Vecka 47 2013

Förskolan Fjärilen

Den här veckan hälsar vi Elvin och Tova välkomna till förskolan. De första dagarna har vi lekt lära känna lekar tillsammans. Vi har som alltid olika aktivitets och lekstationer där barnen själv får välja då de har inflytande i verksamheten. Vår engelskalärare kom på eftermiddagen till oss då vi räknade och lärde oss engelska fraser. Vi gjorde i smågrupper ett engelskt sifferspel och sedan avslutade vi med att sjunga på engelska.

På idrotten började vi med att klappa igång våra kroppar. Sedan fortsatte vi med en lek där man använder sig av sina olika kroppsdelar för att nudda golvet. Vi avslutade med lekarna kom alla mina barn och ballongleken.

På samlingen reflekterade vi alla tillsammans då Pisua bott hos Maja. Pisua hade följt med på en spännande ridtur på en elefant. Maja berättade att elefanten sög in vatten i snabeln och sprutade ut vattnet sen. Pisua hade inte bara ridit på elefant utan fått snorkla i havet. Då var det en fisk som ville pussa Maja.

På klassens dag åkte vi till en lekpark i Old Town. Där vi inspirerades av många motoriska utmaningar. Där fanns också gungor och tre rutschkanor. Vi fikade i parken med nybakade bullar som en liten pick–nick, för det var så barnen hade önskat. När vi kom tillbaka till lunch serverades goda pannkakor med glass till. På eftermiddagen hade barnen önskat att se på teater. Sharon gjorde en dockteater för alla barnen som de blev förtrollade utav. Barnen tyckte klassens dag var en toppendag!

Vi fortsätter med vårt projekt lära känna Thailand då vi gjorde elefantavtryck med våra händer och reflekterar tillsammans om elefanters beteende.

Sista dagen i veckan hade vi Thai med Sharon. Vi fortsätter lära oss nya fraser och färger. Vi sjunger på Thai och leker lekar. Barnen tycker det är spännande att få se vad handdockan Doearamon har för något i sin magficka.

Ha en bra helg!

Önskar:

Lill, Sharon, Elin och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Måndagen började med att vi hälsade Philip välkommen till Mangon. På samlingen hoppade vi våra namn och räknade hoppen. Vi hade också en omröstning, vilken film vi skulle se på Klassens Dag. An American Tail fick flest röster.

Barnen fick en uppgift att göra, para ihop ord som slutar på samma ljud.

Vi har börjat med att veckans hjälpreda hämtar frukten tillsammans med en kompis. Denna veckan har Josefine varit veckans hjälpreda.

På  engelskan  arbetade barnen med siffrornas namn.

På tisdagen var det dags för Edward och Tristan att börja. Vi säger välkomna till dom! Efter inloggningen gick vi till Salan för att ha gympa. Vi hade uppvärmning, rörde oss till musik, när musiken tystnade skulle vi placera olika kroppsdelar i golvet. Sedan lekte vi ”Kom alla mina barn”, vi avslutade med ballongen.

Så var det dags för Klassens Dag på onsdagen. På Mangon blev det mycket lek med egna leksaker och spel. Vattenkriget blev en succé ! Efter det smakade det bra med pannkakor och glass. Film på e-m. Vi sparade halva filmen till på torsdag, så barnen hann leka lite till med sina leksaker.

Torsdagen blev lite spretig men så är det inte alla dagar blir lika bra. Vi hade mattesamling, pratade om hög, högre, högst och låg lägre, lägst. Det var ganska svårt, vi får arbeta mer med det. Några barn byggde höga kaplastavs-byggen.

Vi slog tärning om högre och lägre, det var uppskattat.

På fredagen var jag ledig för att åka till Immigrationoffice i Krabi. Kattis och Mattias vikarierade för mig då. De lekt ute, sjungit med Mattias och haft Thailändska med Sharon. De har även jobbat med bokstaven E. Kattis läste högt ur Liten och Stark av Ulf Stark. Det tyckte barnen var roligt.

Trevlig helg till er alla. Hoppas att solen lyser på Er!

Marion

 

1-2:an Snäckan

Då fyra elever ur Snäckan varit och bakat på tisdagsmorgonen under det senaste tre veckorna har antalet elever på idrotten varit få. Denna vecka var alla på plats igen och då passade vi på att spela brännboll. Det var det många som uppskattade i klassen.

På thailändskan har eleverna fått öva på att beställa en fruitshake, det var kul och användbart. Hoppas att de får chans att använda sina kunskaper i helgen.

På onsdagen var det ”Klassens dag”. Då hade eleverna önskat en dag på stranden och där var vi tillsammans med 1-3:an Geckon. Dagen började med att bygga sandslott, sen blev det ett dopp i havet och så avslutade vi med att äta pizza på en restaurang vid stranden. Tillbaka på skolan tittade vi sen på film i klassrummet och åt den fika vi själva hade haft med oss. Det blev en rolig och trevlig dag.

Förutom att räkna med plus och minus har vi på matematiken lekt en matematiklek. Alla barn fick varsin lapp, på den stod det t.ex ”jag har 7, vem har 4 +5?” En i klassen börjar att läsa på sin lapp och sen svarar den som har rätta svaret på lappens fråga genom att läsa upp sin lapp. Det fortsätter så tills alla elevers lappar är upplästa. Efter ett par gånger flöt det på riktigt bra.

En rolig övning som många elever ville skriva om på utvärderingen var när barnen skulle rita en figur utifrån en skriven instruktion. Det var lite klurigt men kul och det var roligt att se hur olika våra bilder kunde bli.

Fredagen avslutade vi tillsammans med 1-3:an Geckon. Då gick vi till Salan och hade massage med lugn musik i bakgrunden. Det var en skön och lugn avslutning.

Ha en skön och härlig helg!

Kattis, Lena och Sara


Geckon

I måndags hade vi glädjen att hälsa Elias, Adrian, Alice, Malte och Victor välkomna till vår klass. Nu är vi ännu fler kompisar tillsammans i klassen. För att lära känna varandra har vi lekt en namnlek samt gjort några lära känna varandra lekar.

Passande nog hade vi ”Klassens dag” denna vecka så vi fick ännu mer tid till att leka och lära känna varandra ännu bättre. Klassens dag styrs utifrån barnens önskemål och då klassen önskade bad, pizza och film så var det just det vi gjorde. Vi startade dagen på stranden och började med att bygga strandens största sandslott. Tillsammans med ”Snäckan”, som också var på stranden, så byggde vi 3 stycken stora fina slott! Barnen samarbetade jättebra och var väldigt engagerade i sina slottsbyggen. Efter bygget tog sig alla ett välförtjänt bad i havet. Efter badet gick vi till en restaurang och åt pizza. När vi var mätta och belåtna gick vi tillbaka till skolan och tittade på en film. Det var en riktigt lyckad dag!

Det vackra vädret har hållt sig undan den här veckan så på gympan i torsdags fick vi hålla oss under tak i Salan. Men det blev ändå ett tufft och bra pass med stationsgympa där alla kämpade jättebra med armhävningar, situps, upphopp, höga knän och att rocka rockring.

Barnen övar på med sina Thai-kunskaper och den här veckan har de övat extra på att fråga och berätta om hur gamla det är samt att räkna till 20.

Ha en skön helg!

Sabina

 

Hajen

Den stora händelsen denna vecka är naturligtvis Klassens dag. Eleverna fick själva komma med förslag på vad vi skulle göra, som de sedan röstade om. Det blev 5-kamp och bad på förmiddagen. På eftermiddagen blev det film med snacks och läskedryck. Eleverna fick två och två ta ansvar för var sin gren, skaffa fram material, berätta om regler och organisera sin gren. Alla skötte detta exemplariskt. De bestämde att de skulle tävla i två lag, tjejer mot killar. När det var ett moment kvar var ställningen lika. Båda lagen lade ner enorm energi på att bygga det högsta sandslottet. Det blev tjejerna som tog hem segern till slut. Skolan bjöd på kanelbulle, och till lunch hade de önskat pannkakor, som de åt med stor aptit. Efter lunch bänkade sig alla framför datorn med snacks och drickor och såg på En natt på museet. Både eleverna och jag tyckte att det var en mycket lyckad dag.

Vi fortsätter att träna multiplikation och division tills alla blir riktigt säkra på det. Denna vecka har vi även pratat och jobbat lite med bråk. Först väldigt konkret för att sedan övergå till lite mer abstrakt nivå.

Vi har även gjort experiment med vatten. De handlade bla om ytspänning och kapillärkraft. Eleverna var väldigt engagerade och aktiva. Att ställa hypotes visade sig vara ganska svårt ibland, och de fick också lära sig att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Ett experiment kan gå fel och inte visa det resultat som var meningen. Även det blir en intressant diskussion och en lärdom.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

Kokosnöten

Denna vecka har vi fått fyra nya elever in till oss och det innebär att vi nu är 12 elever, en halvklass enligt svenska mått. Ni är alla varmt välkomna! Idag återstår det endast fyra veckor till julavslutningen här på skolan. Tänk vad tiden har gått fort och så mycket som hänt under den här tiden, vad härligt!

Klassens dag var veckans höjdpunkt denna vecka. Vi valde att åka till stranden på Long beach. Är spelades beachvolleyboll, badades i havet och några elver blev nedgrävda i sanden, vilket de tyckte var jätteroligt. Vi passade även på att äta på ”Thaimout” och det var mycket gott. Efter lunchen så blev det film hemma hos en av eleverna, vi såg ”I rymden finns inga känslor” och käkade en massa godis och snacks. Vi blev även bjudna på glass och det uppskattades av alla, tack så mycket!

På svenska passen denna vecka har eleverna arbetat med sina egna planeringar och då har det varit läsförståelse, läsloggar, språklära och olika skrivuppgifter som genomförts. Vi har även läst vidare i ”Alex Dogboy”.

Läxförhöret i engelska gick bra och alla har arbetat med sina planeringar. I moderna språk har vi denna vecka kämpat på med att hinna med våra egna planeringar.

Under no:n läser många elever just nu kemi i hemmet. Vi passade på att laborera och testa olika pH – värden. De skulle även klura på vad som händer med salivens PH-värde då vi äter en frukt. Blir det någon skillnad på om vi äter en vattenmelon eller en ananas? Eleverna var duktiga på att skriva rapporter med hypoteser.

På idrotten har vi denna vecka haft volleyboll och olika bollövningar, självklart så startade vi med lite uppvärmning och då blev det lite lätt jogging.

Veckan avslutades med ett härligt uppträdande av eleverna i ”Bananen”.

Ha en härlig och go helg!

Pia

 

Bananen

En ny och spännande vecka. Under veckan har vi hälsat två nya elever välkomna. Vi på Lilla svenska skolan har under veckan haft klassens dag. En uppskattad aktivitet av våra elever och personal. Bananen vandrade i djungeln till ett vattenfall och det var både spännande och roligt att hoppa på stenar för att passera olika vattendrag. Vi stötte på elefanter och en liten babyapa. Inte en helt vanlig skoldag hemma i Sverige, men här kan allt händaJ

Tisdagen innehöll ett pass i hemkunskap, då var vi hemma hos en familj i Saladan och bakade kladdmuffins. Gott!

På svenskan och so:n denna vecka har de arbetat med sina egna planeringar och det har gått bra. Det är härligt att se att de tar ansvar för sina uppgifter.

Eleverna har läst högt för varandra i engelskan och lärt sig många nya gloser. De arbetar även med att skriva en artikel om Australien och träna sig att skriva en recension på engelska.

I moderna språk kämpar eleverna på med att arbeta med sina planeringar i spanska och franska.

I matematiken kan jag som pedagog se att gruppen börjar känna sig trygga med varandra, de förklarar och hjälper gärna varandra att förklara olika uppgifter. Det känns bra och man blir varm av att se deras omsorg av varandras planeringar i sina studier.

Lite muligt under fredagens idrottspass . Skönt! Eleverna spelade fotboll och vollyboll. Bra träning i att sammarbeta inom grupperna.

Fredagssamlingen stod Bananen för den här veckan. Duktiga elever utförde sång och musik på denna stund i Salan. En mycket stolt pedagog, över sina elever, avslutar sin vecka med ett leende.

Ha en skön helg

Annelie, Pia och Lena