Vecka 47 2010

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan som vanligt med samling i Salan. Sedan hade vi samling på Fjärilen, barnen berättade vad de gjort i helgen. På sagostunden läste vi en bok om Klicken som var en levande färgklick.

Vi lekte förstås både ute och inne som vi gör varje dag, det är så mycket som utvecklas, tränas och bearbetas i leken.

Vi åkte iväg, med hjälp av fantasin, till rimvärlden, på vår sagomatta. Barnen gjorde färdigt sina rimböcker.

På tisdagen var vi inspirerade av boken från igår och skapade en tavla med bara fingertryck i fyra olika färger. Den blev väldigt fin. 4 och 5-åringarna var inne hos förskoleklassen på thailektion. De lärde sig färger och frukter.

Onsdagens idrott bestod av olika lekar som Musikstopp i rockringar, Kramkull och Kom alla mina barn. Vi avslutade med avslappning i Salan till lugn musik.

Senare hade vi Hela skolan sjunger tillsammans med barnen på Mangon, Geckon, Snäckan och Hajen.

Under torsdagen gjorde vi färdigt en del påbörjade arbeten, spelade spel och lade pussel. Under utevistelsen var det många som ville spela bandy, gräva i sanden och leka i djursjukhuset.

Fredagen startades på stranden där vi lekte med vatten och sand, spelade fotboll, åt frukt och hade det skoj. Men oj vad sandiga vi var när vi kom tillbaka, det var skönt med en dusch.

Idag var det tyvärr dags att säga hejdå till vår kompis Philip som reser tillbaka till Sverige och till vår lärarpraktikant Therese. På samlingen i Salan fick de varsin medalj som tack för deras tid här på Lilla svenska skolan.

Trevlig helg önskar
Christina och Majsan

Förskoleklassen Mangon

Efter måndagssamlingen i Salan gick vi till vårt klassrum för att sjunga våra sånger och höra vad som hänt under helgen. Därefter arbetade vi med bokstäverna som ingår i våra namn. Om man byter plats med bokstäverna och/eller tar bort någon, vilka ord får man då? Alla jobbade koncentrerat och bytte, tog bort, bokstaverade, ljudade, testade, skrattade och skrev ner på ett papper vilka kombinationer de provat. Efter en stund kom någon på att om man lånar en bokstav av en kompis, ökar ju möjligheterna till nya ord betydligt… lagarbetet och läs- och skrivleken var igång!

Under tisdagen använde vi de geometriska formerna i några praktiska matteövningar. Vi pratade lite om- och hälsade lite försiktigt på 10-kompisarna. Vi jobbade en del med begreppen bakom siffrorna 6 – 10 och tränade samtidigt på att skriva dem.

På idrotten lekte vi musikstopp med utlagda rockringar: När man har många ringar att välja bland är det ingen konst att hitta en att ställa sig i då musiken tystnar. Men fröken Christina tog ju bort en efter annan och till sist fanns det bara 2 kvar… då gällde det att samarbeta så att alla fick plats, för utanför rockringarna fanns ju HAJARNA..! Kramkull är en annan samarbetsövning där det gäller att bryta de kullade kompisarnas förstening genom att ge dem en kram. Efter att ha klampat som elefanter, hoppat som kängurur, rullat som köttbullar, flugit som fjärilar gick vi till Salan för en stunds avslappning till ljuv musik.

Veckans allsång ägde rum i Geckons klassrum eftersom Salan var upptagen. Det visade sig fungera riktigt bra: barnen kom närmre varandra och ljudet ”stannade kvar” på ett annat sätt än i Salan. Vi sjöng våra sånger, samt övade på adventssången och luciasången. Hela veckan har vi för övrigt övat advents- och luciasång tillsammans med förskolan.

På bildpasset läste vi en saga om en liten båt. Under historiens gång fanns uppgifter att utföra, så det gällde att lyssna uppmärksamt. När sagan var slut hade alla framställt varsin vacker tavla i 3 tekniker.

Fredagen började direkt på stranden där barnen lämnades av sina föräldrar. Vi hade en härlig förmiddag med en hel del fotboll… alla mot Majsan & Torben (stånk!), lite bilkörning, grävning, sandbygge och bad i småpölar.

Spänningen stiger i kapitelboken och Mio & Jum Jum har lämnat Dunkla skogen och begivit sig in i Landet utanför – riddar Katos land. Den grymme riddar Kato.

Vid fredagsavslutningen fick vi lära oss massor om kokosnöten av 5-6an och höra dem framföra två bejublade sångnummer om kokosnötter och solsken. Filip i förskolan Fjärilen åker hem nästa vecka, så vi tackade för den tid vi haft glädjen att lära känna honom. Även lärarstudenten Therese gjorde sin sista dag på skolan och avtackades. Vi önskar henne lycka till i framtiden!

Med anledning av att det på söndag är första advent, sjöngs tillsammans ”Vi tänder ett ljus i advent” innan vi reste oss upp, framförde den thailändska hymnen och på detta sätt avslutade veckan.

Nu ligger ännu en helg för våra fötter. Må den fyllas av sol, mänsklig värme, god mat och härliga dagar i största allmänhet!
Torben

1-2:an Snäckan

Denna vecka har varit intensiv, vi har pysslat, varit på utflykt, övat luciasånger och gjort det ”vanliga” skolarbete.

I måndags var det återigen dags för planeringen. De närmaste veckorna kommer det att hända mycket med pyssel och lite julbestyr.

Vi håller också på och forskar om olika sporter. Barnen är uppdelade i grupper eller också har de valt att forska själv. Det är allt ifrån bowling till thaiboxning. De gör också en stor sport teckning tillsammans.

I onsdags var vi på utflykt till ett risfält och en gummiodling. Det var väldigt intressant att se, hur det växte och hur man gjorde för att få ris och gummi. Barnen fick också göra visselpipor av blasten på risplantan. Det var nog det roligaste!  En jättetrevlig dag.

I torsdags hade vi en pysseldag hos Snäckan. Vi gjorde mjölballonger, målade klart adventsljusstakar, gjorde vår sportteckning och så var dagen slut.

Fredagarna fortsätter vi med utematte. Nu håller vi på tittar på våra längdmått. Vi letade efter olika långa saker. Eftermiddagen avslutades med ”roliga kvarten” som Linus och Gottfrid höll i. Vi tittade på Knatte, Fnatte och Tjatte och åt popcorn.

Fredagsavslutningen i Salan var det 5-6:an som var värdar för. De berättade om kokosnöten och sjöng sånger för oss. Vi firade också första advent med att sjunga ”Vi tänder ett ljus i advent” tillsammans hela skolan.

Ha en skön helg och trevlig advent

Marita

1-3:an Geckon

Den sista hela veckan i november har nu avklarats med en massa olika verksamheter. Vi började som vanligt att samtala om helgen samt att planera veckans arbete. Nu gäller det att jobba på med allt som ska vara klart till avslutningen om 4 veckor.

I vårt tema Thailand gick vi igenom alla frukter som man kan träffa på här. Ananas, Papaya, Longan, Lonkon, Mango, Vattenmelon, Champoo, Guava, Pomelo, Drakfrukt, Ormfrukt, Litchi samt Rambutan. Barnen ritade och skrev om många av dessa och vi smakade även på några av dem. Vi skrev även och berättade om en fågel som är ganska vanlig här på ön. Common Myna heter den. Fågeln sjunger väldigt vackert och den låter som en koltrast.

Vi målade våra små ljusstakar och på fredagen limmade vi fast snäckor och satte i ljusen. En liten Adventsljusstake att ta med hem till det tillfälliga boendet här på Lanta.

Under Hela skolan sjunger tränade vi på sången Vi tänder ett ljus i Advent. När alla barn samlas in i en bungalow så blir det trångt men sången nästan lyfter taket!

Idrotten på stranden blev jobbig och det var trötta och varma barn som återvände upp till skolan.

På torsdag hade vi en helt annorlunda skoldag. Alla barn samlades hemma hos fröken för att baka. Vi turades om i grupper om 3 att röra ihop en smaskig kladdkaka. Att slicka visp och skål var kanske det bästa! När alla bakat klart så skrev alla upp receptet och som avslutning så blev det provsmakning på bakverket. Mycket gott med en klick grädde på toppen

Direkt efter maten så åkte vi ut i en Minibuss för att titta på en gummiplantage samt se hur man skördade riset på en åker. Alla barn fick använda en speciell skära för att snitta av risvippan.
På gummiplantaget fick vi se hur man gjorde ett litet snitt i barken på ett gummiträd så att saften sipprade fram och sedan rann ner i en skål.

Fredagsavslutningen stod 5-6:an för . En mycket bejublad föreställning. Till sist sjöng vi alla unisont Vi tänder ett ljus innan avslutningen med den Thailändska nationalsången.

Jag önskar alla en skön helg

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Då var det återigen dags att skriva ett litet brev om vad vi på Hajen har haft för oss under denna vecka.

Temat” Vild, vildare, vildast” är nu inne i slutfasen. Vi håller på att skriva varsin egen bilderbok som vi sen ska läsa upp för några av de andra klasserna på skolan. Alla fick starta med att planera sin bok. Vem ska den handla om? Vad ska hända? Var ska det utspela sig? Det är några av de frågor vi startade med i början på veckan. Hur ska framsidan se ut? Vad ska boken heta för att den skall locka till läsning? Detta har vi lagt ner mycket möda på. Det finns många framtida författare i den här klassen, fantasin flödar när dom jobbar både högt och lågt.

Runor har vi lärt oss att skriva med under veckan, mycket spännande att dom på vikingatiden trodde att det var trolldom som gjorde att man kunde läsa på en runsten. Sen chattade man faktiskt för 1000 år sedan också, men det tog lite längre tid bara att skicka pinnen eller näverbiten och få svar.

På idrotten denna vecka har vi varit på stranden i vanlig ordning, solen strålade ner från en klarblå himmel så det blev täta vatten pauser i hettan. Vi hade friidrott längdhopp, kulstötning och löpning 60 meter.

På musiken övas det inför lucia så det låter så vackert över hela skolgården.
På veckans träslöjd sågas och byggs för allt vad det går. På dramat arbetade vi med att leka reportrar.

I engelskan arbetar vi med boken om mig själv och det kommer att bli en bästsäljare tro mig.

Crazy Friday ja det ni, vilken dag alla kom utklädda o blev mötta av fröken som sa hej då och tack för idag. Det var bara början på tokigheterna vi dansade och lekte lekar. Vi gjorde det mesta bak och fram. Det är kul att få lov att vara lite tokig ibland.

Nu återstår det bara för mig att tacka 5-6:an Kokosnöten för en härlig fredagssamling helt på temat kokosnöt.

Trevlig första adventshelg
Maria

5-6:an Kokosnöten

Utöver allt annat vi gör i klassen så har vi denna vecka satsat lite extra på att få klart två saker: Bilderbokstemat ”vildingarna” samt fredagsavslutningen i Salan! Bilderböckerna börjar ta form och nästa vecka ska vi läsa upp dem för de små barnen på skolan. Vi avslutar hela temat med att se filmen ”Where the wild things are” av Spike Lee.

Till samlingen har vi forskat om kokosnötter. Eleverna har själva valt att göra detta. De har jobbat hårt med forskning och förberedelser. Det har framkommit många spännande saker under veckan, som att varje år dör 150 personer av en fallande kokosnöt i huvudet, och apor tränas till att plocka nötterna från palmerna! Alva har satsat på att ta reda på om kokosnötsplockning. William har lärt sig om näringen i kokos. Love har forskat om kokosmjölk. Pontus har tränat på att berätta om själva palmerna och hur de växer. Hanna har forskat om kokosfett. Vi har också valt två låtar som vi ska framföra, den ena är en hyllning till solen som vi nu hoppas kommit för att stanna. Den andra är ”Far jag kan inte få upp min kokosnöt”.

Klassen har i övrigt haft en bra vecka och jobbat med sina planeringar. Det bjöds på klassfest i måndags hemma hos Viktor,  gänget är verkligen sammansvetsat! Tro det eller inte men nu är det bara är 4 veckor kvar till jul och då åker en del barn i klassen till Sverige..!

Fredagens idrott bestod av volleyboll. Vi tränade både teknik och spel. Bagger och fingerslag övade vi på. I sista matchen hoppade lärarna in och körde hårt! Inför samlingen var klassen ganska nervös men klarade sina uppgifter bra inför många föräldrar, syskon, släktingar och vänner.

Efter fakta om kokos, två sånger och grattishälsningar var det dags att sjunga en adventssång i värmen. Det kändes konstigt, men fint, tänk att det nu är advent!

Trevlig helg önskar
Linda

7-9:an Bananen

Veckan började som vanligt med en trevlig samling i Salan där eleverna fick information om veckan som skulle komma. Därefter sjöngs nationalsången högt och vackert.

I tisdags var 3 elever och bakade på Ban Café, Jimmy, Simon och Fabian. Dom bakade matbröd som enligt uppgift blev väldigt goda. Under tisdagen skrev förövrigt Arjuna prov i franska som gick väldigt bra.

På onsdagen kom Jenny tillbaka och hade diverse olika dramaövningar tillsammans med eleverna. Det är alltid lika uppskattat och kul. Och det är ju viktigt om inte annat att träna på samarbete oss emellan.

I veckan har förövrigt diverse prov skrivits. I No gjorde Jimmy prov gällande kol och kolföreningar som vi sedan scannade in och mailade till hans hemskola. Även Sofus har skrivit prov i veckan och då i ämnet idrott.

Annars följer eleverna sina planeringar hemifrån och jobbar flitigt framåt. Just nu jobbar Simon med Judendomen i till exempel SO, Malin med efterkrigstiden även det i SO, Lisen har börjat med ekologi i NO, Natalie fördjupar sig om olika däggdjur i NO och Fabian jobbar med Kraft och rörelse i fysik. I veckan har också Victoria gjort lite olika laborationer om friktion och värme medan Zätha gjorde en laboration om densitet.

I fredags hade vi idrott på stranden som vanligt. På programmet stod beachvolleyboll och eleverna var jätteduktiga. På fredagssamlingen var det 5-6:ans tur att hålla i taktpinnen. De bjöd på intressant information om kokosnöten samt sjöng några fina sånger.

Efter en riktig bra skolvecka är vi nu alla värda en skön helg!

Ha en riktigt trevlig helg allihop!
Erik