Vecka 48 2009

Förskolan Fjärilen

Vi började den här veckan med att göra klart brevet som vi påbörjat förra veckan till Larven Valdemar. Samtliga barn har tidigare berättat vad de trodde att det var som Larven Valdemar skickat till oss. Kanske kunde det vara en snäcka eller ett skelett från en snäckdinosauriefågels öron. Funderingarna var många och flera av barnen kopplade det till fåglar medan Christofer tyckte att formen såg ut som ett bilhjul. Dante förklarade att det var fåglar och sa följande:

Vingarna gör att den kan flyga. De här sakerna kan inte flyga, det är bara stenar – stenfåglar. Vi kan inte flyga heller men om pappa lyfter upp oss. Då flyger vi.

Vi läste det sammanställda brevet och var och en skrev på sitt sätt sitt namn på brevet. Veckans fixare Dante tog sällskap med Lucas och postade brevet till vår egen brevbärare Fredrik. Malva och Bror hade tidigare skrivit adressen Havsskogen på kuvertet, så att det skulle komma rätt.

Veckan har också bestått av en hel del snickring. Först lite övning i att träffa spiken och därefter har det byggts flygplan som barnen sedan använt i sin lek. Några barn har också valt att måla sina flygplan. Ett nytt intresse som skapats då barnen målar är att blanda färger med varandra. Röd och vit blir ju rosa men om många färger blandas blir det brunt, vilket var en ny upptäckt för en del barn.

Vi har hittat en ny larv som vi beslutat oss för att sköta om. Den finns nu i en burk hos oss och är väldigt stor med otroliga gulsvarta ”ögon”. Vi hoppas att denna larv ska trivas hos oss och att det händer saker med den framöver. Vi har undersökt både larven och andra små kryp med förstoringsglas. Tänk vad bra det går att se små, små insekter och växter då de förstoras.

På gymnastiken använde vi badbollar som vi kastade till varandra. Till en början var det svårt men efter hand syntes det att träning ger färdighet. Vi räknade hur många gånger vi kunde kasta den till varandra utan att tappa den. Det slutade vid ca åtta gånger för de äldsta barnen. De yngre struntade i räkningen men det blir nog en utmaning för dem framöver. Huvudsaken är ju ändå att det är kul och det verkade alla tycka.

Vi har introducerat en ny sång som heter Trollmadam. Till sången använde vi bilder som visades på en flanotavla. Barnen tyckte att sången var spännande och rolig och redan nästa dag ville de sjunga den igen. Vi har även påbörjat övningen till vårt luciafirande, det blir en  sång om en tomte, men vi berättar inte vad den heter utan det får alla som kommer till luciafesten veta då.

Ett strandbesök även denna vecka, vi kan inte låta bli för det är ju så härligt med sand och vatten. Barnen låtsades fastna med sina fötter i sanden och kunde inte komma loss. Tur att det bara var på lek. Som vanligt blev barnen sandiga på fötter och ben och då är det alltid någon som föreslår att vi ska tvätta oss i havet. Det känns ju så skönt när vågorna kommer och ger svalka då det är så varmt i sanden. På strandbesöket passade vi även på att titta på en sandkonstnär som skapade en elefant av sand. Kanske vi kan utmanas till att försöka bygga något liknande en annan gång. För vi har ju tillsammans konstaterat att vi inte kan allting på en gång, utan vi måste ju öva oss för att bli bättre. Precis så har vi gjort då vi tränat på att fånga bollen eller då vi klappat på olika sätt till vår godmorgonsång.

Fredagsmorgonen inleddes med ett besök av vår brevbärare igen. Alla barn fick ett helguppdrag som innebär att de ska leta efter saker på stranden som ser ut som ögon, öron, näsa och mun. Det blir spännande på måndag att få se vad barnen har med sig.

Vi önskar en trevlig helg!

Danne, Karin samt barnen på Fjärilen.

 

Förskoleklassen Mangon

Nu i veckan har barnen börjat prata om att julen närmar sig.  På söndag är det första advent och vi har börjat träna på luciasångerna. Visst kan man känna julstämning fastän man känner värmen.

Denna vecka har vi varit på en trevlig utflykt. En minibuss hämtade oss och det blev flera stopp på ön. Första stoppet var vid mangroveträsket där vi fick se små krabbor i många olika färger. Barnen såg också några slags fiskar. – Det ser ut som de springer sa ett av barnen.  Det var spännande att gå på bryggorna och titta på allt runtomkring.

Nästa stopp var en räkodling där guiden tog upp räkor som vi fick se. Vi åkte vidare till gummiplantagen, där fick barnen prova på att skära runt trädet. Då kunde man se hur gummit rann ut. Sista stoppet var vid en ananasodling. Det var intressant att se dessa stora blad och inuti växer en enda ananas.
Nästa dag målade barnen något som de minns från utflykten. Det blev härliga bilder.

På tisdagen var det Mangons tur att åka och baka på Baan Café.Den här gången var det Svala, Anja, Oliver D och Oliver K som bakade. Barnen hade roligt och följde receptet. Det knäcktes ägg, det mättes och formades. Till slut var det dags för mm’s godisar som trycktes dit på kakorna. Godiskakor skulle det bli, och barnen lyckades. Det tyckte alla som smakade på kakorna.

Under veckan har vi arbetat med bokstaven I i. Vi har skrivit och målat något som börjar på I i.

På matten har vi letat former cirkel, kvadrat, rektangel och triangel.

Vid fredagens avslutning tackade vi av Anja som slutar hos oss. Hon fick en fin medalj och under dagen har vi läst upp vad vi skrivit på våra hjärtan till Anja. Barnen kom på många fina egenskaper som Anja har. Vi önskar Anja en trevlig resa och lycka till I framtiden.

Vi fick ett brev från vår hemliga vän. Så här stod det.
Hej alla barn.
Hoppas ni ofta är sjörövare och använder kläderna jag skickat till er. Visst är de fina, jag har också sådana. Hur mår Nicko, längtar han hem?

Nu ska ni få en bokstav till i mitt namn. Bokstaven är två streck Hi Hi. Ett som ligger ner och det andra ser ut som ett träd. Bokstaven ska vara före i-et i mitt namn. Nu har ni nästan mitt namn Ha Ha. Har hört att en flicka ska åka hem till Sverige snart. Anja ha en trevlig resa hem och du får titta på skolans hemsida om du hittar mej nån gång. Ta med era kikare nästa gång ni går till stranden. Här är en karta till er.

Vi gick ner till stranden, letade upp muren och den blå skylten. Barnen tittade noggrant på kartan och gick fem steg nedåt och två steg till vänster. Anja började gräva och snart hittade hon något. Ett knyte som de genast öppnade. Där fanns festis och minikakor. Anja fick en liten elefant. – Åh vad fin den var sa Anja.

Vi önskar er alla en trevlig helg.

Barnen och Maritha

 

1-2:an Snäckan

Vatten, vatten bara vanligt vatten. Vi har fortsatt vårt vattentema och tittat på hur mycket vatten vi gör av med på en dag. Oj, oj det är tur att vattnet går runt, runt med tanke på hur mycket det går åt för oss i klassen. Vi har gjort experiment om salt och sött vatten, om ytspänning och om vattenrening. På bilden har vi målat vått i vått med blått och det blev fantastiska landskap. Barnen har också marmorerat tillsammans med Jessica. Alla har avslutat sina sagor om olika figurer som har trillat ner i avloppet och farit genom reningsverket. Här flödar fantasin så det är fantastiskt.

På mattepassen har vi arbetat i våra böcker, spelat spel inom det område vi arbetat med och tränat klockan och tabellerna på datorn. Matte står högt i kurs och alla är flitiga som små myror.

Men det bästa vi vet är i alla fall att läsa. Det är inte långt kvar tills det är dags för bokfest igen. Barnen läser så fort de får någon minut över och läsutvecklingen går framåt med stormsteg. Det är härligt!

Under denna vecka har barnen också fått lära sig vad adjektiv är. De har fått beskriva olika djurs utseende och beteende. Vid ett annat tillfälle fick de skriva sitt namn och sedan komma på adjektiv som började på samma bokstäver som i namnet. Samma övning har tidigare gjorts med substantiv.

Denna vecka har vi tränat till vår samling. Det har varit knivigt att få alla steg att stämma i vår sjörövardans men skam den som ger sig. Framförandet av våra två vattensånger och vår sjörövardans gjorde succé och alla gick hem nöjda och belåtna.

Trevlig helg

Sussi och Jessica

3-4:an Hajen

Vi tänder ett ljus i advent……….

Det känns konstigt och svårt att förstå att det första advent på söndag. Trots att vi övar advent och Luciasånger i salan känns det inte att julen närmar sig, när man promenerar på stranden eller badar i havet. Julstressen vill inte infinna sig när solen värmer och vågorna brusar.

Då känns vårt vattentema mer aktuellt. Vi har gjort vattenexperiment om bl.a. rening och flytförmåga. Vi har pratat om våra vattenmagasin. Visste ni att genomströmningen av vattenmolekyler i glaciärer tar i genomsnitt 16000 år och i luften 9 dagar. Så mycket spännande fakta det finns som ökar vår förståelse om vår värld. Vi har konstaterat att 1 liter vatten väger 1 kg och 1 dl väger 1 hg.

På idrotten denna vecka blandades lek, bollspel och stafetter. Som uppvärmning hade vi följa John i små grupper och så gjorde vi svansleken. Det var väldigt varmt på idrotten så vi fick ha många vattenpauser. Sedan gjorde vi en minnes- stafett. Vi var två lag och varje lag hade två korgar och i den ena korgen fanns det saker (sten, snäcka, liten boll, snöre, stor boll). Om ledaren ropade snäcka skulle man hämta snäckan och flytta den till korgen på andra sidan och sedan springa till mitten igen. Vi hann även med att spela lite skolrugby, vilket var väldigt roligt men svårt.

Vi lär oss mer om Thailand och i onsdags fick vi åka Koh Lanta runt. Vi tittade på ananasodlingar och gummiplantager. På gummiplantagerna arbetar man mellan 1 på natten till 6 på morgonen, Sedan blir det för varmt för saven/gummit att rinna längs skåran i barken. Ett kilo gummi ger idag 2 bath. Det är inte mycket arbetarna får för sina ansträngningar.

Vi tittade på fisk- och räkodlingar.  Vi fick också se amfibier. De såg ut som bilder av de första landlevande djuren. Så fantastiskt att få förmånen att se sådant här i verkligheten och inte bara på bilder i böcker.

På engelskan har vi övade räkneord och ordningstal.

Veckan avslutades med att Snäckan (1-2:) sjöng två vattensånger och visade upp dansen de övat på idrotten och till sist sjöng vi alla Thailand nationalsång.

Hälsningar
Elisabeth och Pontus

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan var det sista veckan för 5-6:an att göra klart sina planscher med uppfinnare och uppfinningar. Alla har jobbat mycket koncentrerat och lagt ned mycket tid för att planscherna ska bli fina. Nästa vecka ska de börja med att komma på egna uppfinningar; det ska bli spännande att se vad de uppfinner!

På måndagseftermiddagen fortsatte vi med våra Thailandsböcker. Läxa till denna vecka var att skriva och jämföra sin fritid i Sverige och i Thailand. På lektionen skrev vi fakta om Thailand och de som tränade thai-boxning för några veckor sedan fick skriva om detta och de andra valde själva vad de skulle skriva i sina böcker. Läxa till nästa vecka är att prova en ny frukt och skriva om denna och rita en bild till.

Vi har haft genomgång på svenskan hur man skriver dialoger och vi har fortsatt att prata om ord som låter lika men stavas olika och haft dessa i läxa.

På so:n har vi pratat om advent, eftersom det är 1:a advent på söndag, samt vi har haft en tävling där klassen gruppvis skulle gissa huvudstäder. De fick 20 olika att välja mellan och skulle säga vilken huvudstad som t.ex förknippas med ”Arsenal FC, Tower Bridge, Piccadilly Circus, Buckingham Palace och Madame Tussauds”. Detta var en lärorik tävling som klassen tyckte var rolig. Vi har även haft nutidsfrågor som denna vecka bl.a. handlade om vilket chips-företag som gör reklam med ”fredagsmys” och vad malignt melanom är.

På idrotten hade vi, som vi säger i Skåne ”pjätt”, eller som i Stockholm ”kull”, eller som i Göteborg ”jagar”, eller som i Hälsingland ”tagen”, eller som i Sorsele ”tagar” eller som i Vara ”datt”. Denna ”pjätt”, som vi gjorde, går ut på att man ska ligga bredvid varandra två och två och sedan är det en som tar och en som blir jagad. Den som blir jagad kan lägga sig bredvid någon och blir då fri och den som ligger på andra sidan blir den som blir jagad. Detta var en mycket uppskattad uppvärmning och alla sprang och skyndade sig att lägga sig eller slänga sig bredvid någon. Vi blev alla garanterat varma och sandiga! Efter detta spelade vi gränsbrännboll, även kallat spökboll, först med en boll och sedan för att göra det lite svårare två och sedan tre bollar.

På engelskan har klassen gått igenom obestämd och bestämd artikel, a och the. De har tillsammans med Annika haft olika muntliga övningar, bl.a. i form av ordkort, där man ska beskriva det som står på kortet, utan att avslöja ordet, och de andra ska gissa vilket ord det är.

På bilden har klassen inför nästa arbetsområde börjat arbeta med skuggning och perspektiv.På musiken har det övats för fullt inför lucia.

På matematiken har vi fortsatt med att göra Chefrens pyramid, räknat i
böckerna och tränat multiplikationstabellen. Vissa har förbättrat
sina tider på www.mult.se med över 40 sekunder!

På no:n i tisdags fortsatte vi med de individuella planeringar som de har
fått hemifrån eller av Peo. Vissa läste och gjorde arbeten medan andra
fortsatte att göra experiment om vatten. På fredagens no fick alla testa hur det blev om man blandar lite vatten med majsmjöl, hur många droppar som fick plats på ett mynt och de fick också göra en billig variant av en lavalampa.

På torsdagen blev klassberättelsen klar, d.v.s berättelsen där klassen skrivit var sitt kapitel. Vi läste upp berättelsen på fredagen och alla lyssnade spänt och alla var eniga om att berättelsen var jättebra och spännande!

På fredagen var det dags att säga hejdå till Josefin. Josefin hade en överraskning till oss; hon bjöd hela klassen på glass! Vi tackar så mycket! Det har varit kul att ha dig här och vi hoppas att du får det mysigt i snön hemma i
Sorsele!

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Denna vecka har vi varit nio (”gau” på thai).
På matematiklektionerna denna vecka har alla arbetat på bra med sina planeringar hemifrån och några har börjat repetera inför sina prov. Vi har fortsatt träna multiplikationstabellen och klassen fick också göra det första av två test som ska avgöra vilken klass som kan tabellen bäst, 5-6:an eller 7-9:an.

På arbetspasset måndag e m fortsatte de arbeta med att bygga sina egna uppfinningar, hitta på logga och konstruera en modell av uppfinningen.

På idrotten i tisdags började vi med en ny uppvärmning. Den gick ut på att man först skulle lägga sig parvis så att alla bildade en cirkel men med utrymme mellan varje par. En jagade och en blev jagad. Hann man lägga sig ner bredvid ett par fick den som var längst bort i det paret resa sig upp och bli jagad istället. Sanden yrde och alla tyckte det var jättekul.  Efter det var det dags för gränsbrännboll och alla kämpade på för att inte bli träffade och det blev ännu svårare och roligare när fler bollar kom in i spelet. Återigen var det en härlig inställning och glatt humör hela lektionen.

På no:n denna vecka har några fortsatt med sina planeringar hemifrån och andra har arbetat med sina uppfinningar.  Viktoria gjorde sitt fysikprov och Fredrik fortsatte med kursen om ljus. Några är helt klara med både modell och det skriftliga arbetet om uppfinningen.  Det är helt fantastiska saker de har kommit på och de har verkligen arbetat med den skriftliga delen också.

På engelskan har de jobbat med sina planeringar. På bildlektionen fick de en trevlig uppgift nämligen att rita av sin hand på tre olika sätt. Så här löd instruktionerna:1. Rita av din hand 2. Rita av din hand men utan att titta på papperet. 3. Rita av din hand, men ställ in din hjärna på att tänka i linjer och former, inte att det är just en hand du ritar av. De tyckte det var en rolig och ibland svår uppgift men det var härligt att se hur alla tog sig an uppgiften oh det blev fina blyertsteckningar till slut.

På torsdag eftermiddag åkte hela klassen till Lanta Thai Cookery School för att lära sig laga thaimat och få veta mer om de grönsaker och frukter som man kan hitta i de flesta thailändska rätter. De fick prova på och göra tre olika rätter: Tom Yam Kong, Phad Thai Gai och Panaeng. Kocken och läromästaren Chen förklarade allr mycket bra och berättade också lite matnyttig fakta om de grönsaker de använde.

Det blev än lite längre skoldag än vanligt men det gjorde inget för alla tyckte det var spännande och roligt att få laga sin egen thailändska mat och så gott det blev!

Trevlig helg önskar 7-9:an och Peo