Vecka 47 2011

Förskolan Fjärilen

Fjärilen har fått mail! Det finns en förskoleavdelning (1-5) i Sverige som heter ”Längtan” och de har längtat efter att få några brev-/mailvänner och då gärna från ett annat land. Vi på Fjärilen nappade på det, eftersom det kan vara roligt, intressant och lärorikt att jämföra Sverige och Thailand medan vi är här. Vi får också möjlighet till att kommunicera på ett annat sätt än öga mot öga. Kommunikation är ju så mycket!

Barnen på avdelningen Längtan ställde en massa frågor, som t. ex om det finns insekter i havet, om vi på Fjärilen vill leka med dem, om det finns snö i Thailand eller om vi gör snö mfl frågor. Vi fick också en uppgift att göra; att lägga oss i en lång rad och mäta oss hur långa vi blir tillsammans. Detta har vi också gjort denna vecka och resultatet ska snart mailas tillbaka till Längtan med svar på deras frågor och med våra frågor till dem. Det ska bli spännande att lära känna fröknar och barn på det här sättet och få möjlighet att följa deras vardag och Sveriges årtidsväxlingar ochjämföra med det liv vi lever här på Koh Lanta.

Vårt Thailandshäfte har vi fortsatt med även denna vecka. Alla blev inte klara med sina bestick under förra veckan, men nu finns det thailändska, respektive svenska bestick i varje barns blivande häfte! Vårt mål är att arbeta med detta lite varje vecka.

Idrott på stranden hade vi även denna vecka tillsammans med Mangon. Den här gången promenerade vi både dit och tillbaka till förskolan, istället för att barnen lämnades på stranden av föräldrarna på morronen, så våra ben blev extra starka! På stranden lekte vi sedan ”Sista paret ut”. Vi på Fjärilen hade tjuvtränat på leken på förskolegården i förra veckan och det märktes att reglerna nu satt sig. Det är mycket att hålla ordning på när man ska lära sig något nytt, men repetition är bra. Vi hade en kul stund med lek och rörelse innan vi tog frukt + vatten och promenerade tillbaka till skolan!

Muselina har varit på besök hos oss! Hon är en grå mus, som bor i frökens hylla. Hon berättar gärna om vad hon varit med om, om hur hon mår och känner. Barnen kände igen sig i det Muselina berättade och kunde själva sätta ord på hur de känner sig i vissa situationer. De ville pussa och krama Muselina innan hon drog sig tillbaka till hyllan för att vila. Hon fick dock lova att komma tillbaka en annan dag, vilket hon förstås gjorde när barnen så gärna ville det!

Maria har haft engelska och musik med oss igen, vilket vi tycker är kul! Vi sjöng ”Blinka lilla stjärna” på engelska och lite andra sånger, som ska vara med i skolans luciaprogram.

Vi har på allvar börjat träna inför Lucia denna vecka. Inte kan man tro att det snart är advent och Lucia, när man är här i sol (och regn) och värme, men när vi tittar i almanackan förstår vi att så är fallet!

Under morgonsamlingen på fredagen tände vi också ett adventsljus i Kristinas hemmagjorda ljusstake (en brädbit från stranden, med 4 ditklistrade värmeljus, lite glitter och rödgröna garntrådar) och läste en adventsvers, samt sjöng en adventssång och tränade på luciasångerna. Det blev en mysig liten stund, trots att vi har det ljust omkring oss här. En fin adventsstjärna i papper blev vårt adventspyssel under resten av dagen, varvat med lek inne och ute.

Det var en del av vad vi gjort denna vecka. Nästa vecka berättar vi mer!

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Måndagen började med den vanliga morgongymnastiken men den här gången ville barnen hålla i gymnastiken. De var så duktiga! De hämtade också frukt och vatten alldeles själva och bjöd varandra!

Vi övade att klippa efter linjer och det blev en stor spiral. Till den ritade de varsitt charmigt djur där spiralen blev till svans.

Jag har gjort mattesagor där jag använde talen 1-10, jag använde både subtraktion och addition. Barnen fick berätta vad de kom fram till för tal och också hur de tänkte. Jag har byggt mönster med klossar och låtit barnen upprepa samma mönster.

På stranden, på gymnastiken, lekte vi Sista paret ut tillsammans med Fjärilen. Då gällde det att vara snabb! Att kasta en boll mot en vägg och sedan fånga den övade vi också på efter att vi hade kommit till skolan.

Rimma är roligt! Vi harsjungit en rimsång och för att öva extra på den så lekte vi dansstopp med just den musiken.

Snäckans barn kom till oss på rasten och lärde oss att påta, oj vilka fina snoddar det blir!

På fredags morgon tände vi vårt första adventsljus

Trevlig helg!
önskar Inger

 

1-2:an Snäckan

Nu närmar vi oss 1:a advent det är nästan lite svårt att förstå när man befinner sig på varmare breddgrader och inte lever i den vanliga novemberkylan och vintermörkret. Men mysigt ska det bli ändå!

Den här veckan märks det att gruppen har format sig. Många sitter och påtar på rasterna medan andra leker av hjärtans lust, kreativiteten flödar verkligen. Vi gör ju många saker tillsammans och när jag har genomgångar så deltar alla i detta. Det var lite för pratigt förra veckan men nu börjar arbetsron lägga sig i klassrummet.

I svenska har vi arbetat med alfabetet och dess ordning det är en förberedelse för att kunna slå upp ord i ordlistor. Vi har gjort en adventskalender. Eleverna har skrivit olika komplimanger och när det blir dags för lucköppning nästa vecka så får man en fin komplimang som någon kompis har skrivit. Sedan arbetades det som vanligt med egna arbetsböcker, skrivit dagbok, haft egen läsning, etc.

I matte arbetade vi b.la med huvudräkningsövningar i addition och subtraktion, multiplikation, volym, positionsystemet, tvillingar och att spränga tal. Vi gjorde en gemensam övning, vi gick ut till gatan och räknade moppar och tuc tuc:ar som vi sedan gjorde stolpdiagram av.
Vilket engagemang, det är verkligen ett privilegium att kunna få arbeta på detta sätt med få elever som dessutom tycker att skolan är kul.

I biologi- kroppen är vi nu framme vid våra sinnen i planeringen vi har så smått påbörjat vårt arbete genom att gå igenom vilka sinnen vi har och hur det fungerar .

I religion har vi nu nått fram till Nya testamentet och vi har läst, samtalat och illustrerat de fyra evangelisterna. Eftersom det är första advent på söndag, så har vi även diskuterat ordet advent, skrivit första advetsdikten och tänt första ljuset.

Vi samarbetade med 1-2:an Geckon på bildlektionen och gjorde otroligt fina adventsstjärnor, tänk så mycket fint man kan skapa av papper, tape och några häftklamrar.

På engelska fortsätter arbetet men hälsningsfraser, väderleksrapporter, bondgårdsdjur och sång.

Idrottspasset på stranden ägnades denna gång till olika rörelseövningar till exempel, hoppa på ett ben, springa fram-baklänges och tunnelboll. Lektionen avslutades med att barnen, två och två, fick i uppdrag att skulpturera djurfigurer av sand. Det var mycket populärt och fantasieggande och det byggdes så fina skulpturer.

Fredagsschemat ändrades lite då Anders tyvärr fortfarande är krasslig.

Trevlig helg och 1:a advent önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Alla samlades på måndagen i Salan och hälsade två nya elever välkomna till skolan. Den ene var vår Elias. Vi skrev namndikt till Elias och satte upp på väggen. De regnade nästan hela dagen, så det var skönt att sitta under tak på rasten och jobba med vår påtning, som barnen verkligen gillar. Ordningstalen sitter bra nu. Sjätte är ju svårast! Vi började med 2:ans multiplikationstabell och sambandet med addition.

Först engelska på morgonen sedan ng-ljudets stavning.  Barnen tränade flitigt! Efter den goda frukten på rasten läste vi berättelser ur Gamla testamentet. Några barn från Snäckan kom sedan in för att veta mer om Thailand. Vi lärde oss bl.a. att statsskicket är monarki och att kungen har varit kung i 64 år och fyller 84 år den 5 december.

På onsdagen samlades vi på stranden för idrott. Tyvärr var magister Anders sjuk, men fröknarna Birgit och Barbro ryckte givetvis in. Vi tränade löpning på olika sätt och lekte tunnelboll. Alla kämpade tappert med att få in bollen mellan de andras ben och om man var sist i ledet, springa och ställa sig först. Som avslutning tränade vi finmotorik genom att bygga fantastiska modeller av olika djur i sanden! Efter arbetspassen samlades hela skolan för luciatågsträning under Marias ledning! Sången låter vacker redan nu, så hur blir det efter träning!

På torsdagen gjorde barnen i ordning adventsljusstaken med sand och snäckor. Adventsverser övades. I rummet Kobran gjorde Snäckan- och Geckobarnen stora adventsstjärnor, som följde med hem idag! Vi satt i ring och barnen fick ta ställning till olika påståenden, där vi tränade att argumentera för vårt ställningstagande.

Så stämningsfull morgon med min lilla grupp! Elsa tände ljus och läste dikt. Vi har stjärnor både inom- och utomhus och vi fick lyssna till berättelse ur nya testamentet. Vi arbetade med rimlighetsbedömning t.ex. hur högt ett träd är: 3 cm, 3 km eller 3 m. Jättesvårt! Vi tränar vidare med enheter nästa vecka! På engelskan övade vi på djurnamn. Mangobarnen var med oss och ritade, när vi hade utvärdering sista timmen. Vi saknade Malou idag, som var ledig.

Trevlig första advent önskar Barbro

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi arbetat med ordklassen verb. Samtidigt passade vi på att repetera vad ett substantiv är. Eleverna fick göra charader som visade olika verb och det var ibland lätt och ibland lite svårare för kamraterna att gissa vilket verb de menade!

Nu börjar det bli lite svårare med multiplikationstabellerna, denna vecka gällde det att bli duktig på tabell 6, något som gick riktigt bra!

I vårt Thailandstema har vi denna vecka pratat om väder, skolan och vett och etikett. Eleverna fick skriva upp några av reglerna för vad man ska tänka på för att visa respekt och sedan illustrera ett par av dem. Man ska till exempel inte peka med fötterna mot någon eller röra vid någons huvud.

På fysiken/kemin inledde vi ett nytt område som handlar om vatten. Vi pratade om hur mycket vatten det finns på jorden, vad vatten är och var vattnet kommer ifrån alltså vattnets kretslopp. Tänk att dinosaurierna drack samma vatten som vi…

På slöjden fortsatte arbetet med tsunamiväskorna. Dessutom fick eleverna förbereda ett korsstygnsbroderi av sitt namn. Mer skapande var det på bilden då det målades vackra strandbilder med akvarellfärger.

Nu är träningen till lucia i full gång. Det är en märklig känsla att höra våra kära lussesånger i den här miljön men vi ser alla fram emot luciatåget på stranden i kvällsmörkret den 13 december!

Vi hade idrott på stranden som vanligt på onsdag morgon.  Eleverna fick värma upp genom att springa först långsamt och sedan fortare och fortare. Sedan blev det olika varianter av tunnelboll. Till sist var det äntligen dags för ett avsvalkande bad!

Det är ju första advent på söndag och det firade vi på fredag morgon. Ebba läste en vers och tände det första ljuset. Vi tyckte nog att det kändes lite konstigt i ljuset och värmen… men eleverna här ser fram mot julen liksom barn i Sverige gör. Vi vek också fina adventsstjärnor att hänga i fönstret.

Denna vecka var det vår tur att ha hand om fredagssamlingen. Vi hade under veckan pratat om olika känslor och hur man kan visa känslor både genom sitt tal och genom sitt kroppsspråk. Eleverna fick visa exempel på detta och publiken fick också delta i olika övningar. Till exempel fick de visa hur man går som en glad eller ledsen person. Det var roligt att se hur alla levde sig in i de olika övningarna, inte minst 3-4:orna. Ni var jätteduktiga!

Vilken trevlig avslutning på en arbetsvecka!

Hoppas helgen blir lika trevlig!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Eleverna i klassen är mycket duktiga. Här arbetas det flitigt och med stor koncentration. Det fungerar så bra med planering och ansvarstagande. De kan också på ett bra sätt stötta och hjälpa varandra i arbetet. Entusiasmen är smittande.

Anders har tyvärr varit sjuk under senare delen av veckan, men med hjälp av Kattis, Kersti och Maria har det gått bra ändå.

Läsning är nyckeln till framgång, därför är vi glada att bokläsningen har satt fart. Alla skriver in sina böcker och sina lästa sidor på i dokument på Google Docs. Det är roligt att se hur många sidor och hur många böcker man läser. Det är också roligt att se vad kompisarna läser. När nu läsningen kommit så bra igång har vi börjat med att skriva läslogg för att öva djupläsning.

På engelskan har vi varje vecka hörövning genom högläsning med samtal efteråt. Glosor har vi läxförhör på varje torsdag och det går som en dans. Vi provar på att läsa böcker på engelska också.

I slöjden syr vi tsunamikassar. De skall sedan fyllas med nödutrustning och hängas i varje klassrum. Ifall det blir utryckning skall allt vara på plats. Eleverna får själva eller i grupp designa och välja tyger till en fin applikation. Kassen syr vi efter ett mönster.

På söndag är det första advent och då gäller det att vara beredd. Vi klippte vackra stjärnor i torsdags.

Denna vecka har det varit hemkunskap på tisdagen. Det är inte riktigt som hemma i Sverige. Vi blev hämtade på skolan klockan två och fick åka på flakbil till Lanta Thai Cookery School. Bara det var en fest. Alla fräscha och välansade råvaror visades upp för oss och vi fick veta vad de hette. Tre rätter fick vi laga: Phad Thai, Tom Yam och Panang Curry with chicken. Råvarorna delades ut till en rätt i taget och allt skulle skäras på ett speciellt sätt och läggas i olika hörn i en korg. Kocken visade och sen fick alla laga sina egna läckerheter i wokpanna på gaslåga. På slutet kom mammor och pappor och sa mums, mums, det godaste vi ätit! Kan det bli bättre?

Så har vi lagt ytterligare en fin vecka till alla de vi redan haft.

Härlig helg, önskar
Kersti, Anders, Kattis och Maria

 

7-9:an Bananen

Ännu en vecka till ända. I måndags välkomnade vi Fabian till 7-9:an. Det kändes bra att få öka på den manliga delen av gruppen. Fortfarande är det klart övervägande del tjejer. En elev var ledig nästan hela veckan pga. av bl.a visumresa.

Fyra av bananens elever har nu passerat halvtid – dvs de som ska sluta till jul. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med dessa – jag får väl limma fast dem på stolen eller låsa in dem så de inte kan åka hem. Nu känns det som om jag vill behålla den här gruppen för alltid. Går det? Nu har vi ju jobbat in oss och arbetsklimatet är perfekt. Och då menar jag perfekt!!  Läxorna sköts och allt känns mycket bra. Kan faktiskt inte bli mycket bättre.

Lucian är lottad och det blev Maja Gustafson som är årets Lucia. Kul! Denna vecka börjar luciaträningen. Det är bara att leta igenom garderoben för att se vad som finns som man kan använda.

I torsdags fick eleverna laga mat ihop med Kersti. Jag har fått rapport om att maten blev god och föräldrar och elever var nöjda. Roligt att få prova på att laga thaimat på riktigt. Förhoppningsvis kan man göra denna mat och bjuda sina kompisar och/eller föräldrar när man kommer hem till Sverige. Maten här är ju så fantastiskt god. Kloka elever (och jag har bara sådana) gör en sammanfattning av matlagningen med text (ingredienser, recept och smakupplevelse) och bild och skickar till sin hemkunskapslärare i Sverige.

Skolarbetet är i full gång nu. Alla har fokus på sina uppgifter och det skickas många mail till och från lärare i Sverige. Det skrivs fler prov nu än innan också. Det märks att terminen går mot sitt slut. Allra bäst fungerar det när eleven själv har kontakt med sina lärare hemma. Av erfarenhet vet jag att när eleven själv tar ansvar för sina studier blir det som bäst. Detsamma gäller ju när eleverna sköter sin egen planering. Det fungerar som bäst när eleven själv vet vad som behöver göras och om man vet sina egna mål och slutdatum. Skolan och kunskap ska vara viktig för eleven själv. Då är det som bäst.

Alla vi lärare uppfattar läsning och litteratur som ett viktigt inslag. Vi vet att läsning främjar hela kunskapsutvecklingen. Därför ägnar vi också mycket tid till att läsa både tyst och högt samt åt att reflektera över vad vi läst. Vår önskan är att eleven alltid har en bok på gång.

För några elever börjar det närma sig utvecklingssamtal, medan andra så småningom ska ha avslutande samtal. På utvecklingssamtalet vill vi att eleverna först ska reflektera själva och sedan skriver vi lärare vad vi sett och noterat. Vi vill att eleverna ska reflektera själva av samma anledning som jag skrev ovan. Vi vill att skolarbetet ska bli elevens angelägenhet på riktigt.

I ämnena gör vi i stort sett samma som förra veckan. Några elever har haft eller ska ha prov och då byter de oftast område. Några elever har redan gjort färdigt den planering man har haft med sig från Sverige (och då är det flera veckor kvar av vistelsen här) medan andra har en väldigt diger planering med sig. Jag tror alla märker att man hinner ganska mycket om man är i en liten grupp, jobbar koncentrerat och kan få mycket hjälp. Efter kontakt med läraren hemma har vi fått lite olika budskap hur vi ska gå vidare om man är klar med sin planering. I några fall vill man att vi repeterar sådant eleven redan gjort, men kanske inte varit så säker på, i andra fall går vi helt enkelt vidare. Hur som helst så arbetar alla bra och alla går framåt.

På fredagssamlingen idag fick vi lära oss hur viktigt det är med kroppsspråk – att det man säger måste stämma överens med de signaler man skickar ut med kroppen. Hajen eleverna levandegjorde detta på ett strålande sätt. De spelade att det var passagerare på en buss och vi skulle lista ut vilket humör de var på. Det blev hur tydligt som helst med minspel och kroppsspråk. Vi kunde nog alla ta lärdom av detta. Ni var duktiga ni ”hajare”.

Det blir roligt att få träffa er igen på måndag – det ser vi fram emot.
Katarina, Anders, Maria och Kersti