Vecka 47 2016

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade Gustav välkommen till fjärilsgänget och startade veckan med olika aktivitetsstationer och sprudlande lek.

I veckan har vi haft två elever från Bananen som hållit i massage på vår läsvila tillsamman med oss. De har under en tid varit med oss när de har rast och lekt, spelat spel och ritat mandalas med de yngre barnen. Det är otroligt fint att se banden mellan stora och små på vår skola.

På tisdagen åkte vi på studiebesök till en gummiplantage. Vi fick se hur rågummi tappas från trädet. Barnen tyckte det var spännande att se gummibollarna som bildas innan mangling.

Vi har börjat skapa med petflaskor då vi byggt hängamplar. Målat och dekorerat med glitter, snäckor och koraller för att sedan plantera i.

I veckan har vi börjat träna på luciasånger inför ”lussetåget”. Vi har även sjungit tillsammans med förskoleklassen.

När vi hade idrott hade vi Zumba. Vi gjorde också lite yogaövningar och rörelsesagor.

Ha en trevlig helg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har som alla andra veckor gått väldigt fort. Tänk att det är mindre än en månad till jul. Lite svårt att tänka sig när man befinner sig här i värmen. Vi har börjat förbereda oss lite genom att gå igång att tillverka vår egen adventskalender.

På mattesamlingarna har vi övat oss på begreppen tjock och tunn. Barnen fick en hög med böcker som skulle sorteras från tjock till tunn. Inte helt lätt, men blev lättare när man hjälptes åt.

Vi har jobbat lite extra med siffran 7 och övat oss på udda och jämna tal.

 

På språksamlingarna har vi jobbat en hel del med sammansatta ord, eller magiska ord som barnen uttrycker det. Lite trolleri över att man tar två ord och så bildas det ett tredje ord av det. Vi har bland annat spelat ett kortspel där det gäller att bilda sammansatta ord.

Vi har också kommit till bokstaven N, n i alfabetet.

Mitt i veckan åkte vi på ett litet studiebesök upp till en gummiplantage som ligger i närheten av skolan. Vi fick se alla träden som står så fint på helt raka led och så fick vi se hur gummin blev tappad ut ur träden i en liten behållare. Innan besöket, gick vi igenom hela processen på hur gummi blir till och vad man kan göra av gummi, genom att titta på ett bildspel.

Vi har som alltid lekt en hel del också både inne och ute. Ute växlas det med att leka restaurang eller också tafattlekar och inne blandas det med bygglekar, pyssel och spel. Vi har också varit på besök ute på stora skolgården och lekt med de större barnen.

Vi har sjungit en hel del denna vecka också. Dels har vi börjat öva på Luciasångerna, vi sjöng engelska sånger på engelskan och vi har sjungit tillsammans med hela skolan ute i Salan.

Vi avslutade veckan med massage innan vi gick ut till samlingen i Salan.

Ha en skön helg

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej

Efer några veckor med mycket gemensamt arbete kring Gosebjörn och religion, har veckan som gått till stor del varit inriktad på elevens individuella planering. Fler lektioner än vanligt har eleven själv valt vilket av veckomålen hen ska arbeta med vid det aktuella tillfället.

Vi tycker att studiebesöken ger oss väldigt mycket, både faktakunskaper om ett visst ämne men även kunskap om Thailand och dess folk och hur de lever. Vi tränar vårt språk genom att sammanfatta vad vi lärt och ibland även på att lyssna på engelska och thai. Studiebesöken bjuder på mycket vi inte kan lära oss i klassrummen, så vi är väldigt glada över att vi även hunnit med ett kortare studiebesök även denna vecka! Denna gång besökte vi en gummiplantage. Innan vi for dit berättade vår slöjdlärare Christer för oss om gummiträden, arbetet med gummimassan och om naturmaterial och syntetiskt material. Han visade oss även ett bildspel där vi bland annat fick se maskiner som används när man bearbetar naturgummi.

Väl på plats fick vi se hur den vita saven rann utefter skåran som skurits i gummiträdets bark, ned i en skål där saven samlades. Efter tre dagar blir skålen full och saven stelnar till en vit mjuk boll. Något vi lärde oss, som vi inte skulle kunnat veta om vi bara läst om det i klassrummet,  var att saven lukatade ganska illa när det stelnat, och att gummimassan ”kändes ungefär som mozarellaost” när man petade på det.

Idag slutar Karolina och Frida, våra VFU-studenter. Vi har verkligen tyckt om att ha dem hos oss, och Karolina som har varit i vår klass har varit ett mycket positivt tillskott i klassrummet. I torsdags bjöd tjejerna på fika och gott att dricka på eftermiddagen, vi mumsade på kex och godis. Härligt! Vi kommer verkligen att sakna Karolina och Frida!

Trevlig helg till er alla!

Stina

 

1-2:an Geckon

Denna vecka avslutades med Geckons uppträdande I Salan. Efter en inledande välkomstsång berättade barnen om några frukter som finns i Thailand och till sist bjöd barnen, iförda egenhändigt tillverkade fruktmasker, på en fruktrapp. Barnen hade i förväg läst in texterna så de slapp vara nervösa, staka sig eller glömma. De var verkligen jätteduktiga!

Veckan har varit speciell på flera vis. I tisdags kom Christer och berättade för oss om gummiplantagen som vi sedan besökte på onsdagen. Studiebesöket var mycket uppskattat.

Albin bjöd på födelsedagsfika på tisdagseftermiddagen. På onsdagseftermiddagen fick Frida ledigt för att vi skulle kunna rita teckningar och skriva diplom till henne. Diplomet och teckningarna överlämnades i torsdags då Frida och Carro bjöd på avskedsfika. Mycket mumsande denna vecka J

Nalletemat har avslutats med att barnen fick skriva ett vykort till Nallen. De fick på det sättet också träna på hur man formulerar vykort och brev.

”Grej of the week” fick inte plats på schemat denna vecka och skjuts till tisdag nästa vecka.

Mellan allt fika, studiebesök och andra aktiviteter har barnen också fått möjlighet att arbeta med sitt arbete från hemskolorna både i matte, svenska och NO/SO.

Vår VFU-student Frida har gjort sin sista vecka hos oss och vi önskar henne lycka till i framtiden. Vi kommer att sakna henne!

Lena

 

3-4:an Hajen

Även den här veckan har vi gjort ett studiebesök, denna gång gick färden till en gummiplantage. Inför besöket gick Christer(träslöjdsmagistern) runt i grupperna och förberedde oss genom att visa ett bildspel och berätta om hur framställningen av gummi går till. Väl på plats fick vi se hur man skar ett snitt i trädet och hur mjölksaften genast började rinna ner i skålarna som är fastbundna på trädstammarna. Vi fick också se hur gummit ser ut när de tar ut det ur skålarna, och vi kunde känna hur det luktar! Men intressant var det i alla fall att få veta och se hur det går till.

På musiken tränas det för fullt inför luciafirandet, det är faktiskt inte så långt kvar tills det är dags. Och redan nu på söndag är det ju första advent, lite svårt att tro när man befinner sig här nere i sol och värme.

I slöjden jobbar eleverna på för fullt med att tillverka olika saker av naturmaterial såsom exempelvis kokosnötter och bambu. Det ska bland annat bli amplar, hushållspappershållare och vindspel. Fint blir det!

Och även i klassrummet jobbar eleverna flitigt med sina olika arbetsuppgifter. Det kan till exempel handla om att skriva dialoger på engelska och redovisa inför klassen eller skriva enkla texter på engelska. Det kan vara att lära sig Sveriges namngeografi, att träna hur man använder en kartbok eller att nöta multiplikationstabeller och subtraktionsalgoritmer. Det kan också vara att träna läsförståelse av olika typer av texter, att repetera olika stavningsregler och mycket, mycket mer.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har flytit på som vanligt. Gruppen börjar stadga allt mer nu när det inte kommit in några nya elever på ett tag och det märks att eleverna får en tajtare relation med varandra, det känns super.

I onsdags tog vi en tur till ett gummiplantage. Eleverna fick förhandsinformation av Christer och visste ungefär vad det handlade om innan vi kom dit.
Väl på plats kan vi väl erkänna att det inte direkt luktade nybakat bröd, men man vande sig efter bara några minuter och tänkte inte mer på det. Vi fick se hur de arbetade och hur lite de skar bort från trädet för att det genast skulle börja rinna igen. Eleverna fick också en chans att känna på den massan som samlats in från träden.

I torsdags var det äntligen dags för Cooking School. En väldigt trevlig och lärorik aktivitet för våra mästerkockar. Det såg ut som att eleverna stortrivdes med detta och många växte i att på eget ansvar tillaga den goda maten. Dessutom en jättekul grej att göra tillsammans i klassen med mycket skratt och tid att vara med varandra i aktivitet “utanför skolan”. Det som tillagades var Pad Thai, Kyckling med cashewnötter samt en efterrätt med banan och kokosmjölk. Allt blev supergott.

Med vänliga hälsningar

Pelle

 

6-9:an Bananen

Bananerna har haft en fin vecka, de har arbetat ambitiöst och förhoppningsvis lärt sig många nya saker!

I onsdags tog vi en tur till ett gummiplantage. Eleverna fick förhandsinformation av Christer och visste ungefär vad det handlade om innan vi kom dit.
Väl på plats kan vi väl erkänna att det inte direkt luktade nybakat bröd, men man vande sig efter bara några minuter och tänkte inte mer på det. Vi fick se hur de arbetade och hur lite de skar bort från trädet för att det genast skulle börja rinna igen. Eleverna fick också en chans att känna på den massan som samlats in från träden.

I torsdags var det äntligen dags för Cooking School. En väldigt trevlig och lärorik aktivitet för våra mästerkockar. Det såg ut som att eleverna stortrivdes med detta och många växte i att på eget ansvar tillaga den goda maten. Dessutom en jättekul grej att göra tillsammans i klassen med mycket skratt och tid att vara med varandra i aktivitet “utanför skolan”. Det som tillagades var Pad Thai, Kyckling med cashewnötter samt en efterrätt med banan och kokosmjölk. Allt blev supergott.

Sofia