Vecka 47 2008

Förskolan Fjärilen

Under veckan som gått så har vi:

Övat på ”Sagan om den lilla lilla gumman”, den spelade vi sedan  upp på fredagsavslutningen i Salan. Barnen var väldigt duktiga. Vi har också övat på att räkna till fem på, svenska, engelska och thailändska, med rörelser. . Ett, två, tre fyra, fem. …One, two, three, four five…. Nung, soong, saam , sii, haa. Vilket vi också visade upp för de andra, oj vad barnen lär sig fort. Nu kan vi nog fortsätta att lära oss att räkna till tio.

I onsdags så var vi tillsammans med förskoleklassen Mangon haft gymnastik. Kul att vara flera, för det skapar nya möjligheter. Vi gjorde en bana där barnen fick öva på olika färdigheter.

På torsdag hade vi lite matte-övningar ute på vår gård tillsammans med Mangon. Vi tränade bl.a. på olika former och antal.

Denna vecka så slutade Rafael hos oss, för nu åker han tillbaka hem till Sverige. Vi hade en liten hejdå-stund och ”kram-kalas” med honom.

Önskar er en trevlig helg!

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Vi har även den här veckan fortsatt med Thailandstemat och nu har vi pratat om olika djur som man kan stöta på här. De flesta hade sett ganska mycket djur alltifrån små ludna larver och geckoödlor till elefanter. Vi pratade om apan krabbmakaker eller långsvansad makaker som den också heter, många har ju sett den på nära håll.
Barnen målade sedan färgglada bilder på olika djur.

På veckans språklekar har barnen har skrivit och ritat saker som har samma begynnelsebokstav och sedan placerat dem på rätt” ljudhylla”.
Några av barnen har också fått läsa småböcker för mig.

På Onsdagen var det dags för första idrottslektionen med Fjärilen, vi hade en hinderbana runt skolgården, som bestod av, krypa under, hoppa över, gå balansgång och slå kullerbytta. Avslutningsvis fick barnen göra en massagesaga på varandra.

På torsdagen hade vi utematematik med Fjärilen, barnen fick gå runt på stationer i smågrupper. De fick olika uppdrag på varje station. De fick träna på former, talmönster på tärning och koppla ihop siffra med rätt antal. De stora barnen var jätteduktiga på att hjälpa de yngre.

På fredagen pratade vi om känslan, ledsen, barnen är mycket duktiga på att berätta hur det känns och hur de vill bli tröstade.

Vi har under veckan fortsatt att prata om veckans dagar och månaderna.

Barnen berättar:

Det var kul när vi fick måla olika djur från Thailand, sa ALEC.

Det var kul på när vi fick ställa oss i olika former, sa MOA.

Det var kul när vi lekte månadsleken och vi fick ställa oss upp när vår månad kom, sa GOTTFRID.

Övrigt:

Nästa vecka på tisdag den 25 november, kommer vi att göra en utflykt runt ön och titta på olika odlingar.  Vi åker från skolan kl. 12.00 och är tillbaka kl. 14.00. Vi åker med minibuss. Barnen ska ha med sig vattenflaska den dagen.

En trevlig helg önskar Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Då var det återigen fredag här på Lilla Svenska Skolan. En vecka som har varit varierande för eleverna.

De började veckan med att ha engelska med Sara. Barnen fick träna på att handla saker i Saras affär. ”I want to buy” är en användbar fras att kunna. Ettorna arbetade vidare med bokstavsinlärningen och tvåorna började med sin Skrivskola. Här ska de få lära sig hur man skriver en bra berättelse.

På tisdagen åkte vi på en studieutfärd i omgivningarna på Koh Lanta. Vi fick se en gummiplantage och hur man skar skåror i barken för att samla upp gummisaften. Vi fick lära oss man kunde tappa saft från trädet i hela 40 år. Därefter tittade vi på ett Cashewnötsträd. Tyvärr fanns inga frukter ännu. Sedan stannade vi i ett Mangroveträsk. Djurlivet var något som intresserade barnen. Den lilla fisken som kunde gå, hoppa, dyka och simma såg vi tydligt i leran. Fiskodlingen var också intressant. Att man kunde producera små många räkor i dammen var märkligt.På hemvägen passerade vi en risodling och såg även flera oljepalmer. Resten av veckan har vi bearbetat vad vi sett och barnen kämpar på med sina Thailandböcker.

I matten tog vi hjälp av 3-4: orna som fick hjälpa barnen med klockan. Det är roligt att se hur duktiga de äldre är med sina yngre kamrater. Intensivträning blev det verkligen!

Idrotten var lika kämpig denna vecka också med cirkelträning på stranden. Barnen sliter verkligen och duschen är underbar när vi kommer tillbaka till skolan.

Fredagen blev sista dagen för Max. Vi önskade honom lycka till och han avtackades med en medalj i Salan.

Vänliga hälsningar

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-4:an Hajen

Har ni någon gång funderat över varför cashewnötter är så dyra!? Det har vi fått svar på nu i alla fall. I måndags var klassen på en utflykt och stannade då vid ett cashewnötsträd, eller rättare sagt ett cashewäppelträd. Vår guide berättade att varje frukt på trädet endast har en nöt! Det går åt en hel stor säck med cashewäpplen för att producera en enda liten påse med snacks! Så man får verkligen njuta av varje liten nöt!

Vi besökte även ett mangroveträsk med många intressanta växter och djur. Där fick alla varsin frukt från ett träd, som de släppte ner i dyn för att plantera ett nytt träd. Vi såg en ”krypande fisk” som tog sig upp på land och ner i vattnet igen! Kan det vara en slamkrypare?! Krabborna fascinerade många av barnen. Vi fick veta att den stora klon används till att fäktas med och den lilla till att äta med.

Ja, det var bara ett litet smakprov på allt det vi hann se på mindre än 2 timmar. Men en sak är säker; eleverna tyckte att det var en väldigt intressant och rolig utflykt! Vi fick använda flera lektioner resten av veckan för att skriva och rita om allt vi såg.

Så var det dags att ta farväl av vår första elev som lämnar klassen. Vi hade en liten ceremoni med Pontus då vi samlades i en ring och höll i vårt ”röda snöre”. Pontus fick berätta vad han tar med sig för minnen från tiden på skolan. Sedan klippte vi bort en bit av snöret och knöt det runt Pontus handled som en påminnelse om tiden hos oss. Det ”röda snöret” knöts ihop igen och blir en symbol för vår klass och alla våra minnen under året! Vi önskar självklart Pontus lycka till i skolan i Sverige!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

Den här veckan var vi och bakade på Baan Cafe’ i Saladan.  Vi som bakade var Amanda, Viktoria, Ruben, Olle och jag själv. Alla bakade muffins denna gång, killarna med lime och tjejerna utan lime. De var alla jätteduktiga! När kakorna var klara fick vi smaka på dem och de var mycket goda! Senare på dagen så såldes de i caféet. De som var kvar på skolan, Douglas, Henric och Fabian hade idrott och spelade fotboll på olika sätt med Peo, Sara och 7-9:orna.

På torsdagen fick vi en ny elev till klassen; Johanna från Sorsele. Hon går i sexan och kommer att stanna fram till jul. Välkommen!

På bildlektionen blev klassen klara med sina manga-teckingar. De började förra veckan att prova på manga genom att stegvis lära sig hur man ritar det. Resultatet blev mycket bra och teckningarna hänger nu på väggen i klassrummet.

Några i klassen arbetar med serier på svenskan och på fredagens svensklektion fick alla lära sig ett nytt ord/begrepp: Onomatopoetiska ord; vet ni vad det är? Det är ljudhärmande ord, som ofta finns i serier, t.ex. bang och swisch.

Som alltid så fick vi en trevlig avslutning på veckan i salan. Denna fredag så visade förskolan upp en pjäs och de räknade på olika språk.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka kom Gustav och Jimmie till klass 7-9, så nu är vi elva (”sip-et” på thai). Hjärtligt välkomna ska ni vara!

På idrotten i tisdags fick de spela fotboll på stranden, men inte vilken fotboll som helst utan ”trebensfotboll”. De fick bilda par och så band vi ihop den enes högerben med den andres vänsterben. Efter det delades de sju paren in i två lag.
Det är inte så lätt när ena ”halvan” vill till vänster och den andre till höger och det blev en del dråpliga situationer som alla skrattade åt. När väl paren lyckades samarbeta och kommunicera blev det en riktigt bra match i ”trebensfotboll”. Trots att banden skar in i benen på en del var humöret på topp och som belöning fick de spela vanlig strandfotboll som avslutning. Som vanligt visade alla prov på en härlig inställning och sportsmannaanda!

Hela veckan har eleverna jobbat på med sina planeringar och gjort sina läxförhör och prov. Kul att se så många ämnen vara igång samtidigt.

Någon fick göra försök med el och magnetism och sen avsluta med att bygga en enkel likströmsmotor. Skön känsla när den snurrar igång och man har byggt den själv!

På fredagen hade de sina första slöjdlektioner och de kommer de ha varje fredag nu framöver. Det stora projektet på träslöjden är att bygga en lekstuga till de yngre barnen. Det låter spännande och kul tycker alla. På syslödjen fick de lära sig att göra makrame de tyckte dom att var kul men ganska svårt.

Tyvärr fick klassen inte vara elva så länge för det var dags för Matilda att lämna oss och åka hem till Sverige. Vi tackar henne för denna tiden och önskar henne allt gott framöver!

Veckan avslutades med att de allra yngsta spelade upp en saga och även visade att de kan räkna till fem både på svenska, engelska och thai samtidigt som de gjorde rörelser till varje siffra. Mycket trevligt att se på.

Efter den traditionella thailändska nationalsången och halningen av flaggan var det dags att önska alla en trevlig helg och ännu en fantastisk skolvecka på Koh Lanta var slut.

Trevlig helg önskar

Per-Olof Pehrson lärare åk 7-9

Maj-Britt handledare Sofia Distans