Vecka 48 2008

Förskolan Fjärilen

Nu i veckan så har vi blivit påmind om att julen närmar sig, och att det är 1:a advent på söndag.Vi har tillsammans gjort en adventskalender. Vi målade en stor  gran och gjorde julgranskulor med glitter. På måndag ska vi börja klä granen, en kula varje dag. Så till jul, då ska granen vara färdigklädd.

Vi har också lite smått börjat  prata om lucia. Sånger vi ska sjunga och vad ska vi vara klädda till. I torsdags när ”Hela skolan sjunger” tränade vi på några luciasånger och visst infinner sig julstämning, trots värmen.

Denna vecka har Märta börjat hos oss och vi har hälsat henne välkommen. Barn börjar och barn slutar. För vi har också fått säga hejdå till Stina som slutade här på förskolan, med ett litet hejdå och kramkalas. Sen på fredagssamlingen så delades det ut medaljer till alla barn som slutat denna vecka. Så önskade vi Stina lycka till i sin förskola hemma i Sverige.

Ha en bra helg och på återhörande nästa vecka.

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan har mest varit mulen men molnen har spruckit upp ibland.
Vi har under veckan varit med om en riktigt trevlig och lärorik utflykt.

Vi blev hämtade med minibuss direkt efter maten och åkte runt på ön, vi gjorde flera stopp utmed vägen. I mangroveträsken låg barnen på bryggan och kippade efter andan av förtjusning när slamkrypare (fiskar som kan gå) och vinkarkrabbor, i alla möjliga färger, kröp omkring.
De lyssnade uppmärksammat när guiden och jag berättade om gummiträdet och om hur gummit kommer till.

Vi såg även cashewäppleträd och fick veta att under varje frukt hänger det en nöt.De mognar under juni, juli, augusti och september.

Vi stannade vid räkodlingar och fick se små räkor som togs upp med en håv.Avslutningsvis fick vi se ett risfält.

Vi har också fortsatt med att pussla och vända på ord, motorcykel-cykelmotor osv. Barnens fantasi har inga gränser.

När vi hade idrott fick barnen gå runt på stationer i en bollbana. Kasta boll i korg, studsa mot vägg, kasta och fånga, rulla och studsa. Barnen var otroligt duktiga.

På torsdagens matteprat pratade vi om att sortera och att man kan sortera på många olika sätt men det är viktigt att förklara hur man tänker.

Vi har även tillverkat en adventskalender som vi ska ha i vårt rum, alla ska få öppna en lucka varje dag.

På fredagen hade barnen engelska med Sara, de lärde sig att beställa saker när man är i en affär.

På livskunskapen pratade vi om känslan rädd, alla har vi varit rädda någon gång och det kan kännas skönt att prata om det.

Den här vecka var det våran tur att hålla i fredagsavslutningen. Barnen var strålande när de i salan sjöng om alfabetet och ord som kan betyda många saker.

Barnen berättar:

Det var kul på gympan när vi hade bollbana, sa ZEB.’

Det var kul i mangroveträsken när vi såg de gående fiskarna, sa TYRA.

Det var kul att se vinkarkrabborna i mangroveträsken, sa TILDA.

Övrigt:

Idag var det Alecs sista dag här hos oss, han fick med sig många positiva saker som Tyra läste upp för honom.
Vi tackar Alec och hans familj för den här tiden och lycka till hemma i Sverige!

På fredag den 5 december är det Kungens födelsedag och då är skolan stängd.

Med önskan om en trevlig Helg

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Då var åter en vecka slut och nu är det inte många dagar kvar på höstterminen. 13 stycken intensiva skoldagar om man räknar ner likt en adventskalender!

Vi började veckan med att skriva och berätta om vår utflykt. Barnen lärde sig så mycket och kommer ihåg ordagrant vad jag översatte till dem.

Under hela veckan har barnen arbetat med sina egna planeringar där det gäller att ta ansvar för att alla delmoment kommer med.

På idrotten spelade vi brännboll med en stor boll. Det blev en mycket jämn match och båda lagen kämpade verkligen.På bildlektionerna har vi denna vecka gjort spöken och fjärilar.

På fredagen var det premiär för lite slöjd i klassen. Barnen fick slipa och måla var sin liten adventsljusstake. Sedan dekorerade vi dem med fina snäckor. Barnen var mycket nöjda.

Under musiken blir det nu träning på Luciasångerna som vi ska uppträda med den 12 december. Vi kommer att sjunga Pepparkaksparaden. Första versen går redan bra och den andra versen tar vi oss an i nästa vecka.

Vi har även gjort 2 jämförande sidor i vår Väderbok. Hur är vädret i Sverige och i Thailand den 28 november? Inte så stor skillnad upptäckte vi, förutom att det var varmare här på Koh Lanta. Regn och moln på båda ställen!

På fredagen var det då dags att säga “hej då” till ännu en elev. Celinh åker hem till Sverige efter nästan 3 månader på skolan. Vi önskar henne lycklig resa (när väl planet kommer iväg) och hoppas att hon ska ha många ljusa minnen med sig hem från Lilla Svenska Skolan.

En trevlig helg önskar

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-4:an Hajen

Så var det dags för Hajen att få ett nytt tillskott. Felix ”checkade in” i måndags och fick omedelbart hoppa in i fotbollslaget som skulle möta ett lag från en thailändsk skola. Felix känns redan som gammal i klassen och vad gäller fotbollsmatchen så hade thailändarna toppat med något äldre killar än våra. Därför blev det en ojämn match denna gång!

Nu har vi kommit igång med hemkunskap i klassen. Vi håller till på ett litet café inne i Saladan. Först ut var Linnea, Leja, Theo och Wilmer. Vi hade en väldigt rolig och lärorik dag i det lilla och varma köket. Goda bananmuffins blev det också!

I onsdags hade klassen en lektion med Sven som bor i en bungalow intill skolan. Han är expert på motorcyklar; det vanligaste fortskaffningsmedlet här på ön. Vi pratade då om vilka fördelar det är med att åka motorcykel framför bil. Hur gammal måste man egentligen vara för at få köra en? Hur mycket kostar den och hur kan man behålla värdet på den. Sven visade hur man vårdar den genom att tvätta, putsa och vaxa! Barnen fick hjälpa till och tyckte det var jättekul!

Vi fick höra på många intressanta föredrag då eleverna berättade om sina intressen i veckan. Det var ridning, hästar, fyrhjuling, pingis, manga och popgruppen Kiss som de berättade om. Det är verkligen skönt att se vilket fint klimat som råder i klassen. Alla är avslappnade och vågar stå inför kamrater och ha ett muntligt framträdande; det är toppen!

Idag, fredag, var det dags för Hajen att säga hej då till Theo. Vi hade vår lilla ceremoni och klippte av en bit av vårt röda snöre, och band det runt Theos handled. Nu önskar vi honom lycka till med skolan hemma i Sverige. Vi kommer att sakna honom!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

På måndagen var det vår tur att åka på utflykt! Vi började med att se hur ett gummiträd ser ut och fick veta att man kan ta gummi från trädet i ca 50 år och efter det så gör man möbler av stammen.

Därefter tittade vi på ett annat träd, cashewträdet. Det fanns inga frukter på trädet denna dag men guiden hittade en kärna som nöten finns i, så den fick vi titta på.

Efter cashewträdet åkte vi till ett mangroveträsk och tittade på två olika sorters mangroveträd. Roligast vid träsket tyckte eleverna var att titta på djuren; vi såg flera vinkarkrabbor och slamkrypare och vi fick lära oss varför vinkarkrabborna bara har en stor klo. Henric tog en riktigt bra bild på en av krabborna!

Nästa stopp blev på en räkodling; vi fick lära oss hur en räkodling fungerar och titta på räkorna och på en växt som tar ihop bladen när man tar på den. Amanda berättade att blommans namn på indonesiska är blyg prinsessa.

Efter detta fick vi titta på currypasta, men vi blev nog alla lite besvikna när vi inte fick se hur man tillverkar det.

Sista stället vi stannade och tittade på var en risodling. Här på Koh Lanta odlar man ris uppe på berg, inte i vatten, som man brukar se i geografiböcker. Förutom att titta på odlingen fick vi med oss ett ax ris.

Vi var alla mycket nöjda med turen och på torsdagens svensklektion började klassen att skriva och rita vad de sett och hört. De ska sedan nästa vecka redovisa muntligt sina ”utflyktsberättelser” för klassen.

Tisdagens idrottslektion inledde vi med att alla skulle jogga en viss sträcka och sedan springa snabbt tillbaka. Väl tillbaka övade halva gruppen att hoppa hopprep och kasta boll i en papperskorg medan de andra fick en genomgång hur man kan göra armhävningar och situps utan att påfresta ryggen. Veckans idrottlektion var en förberedelse för att ännu en gång ha olika stationer.

På engelskan lekte klassen Simon says och på musiken övade de på thailändska nationalsången tillsammans med Sara. De fick även läsa den svenska översättningen, så nu vet hela klassen vad de sjunger varje måndag och fredag!

På matten har några haft prov denna vecka. Tillsammans har klassen påbörjat en turnering där man måste kunna multiplicera upp 12 och ibland även till 13.

På no:n har Peo pratat med klassen om materiens tre former, fast, flytande och gas. De har kokat saltvatten och Peo har visat vad som händer när det blir vacuum i en läskburk.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka har ingen tillkommit så klass 7-9 har varit tio (”sib” på thai).

På idrotten i tisdags fick de tillfälle att träna på kondition, styrka, träffsäkerhet och uthållighet. Om två veckor ska vi se om resultaten har blivit bättre från förra gången vi testade dem. De fick också specialträning i att göra rätt när man gör armhävningar och situps.
Alla gjorde sitt bästa och kämpade på. Lektionen avslutades med att alla deltog i att hoppa hopprep som några spontant hade börjat med. Det märktes tydligt vem som behövde träna mest på det. Så det får jag ta och göra i helgen.

Under veckan har Isabelle fått prova på hur man kan släcka ett ljus genom olika metoder och Gustav har kopplat parallellkoppling, seriekoppling fick avsluta med att bygga en likströmsmotor. Anton gick in i åk 5-6 och berättade om Thailands historia. Det arbetas med många olika saker här och det är spännande.

På torsdag åkte vi och fick oss en lektion i thailändsk matlagning. Så nu vet vi hur man gör en ”Pad Thai Gai”. Tre rätter fick vi förbereda och veta lite om. Sen fick vi fick laga och äta maten tillsammans med de föräldrar som nappat på inbjudan. Oj vad gott det blev!

Veckan avslutades med samlingen i Salan där förskoleklassen framförde två roliga och samtidigt lärorika sånger. Kul att se och höra!
Skolveckan avslutades med den thailändska nationalsången och halningen av flaggan.

Trevlig helg önskar Per-Olof Pehrson lärare åk 7-9

Maj-Britt handledare Sofia Distans