Vecka 47 2014

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi välkomnat 7 nya kompisar till Fjärilen, 6 barn och en pedagog. Veckan har handlat om att lära känna både varandra och vår miljö inne och ute. Vi har lekt med deg, ritat, byggt, lekt med bilar, lekt frisör, haft affär både ute och inne, lekt pirater i vår båt och mycket mer.

På idrotten lärde vi oss varandras namn genom namnlekar och leken ”Lövet faller” där ett barn försvinner under ett löv och de andra ska gissa vem som är borta. På samarbetsdagen i torsdags lärde vi även känna andra barn på skolan då vi var uppdelade i lag med barn från alla andra klasser. Av de fem grenar vi fick prova på tyckte barnen från Fjärlien att kasta kokosnöt, hälla vatten och vända mattan var roligast. Många tyckte även att det hade varit väldigt roligt att få vara med alla stora barn.

Vårt projekt ”från frö till planta” fortsätter och denna vecka har både solros – och chiliskotten fått flytta från yoghurtburkarna till större krukor. Det var spännande att se och få hålla i de små plantorna med alla rötter och sedan sätta ner dem i den stora krukan.

Vi avslutade veckan med ett besök av elefanten Chang som lärde oss en sång på thailändska om en fågel, en kanin och en råtta.

Ha en trevlig helg!

Sara, Lill och Elin

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi fått en ny kompis på Mangon. I måndags så kom Fridas pappa och läste en saga på danska för oss. Vi kunde inte förstå allt men lite. På språksamlingarna har vi arbetat vidare med meningar och ord och på matten har vi kommit till antalet fem.

Fr.o.m. denna vecka så har vi gympa på stranden. Barnen fick komma med förslag på vad dom ville göra och denna gång blev det stenjage, längdhopp och lite fotboll. Några barn har varit i pysselboa med Nathalie och gjort fiskar. Det fortsätter vi med nästa vecka så att alla får göra det.

Torsdagens samarbetsdag blev lyckad. Roliga och kluriga samarbetsövningar för alla åldrar. Alltid lika roligt att se hur de äldre hjälper de yngre. Bananen höll i Salanavslutningen och hade gjort en rolig tävling. ”Vem är smartare än en Banan?” Kul idè, verkligen!

Ha nu en underbar helg!

Marion och Nathalie 

1-2:an Snäckan

Veckan började med att eleverna fick lära sig en klassisk thaidans. Läraren var Sharon och med sin entusiasm fick hon med oss vuxna och barn i en härlig dans. Det gällde att dansa långsamt och använda sina händer mycket.

Sinnena har vi arbetat med denna vecka också. Eleverna har provat med att måla med olika kryddor som kanel, curry och ingefära samt att testa på deras olika egenskaper. Det luktar gott i vårt klassrum nu med doftande bilder som pryder väggarna.

Glass har det blivit nu igen eftersom mina flitiga elever har kommit upp till 1500 sidor.

Samarbetsdagen på stranden blev en fin upplevelse. Det är så underbart härligt att se elever i olika åldrar att samarbeta. De äldre eleverna tar på sig ansvaret naturligtför att alla ska vara delaktiga och må bra.

I dag har vi varit på utflykt till fjärilshuset. Vi hade en sådan tur att vi fick se när puppor förvandlades till fjärilar. Efter det fick vi titta på alla möjliga sorter av orkideér i ett rum brevid. Tänk så mycket vackra färger det finns på orkideér.

Ha en bra helg,

Lovisa

3-4:an Hajen

Veckorna flyger och dagarna ryker förbi. Det är troligen för att vi har så roligt!

Den här veckan har vi arbetat vidare med våra experiment och vi har även gått igenom vad en näringskedja är för något. Vi har pratat om hur energin vandrar från växt, till växtätare, vidare till rovdjur och avslutas med topprovdjur. Vi har pratat om hur energin till slut återgår till jorden när topprovdjuret dör. Där har vi naturens kretslopp. Eleverna har ritat fantastiska näringskedjor i serieform.

Vi har även diskuterat reningsverk och vattnets olika former (fast, flytande och vattenånga) samt vad som händer med vattnets former då det blir varmare eller kallare (smälter, avdunstar samt kondenseras, stelnar).

I torsdags hade vi en samarbetsdag på stranden med hela skolan. Vi var indelade i mixade grupper med elever från förskolan upp till nian och tävlade i lag på massor av roliga stationer.

Idag har våra lärarstudenter Viktoria och Johanna bjudit oss och Kokosnöten på överraskningsaktivitet och på glass eftersom det sorgligt nog är deras sista dag på skolan idag. Vi har haft fem fantastiska veckor tillsammans och hoppas att vi får ses igen på ett eller annat sätt. Kanske som personal på skolan.

Trevlig helg!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi välkomnat fyra nya elever till oss i Geckon. Astrid, William, Elias och Malou är varmt välkomna till oss.

Eleverna i årskurs 3 har pratat om istiden. Vi ritade en tidslinje på skolgården för att få ett grepp om hur lång tid det handlar om. Vi arbetade vidare med hur det var när människorna först kom till Sverige, det vi kallar jägar- och samlarstenåldern. Nästa vecka arbetar vi vidare med bondestenåldern.

Eleverna i åk 4 arbetar alla med Sverige. Vi har pratat om Sveriges natur och varför olika orter ligger där de ligger. Vi hittade flera olika orsaker som närheten till vatten, för fiske och resor, skog, med möjlighet till sågverk, järnmalm i gruvor m fl.

På torsdag förmiddag hade vi samarbetsdag tillsammans hela skolan. Vi samlades på stranden och delade eleverna i blandade grupper från förskolan till 7-9:an. De äldsta eleverna var lagledare och hjälpte grupperna att få ett bra samarbete. Grupperna fick 5 olika uppgifter. En var att bilda en kedja från havet och skicka vatten från mugg till mugg som i slutet fylldes i en hink. En annan var att ställa sig på en matta och tillsammans vända på mattan utan att nudda marken runtomkring. Vi avslutade med att dela eleverna i 2 stora grupper som tillsammans fick lägga sig på stranden och försöka skapa skolans logga.

Veckan avslutades med ett trevligt besök på Bytterfly garden, fjärilsparken. Inför besöket pratade vi om fjärilens livscykel och nästa vecka ska vi försöka måla några av alla vackra fjärilar som vi sett.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Vi välkomnade 3 nya eleveri måndags Nu har vi fullt hus i Kokosnöten för några månader framåt.

På tisdagen hade vi klassråd och eleverna kom med flera olika förslag att ta upp på det kommande elevrådsmötet.

Torsdagsförmiddagen ägnades åt en samarbete på stranden. Eleverna delades in i olika grupper och gavs olika uppgifter att lösa. På en station skulle gruppen transportera vatten från havet till en PET-flaska, på en annan skulle gruppen vända på en matta samtidigt som alla i gruppen stod på den. Det var fantastiskt att se hur de lite äldre barnen tog hand om de allra minsta och fick dessa att känna sig delaktiga.

Fredagen var Victorias (vår duktiga VFU-students) sista dag på skolan. Hon och Johanna, som praktiserat i Hajen, hade planerat en brännbollsmatch mot Hajarna. Vi vann stort! Därefter  bjöd Victoria och Johanna oss på vars två kulor glass! Det var allt lite sorgligt att skiljas från Viktoria. Vi önskar henne lycka till med studierna.

Trevlig helg!

Olof

7-9:an Bananen

Denna veckan har varit inspirerande eftersom det började tre nya tjejer i klassen,  så nu är vi tio elever inne på Bananen. Vi har fått ansvar för Salan denna vecka och en del av samtalen i gruppen  har såklart handlat om vad och hur vi vill presentera vårt arbete på fredagens samling! Vad vi lärt oss i veckan som gått,  allsång, thaidans, yoga, quiz, teknikdemonstration och sång/gitarrunderhållning m.m ventilerades.

Vi har arbetat flitigt med våra planeringar och har inneburit arbete med allt från läsprojekt till fysikbegreppet ”tröghet”.  Till slut valde eleverna att hålla i ”Smartare än en banan?”, en quiz där publiken utmanas i allt från kategori Bild 7 till Kemi 9. Praktiska inslag blev yoga och teknikbil. Det var flera av föräldrarna som var modiga att anta utmaningen och kanske fick erkänna att ”Jag är inte smartare än en banan”.

På torsdagen hade vi en härlig samarbetsförmiddag nere på stranden, då eleverna fick samarbeta på fem olika stationer i blandade grupper från F-9. Våra elever fick vara lagledare och hade som extra ansvar att få med alla i gruppen. Det lyckades de väldigt bra med!  De bjöd in varandra och såg till att klara utmaningarna tillsammans. De fick b l a lägga kunskapspussel,  kasta kokosnöt och vända mattan utan att röra marken. Vi fick lära oss nya saker om havets organismer som att sjöstjärnan är ett glupskt rovdjur, som gillar att äta musslor, ostron och koraller.  En nyhet för många, var att koraller består av kolonier av djur, polyper och att reven består av de döda djurens skelett av kalk.

Trevlig helg!

Gabriella