Vecka 47 2015

Förskolan Fjärilen

Den här veckan hälsade vi två nya kompisar välkomna till förskolan Fjärilen

Vi har fokuserat på lära-känna-lekar och olika lekstationer där barnen själva får välja. Genom leken har vi skapat band med varandra. Vi har experimenterat med färg och gjort fjärilsmålningar med våra fötter. De nya barnen har tecknat självporträtt och konstruerat sina thailändska favoriträtter.

På idrotten hade vi ”miniröris”, dans och yoga. Vi gjorde olika rörelsesagor tillsammans.

I veckan har vi skrivit bokstäver, barnen är mycket intresserade utav detta. Vi samlade ord på en viss bokstav som vi skrev, rimmade och ritade till.

Vi har även tränat på luciasånger och spelat ukulele i barngruppen denna vecka. Alla kan nu spela till ackordet D och vi sjunger på många olika språk.

Vi avslutade veckan med ett studiebesök på Lanta Animal Welfare. Vi besökte katthuset och där berättade de om hur de arbetar med att hjälpa djuren på Koh Lanta.

Ha en fin helg alla!

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Från och med denna vecka är skolans förskoleklass, Mangon igång med sin verksamhet. Vi välkomnade Signe till Mangon i måndags, resten av barnen har gått tillsammans på Fjärilen

Vi har haft en vecka med fokus på att lära känna varandra och även på rutinerna vi kommer ha inne på Mangon. Vi har tillsammans gått igenom våra trivselregler och barnen har fått göra en kompissol som nu pryder vår vägg. 

På ”hela skolan sjunger” övar vi oss för fullt på Lucia-sångerna. Så roligt att sjunga när vi är så många tillsammans.

Det har varit mycket lek, både inne och ute, men också både språk och mattesamlingar.

På språksamlingen har vi bland annat berättat om oss själva och börjat jobba med ett häfte ”Här är jag”. På mattesamlingen har vi pratat om längd – lång, längre, längst och kort, kortare, kortast. Vi här mätt oss själva för att se hur stor skillnaden blir när alla reser hem igen.

Veckan avslutades med en uppskattad utflykt till Lanta Animal Welfare, där vi fick klappa och leka med katterna och se en liten hundvalp.    

Ha en jättetrevlig helg

Susanne

1-2:an Snäckan

Vecka 47 är till ända, vilket innebär att det bara är 4 veckor kvar till jul! Det känns jättekonstigt. Tiden har gått otroligt fort och här på Koh Lanta är det ju varmt och skönt medan man i Sverige skrapar rutor och skottar snö.

Eftersom jul och Lucia närmar sig är det också dags för vissa förberedelser. Redan nu är det bra att diskutera hemma vad barnen ska föreställa i Luciatåget t.ex. Man kan vara tärna, stjärngosse, tomtenisse, sockerbagare, pepparkaksgubbe. Det tränas luciasånger för fullt!

Det har denna vecka gått åt en del tid till att göra banderollen som ska användas i klimatmanifestationen söndagen den 29 november på ”Where Else” som ligger på stranden Klong Kong. Vi gjorde banderollen tillsammans med den nya klassen som heter 1-2 Kobran.

Kobran var också det som veckans grej handlade om. Barnen tyckte det var jättespännande och alla ville berätta om ormar de sett, både kobror och andra ormar.

På ”mattelabben” har det mätts längd ute på skolgården och Christer har genomfört NO-experiment där olika vätskor har jämförts.

Mellan alla aktiviteter har barnen jobbat på bra med sina egna planeringar.

Lena

1-2:an Kobran

Hej kobror och föräldrar!

Den här veckan har varit bra med nya elever som började i måndags och onsdags (pga sjukdom). De har alla hittat vänner att vara med på rasterna.

En dag pratade vi mycket om klimat och miljö och de förändringar som sker i världen. Vi har blivit ombedda att göra en banderoll till en klimatdemonstration som kommer att vara här på Lanta, kanske mer som en festival. Den är vid Where else på Klong Kong beach nästa helg. I grupper har vi gjort en del av banderollen.

Vi har börjat öva inför Lucia. Alla elever på skolan kommer att vara med i luciatåget.

Ha en fin helg så ses vi på måndag!

Carin

3-4:an Hajen

Hejsan!

Veckorna rusar förbi och skolan växer. Det är fantastiskt att se den febrila aktivitet som sjuder och alla möten här på skolan. Den känns nästan overkligt att träna på lussesånger och diskutera julaktiviteter när det är 30 grader och palmerna vajar i solen. Men vi klarar detta fint tycker jag

I veckan har vi fått massor av nya skolkamrater och till vår klass kom Herman och fyllde på vårt härliga hajgäng.

Den här veckan var det vi som ansvarade för Salansamlingarna. Vi använde ett av våra arbetsområden – kropp och hälsa – som tema på fredagsavslutningen. Som examinationsuppgift har vi skrivit utvecklande tipspromenadsfrågor i smågrupper.

Frågorna skulle formuleras så att man lärde sig lite när man läste dem och dessutom visade att man var påläst på temat. Resultatet blev mycket bra och intressanta frågor och uppgiften blev både lärorik och roligare än ett vanligt prov. På samlingen utmanades föräldrar och kamrater att visa sina kunskaper när Hajarna läste upp sina fina frågor.

Ha en härlig helg!

Linda

3-4:an Geckon

Välkomna Lucas, Mikael, Hugo och Valdemar till Geckon. Nu är det tio elever i klassen, sex killar och fyra flickor. Det är ett härligt gäng med goa, glada empatiska elever.

Tove är här denna veckan, hon läser till hälsopedagog och praktiserar här i en vecka. Tove har haft en föreläsning för eleverna om hälsa och hur man ska leva för att må bra. Tove skriver så här om hälsa…

Hälsa handlar om allt sorts balans i livet; mellan måsten och att vilja, sömn, vila och stress, mat och att röra på sig. Med eleverna i klassen har vi bland annat pratat om vad man själv mår bra av och olika sätt att må ännu bättre. Vi har dessutom lärt oss om energi, vad som förbrukar energi och hur vi får energi

Eleverna har lärt sig om Thailands kung den här veckan. Han heter Bhumibol Adulyadej och har suttit på sin tron sedan 1946. Bhumbibol är mycket omtyckt och han är en mycket vördad person. Hans färg är gul och när han fyller år är alla skolor stängda. Man visar att man tycker om sin kung genom att bära något gult, tex. en gul tröja.

Eleverna har även testat på dans i salan. Detta var svängigt värre och de var rejält svettiga efteråt.

Ha en fin helg!

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Även denna vecka kan man konstatera att tiden flyger fram. Vi är snart inne i december.

Att julen börjar närma sig märker vi kanske inte på vädret, men på våra luciaövningar på onsdagar. Denna vecka gick vi igenom en stor del av repertoaren och det låter redan nu riktigt bra. Tänk att vår skola har så många duktiga sångare.

I torsdags var vi till Lanta Animal Welfare. Dom arbetar med att ta hand om alla herrelösa hundar och katter här på Koh Lanta. De berättade om sitt arbeta sterilisering och adoptering av djur. Barnen fick till deras stora uppskattning klappa och gosa med djuren. Det är svårt att inte falla för små kattungar och hundvalpar.

Denna vecka var det Hajen som höll i salansamlingen. Det har arbetat med kroppen och hade gjort några kluriga tipspromenadfrågor som vi fick vara med och svara på. Efter lite hjälp klarade vi av alla frågor och blev godkända. Så nu har vi lärt oss lite mer om kroppen.

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Den här veckan har vi varit sex elever i Bananen. Vi har lärt känna varandra lite bättre, eftersom det har börjat nya elever denna vecka. Det är ett glatt och härligt gäng, som är fokuserade på skolarbetet.

I onsdags övade alla klasser på luciatåget. Vi ska ju framföra luciasånger på skolan fredag den 11/12, men också på Slow Down 13/12. Det kommer mer detaljerad information kring detta senare, men boka in den helgen redan nu. Det är både härligt och konstigt att öva lucia sånger i tropisk miljö. Eleverna känner igen sig i sångerna och verkar vilja hålla i traditionerna även här i Thailand.

I torsdags åkte Bananen och Kokosnöten på utflykt till Animal Welfare Center, vilket är ett djurhem för herrelösa djur. Vi fick en guidad tur där av brittiskan Maureen, som tidigare arbetat som lärare i UK. Det var oerhört bra engelska träning att få all guidning på engelska. Maureen var väldigt noga med att alla elever skulle ställa minst en fråga till henne på engelska, eftersom hon ville uppmuntra dem att våga tala. De hade över 50 katter där och strax över 40 hundar. Vi började med att klappa katterna, därefter fick vi se de vuxna hundarna och de sjuka hundarna. Besöket avslutades med atta vi fick träffa djurhemmets valpar. Det var otroligt söta valpar som gärna ville leka och bli klappade. Det var ganska svårt att få med sig eleverna ut ur valpgården, eftersom valparna vill fortsätta kela med alla barnen. Vi förstår verkligen uttrycket ”hundögon” nu och jag tror att nästan alla ville adoptera en hund.

Eleverna i Bananen håller på att skriva egna låtar på musiken. De övar intensivt på musiklektionerna. De ser mycket fram emot musik och visar stort intresse för instrument. De har även övat extra på raster. Vi har också lottat fram en lucia bland tjejerna i Bananen. Förutom all musik har eleverna haft multiplikationstest och glosförhör under veckan.

Veckan avslutades i Salan som vanligt. Hajarna hade en tipspromenad om kroppen och kroppens funktioner.

Trevlig helg!

Ullis