Vecka 47 2017

Ännu en härlig vecka är till ända på Lilla Svenska Skolan. Det har varit en vecka som har innehållit både mycket skoljobb, men även sköna raster tillsammans med kompisar. En av de saker som är så härlig på vår skola, är att alla elever oavsett ålder gör saker tillsammans på rasterna. För många elever har rasterna den här veckan fyllts av volleyboll. Det är underbart att se hur de äldre eleverna visar de yngre hur man ska göra och hur de ändrar spelet för att alla ska kunna vara med. Det är till exempel helt okej att stå framme vid nätet och kasta över bollen när man servar om man går i åk 2, medan om man går i åk 9 måste man göra en riktig serv och stå bakom baslinjen. Andra populära rastaktiviteter är pingis, kingruta och olika spel exempelvis Uno. Förskolebarnen som har en egen lekgård, leker gärna olika lekar med vatten eller i sandlådan.

Veckan började och avslutades med att vi åkte till templet i Oldtown och träffade munkarna där. De yngre eleverna åkte i måndags förmiddag, medan de äldre åkte i fredags förmiddag. Att göra en utflykt till templet är något alldeles speciellt som eleverna som går i vår skola får uppleva.

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Vecka 47 avslutades med en rolig smakupplevelse. Ett barn hade med sig thailändskt godis ifrån Chiang Mai. Det smakade choklad och kokos och var segt som en snigel. Det var inslaget i bananblad och alla var först nyfikna men sedan gick meningarna isär.

Vi fortsatte på gettemat och färglade mandalas med getter. Det var en cirkel som var lite trixig att klippa ut.

På måndagen välkomnade vi en ny kompis och en semesterfirare kom tillbaka efter ett par veckors ledighet. Det är många avsked här på skolan men också många härliga möten. Några barn åkte till templet i Old Town.

På tisdagen var vi som vanligt på stranden och byggde, letade snäckor, kände på vattnets kraft och njöt av att vara i Thailand där man inte fryser när man leker med sand och vatten.
På eftermiddagen introducerades veckans bokstav som var D och veckans sång som var om daggkåpan. Vi pratade om tempelbesöket och barnen ritade något de funnit intressant.

På onsdagen fortsatte vi att jobba med bokstaven D. Vi tränade också på ännu fler luciasånger, nu kan vi sex av sångerna. Det hände något extra kul då det i en av krukorna med guldfrön hade vuxit en groda.

Vi har sjungit om Monster Frasse. I texten beskrivs hans utseende och med hjälp av texten har barnen först enskilt och sedan i grupp avbildat Frasse.

På torsdagen var Muselina tillbaka och kompisen som haft henne på besök berättade om vad de gjort. Vi jämförde hur man hälsar i Thailand och Sverige, det var spännande när vi provade de olika sätten. Känslan vi jobbat med i Muselinaboken och annan litteratur är nu arg. Vi läste om Grodan och om Leopold och jämförde deras ilska och själen till deras ilska. Barnen tyckte att de nog egentligen var ledsna men känslan kom ut som ilska. Barnen fick rita och berätta om när de känt sig arga och visa med miner hur man ser ut.

Det har varit intensiva rollekar med massor av rekvisita den här veckan. Barnens lek är fantasifull såväl ute som inne och de går in i sin lek.

Vi har tränat massor inför vårt uppträdande i Salan imorgon.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!

Vänliga hälsningar/Best regards

Mona och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar

Veckans ramsa: Ole dole doff  (med rörelser)

Jag har verkligen en liten fantastisk grupp med barn! Vilken förmån att få arbeta på det här viset både för mig och barnen och med så goa ungar! Härligt!

Med tanke på att vi besökte templet i måndags så hade vi i tisdags en heldag om buddhismen. När de lyssnade på berättelsen om Siddharta Gautamas uppväxt och när han blev Buddha satt de blixtstilla och lyssnade på den spännande historien. Vi pratade om hur en buddhist lever, om högtider, symboler och om att göra goda gärningar. Vi fick se en film om en kille “Gabriel” som lever som buddhist och de ritade målarbilder på tempel, lotusblomman, Buddha och buddhistiska symboler.

Veckans bokstav har varit Dd och som vanligt har vi gjort en mängd saker kring bokstaven.

I matematiken har vi fortsatt med vårt arbete med siffrorna 0-10 och ordningstal. Vi har läst ut Madicken och påbörjat Tågmysteriet som högläsningsbok. Med tanke på ordningstalen så har vi även läst Petter och hans fyra getter som pratar om dem, spelat spel, tittat på korta lärprogram på internet om ordningstalen och haft genomgångar och jobbat på stenciler. Med kaplastavar har de fortsatt att bygga svårare och svårare mönster efter mallar.

Den här veckan har vi lekt en hel del inne med förskolebarnen, både i måndags och fredags fm och en stund i tisdags em.

I torsdags em arbetade mangosarna med Bella och hade No med experiment. De jobbade med friktion, balans och tyngdkraft.

Vi hälsar Olle välkommen till oss!

Ha en skön helg!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Denna vecka har vi hälsat två nya kompisar, Axel och Emmy, välkomna till oss på Snäckan. Nu har vi blivit fler igen och det är riktigt roligt.

Arbetet har fortsatt och vi arbetar på enligt vår planering.

Vi har fortsatt vårt samarbete med Geckon och Mangon och en rättelse från förra veckans information. Det var denna vecka har 1:orna varit inne hos Stina och gjort namnskyltar och 2:orna har varit inne hos Maria och sjungit och dramatiserat.

Denna vecka har vi fördjupat oss inom buddhismen och de elever om inte var med till templet förra gången fick en ny chans nu.

Det nya för denna vecka är att 2:orna har börjat med slöjd. Varje tisdag kommer de ha slöjd med Fredrik och 1:orna kommer att ha olika fördjupningsarbeten inne hos mig. Denna vecka har vi arbetat med ordklasserna substantiv, adjektiv och verb.

Vi har även börjat att arbeta med kroppen och hur vi påverkas av motion och kost. Detta kommer vi att fortsätta med nästa vecka.

Det har varit en toppenvecka men nu är det dags för helg.

Ha en fin helg.
Isabella

 

 

1-2:an Geckon

Hej!

Vi startade veckan med ett besök till öns tempel. Barnen fick ställa frågor till munken, vara med på en rökelsecermoni och meditera tillsammans med munken. Vi fick lära oss varför munkarna rakar av siffror håret, varför de bär orangea kläder och varför man inte ska peka fötterna mot Buddha.

För första gången någonsin hade geckons och snäckans tvåor slöjd. De var väldigt entusiatiska och förväntansfulla inför slöjdlektionen och nöjda efteråt och fulla med idéer – de ser fram mot nästa slöjdlektion! Samtidigt började klassernas ettor att arbeta med ordklasserna substantiv, adjektiv och verb!

På veckans idrottslektion tränade eleverna styrka och smidighet samtidigt som de tränade minnet i det klassiska spelet MasterMind!

Vi fortsatte med arbetet omkring dikter. Eleverna arbetade i par och hjälptes åt att skriva en dikt tillsammans hela klassen. Därefter var det dags att skriva egna dikter som handlade om Thailand och Koh Lanta!

Vi hoppas ni får en fantastisk helg!

//Stina och Therese

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi avslutat arbetet med järnåldern och vikingatiden med att lära oss mer om vad människorna trodde på den tiden: hur de trodde världen skapats, hur den såg ut och hur den påverkades av jättarna. Vi fick höra hur Loke lurade Höder att skjuta den snälle guden Balder med hjälp av den enda växt i världen som inte lovat att skada Balder, misteln.

När vi avslutade det arbetet hade vi även elever, som börjat lite senare på terminen, som var i templet i Old Town på besök.

Vi har lärt oss om grodans livscykel och om hur växterna tar hjälp av, framförallt, insekter vid sin pollinering.

Den här veckan har vi också startat upp arbetsområdet Människokroppen. Både treor och fyror kommer att få lära sig mer om vår lekamen under de närmaste veckorna. Vi började med att titta på en film om skelettet och musklerna. Vet du att vi har flera olika muskelsorter? Skelettmuskulaturen är det som vi oftast tänker på när vi pratar om muskler. Hjärtmuskulatur finns bara i hjärtat och den muskulaturen jobbar på dygnet runt, alla årets dagar utan att bli trött. Glatt muskulatur finns i våra inre organ och den muskulaturen jobbar på automatiskt, utan att vi behöver tänka på det. Och det är tur, för tänk om vi skulle glömma bort att använda mage- och tarmmusklerna efter att vi ätit!

Årskurs 3 har tränat på geometriska begreppen linje, stråle, sträcka och punkt samt på hur saker kan se olika ut ur olika perspektiv – var och en ser det från sitt håll.

De flesta eleverna i årskurs 4 har arbetsområden som handlar om multiplikation och division just nu.

Ha det bra!

Nettan​

 

4-5:an Palmen

Denna vecka har vi lärt känna våra nya klasskompisar som har kommit till Palmen! Vilket har varit roligt!

Vi har jobbat mycket med religion denna vecka. Eleverna jobbar tillsammans i grupper med olika religioner som de sedan kommer redovisa för varandra. Några elever har avslutat sitt arbete med Europa och andra har haft några kunskapskontroller i matematik och engelska.

Vi har jobbat endel med elektricitet och magnetism i no och nu även påbörjat värme och energi.

Idag har vi gjort ett besök i templet här på ön. Där fick vi träffa en munk som berättade om livet som munk. Många frågor hade eleverna och det var ett uppskattat besök. Spännande med olika syn på livet och vad man behöver för att kunna leva ett bra liv. Det blev många härliga reflektioner från eleverna efteråt och många fick sig en liten funderare över hur vi egentligen lever i ett ganska överflödigt samhälle.

Nästa vecka jobbar vi vidare med allt som ska göras, både tillsammans och med individuella planeringar!

Trevlig helg!
Jessica

 

6:an Kokosnöten

Den här veckan har vår VFU-student Jenny haft flera lektioner tillsammans med eleverna. Dels har hon fortsatt arbetet i SO om religioner, men hon har också haft en engelsklektion.
engelsklektionen gick ut på att eleverna skulle dramatisera en historia som de fick uppläst för sig. Övningen gjordes i flera steg. Steg ett var att lyssna på novellen ”The Papaya that spoke”. Efter det fick eleverna varsin ”storymap” som de skulle fylla i en och en. Steg tre var att tillsammans i grupp placera ett antal kort med bilder från novellen i kronologisk ordning. Nästa steg var att skriva ett manus för att kunna spela upp historien. Här fanns utrymme för improvisation. Vi elever tyckte det här var en väldigt kul övning och vill gärna göra liknande igen.

På slöjden den här veckan har vi fortsatt det praktiska arbetet med bambuhögtalarna. Vi har även inlett den skriftliga dokumentationen av arbetet. Vi ska dokumentera hela vårt arbete i text och bild i en powerpoint presentation. Fredrik gav oss tips på hur man ska göra och berättade för oss att i slöjden ingår det att man ska kunna dokumentera och reflektera kring sitt jobb.

I svenskan börjar vi som är helårselever bli klara med våra dagböcker. Nästa vecka tror vi att vi kan börja göra våra digitala böcker.

I tekniken har vi den här veckan fortsatt pratat om transportmedel. Vi har fått placera ut olika transportmedel ex. cykel, båt, luftballong, bil och tåg på en tidslinje. Det var kul men väldigt klurigt. Vi har även sett en film om hur tåg, bilar, flygplan, helikoptrar och raketer uppfanns och hur de har utvecklats. Vi har sedan fått veta av Malin att det transportmedel vi ska fokusera på framöver är raketer. Vi ska lära oss med om raketer och rymden, samtidigt som vi ska bygga egna raketer. Malin visade exempel på två enkla raketer man kan bygga. Den ena var byggd av sugrör och drevs av lufttryck eller pneumatik, den andra var byggd av folie och drevs av en tändsticka. Tyvärr lyckades vi inte skjuta iväg tändsticksraketen som Malin byggt, men nästa vecka ska vi elever få prova bygga varsin, så får vi se om uppskjutningen av dessa lyckas?

Som vanligt har vi sett till att ta reda på vad som händer i världen, genom att titta på Lilla Aktuellt. Det är en skön start på dagen. En av nyheterna den här veckan handlade om en 17-årig pojke från Tanzania som fått barnens miljöpris. Han har kommit på att man kan smälta gamla plastpåsar och blanda med sand. Av geggan kan man sedan göra ”tegelstenar” som man kan bygga stabila hus av. När vi hade sett det klippet diskuterade vi länge om vad vi gör för att minska plastanvändandet och gav varandra många bra tips på vad man kan göra för att till exempel undvika att ta plastpåsar när man handlar.
Ha en bra helg!
Pop kan mai

Malin och Jenny

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har varit en alldeles vanlig vecka förutom tempelbesök idag fredag.

Hemkunskapen bjöd på bakning av äppelpaj och chokladbollar.

thats all !

//Fredrik och Annika