Vecka 48 2007

Förskolan

Vi tycker fortfarande att det är jättekul och pyssla om och följa våran lilla plantering. Vi har så klart mätt vår mangoplanta och den har vuxit ytterligare 3 cm sedan förra måndagen. Det är liksom lite lönt och odla saker här.

Den här veckan har vi börjat med ”Mattekul” . Vi har räknat och laborerat med antalet bokstäver i barnens namn och med deras ålder. Dom var jätteduktiga!

Självklart har vi motionerat: Vi har hunnit med både  ”Röris”  (tillsammans med förskoleklassen) och ”miniröris” – det är roligt och bra tycker både barn och vuxna.

Den här veckan har vi haft samarbetsdag på skolan med många roliga aktiviteter på stranden. Dagen innan, i onsdags, gjorde vi flaggor i våra respektive lag (som vi skall ha hela läsåret), det är spännade och roligt och vara med dom stora barnen och dom tar såååå bra hand om oss.

Vi har sjungit mycket den här veckan också, dels luciasånger men också 4 låtar ur Majas alfabetsvisor H – humle, E – eken, L – lavendel, G – gräslök. Dom här låtarna har vi tränat på tillsammans med förskoleklassen och så framfördes de sedan under fredagssamlingen. Vi var så duktiga!!

Under fredagen blev vi också bjudna på glass (mums) av våran toppenbra praktikant Frida som tyvärr gjorde sin sista dag hos oss. Hon har varit en stor tillgång på skolan – vi kommer och sakna dig! Under fredagssamlingen gav vi henne de fina teckningarna som barnen ritat, en present från skolan och så fick hon så klart en medalj!

Veckans sånger: Lucia sånger, Majas alfabetssånge
Veckans ramsa: Hickori dickori docka….

 

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

Denna vecka har vi jobbat mycket tillsammans med barnen i de andra grupperna.

På tisdagen var alla ettor inne hos oss då Elisabeth var ledig. Vi gick igenom dagar, månader och årstider som vi upplever dom i Sverige och här i Thailand.

Därefter gjorde vi ”loppor”. Aktivitetsloppor och matteloppor. Man viker ett papper (en kvadrat) till en loppa som man sen skriver i och målar fint. Efter lunch var det luciaträning i Salan.

På onsdagen förberedde vi oss inför samarbetsdagen, genom att träffas i de olika lagen, ge laget ett namn och göra en flagga. Det blev 10 mycket fina flaggor!

Samarbetsdagen hade vi nere på stranden, vi vandrade ner på OS-manér, flaggan först och laget efter, alla på en lång härlig rad.

Uppgifterna var 5 st, där eleverna fick prova på olika färdigheter, snabbhet, koncentration, styrka och klurigheter. Det blev en mycket trevlig förmiddag! Efter lunch kom 5-åringarna in till oss för att träna och förbereda inför fredagsavslutningen i salan.

På fredagen bjöd lärarkandidaten Frida barnen på glass på en av restaurangerna nere vid havet. Hon gjorde sin sista praktikdag. Vi tackar Frida och önskar henne lycka till i fortsättningen. Avslutningen i Salan höll vi och förskolan i och det blev sånger ur Majas-alfabet, som bildade ordet HELG.

Veckans högläsningsbok:Sandvargen och Zackarina av Åsa Lind
Veckans sång: Majas alfabet och Lucia sånger.

Trevlig första advent!

 

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

 

1-2:an

Jag är så glad för att barnen läser med sån glädje varje dag. Vi ägnar mycket tid till läsningen och jag tycker det ger bra resultat. I måndags fick 2:orna en extra puff när de fick vara med på 3-4:ans ”bokprat” i salan. Det var inspirerande för dem. Tack Ann-Sofi!

Ettorna har lite för mycket lektionstid per vecka, så ibland får de vara med förskoleklassen. I måndags var det dags igen. De får göra både lärorika och roliga saker tillsammans med förskolebarnen och Marie! Jättekul för dem!

Vi fortsätter förstås träna inför Lucia. Sångerna sitter bättre och bättre. I veckan fick vi sjunga till musik också tack vare Emelie och Louise pappa Jarl. Jag missade tyvärr det eftersom jag var i Krabi, men nästa vecka hoppas vi Jalle vill komma tillbaka och kompa oss. Tack för att du hjälper oss!

Lärarkandidaterna Annicka och Jessica hade en rolig idrottslektion med en tävling som fick barnen att både röra sig mycket och att samarbeta på ett enkelt sätt. Det var en bra träning inför torsdagens samarbetsövningar.

Vi började förberedelserna inför samarbetsdagen redan onsdag eftermiddag med att lagen fick träffas för att komma överens om ett passande namn till sitt lag och att måla en flagga. Det blev en kreativ eftermiddag, som resulterade i många fina och fantasifulla flaggor. Vi tyckte att torsdagen blev en lyckad dag! Det är alltid lika mysigt att se de äldre ta hand om de yngre som de gör. Trots värmen kämpade alla på som vanligt. Laget ”Aporna” fick flest poäng och fick ta emot publikens jubel.

Till sist; Ha en trevlig helg!

 

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

 

3-4:an

Vi har verkligen haft det hett om öronen den här veckan. Inte en enda droppe regn har fallit över Koh Lanta.

Eleverna i 2-4:an inledde veckan med att ha bokprat i Salan. Detta ledde till en enorm läslust resten av dagen. De flesta satt försjunkna i sina nylånade böcker även under rasterna. Kan man ha en bättre kompis än en bok?

Under tisdagsförmiddagen var det några av årskurs fyras tur att få baka på Islanders. Det blev en smaskig kladdkaka. Under tiden hade vi andra, som stannade kvar i klassrummet, besök av tvåans elever.

Luciadagen närmar sig med stormsteg. Som tur är så har vi fått hjälp av Jalle (Emelies och Louise pappa) med kompet. Det tackar vi för.

Vi har fått extrahjälp under idrottslektionerna fram till jul av lärarkandidater som har idrott som ett av sina ämnen. Det är alltid välkommet med nya idrottsidéer.

Under onsdagseftermiddagen förberedde sig hela skolan för torsdagens samarbetsdag. Eleverna delades in i tio olika grupper. De fick hitta på ett gruppnamn och måla en gruppflagga.

Vi höll till nere på stranden under hela torsdagsförmiddagen. Det är fortfarande lika fantastiskt att se hur alla hjälps åt och tar hand om varandra. En av grenarna var stående längdhopp. Totalt hoppade hela skolan 67,40 meter!!!

Veckans matteproblem, som består av tre olika problem som ska vara lösta till fredag nästa vecka, har satt igång hjärncellerna hos 3-4:ans elever. Det ska bli spännande att få höra vilka svar de kommit fram till.

Under Talking activities passet spelade eleverna upp olika restaurangsketcher. De har verkligen tränat upp sitt ordförråd och uttal. Det märks att de använder engelskan på fritiden.

Ja, så har ännu en elev ”lämnat” oss. Hannes i fyran har åkt hem till kalla Sverige. Vi kommer alla att sakna hans glada min och positiva sätt.

Förskolebarnen höll i fredagssamlingen. De underhöll oss med vacker sång. Sådana små sånglärkor de är!

 

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an och 7-9:an

Förra veckan slutade bröderna Christoffer och Niklas hos oss. Vi saknar er jättemycket!

Vi hälsar Robin välkommen till oss i årskurs 9.

5-6:ans rum är numera döpt till ”stora kokosnöten”. Det passar rätt bra eftersom det finns gott om kokosnötter här på skolans bakgård och på stranden. Kokosnöten som är världens största frö och här i Thailand används flitigt i mat – mumsigt. Namnet röstades fram på klassrådet i förra veckan.

I 7-9:an vann förslaget ”spökdjuret” som enligt säker källa lär vara ett livslevande däggdjur (en söt apa) här. Hur det ser ut mer i detalj hoppas vi få se inom en snar framtid. Eleverna skall få tillverka skyltar i någon form att sätta på dörren till klassrummen.

Rasterna är det bästa på skoldagen enligt majoriteten av eleverna i åk 5-9. Då ägnar man sig åt att ställa kluriga gåtor till sina lärare, spela pingis och pusta ut i salan.

Luciafirande nalkas här på Koh Lanta. Känns nog lite märkligt att sjunga om snö, bjällror och tomtenissar i solgasset bland palmer och bananträd. Inte en snötyngd gran inom synhåll.

Början av veckan ägnar eleverna i regel åt sin veckoplanering. Det är många ämnen av olika karaktär att avhandla på högstadiet. Här följer några exempel: experiment om luft, brobygge, antikens filosofer och kultur, dikter, forskning om Thailand, religiösa spörsmål och etiska dilemma, Europas geografi, Franska revolutionen.

Datornerna används flitigt eftersom det är ett lätt sätt att kommunicera och att hitta fakta. Många mailar så klart hem till sina klasser och rapporterar om skolarbetet.

Dagarna består av en del individuellt jobb i de olika ämnena varvat med gemensamma diskussioner om ex. buddism eller demokrati.

I torsdags hade hela skolan en samarbetsdag på standen. Man tävlade sportsligt i grenarna: vattenstafett, kokosnötsstötning, kasta boll i ring, stående ländhopp och tangram pusslande.

Alla var helnöjda och ganska trötta när vi vandrade hem igen.

Det är roligt och se de äldre eleverna ta så fint ansvar och hjälpa de yngre. Det måste vara en stor lycka för en sexåring att få sitta på axlarna på en stor gänglig grabb i årskurs 9. Eleverna var jätteduktig och heja på och stötta varandra – glada heja rop gör att det är kul att vara med och göra sitt bästa för laget.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9