfakta om dagens datum.

Idrotten regnade in på onsdagen men det gick ju lika bra att ha den på torsdagen istället när vädret var lite bättre och då spelade vi brännboll och det var verkligen jämt mellan lagen, spännande.

Multiplikation har vi speciellt tränat på denna vecka, och då särskilt hur multiplikation hänger samman med addition.

Våra egna berättelseböcker håller på att bli klara, så nästa vecka ska det läsas böcker för Fjärilen och Mangon.

Sista dramat för terminen hade vi i torsdags, då gjorde vi charader och lekte bilsjuka, en sjukdom som är väldigt smittsam, lite som Sunes skrattsjuka.

Denna vecka var det syslöjd för Hajarna det tillverkas pennskrin och väskor i långa banor.

Svenska Kyrkan från Phuket har varit här och berättat varför vi firar advent och jul.

Ha en underbar andra advents helg
Maria

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan fick vi en ny elev i klassen! Välkommen Victoria från Norge!
Veckan har varit fullspäckad, vi har bland annat varit på en busstur runt ön. Där fick vi se en risodling och en gummiträdsplantage. Vi fick prova att skära riset med en vass hacka men det roligaste var nog att vi gjorde visselpipor av risväxtens stam. Vi fick lära oss mycket om hur livet är för den risodlande familjen vi träffade på fältet. Sen åkte vi vidare till gummiplantagen. Även här fick vi känna hur det är att jobba för hand med många tunga maskiner och att bära latexvätskan i tunga hinkar. Vi fick veta att många familjer på Koh Lanta numera jobbar med turismen och har gummiträd och risodling mer till ”husbehov”.

Arbetet med att skriva egna sagor fortsätter. Det var kul att se ”Where the wild things are” och jämföra den med boken som vi jobbat så mycket med. Många tyckte att filmens figurer var väldigt bra gjorda av regissören och kostymmakaren. Filmen såg vi på datorn och det var mysigt att klämma ihop oss 9 elever och äta lite godsaker framför den.

Klassen kokosnoten gör just nu två olika redovisningar i klassrummet; en på svenska och en på engelska. Vi tränar alltså på muntlig framställning, något som finns med som mål i kursplanen både för engelska och svenska. Den engelska redovisningen kallas ”Show and tell” och går ut på att man pratar i ca 4 minuter på engelska o ett valfritt ämne. Här inne fick vi höra om exempelvis figuren Ying/Yang och tamråttor. Lärarna var oerhört imponerade av barnens framföranden! Även inom svenskan fick vi höra ett genomtänkt och bearbetat föredrag; det var Pontus som redovisade om det stora landet Tyskland. Alla har inte hunnit redovisa varken Show and tell eller det svenska föredraget så det fortsätter nästa vecka, spännande tycker alla…

Denna vecka har vi uppmärksammat advent på följande sätt:
Vi har gjort små minitomtar på bildlektionen. Det var pillrigt och svårt att både måla, sy och limma på de små träkropparna. När vi äntligen var klara hade vi 9 små nissar med bjällror på sin luva som vi ställde upp på ett bord. Vi hämtade stenar, blommor och blad som vi la ut som en bakgrund och nu kallar vi det vår ”djungel-julkrubba”!

Slutligen så fick vi på fredagens sista lektion besök från den Svenska Kyrkan  i Phuket. Vi fick göra en tidsresa 2000 år bakåt i tiden och lära oss om varför vi firar jul. Alla elever var väldigt kunniga inom både religion och historia visade det sig. Vi tände ljus och avslutade veckan på ett fint sätt. Tänk att det är adventstider hemma i Sverige, det känns lite konstigt.

Trevlig helg önskar
Linda

7-9:an Bananen

Den här veckan har vi 7-9:an jobbat väldigt hårt med vårt skolarbete. Annars började som vanligt med samling i salan där eleverna fick information om veckan som skulle komma. Därefter sjöngs nationalsången som vanligt.

I tisdags begav sig hela 7-9:an på en bilresa runt Lanta. Där fick vi se hur man skördade ris och gjorde gummi från gummiträden. Det var väldigt intressant och lärorikt.

På onsdagen kom Jenny och hade drama med oss igen. Det var lika kul som vanligt. Under onsdagen jobbade vi vidare med bland annat språk. I spanskan gjorde Fabian ett prov, Zätha skrev kärleksdikter och Natalie skrev ett arbete om Sydamerika. I engelska jobbade bland annat Lisen med fonetik och Jimmy tränade på vanliga och svåra ord.

I torsdags gjorde 4 elever matteprov, Malin, Arjuna, Sofus och Viktoria. Resterande elever följde sina planeringar.

I No Har nu Jimmy börjat jobba med genetik, Johanna med optik, Malin & Lisen med ekologi. I svenska förbereder sig bland annat Simon på sitt muntliga föredrag om Thailand.

I fredags hade vi gymnastik på stranden som vanligt. Vi började med att spela ett spel som kallas för ”flaggan”. Det var väldigt kul och alla elever kämpade på bra. Sedan avslutade vi passet med lite volleyboll som vi tränade på förra veckan. Därefter var det dusch och språk/slöjd som stod på programmet.

Veckans fredagsavslutning höll förkolan i och de bjöd bland annat på en sång på thailändska.

På måndag nästa vecka är det helgdag här i Thailand till följd av att Kungen fyller år på söndag. Så nästa vecka är en kort skolvecka!

Ha en riktigt trevlig helg allihop!
Erik